Jump to content
PREORDER na słuchawki ISN w tym przede wszystkim ISN EBC80 ×

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć wszystkim. 

Dołożyłem sobie do radia samochodowego kabel AUX i teraz szukam przejściówki, żeby móc puszczać muzykę z telefonu (za niedługi czas będzie to S23+). 

Grana będzie muzyka z tidala i czasami radio internetowe eska. Chciałbym żeby jakość dźwięku wysłana z telefonu była dobrej jakości. Coś tam czytałem i przewija się informacja żeby była to przejściówka z DAC. Czy do użytku z radiem samochodowym też będzie lepiej żeby to taka była?

We wcześniejszym temacie znalazłem takie przejściówki z Ali JM6 PRO i JM20 MAX. Ponoć dobrze sobie radzą (no, ale były użyte że słuchawkami).

Z kontem dla nowego użytkownika na Ali nie były by jakoś bardzo drogie. Czy jednak w kwocie do 120 zł byłoby coś lepszego?

Ps. radio o którym pisze to fabryczne audi BNS 5.0 z fabrycznym nagłośnieniem.

Z płyt gra bardzo dobrze i chciałbym żeby też tak było z kabla AUX i telefonu.

A już chciałem kupić zwykłą przejściówkę w markecie za 20 zł, ale trafiłem na to forum. Jestem nowicjuszem w tych sprawach więc proszę o waszą pomoc. 

Edited by konsolowiec
  • konsolowiec changed the title to Przejściówka USB-C do jack 3.5 z DAC
Posted

Będzie ok z takim dzyndzlem z Ali opartym na jakimś chipie CX, które wymieniłeś. 

• Thanks 1
Posted

Ok, dziękuje za odpowiedź. To chyba zdecyduję się na JM20 MAX i aplikacje USB Audio Player Pro. Myślę, że będzie to dobra kombinacja do słuchania tidala i radia internetowego. 

Posted

W swojej Reni tak to rozwiązałem :

1ren.JPG2ren.JPG

Też mam AUXa ale w formie wejścia 2xRCA obok gniazdka zapalniczki do którego wetknąłem ładowarkę 2x USB. W jednym porcie siedzi odbiornik stereo BT który odbiera muzykę ze smartfona (Spotify) zaś z drugiego idzie przewód zasilający do uchwytu magnetycznego z ładowaniem indukcyjnym. Nie muszę podłączać ani odłączać nic do gniazda telefonu, a muzyka może grać bez końca ;)

Posted

Też miałem renówkę i rozwiązałem to w końcu czymś takim. Jakość na systemie audio domyślnie montowanym w Megane 3 całkowicie wystarczająca, a nie dość że dwa kable mniej to jeszcze działa jako ładowarka.

image.png

Posted
W dniu 9.03.2025 o 12:22, konsolowiec napisał(a):

Ok, dziękuje za odpowiedź. To chyba zdecyduję się na JM20 MAX i aplikacje USB Audio Player Pro. Myślę, że będzie to dobra kombinacja do słuchania tidala i radia internetowego. 

Ten JM20 MAX jest na chipie CS43131 - nie znam tego układu. Ja mam od ponad roku JM6 z chipem CX31993 i bardzo sobie chwalę (używam na sprzęcie stacjonarnym w domu), więc brałbym na Twoim miejscu raczej sprawdzone JM6.

• Thanks 1
Posted (edited)
2 godziny temu, zdzichon napisał(a):

Też miałem renówkę i rozwiązałem to w końcu czymś takim. Jakość na systemie audio domyślnie montowanym w Megane 3 całkowicie wystarczająca, a nie dość że dwa kable mniej to jeszcze działa jako ładowarka.

Ja też mam w zasadzie Megane 3 ale w wersji Scenic ;) Od razu po zakupie (minęło już 5 lat) sam wymieniłem z przodu głośniki na JBLa, dołożyłem tweetery i wzmacniacz Pioneera. Oryginalne radyjko fabryczne jest wystarczające i pozostaje pełne sterowanie z kiery na czym mi też zależało.

Edited by x86
  • Like 1
Posted

Miałem takie plany, bo te fabryczne pierdziawy były fatalne, ale tak się długo za to zabierałem, ze w końcu zmieniłem samochód ;) Teraz mam takie plany w stosunku do obecnej Toyoty, tym bardziej że oficjalny upgrade produkuje Focal. Chciałbym wygłuszyć drzwi i wymienić chociaż przednie i tweetery. To juz powinno wystraczyć żeby było ok, ale już fabryczne audio gra lepiej niz to z Reno.

• Like 1
Posted
8 godzin temu, Bednaar napisał(a):

Ten JM20 MAX jest na chipie CS43131 - nie znam tego układu. Ja mam od ponad roku JM6 z chipem CX31993 i bardzo sobie chwalę (używam na sprzęcie stacjonarnym w domu), więc brałbym na Twoim miejscu raczej sprawdzone JM6.

CS43131 to Cirrus Logic :) SOC ten wystepuje teraz praktycznie w 'co 2-gim' donglu, tanszym DAPie... czy to w konfiguracji Solo/Dual/Quad - nie ma sie czego bac 🆗 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
12 godzin temu, trez0r napisał(a):

CS43131 to Cirrus Logic :) SOC ten wystepuje teraz praktycznie w 'co 2-gim' donglu, tanszym DAPie... czy to w konfiguracji Solo/Dual/Quad - nie ma sie czego bac 🆗 

Spoko (nie jestem zorientowany, bo to mój pierwszy w życiu i jedyny na razie "dongiel", a nawet w ogóle zewnętrzny DAC), ale to raczej info dla Autora wątku @konsolowiec , bo ja nie mam potrzeby zmieniać dongla ;) 

Posted (edited)

Dzięki za odpowiedzi. 

Jednak chyba zmienię plan i kupię JM6 Pro. Bo jeśli jest bardzo dobry i do radia mi wystarczy to może jednak nie warto przepłacać za JM20 Max. Za JM6 Pro jest prawie 4 razy tańszy niż JM20 Max (25 zł vs 93- oczywiście ze zniżką na pierwszy zakup). 

Edited by konsolowiec
  • Like 1