Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Kabel z takimi wtykami od strony słuchawek czyli bodajże 2pin 0.78mm z mocno wystającymi pinami aby kabelek wchodził do gniazda i nie wypadał. Kupowanie w ciemno bez przedzwonienia miernikiem nie polecam bo może się okazać że słuchawki zagrają w przeciwfazie (zamieniony + z -). 

Ultrasone Edition eleven Review | headphonecheck.com

Miałem Edition 11 ale nie zdążyłem zrobić do nich kabelka na własne potrzeby :) M.in. miała na to wpływ ich bardzo wysoka skuteczność. Jedynie coś mi świta że polaryzacja w nich jest odwrotnie do "standardu". Jak to u Ultrasone, każdy model z innym standardem połączenia 😅

Edited by x86
Posted
37 minut temu, x86 napisał(a):

Kabel z takimi wtykami od strony słuchawek czyli bodajże 2pin 0.78mm z mocno wystającymi pinami aby kabelek wchodził do gniazda i nie wypadał. Kupowanie w ciemno bez przedzwonienia miernikiem nie polecam bo może się okazać że słuchawki zagrają w przeciwfazie (zamieniony + z -). 

Ultrasone Edition eleven Review | headphonecheck.com

Miałem Edition 11 ale nie zdążyłem zrobić do nich kabelka na własne potrzeby :) M.in. miała na to wpływ ich bardzo wysoka skuteczność. Jedynie coś mi świta że polaryzacja w nich jest odwrotnie do "standardu". Jak to u Ultrasone, każdy model z innym standardem połączenia 😅

Hej ! 

X86, dzięki za info ! A słuchaj, jeśli mogę zapytać:

- jak Ci się na nich słuchało ? 

- co masz na myśli pisząc że nie zrobiłeś kabla bo miały wysoka skuteczność ? Masz na myśli że zbalansowany nie był Ci potrzebny żeby uzyskać ich pełnię możliwości ? 

Ja chciałem używać na początku Fiio Q3 z nimi ? Myślisz że takie zestawienie da rady ? Jestem zielony w temacie, dopiero zaczynam.

Z wyrazami szacunku,

Jacek 

Posted
20 minut temu, bahama_mama napisał(a):

- jak Ci się na nich słuchało ?

Mnie całkiem dobrze ale to Ty szukasz słuchawek i Tobie muszą się podobać więc polecałbym porządnie je osłuchać przed zakupem jeżeli masz taką możliwość.

21 minut temu, bahama_mama napisał(a):

co masz na myśli pisząc że nie zrobiłeś kabla bo miały wysoka skuteczność ? Masz na myśli że zbalansowany nie był Ci potrzebny żeby uzyskać ich pełnię możliwości ?

Dokładnie tak, grają dosłownie ze wszystkiego do czego się je podłączy i uznałem, że korzyści z balansu będzie niewiele, a wręcz powstanie dyskomfort w regulacji głośności (odbywać się będzie w mniejszym zakresie ze względu na wyższą moc wyjścia zbalansowanego). Pełnię możliwości to powiem szczerze, że nie wiem z czym one osiągną bo tak jak pisałem nie są wymagające ale trochę dziwaczne w brzmieniu. Mnie się te dziwaki podobały, tylko i aż tyle. Chcesz więcej info ? Znajdź na tym forum fanklub Ultrasone i wpisz w wyszukiwarce ten model. Nie tak dawno była dłuższa dyskusja na ich temat :) 

26 minut temu, bahama_mama napisał(a):

Ja chciałem używać na początku Fiio Q3 z nimi ? Myślisz że takie zestawienie da rady ?

Da radę bezproblemowo, a czy z finalnego efektu będziesz zadowolony to musisz sam sobie odpowiedzieć po odsłuchu.

29 minut temu, bahama_mama napisał(a):

Jestem zielony w temacie, dopiero zaczynam.

Z wyrazami szacunku,

Jacek 

Najmniej błędów popełnisz samodzielnie odsłuc**jąc niż sugerując się moimi czy innych opiniami ;) Wzajemnie z wyrazami szacunku.

• Like 1
  • 8 months later...
Posted

Próbowałem założyć nowy temat w :kable DIY ale mnie wywala bo przekraczam czas otwarcia ale jak nie o tym chodzi mi o kabel cyfrowy XLR (110 Ohm).

W czasie przedświątecznych porządków znalazłem w szufladzie taki kabel o długości 2,0mb ,nie jest mi potrzebny taki długi bo rządzenia stoją obok siebie.

Chce go przeciąć na pół i tym nie ma problemu ,zrobi mi to znajomy na takich samych wtykach producenta kabla ale mam pytanie czy z odcinka ,który

mi zostanie mogą zrobić kable sygnałowe (analogowe) też konfekcjonowane XLR ?

Próbowałem zgłębić temat w necie ,opinie sprzeczne ,zadzwoniłem do dystrybutora kabli z tym pytaniem (robią kable na wymiar ze swojej oferty

jeżeli mają je z tzw. szpuli) .Pan twierdził,że nie bo impedancja falowa i inne takie i ,że lepiej zamówić nowe. Jest to zrozumiałe z pozycji Dystrybutora

bo chce sprzedać a nie żeby klienci sobie sami majsterkowali chociaż ,wtyki i tak bym u nich kupił .

Była też mowa o wspomnianej wyżej impedancji falowej ,chociaż Pan chyba nie wiedział o czym mówi (ja też nie wiem o co kaman) ,w necie piszą jeszcze,

że to zależy od wtyków a nie od kabla ,dlatego jestem skołowany i pytam kolegów z Forum ,może coś podpowiedzą ?