cheops89 Posted May 8, 2025 Report Posted May 8, 2025 Witam wszystkich nie dawno kupiłem nowy komputer i chciałbym zakupić do niego wzmacniacz słuchawek myślę jeden z tych dwóch TOPPING DX3 Pro+-iFi Audio ZEN DAC 3. Wcześniej używałem AIM SC808 do słuchawek Beyerdynamic DT990 600 Ohm ale sie zjarały chyba przez tą kartę teraz mam audio technica ath m40x w przyszłości zamierzam kupić jakieś lepsze. Karta świetna ale nie chcę mi sie jej podłączać XD jest pretekst żeby kupić coś nowego i mam takie pytanie jak jest z tymi wzmacniaczami jest do nich jakieś oprogramowanie Equalizer itp i czy wymienione wzmacniacze dają rade ,napędzą słuchawki do 2000 zł ??? Quote
bbobii Posted June 15, 2025 Report Posted June 15, 2025 W dniu 8.05.2025 o 20:08, cheops89 napisał(a): Witam wszystkich nie dawno kupiłem nowy komputer i chciałbym zakupić do niego wzmacniacz słuchawek myślę jeden z tych dwóch TOPPING DX3 Pro+-iFi Audio ZEN DAC 3. Nie warto, dołóż i kup iFi Audio xDSD Gryphon . 1 Quote
Dirian Posted June 16, 2025 Report Posted June 16, 2025 Gryphon bez trybu stacjonarnego to mało wygodne rozwiązanie do PC. Quote
bbobii Posted June 16, 2025 Report Posted June 16, 2025 To że coś jest przenośnie nie znaczy, że nie może pracować stacjonarnie. Tym bardziej że ma piękne gumowe nóżki. Quote
Dirian Posted June 16, 2025 Report Posted June 16, 2025 Pewnie, że może, ale kosztem szybszej degradacji baterii jak będzie ciągle pod ładowaniem. Quote
Artorias Posted June 17, 2025 Report Posted June 17, 2025 (edited) 11 godzin temu, Dirian napisał(a): Pewnie, że może, ale kosztem szybszej degradacji baterii jak będzie ciągle pod ładowaniem. Niekoniecznie. Gryphon ma osobne wyjście usb-c pod ładowanie i osobne pod dane. To drugie może działać w trybie ładowania, ale nie jest to domyślna opcja. Jeśli nie przeszkadza nam od czasu do czasu doładować Gryphona, to bateria nie będzie się degradować, a przynajmniej nie przez cały czas, a po normalnych cyklach ładowania. Nie jest to może najwygodniejsze, ale z drugiej strony w teorii dostajemy czystszy sygnał, bo z zasilania bateryjnego. Nie trzeba się bawić w liniówki itd, więc idzie z tym żyć. Edited June 17, 2025 by Artorias Quote
Dirian Posted June 17, 2025 Report Posted June 17, 2025 Na upartego można bawić się w odłączenie i podłączenie baterii, ale dla mnie to dalej upierdliwe rozwiązanie i totalnie nie warte zachodu. Jeśli ktoś np. pracuje po 8-10h dziennie przy kompie, to będzie to irytujące, bo ta bateria ucieka dość szybko, będzie trzeba co chwilę zerkać czy nie pada, itp. Sam tak korzystałem z Gryphona i w życiu bym się drugi raz na takie rozwiązanie nie porwał. Zamiast słuchać muzyki to się wkurzałem jak bateria padła bo zapomniałem jej podłączyć do ładowania. Po co się niepotrzebnie stresować, gdy można w tej kasie kupić jakąś przyzwoitą integrę zasilaną z gniazdka? Quote
Artorias Posted June 17, 2025 Report Posted June 17, 2025 1 godzinę temu, Dirian napisał(a): Po co się niepotrzebnie stresować, gdy można w tej kasie kupić jakąś przyzwoitą integrę zasilaną z gniazdka? Widzisz ja pracuje zdalnie i np wszystko u mnie leci przez soundbara (wbudowany mikrofon + nie lubie tylu godzin dziennie siedzieć w słuchawkach). Słuchawek używam tylko do odsłuchów Hi-Fi czyli powiedzmy max 1-2h dziennie, więc wszystko zależy od sposobu użytkowania. Ja go włączam/wyłączam tylko na odsłuchy. Jeśli potrzebujemy tylko integre która leży na biurku i nie będziemy podróżować ze sprzętem czy robić częstych zmian miejsc, to faktycznie Gryphon mija się z celem. W innym przypadku warto rozważyć, bo sprzęt jest szalenie uniwersalny i obsługuje wszystkie kodeki BT. U mnie robi za AMP-a bo niestety mój DAC ma tylko wyjścia XLR z tyłu, a potrzebuje 4.4mm z przodu i w tej roli spisuje się bardzo dobrze. W trybie AMP spokojnie dobija do około 8h na baterii. Jeśli chodzi o integre, to w cenie do 2k, powinno być całkiem sporo propozycji. Może jakieś wyższe Toppingi? xDuoo? Trochę za mało informacji, żeby polecić konkretny sprzęt. Quote
Recommended Posts