dinus Posted March 17 Report Posted March 17 Cześć, Bardzo Was proszę o poradę jak spiąć słuchawki Beyerdynamic DT 700 PRO X z PC/macbook/iphone. Tak mi się wydaje, że słuchawki te teoretycznie nie są trudne do napędzenia. Czy pójść w stronę jakiegoś dongle czy lepiej w stronę typowego wzmacniacza słuchawkowego? Czy takie dongle mają regulację głośności? Nie za leży mi na mobilności ze względu na posiadane inne dwie pary słuchawek BT. Dzięki i pozdrawiam d Quote
d_nac Posted March 17 Report Posted March 17 DT700 ProX nie są jakoś bardzo wymagające od źródła, choć pewnie dobry wzmacniacz by je bardziej dopieścił. Patrząc na to, że chcesz słuchać na iPhone czy Macbooku, szedłbym jednak w dongle (lub przenośny wzmacniacz jak ifi HipDac), żeby mieć więcej swobody ruchu, szczególnie, że dongle coraz lepiej radzą sobie z napędzaniem słuchawek. Ja akurat najczęściej słucham na BT przez Qudelix 5K i Earsone ES100 MK2 - w obu przypadkach DT700 brzmią ok, ale pewnie da się znaleźć coś fajnego z typowo kablowych. Quote
PioterD Posted April 9 Report Posted April 9 (edited) W dniu 17.03.2025 o 07:08, dinus napisał(a): DT 700 PRO X z PC/macbook/iphone To są słuchawki które mają skuteczność 100dB/1mW i czułość 112dB/1V przy umiarkowanej impedancji 48ohm. Łatwe w napędzeniu. Jeżeli masz wyjście 3.5mm w PC/macbook to zapewne masz tam dostępne do 1V napięcia i adekwatny prąd żeby te słuchawki zagrały z głośnością w okolicy 110dB - bardzo głośno. Z dongli polecę do nich coś względnie taniego i dobrego jakościowo - iFi GoLink (ten pierwszy), Shanling UAmini lub UA1 plus, mają dość mocy żeby w zupełności poprawnie napędzić te słuchawki do około 100dB średniego SPL z zapasem na piki +10dB. Edited April 11 by PioterD Quote
Recommended Posts