Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Siemanko. Chciałbym ulepszyć moje audio z pc, obecnie w budzie mam kartę soundblaster ae-7 wpiętą w pcie do której optykiem mam podłączony zestaw 2.1 Edifier C2X oraz słuchawki HyperX Alpha na zmianę z Beyerami Dt 770 Pro i Dt 1990 Pro obie w wersji 250 ohm. Ostatnio wpadłem na pomysł zakupu DACa Fiio K7 właśnie pod Beyery ale po głębszym przemyśleniu zmienił bym również stacjonarne głośniki wraz z subem na coś lepszego niż te pierdziadła. Zaznaczam że nic z creativa, logitecha, razera, steelseries i innych pseudogamingowych wynalazków nie jest w kręgu moich zainteresowań stąd moją uwagę zwróciły AudioEngine A5+ ale dużo bardziej cieszyłbym się z zestawu 2.1 i moja uwaga padła np na Focale Alpha 50 Evo (czytałem o nich same ohy i ahy) plus sub Focal Sub One, jego koszt nie jest jeszcze tak przerażający czego nie można powiedzieć o jego rozmiarze, jakie to jest bydle! I szczerze właśnie jego wielkość odwiodła mnie od zakupu tego zestawu (pod biurkiem mam pedały do simracingu więc preferowałbym bufer bardziej kompaktowy) więc swoją uwagę zwróciłem na KRK Rokit RP5 G5 plus sub KRK S8.4 lub Adam Audio T5V z subem Adam Audio T10S ewentualnie zestaw Kali Audio IN-5 / LP-6 z subem Kali Audio WS-6.2. Patrzyłem też na Yamahy HS5 wraz z subem HS8S ale one nie miały zbyt wielu przychylnych opinii z tego co pisali ludzie czy tu czy na redicie tak samo jak zestaw JBL. Głośniki będę trzymał na biurku i bufer pod nim pod ścianą więc fajnie jakby głośniki i bufer miały otwory bassreflex właśnie z przodu a nie z tyłu. A może znacie jakieś inne propozycje co do zestawów 2.1? Wiem, że są jeszcze Neumann czy Genelec ale nie chciałbym wydawać aż tak dużych pieniędzy na audio do pc. Przyjmę i rozważę wszystkie sugestie. I teraz zaczynają się dla mnie schody jak i czym to wszystko podłączyć do pc aby to miało przysłowiowe ręce i nogi i poprostu dobrze grało. Rozumiem że potrzebuje dac z ampem czy poprostu jakiś dobry wzmacniacz aby to wszystko popodłączać? Głośniki/monitory popodłączać pod bufer i dopiero pod wzmacniacz czy każde z osobna trzeba podpiąć do wzmacniacza? Można to czymś podłączyć do pc poprzez usb czy np optykiem z tego nieszczęsnego creativa? Wyczytałem też aby uniknąć szumów z pc warto poszukać czegoś z opcją przedwzmacniacza ale jestem w tym totalnie zielony i nie mam na ten temat zbyt dużej wiedzy. Byłoby miło jakby amp miał wejscie pod suba, pozwolił mi z przodu podłączyć Beyery oraz fajnie jakby miał bluetooth abym mógł podłączyć telefon i puścić muzykę z Tidala choć to nie jest priorytetem. Będę wdzięczny za każdy merytoryczny wpis i chęć pomocy w rozwiązaniu problemu, pozdrawiam serdecznie.

Edited by BiskupPro
Posted

Zależy jaki budżet, ja używam matrix audio spdif 2 i puszczam po aes ebu do pary Genelec 8341 + zestaw kalibracji GLM, i śmiem twierdzić że to killer, ale też i zestaw ponad 25K pln. Kiedyś były podobne rozkminki tu na forum, i polecałem koledze używany zestaw eve audio sc205/204 + ts 107 + jakiś dac.  Ew można pójść w hedd type 05 mk II, im basu nie brakuje (miałem type 07 i słuchałem nie raz type 05). Całość była w okolicy 5k. Więc jak napiszesz jaka kasa to można coś poszukać :) Plus jaka muzyka i rozmiar pokoju, bo żeby iść w zestaw 2.1 tez trzeba mieć jakieś minimalne warunki.

Posted (edited)

Wpiszę się tu dla towarzystwa. Bo nie mam zbytniego doświadczenia w temacie.

Mi osobiście wystarczają MR4 + T5 (choć ten czeka na zakup) podpinam to pod topping DX3pro+. Jest to zestaw minimal. Bo można wydać dowolnie większą kwotę i pomimo "lepszego" dźwięku niekoniecznie to się tak bardzo zwróci. Jest takie coś jak diminishing returns. Moim kryterium było mieć w miarę neutralny dźwięk, by sprzęt nie zajmował dużo miejsca i nie wydać dużych pieniędzy. Ogólne brzmienie i frajda ze słuchania są dość zbliżone do DT1990 pro po EQ, z tym, że komfort słuchania i przestrzeń są nieporównywalne. :)

Gdym myślał o czymś na poważnie i miał większy budżet to też bym rozważył takie monitorki jak np. Adam Audio i subwoofer to tego. Jako opcja do PC to jakoś nie mogę uwierzyć, że nie czerpał bym radości z takiego sprzętu i że coś jednoznacznie przebiłoby stosunek cena-jakość. Pozostałaby już tylko kwestia stanowiska do słuchania (jego akustyka) i ewentualnie kalibracja tego zestawu. 

DAC/AMP nie ma, aż takiego wielkiego wpływu na brzmienie. Weź co Ci odpowiada funkcjonalnością, wyglądem i ceną oraz ma rozsądne wyniki w pomiarach (sprzęty, które warto rozważyć grają transparentnie dla naszego słuchu). Jest duży wybór teraz. Chociażby te fiio i topping robią rozsądne modele, ale są też inne firmy. 

Poszukaj też bardziej obiektywnych testów monitorów, które Cię interesują. Wiadomo, ostatecznie trzeba posłuchać samemu w konkretnym pomieszczeniu, ale im lepsze pasmo przenoszenia i parametr "directness" (oraz inne dane które napotkasz) tym większa szansa, że docenisz tą jakość bo te rzeczy są skorelowane z subiektywnym odbiorem dźwięku.

Takie przypadkowe subiektywne opinie co komu jak zagrało to rzecz bardzo losowa. Jak masz opinie podparte danymi to jest dużo mniejsza szansa, że zakup się nie uda. 

Edited by MrBrainwash
  • Like 3
Posted (edited)

Zrobiłem trochę rozeznanie, poczytałem, pooglądałem na yt , pogadałem z czatami ai i mam już pewien obraz sytuacji. Nie będę używał ich w celach profesjonalnych a poprostu słuchanie muzyki z komputera, granie i obejrzenie czegoś na yt więc nie potrzebuję czegos super technicznego a bardziej funowskiego co da mi frajdę ze słuchania a nie zmęczy ale też nie chcę wydawać na to niewiadomo jak wielkich pieniędzy ale też nie chcę kupować jakiś crapów i mój wybór padł na KRK Rokit 5 G5 wraz z subem KRK S8.4 ale mam problem z dobraniem odpowiedniego daca/ampa do nich. Moim faworytem jest wspomniany Fiio K7 (często wspominany jest jeszcze Topping DX3 Pro + lub Zen Dac) ale ma on pewne braki i ograniczenia więc moją uwagę zwrócił Fiio K9, jest dużo bardziej wszechstronny od K7 ale czy to już nie jest porwanie się z przysłowiowym kombajnem na trawnik, również wyczytałem że dużo osób poleca Cambridge Audio DacMagic 200M lub Topping DX5 czy SMSL DO300EX ale to też jest kawał sprzętu. Miałem już kilka urządzeń od Fiio i lubię tą markę ale nie wiem czy do tego zestawu wystarczy mi podstawowy K7 czy dołozyć do K9 ale z drugiej strony nie jestem pewien czy potrzebuje aż takiego kombajnu. Może znacie jakieś lepsze rozwiązanie pod wspomniany przeze mnie zestaw czyli KRK plus Beyery?

Edited by BiskupPro
  • Like 1
Posted (edited)
2 godziny temu, BiskupPro napisał(a):

Nie będę używał ich w celach profesjonalnych a poprostu słuchanie muzyki z komputera, granie i obejrzenie czegoś na yt więc nie potrzebuję czegos super technicznego a bardziej funowskiego co da mi frajdę ze słuchania a nie zmęczy ale też nie chcę wydawać na to niewiadomo jak wielkich pieniędzy ale też nie chcę kupować jakiś crapów i mój wybór padł na KRK Rokit 5 G5 wraz z subem KRK S8.4 

Mi się wydaje, że te konsumenckie kolumny mają po prostu podbarwione strojenie, ale jak masz dobry jakościowo głośnik to zawsze możesz go dostroić korektorem pod siebie bardziej. Monitory mogą być bardziej szegółowe i pokazywać co w nagraniu poszło nie tak, ale to nie jest moim zdaniem różnica analityka/Fun. Za bardziej "fun" ludzie uznają dźwięk z podbitym basem / obciętą górą.  Niemniej jednak to co wybrałeś to na pierwszy rzut oka wydaje się super i otwór subwooferów z przodu wydaje się rozsądniejszy jak na wybór pod komputer. 

2 godziny temu, BiskupPro napisał(a):

Może znacie jakieś lepsze rozwiązanie pod wspomniany przeze mnie zestaw czyli KRK plus Beyery?

Nie orientuję się teraz co tam powychodziło. DX3pro+ działa elegancko. Tutaj tak jak pisałem koń jaki jest każdy widzi. Jak już w coś inwestujesz to postaraj się o funkcjonalność, która Cię zadowala. K7 wydaje się taki całkiem podstawowy. Ja gdy dokonywałem zakupu to stawiałem na to, aby było BT. 

Może poczekaj parę dni bo wychodzić teraz będzie DX5 II byś zobaczył czy ma to czego potrzebujesz. Ja jestem go ciekaw bo ma mieć wbudowany globalny PEQ i kosztować tylko 300$. 

Edited by MrBrainwash
  • Like 1
Posted

A moim zdaniem, a słuchałem w swoim życiu z 40 par monitorów studyjnych, zestaw z KRK to strata pieniędzy. Dźwiękowo te głośniki są na niskim poziomie. Jak nie chcesz wydawać dużych pieniędzy to zastanów się nad: IK Multimedia iLoud Micro Monitor Pro z systemem kalibracji. Na pewno dźwiękowo stoją o kilka klas wyżej niż krk. Bassu im nie brakuje, a kalibracja czyni cuda. Jak koniecznie chcesz iść w system 2.1 to lepiej pójść w adam audio T5V i do tego suba, z nowych urządzeń. Jak używki wchodzą w grę, to szedł bym w Eve audio/neuman/genelec/hedd + najtańszy sub od presonusa. Dźwiękowo będzie to o wiele wyżej niż KRK. To też mit że monitory studyjne nie grają ładnej muzyki, że są tylko analityczne, krk są podbarwione i nie grają analitycznie. Adam audio są naturalne, z szeroką sceną plus całkiem szybkim basem. Ew jak chcesz na prawdę po taniości, to u siebie do słuchania w pracy na biurku kupiłem sobie Behringer Truth 4.5 za 600zł. Do tego Fiio BTR30pro i jestem mega zadowolony. Wcześniej korzystałem z smsl dac su1, na kości AKM i dźwiękowo było lepiej od FiiO, ale bluetooth mnie bardziej przekonał.

Posted
35 minut temu, Majkip napisał(a):

A moim zdaniem, a słuchałem w swoim życiu z 40 par monitorów studyjnych,

Słuchałeś może Focal Alpha 80 EVO lub Kali Audio IN-8 v2?

Posted (edited)
1 godzinę temu, Majkip napisał(a):

A moim zdaniem, a słuchałem w swoim życiu z 40 par monitorów studyjnych, zestaw z KRK to strata pieniędzy. Dźwiękowo te głośniki są na niskim poziomie. Jak nie chcesz wydawać dużych pieniędzy to zastanów się nad: IK Multimedia iLoud Micro Monitor Pro z systemem kalibracji. Na pewno dźwiękowo stoją o kilka klas wyżej niż krk. Bassu im nie brakuje, a kalibracja czyni cuda. Jak koniecznie chcesz iść w system 2.1 to lepiej pójść w adam audio T5V i do tego suba, z nowych urządzeń. Jak używki wchodzą w grę, to szedł bym w Eve audio/neuman/genelec/hedd + najtańszy sub od presonusa. Dźwiękowo będzie to o wiele wyżej niż KRK. To też mit że monitory studyjne nie grają ładnej muzyki, że są tylko analityczne, krk są podbarwione i nie grają analitycznie. Adam audio są naturalne, z szeroką sceną plus całkiem szybkim basem. Ew jak chcesz na prawdę po taniości, to u siebie do słuchania w pracy na biurku kupiłem sobie Behringer Truth 4.5 za 600zł. Do tego Fiio BTR30pro i jestem mega zadowolony. Wcześniej korzystałem z smsl dac su1, na kości AKM i dźwiękowo było lepiej od FiiO, ale bluetooth mnie bardziej przekonał.

Dzięki za podpowiedzi, na początku również przyglądałem się wspomnianym przez Ciebie Adasiom T5V ale czytałem mnóstwo opinii, że są zbyt analityczne i potrafią zmęczyć jeśli ktoś jest mniej nastawiony na analityczność a bardziej na fun/muzykalność danego zestawu. Z resztą posiadają bassreflex z tyłu co u mnie je przekreśla. Podobno w KRK piąta generacja już jest bardziej poprawiona i brzmi już dużo lepiej niż wcześniejsze rewizje, w sensie nie jest tak przebarwiona i bass nie jest aż tak podbity choć dalej coś pozostało z 'ducha KRK' ale dzięki za spostrzeżenie. Oczywiście przyglądałem się również wspomnianym przez Ciebie iLoud Micro ale szczerze nie widzę jakoś ich u siebie, może to głupie ale przypominaja mi stare creativy czy logitechy, z resztą preferuję zestaw 2.1. Patrzyłem też na EVE Audio czy Neumanny ale szczerze nie widzi mi sie wydawać tyle hajsu na głośniki tylko po to żeby pograć w gry na kompie czy pooglądać yt. Tu mam właśnie dylemat bo dużo osób poleca właśnie krk piątej generacji (mimo że ich pasmo potrafi być w jakimś stopniu podkoloryzowane) jako głośniki bardziej do rozrywki i multimediów niż inne marki jak np Adam, EVE Audio czy dużo droższe Neumanny które nie dadzą aż tyle funu a prędzej zmęczą swoją analitycznością i szczegółowością oczywiście nie umniejszając im za to, że własnie takie są. Pod różnymi filmami na yt w komentarzach też nie raz przeczytałem komentarz, że ludzie kupowali np Adasie czy Kali i później je oddawali gdyż dźwięk był dla nich zbyt męczący do zwykłego multimedialnego odsłuchu z komputera i wybierali właśnie piąta generację KRK. Przyjrzę sie jeszcze raz EVE Audio SC205. W Thomanie jest bundel 2x SC205 + TS107 za 1200 pandów a 2x SC203 + TS107 za 900 pandów. I bądź tu mądry człowieku... 

Edited by BiskupPro
Posted
1 godzinę temu, greg_jg napisał(a):

Słuchałeś może Focal Alpha 80 EVO lub Kali Audio IN-8 v2?

Alpha 65 evo tak, akurat tych kali nie słuchałem.

Godzinę temu, BiskupPro napisał(a):

Przyjrzę sie jeszcze raz EVE Audio SC205. 

Na olx masz parę SC 204 która jest niby nowa za 1800zł. Do tego sub jakikolwiek o ile potrzebujesz, i uwierz że nic lepszego nie znajdziesz do 2,5k. Nie wiem czy kiedyś słuchałeś monitorów studyjnych, ale t5v są może dla tego "analityczne" bo mają głośnik wstęgowy. Mój znajomy szukał głośników do gramofonu, poleciłem T7V i był zachwycony. Też w głośniku chodzi o jakość odtwarzanej muzyki. Z Eve masz klasę wyżej niż z Krk. Nawet gdyby miało to być bardziej analityczne brzmienie, to dalej ogólny dźwięk jest lepszy. No ale to moje rady, zrobisz oczywiście jak uważasz :)

• Like 1
  • Thanks 1
Posted (edited)
8 godzin temu, Majkip napisał(a):

Alpha 65 evo tak, akurat tych kali nie słuchałem.

Na olx masz parę SC 204 która jest niby nowa za 1800zł. Do tego sub jakikolwiek o ile potrzebujesz, i uwierz że nic lepszego nie znajdziesz do 2,5k. Nie wiem czy kiedyś słuchałeś monitorów studyjnych, ale t5v są może dla tego "analityczne" bo mają głośnik wstęgowy. Mój znajomy szukał głośników do gramofonu, poleciłem T7V i był zachwycony. Też w głośniku chodzi o jakość odtwarzanej muzyki. Z Eve masz klasę wyżej niż z Krk. Nawet gdyby miało to być bardziej analityczne brzmienie, to dalej ogólny dźwięk jest lepszy. No ale to moje rady, zrobisz oczywiście jak uważasz :)

Ok mój wybór padł na zestaw eve sc205 (fajnie by bylo znaleźć używkę w wersji all black czyli z czarnym a nie srebrnym dołem, wygląda dużo lepiej) z subem eve ts107 choć o wiele bardziej wolałbym połączenie z subem adam t10s ze względu na bardziej soczysty, mięsisty, głębszy i potężniejszy bass ale nie tak rozlazły jak w krk s8.4 ale niestety jest zbyt duży i ma tylny bassreflex co w moim przypadku go eliminuje gdyż nie mam aż tyle miejsca pod biurkiem (pedały simracingowe) i sub będzie ustawiony pod ściąną. Alternatywą może być Fluid Audio F8S, jest bardziej soczysty i mięsisty od eve ts107 a zarazem mniejszy niż adam t10s ale z drugiej strony nie jest tak precyzyjny jak właśnie ts107. Może w Equalizer APO uda się coś zrobić, chat gpt wyskrobał mi plik config z parametrami jak za pośrednictwem dac/amp bardziej zdudnić ts107 bez nadmiernej utraty jego walorów ale tym się będe bawił jak już je dostanę 😁 Dzięki za wszelkie sugestie i podowiedzi 🙂

a71c064a-9c44-4dee-829f-7e54f48f9dcf.png

Edited by BiskupPro
  • Like 1
Posted

Idź w 2x sc204 i ts107, różnice w cenie dorzuć do daca, nie potrzebujesz 5 cali bo i tak odcinasz dół filtrem to co sub przejmuje. No chyba że potrzebujesz SPL, ale wątpię że będziesz słuchał z głośnością 100db+. 

• Like 1