NuYam Posted March 17 Report Posted March 17 (edited) Myślę o moim pierwszym streamerze. Rozważam używane Moon 180 Mind, Bluesound Node 2i albo jakiś na Rasperry Pi. Najbardziej podoba mi się Bluesound, podobno fajny system. Jakieś rady? Edited March 17 by NuYam Quote
RadekBe Posted March 17 Report Posted March 17 (edited) Hej. Też niedawno kupiłem swój pierwszy streamer. Nie mogę się nacieszyć - WiiM Ultra. Wygląda bardzo dobrze, ekran jest bardzo w porządku, funkcjonalnie rewelacyjny ze świetną, bardzo sprawnie działającą apką. Do Tidala lepsza niż oryginalna No i cena. Edited March 17 by RadekBe 1 Quote
krz Posted March 18 Report Posted March 18 11 godzin temu, RadekBe napisał(a): Hej. Też niedawno kupiłem swój pierwszy streamer. Nie mogę się nacieszyć - WiiM Ultra. Wygląda bardzo dobrze, ekran jest bardzo w porządku, funkcjonalnie rewelacyjny ze świetną, bardzo sprawnie działającą apką. Do Tidala lepsza niż oryginalna No i cena. Jak gra jako DAC? Da radę w "budżetowym" stereo? 1 Quote
RadekBe Posted March 18 Report Posted March 18 Porównywałem go nawet ostatnio z Denafrips Ares 15th i wypadł bardzo dobrze. Gdy Ares jest kremowy, bez ostrości, z mniejszą dynamiką, tak WiiM oferuje większą przestrzeń w głąb, wiecej detalu na górze i większą dynamiką. Oczywiście to detale ale w stereo (u mnie gra właśnie w systemie kolumnowym) sprawdza się wyśmienicie. 1 1 Quote
Tommy66 Posted March 18 Report Posted March 18 Nie słuchałem Wim Ultra ale się podjarałem spr. cenę . Trafiłem na ,, Wiim Ultra - Omówienie + porównanie z konkurencją! '' . @krz przeczytaj . Odpuściłem ze względu na brak DSD. 1 Quote
krz Posted March 18 Report Posted March 18 40 minut temu, Tommy66 napisał(a): Nie słuchałem Wim Ultra ale się podjarałem spr. cenę . Trafiłem na ,, Wiim Ultra - Omówienie + porównanie z konkurencją! '' . @krz przeczytaj . Odpuściłem ze względu na brak DSD. Konkurencją dla niego może być inny streamer. Ja się zastanawiam czy spełni rolę docelowego DAC. W tej kwestii to jednak prosta konstrukcja. 1 Quote
Tommy66 Posted March 18 Report Posted March 18 Widzę że brak czasu. Nie pisałem, przeczytaj tytuł. Powodzenia , poważnie. Quote
Moderator kurop Posted March 19 Moderator Report Posted March 19 W dniu 17.03.2025 o 20:19, NuYam napisał(a): Myślę o moim pierwszym streamerze. Rozważam używane Moon 180 Mind, Bluesound Node 2i albo jakiś na Rasperry Pi. Najbardziej podoba mi się Bluesound, podobno fajny system. Jakieś rady? streamer to jeden z szybciej starzejących się elementów systemu audio, na twoim miejscu rozważyłbym jednak zakup nowego urządzenia, które z pewnością będzie działać szybciej, płynniej, będzie miało zapewnione wsparcie na dłuższy okres. Proponuję rozważyć wspomnianego Wiima Ultrę albo Pro Plusa. 1 Quote
rzysk Posted May 5 Report Posted May 5 (edited) On 3/17/2025 at 8:19 PM, NuYam said: Myślę o moim... Przetestuj Auralic Aries Femto duże możliwości za obecnie niewielką cenę (3-4tyś zł), a sonicznie bardzo dobry. Rasbery odpuść przy tych pieniądzach zupełnie nieopłacalna zabawa, a same problemy i dzwięk nie jakiś wybitny. Zdecydowanie wolał bym wtedy Wiim Pro czy Ultra. Kolejny sonicznie to Eversolo A6, ale polecam z używki wspomnianego Auralica bo ciężko go pobić, a po upgradzie można dzwięk mieć bardzo wysokiej próby (porównywałem z urządzeniami 3-4x droższymi i nawet za nimi nie tęskniłem - przyrosty dla mnie nie warte inwestycji). Od niego lepszy jest Optical Rendu, ale też nie ma przepaści, a różnica w cenie (za nowe w swoim okresie) spowodowała przesiadkę na Sonore, który daje w zasadzie to co Aurender czy Grimm. Więc jak możesz zainwestować więcej to polecam w pierwszej kolejności Sonore Optical Rendu, a później Auralic Aries Femto z uwagi na zdecydowanie niższą cenę (ale jak potrzebujesz większej uniwersalności to też Aries wygrywa, a można być jeszcze bliżej Sonre stosując optyczne konwertery). Edited May 5 by rzysk 1 Quote
Olko Posted May 7 Report Posted May 7 W dniu 17.03.2025 o 20:19, NuYam napisał(a): Myślę o moim pierwszym streamerze. Rozważam używane Moon 180 Mind, Bluesound Node 2i albo jakiś na Rasperry Pi. Najbardziej podoba mi się Bluesound, podobno fajny system. Jakieś rady? Myślę o zakupie pierwszego streamera. Zastanawiam się nad używanym Moon 180 Mind, Bluesound Node 2i albo jakimś rozwiązaniem z Raspberry Pi. Bluesound wygląda najbardziej przyjaźnie i podobno ma fajny system. Ktoś może miał okazję porównać go z Moonem lub czymś na bazie RPi? Zależy mi na dobrej integracji i jakości dźwięku. Quote
Recommended Posts