Kryk Posted June 29 Report Posted June 29 (edited) Cześć, Pierwsza w życiu pisana recenzja, więc bądźcie wyrozumiali Na ostatniej MiCie przesłuchałem sporo słuchawek i DAP-ów. Jakoś tak się złożyło, że najwięcej par przetestowałem na nieznanym mi wcześniej FiiO K17, wystawionym przez @kurop. No i coś między nami "zaiskrzyło', bo na każdej z par zagrało tak tak... jakbym chciał, żeby zagrało No i tak minął tydzień, a ja wypożyczyłem od Marcina sztukę do testów. Poniżej, krótki opis jak poszło. Co jest w zestawie? Z mojej perspektywy, wszystko to, czego potrzebujesz: kabel zasilający 2 x Kabel USB (USB-A do USB-C) - tutaj trochę szkoda, że nie ma USB-C do USB-C: używam MacBooka i Mini, wiec USB-C byłoby lepszym rozwiązaniem Pilot Zaślepka do nieużywanych wyjść bezpiecznik Adapter 3.5" do 6.3" Po wyjęciu z pudełka, wystarczy sprzęt podłączyć i więcej nie potrzeba do szczęścia. No chyba, że chcesz lepszy przewód zasilający, albo USB, ale to już kwestia na ewentualne udoskonalenia Jak to wygląda? Powiem tak: dawno żadne inne urządzenie mi się tak wizualnie nie spodobało. Świetne odwołanie do stylu Vintage, przywodzi na myśl sprzęt z lat 80', szczególnie w kolorze srebrnym. Na biurku wygląda rewelacyjnie. Jakość wykonania? Nie ma się do czego przyczepić, wszystko spasowane, przełączniki działają z miłym dla ucha i dłoni przeskoczeniem, wyświetlacz (dotykowy!) oraz oba pokrętła mają pomarańczowy (oczywiście vintage) kolor podświetlenia (można zmienić na kilka predefiniowanych). Wszystko ładnie pięknie. Sporo różnych żeberek, otworów może sugerować, że urządzenie będzie oddawać trochę ciepła. Trochę technikaliów Topowy AKM AK4191 2 x AKM 4499EX 2 x 4000 mW rozwiązania ograniczające jitter-a WiFi & Gigabit Ethernet & Bluetooth & Streaming Odrębne sekcje układowe (fizyczne oddzielenie zasilania) wyjścia 3.5mm, 4.4mm i XLR Jak to gra? FiiO zrezygnowało z THX AAA i postawiło na swoje rozwiązanie. O ile THX AAA często charakteryzowane jest jako kliniczne, o tyle to co zrobiło FiiO K17 to zgoła odmienna wizja. Tego po prostu chce się słuchać! Jest muzykalnie, przyjemnie, nie męcząco. Chce się tego słuchać godzinami. Nie eksponujemy niedoskonałości, ale skupiamy się na tym, na czym w muzyce chodzi - emocji, radości, uczuciu. Przymykamy oko, cieszymy odbiorcę, ale i nie zapominamy o szczegółach. Piękny bas, dobrze kontrolowany, ale nie rozlewający się na resztę pasma. Wspaniała średnica, która zarówno w damskich jak i w męskich wokalach cieszy. I wreszcie góra, która wcale nie jest jakoś tutaj pominięta, bo o ile w słuchawkach ciepłych, grających po ciemnej stronie mocy, nabiera znacznie większego znaczenia (u mnie AudioQuest NightOwl), o tyle w tych jasnych (S12 Pro od Letshuoer) jest utemperowana. Wspaniale to robi i sugeruje naprawdę niezłą synergię. Ma świetny equalizer. Naprawdę świetny. Taki, że przynajmniej ja nie czuję degradacji jakości. Nie wiem jak to zrobili, ale kurka wodna - działa. Jest kilkanaście predefiniowanych ustawień, można przez appkę zrobić swoje, a co chyba najfajniejsze - można ściągnąć takie, które przygotowało community. Jest tego bardzo dużo, sporo ustawień dedykowanych konkretnym słuchawkom. Normalnie bym pewnie o EQ nie wspominał, ale tutaj działa to tak, że uważam to za dużą wartość tego combo. Siadasz i słuchasz, nie ma kliniki, nie ma suchości. To nie kurczak bez przypraw gotowany na parze, ale też (absolutnie!) nie znana sieciówka. To świetne danie, podane tak, że smakuje, ale nie przytłacza przyprawami. Czy warto & przemyślenia różne Sprzęt absolutnie warty swojej ceny. Oferuje tyle możliwości, że serio można się pogubić, bo i może grać pliki lokalnie (wspaniałe wycieraczki <3), może grać po sieci, może grać po USB, może być końcówką Roon, może grać po AirPlay.... Nie wiem czym nie może być Ma piękny wygląd Vintage, gra tak, że nie chce się zdejmować słuchawek... Dla mnie, w tym przedziale cenowym to bardzo wybór (o ile nie stawiasz na analityczno-kliniczne granie) No i najważniejsza jest konkluzja - czy zostanie ze mną na dłużej? jeszcze jak! Edited June 30 by Kryk 5 1 Quote
Spawn Posted June 29 Report Posted June 29 Dzięki za recenzję. No no, fajnie to wygląda i z opisu wynika że musi też musi fajnie grać. Ciekawe combo. 1 Quote
Compton Posted June 29 Report Posted June 29 (edited) @Kryk gratki za reckę. Wgrałeś najnowsze softy? Edited June 29 by Compton 1 Quote
Kryk Posted June 29 Author Report Posted June 29 12 minut temu, Compton napisał(a): @Kryk gratki za rękę. Wgrałeś najnowsze softy? Tak, po Twojej wiadomości zacząłem od upgrade’u firmware. W sumie, przez dwa dni testów żadnych problemów nie odnotowałem. Quote
Recommended Posts