Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, Palpatine napisał(a):

Cóż za comeback @Spawn...najpierw aktualizacja rankingu a teraz recenzja. Oby tak dalej!

Z tym dalej to nie wiem ;) Miałem chwile ostatnio to cośtam pogrzebałem. Do tej recenzji to 5 lat się zabierałem :D

Posted (edited)
17 godzin temu, Palpatine napisał(a):

Cóż za comeback @Spawn...najpierw aktualizacja rankingu a teraz recenzja. Oby tak dalej!

Zerknąłem na dzisiejszą datę..

06/06 = D Day

Wygląda na początek inwazji...

Edited by kuman
  • Like 1
  • Haha 4
Posted

Cholera jasna, przez ten opis basu mam ochotę znowu ich spróbować, a już myślałem, że mam "odhaczone" te legendy. Słuchałem dosłownie kilku kawałków i doceniłem dół, ale nie pomyślałem o nim, że gra w swojej lidze. @SpawnnJakich tipsów z nimi używasz?

• Haha 1
Posted (edited)
6 godzin temu, Najner napisał(a):

Cholera jasna, przez ten opis basu mam ochotę znowu ich spróbować, a już myślałem, że mam "odhaczone" te legendy. Słuchałem dosłownie kilku kawałków i doceniłem dół, ale nie pomyślałem o nim, że gra w swojej lidze. @SpawnnJakich tipsów z nimi używasz?

Sony triple comfort a jak problem z nimi to Eletech Baroque są dobre.

Żeby nie było to nie jest tak że inne słuchawki nie mają dobrego basu, tylko że ten z sonek robi wszystko naj w każdej z kategorii. Są nagrania gdzie jest remis ale w innym już np wychodzą niedociągnięcia w innych a sony nadal są naj. Dla mnie przynajmniej to top wszystkiego. Nie znam Subtonic Storm, FatFreq Maestro, ThieAudio Monarch mk3 więc może są lepsze. Ale z tych co sa na moim rankingu sonki są topem basu łącząc ilość z jakością. Empire Legend X mają go przykładowo więcej ale zalewają nim przekaz wiec to moim zdaniem też nie to.

Abyss 1266 mają bas w innym stylu jednak też są mega w tym aspekcie jednak słuchałem ich zbyt krotko aby mieć wyrobione zdanie.

Edited by Spawn
  • Like 1
Posted
14 godzin temu, Spawn napisał(a):

Żeby nie było to nie jest tak że inne słuchawki nie mają dobrego basu, tylko że ten z sonek robi wszystko naj w każdej z kategorii.

Kwestia basu w IEM jest generalnie skomplikowana, bo dużą rolę w jego odbiorze gra ciśnienie akustyczne w kanale słuchowym. Jak ktoś ma wyjątkowo wąski i krótki kanał, to będzie odbierał bas zupełnie inaczej od osoby, która ma wyjątkowo długi i szeroki kanał. Mi np. FatFreq nie podchodzą, za to Omnium czy OH700VB uwielbiam i jestem pewien, że moja anatomia ma w tym duży udział.

• Like 2
Posted (edited)

Jedyne IEMy, które mogą z nimi konkurować jeśli chodzi o jakość basu (oczywiście z tych, które słyszałem - podobnie jak @Spawn nie miałem przyjemności posłuchać pewnych bardziej egzotycznych modeli) to Sennki IE900 - to co się działo "na dole" w tych słuchawkach przeszło moje najśmielsze oczekiwania - usłyszałem po raz pierwszy w utworach, które znam na pamięć faktury/tekstury basu o jakich nawet mi się nie śniło :DSzkoda tylko, że kuleje w nich cała reszta, a zwłaszcza absurdalnie cofnięta wręcz średnica. 

IER-Z1R nadal darzę sympatią, jedne z najciekawszych, najbardziej unikalnych IEMów jakie słyszałem. Mają swój pomysł na brzmienie, odbiegający nieco od "standardów" neutralności / hi-fi, ale robią to na tyle przekonująco, że słucha się ich z wielką przyjemnością. Mnie czysto subiektywnie jeszcze bardziej niż legendarny już bas zachwyciły szczególnie wysokie tony - nie znam drugich IEMów z tak "fizyczną" górą - każdy talerz perkusyjny, każdy detal, każda przeszkadzajka mają masę, kształt, wręcz nieprawdopodobne jak na IEMy rozmiary oraz doskonałe wybrzmiewanie (wiem, trochę audio-poezja, ale nie potrafię tego opisać inaczej :D).

Miło po takiej przerwie poczytać Twoją recenzję @Spawn, dzięki za przyjemną lekturę ;)

Edited by MrSheep
  • Like 3
  • 2 months later...
Posted (edited)

To moje drugie podejscie do ier-z1r kiedys z czasow wm1z za bardzo mi nie podeszly nie pamietam juz szczegolow ale mialem je chyba kilka dni i sprzedalem .

Tym razem jest inaczej synergia z Zm2 jest swietna gora jest mocno rozciągnięta doswietlona i z super rozdzielczością bardzo fizyczna - namacalna i dociążona  o jakosci z przetwornika AMT , bas tu wiadomo Ier jest we wlasnej lidze,  no i o dziwo srednica jest b.dobra wokale nie sa cofnie ani chude w odbiorze tak ja to bylo kiedy sluchalem z 1z .

To z calą pewnoscia mogą byc end-game- y , a muzyka elektoniczna brzmi  zniewalajaco. 

20250905_204857.jpg

Edited by tawek33
  • Like 7
  • 3 months later...
Posted (edited)
3 godziny temu, Saiya-jin napisał(a):

Da się je gdzieś kupić jeszcze czy tylko rynek wtórny?

One są już "discontinued" tak że raczej rynek wtórny. Jak koniecznie chcesz nówki to pewnie na jakimś ebayu jeszcze znadziesz od jakiegoś sprzedawcy nieotwierane. Inna sprawa że w Polsce nigdy nie były oficjalnie oferowane tak jak i cała seria "signature" z jakiegoś powodu nie trafia do naszych sklepów. Bardzo dziwne że trzeba zawsze z jakimiś zagranicznymi amazonami i ebayami kombinować aby cokolwiek kupić a miliony dziadostwa sony w każdy media sklepie się walają :)

Edited by Spawn
  • Like 1