Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

chwilę mnie nie było na forum, ale niestety sprawy osobiste.
Zastanawiam się nad upgradem moich Fiio UTW5S. Nie to żebym był z nich jakoś specjalnie niezadowolony, ale wiecie, audio.... Zawsze można coś ulepszyć ;)

Głównie do słuchania w siłowni, więc adaptery, inne rozwiązania raczej odpadają (nie chcę kabli), a TWS nie chcę po prostu.

Po przeszperaniu sieci wypłynęły iFi Go Pod, jako teoretycznie najbardziej trafiające w mój gust. Preferuję analityczność i przedkładam nad muzykalność.
Ktoś może testował?

A może coś innego?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

• 1 month later...
Posted

Miałem utws 5 v2, przesiadłem się na utws5 2025, moim zdaniem mimo że niby te same bebechy to dźwiękowo nowy utws trochę na na plus, plus indukcyjne ładowanie które ułatwia życie, jak czytałem to generalnie nie warto iść w ifi, brzmieniowo nie jest o tyle lepiej żeby dokładać takie pieniądze. Niby są plany na UTWS 7 ale to trzeba by było poczytać. 

• Like 1
Posted (edited)
W dniu 20.06.2025 o 18:55, Majkip napisał(a):

Miałem utws 5 v2, przesiadłem się na utws5 2025, moim zdaniem mimo że niby te same bebechy to dźwiękowo nowy utws trochę na na plus, plus indukcyjne ładowanie które ułatwia życie, jak czytałem to generalnie nie warto iść w ifi, brzmieniowo nie jest o tyle lepiej żeby dokładać takie pieniądze. Niby są plany na UTWS 7 ale to trzeba by było poczytać. 

To zależy o jakie iFi Ci chodzi, ta wersia Air jest zauważalnie tańsza i moim zdaniem zdecydowanie warta dopłaty. Gra to zauważalnie lepiej od UTWS 5 (ta starsza wersja). No i mamy LDAC, więc bez kompromisów jak chodzi o obsługę kodeków i samo brzmienie, gdzie w iFi jest świetnie rozciągnięte pasmo i nie ma żadnego roll offu, gdzie w tego typu sprzętach często po tyłku dostają wysokie tony.

Edited by Artorias
Posted
40 minut temu, Artorias napisał(a):

CIACH. No i mamy LDAC, więc bez kompromisów jak chodzi o obsługę kodeków i samo brzmienie, gdzie w iFi jest świetnie rozciągnięte pasmo i nie ma żadnego roll offu, gdzie w tego typu sprzętach często po tyłku dostają wysokie tony.

Nie kus... Diablico! :) 

• Haha 2
Posted
1 godzinę temu, Artorias napisał(a):

Lubię dowalać do pieca. Premiera z dzisiaj: https://www.head-fi.org/threads/ifi-audio-presents-go-pod-max-wireless-lossless.977277/

Update: Ihmo cena zaporowa, mało kto się skusi.

Wkurzasz ludzi. Mnie tylko jedna nerka została 😜🤣

Posted
24 minuty temu, Jaro54 napisał(a):

Jest jeszcze Allegro Pay :rolleyes:

• Thanks 1
Posted
4 hours ago, Jaro54 said:

😈Jak dobrze że mam swojego kanapowca........ ma 2 wolne 😇 

@Jaro54 Ty niby lepszy ? 🤣 wrzucił maleństwo Tempotec Variation V1 za 59$, 😁

• Haha 1
Posted

Różnica 599 a 59 jest spora, może palec wystarczy 😜🤣🤣

Posted
Godzinę temu, Jaro54 napisał(a):

Różnica 599 a 59 jest spora, może palec wystarczy 😜🤣🤣

A czemu tak od razu popadać w takie skrajności, skoro można spotkać się gdzieś po środku :D  Czyli wstęp do krótkiego opisu iFi Go Pod Air.

Jako, że w zasadzie nie ma zbyt wielu opinii i recenzji na temat tego sprzętu, to przytoczę dwie opinie, na które natknąłem się w internecie.

Ponoć ciężko odróżnić wersje AIR od jej droższego odpowiednika, jak chodzi o samą jakość dźwięku. W zasadzie dwóch użytkowników, nie było w stanie tego zrobić podczas porównać A/B. Ja wersji droższej nie słuchałem, za to posiadałem dość długo UTWS5.

Z FiiO miałem więcej problemów jak chodzi o soft. APTX Adaptive niestety nie chciał działać na moim ówczesnym telefonie (Realme GT). Dochodziły też problemy ze sparowaniem. Trzeba było w kółko usuwać urządzenie, dodawać na nowo i po którejś próbie już załapało i było ok.

Moje porównanie będzie opierać się na najlepszych dostępnych kodekach BT dla tych sprzętów. Finalnie na FiiO udało mi się (jak dobrze pamiętam, po wymianie telefonu, albo jakiejś aktualizacji) rozwiązać problem z kodekami.

Na iFi na ten moment zero problemów, ale w aplikacji wyłączyłem obsługę wszystkich kodeków poza LDAC i zawsze ten kodek jest teraz domyślnie wybierany. Połączenie jest stabilne, ani razu nie zerwało.

Dźwięk jest klarowny, czysty, kontury delikatnie zmiękczone. Dół wydaje się lekko podbity, ale na tylko tyle, by pozwolić na swobodne zejście w subbass tym słuchawkom, które mają z tym problem. Dół jest mięsisty, instrumenty rysowane grubszą kreską, ale nie nie ma mowy o zalewaniu basem czy problemach z utratą szczegółowości. Nie gubią się nawet w szybkich i wymagających utworach. Potrafią zabrzmieć masywnie, ale też bogato jak chodzi o detale. Scena bardzo dobra, odpowiednie proporcje szerokości i głębokości. Góra dobra, nie ma tutaj żadnego przygaszenia. Wokale szczegółowe, bez sybilizacji. Nie jest to granie in face, więc wokal ani średnica są wypchnięte. Wokal może się zdawać delikatnie wycofany, ale w moim odczuciu tylko na tyle, żeby nie atakować słuchacza w kiepskich realizacjach.

Słuchałem Sanah i nie czuje, żebym coś stracił na wokalach poza ewentualnym syczeniem, które czasami się zdarzały na innych sprzętach.

Delikatne ocieplenie z nutka analogowego sznytu, ale wszystko na kanwie czystego tła. Instrumenty potrafią odpowiednio długo wybrzmiewać, czego nie przypominam sobie na UTWS5 i ogólnie słuchawkach BT z którymi miałem styczność.

UTWS5 już był blisko tego, co miałem na połączeniu przewodowym z telefonem, ale dalej czuć było nieco "cyfrę". W iFi brzmi to jak połączenie kablowe, ale raczej z dobrej klasy donglem (pułap 1k+), lub przyzwoitym DAPem.

Bardzo fajnie słucha się na tym rocku czy metalu, bo wydaje się, że Go Pod stara się wyciągnąć to co najlepsze, a słabsze aspekty podać w przystępniejszej formie.

Nie jest to brzmienie analityczne i mocno konturowe, więc nie doda wyrazistości bułowatym słuchawkom i takich połączeń bym radził unikać, chociaż sam basowy rodowód nie musi przekreślać dobrej synergii, bo dalej otrzymujemy bardzo dobre technikalia i ten bas będzie trzymany w ryzach. Jedynie skala dźwięku mogłaby nieco przytłoczyć.

Moim zdaniem gra to świetnie, niektóre utwory, gdzie potrzebny jest pazur (TOOL - Stinkfist) brzmią spektakularnie, z dużym bogactwem, odpowiednią szybkością i separacją, co nie jest takie oczywiste przy innych konfiguracjach, z którymi sam miałem styczność. (Zdarzało się, że ten utwór brzmiał zwyczajnie nudno i bez życia)

Taka mała dygresja na koniec. Podstawowa wersja Go Pod moim zdaniem straciła sens, jest wyraźnie droższa, a otrzymujemy może nieco lepsze wykonanie i dłuższy czas pracy na baterii (większe, ale mniej poręczne etui). Przy takim graniu AIR, inwestycja w MAX jest raczej fanaberią, poza wyjątkowo trudnymi do napędzenia dokami.

• Like 1
Posted (edited)
3 minuty temu, Play napisał(a):

xDDD

A co w tym zabawnego, bo nie ogarniam? :D Mam tyle muzy, że kompletnie nie zwracam uwagi na gatunki czy artystów. Sprawdziłem utwór na którym syczała mi w połączeniu z telefonem (zapamiętałem do porównań), żeby sprawdzić wokale. Równie dobrze mogła to być dowolna inna artystka/artysta.

Edit: Wiem wiem, powinienem napisać, ze słuchałem Diany Krall ^^

Edited by Artorias
  • Haha 1
Posted
W dniu 24.06.2025 o 23:30, Artorias napisał(a):

Edit: Wiem wiem, powinienem napisać, ze słuchałem Diany Krall ^^

Zdecydowanie ;) 

Posted
W dniu 24.06.2025 o 23:30, Artorias napisał(a):

Wiem wiem, powinienem napisać, ze słuchałem Diany Krall ^^

Nawet nie wiem kto to