Jump to content

Recommended Posts

Posted

Toś się panie narobił - szacun😮 

Choć mi do metalu ROHM zupełnie nie siadł. Czułem się może i jak na koncercie, ale siedząc za filarem.

Posted (edited)

Dziękuję za wyczerpujący test 🙂

Używałem kiedyś przedłużek do opampów w DAC80 i znacznie degradowały one dźwięk. Jaki rodzaj przewodnika użyłeś do montażu tych przedłużek?

Jak rozumiem jedyne dyskretne to Sparkos tam się zmieszczą?

Edited by NuYam
Posted
11 minut temu, NuYam napisał(a):

Używałem kiedyś przedłużek do opampów w DAC80 i znacznie degradowały one dźwięk. Jaki rodzaj przewodnika użyłeś do montażu tych przedłużek?

Miedziane przewody, lutowane cyną ze srebrem. Chcę kupić adapter https://pl.aliexpress.com/item/1005007333628035.html

ale nie chciałem czekać z testami - posiadając "stoliki" DIP-8 postanowiłem sam to zrobić. Jedyny "plus" , że jeśli degraduje to dla wszystkich jednakowo. Nie zauważyłem jakiegoś pogorszenia dźwięku. Sprawdzałem omomierzem i na  ok. 5 cm przewodu było ok 0.2 Ohm oporu.

17 minut temu, NuYam napisał(a):

Jak rozumiem jedyne dyskretne to Sparkos tam się zmieszczą?

Sparkos SS3602 wchodzą na styk i to trzeba wkładać umiejętnie bo na początku wydaje się , że się nie zmieszczą.

Nowsze SS2590 mają wysokość 19mm (starsze 14mm) tak, że trzeba kombinować z przejściówkami jakby co.

• 3 months later...
Posted

Dzięki uprzejmości Burson Audio otrzymałem do testów kolejne Burson Supreme Sound V7 Classic (dual) OPAMP. Zamontowałem je w Xduoo Xd05 pro.

Z plusów: Wyglądają całkiem ładnie, na plus są metalowe obudowy (lepsze odprowadzanie ciepła), niższy profil w porównaniu do V6 Vivid., czysty dźwięk

Z minusów: może nie podpasować wszystkim nieco wysunięta średnica

Z pierwszych wrażeń rzuca się wzmocniony przekaz z paśmie średnim jak i nieco więcej energii w tym zakresie. Niskich basów jest nieco mniej (w porównaniu do  Burson Audio Supreme Sound V6 Vivid ). Jednakże sporą różnicę w końcowym odbiorze daje zmiana modułu DAC. Wydaje mi się też, że zdecydowanie sygnaturę można dostosowywać również nie tylko zmianą DAC lecz przede wszystkim końcowym urządzeniem odsłuchowym czyli – słuchawkami. Większość testów przeprowadziłem na Hifiman Arya stealth magnets (połączenie zbalansowane). Grają te słuchawki dość analitycznie przez to  odsłuchy czasami były dość męczące w niektórych gatunkach (szczególnie pod ESS). Podejrzewam, że na innych ciepłych słuchawkach tu powinno być zdecydowanie przyjemniej.

Pod AKM Burson V7c gra w dość wyrównany sposób. Jest to być może dość zaskakujące (wiedząc jak styl grania posada AKM DAC – dużo basu, miękki styl grania). Jednak po zastanowieniu wszystko wydaje się jasne 😉 Charakterystyka AKM i V7c dobrze współgra, szczególnie w pewnych rodzajach muzycznych. Pewne „wypukłości” charakterystyki częstotliwościowej  V7c są kompensowane przez AKM DAC. Tutaj jednak należy wziąć pod uwagę subiektywne preferencje słuchacza.

Pod ESS Burson V7c można powiedzieć, że „kumuluje”  pewne szczególne właściwości tego DAC. Nie będzie to zbytnio przyjazne połączenie dla wrażliwych uszu. Jednak w tym przypadku plusem może być analityczne granie, można z utworu wysupłać wszelakie szczegóły.

Pod ROHM Burson V7c jest jakby V6v na dopalaczach, szczególnie w muzyce rockowej, metal itp. Jak V6v miał sporo powera ale na V7c jest jeszcze więcej energii np. gitar. Jeśli chodzi o niskie zejście basu to jest go nieco mniej niż w V6v.

Na warsztat wziąłem kilka gatunków muzycznych.

W muzyce klasyczniej (Mikołaj Hertel:   Obsession – I ) pod:

-  AKM DAC  V7c gra w stylu litery V, jest sporo wysokich tonów, kontrabas schodzi nisko.

- ROHM DAC V7c gra czysto, w przyjemny  w sterylny sposób. Można poszczególne nuty wyjmować pojedynczo pęsetą😉  Scena jest szeroka, kontrabas też wydaje się taki jakiś „naturalny”

- ESS DAC tony średnie są wyeksponowane, scena jest średnia.

W muzyce elektronicznej (1/ Zero Cult, Catatonia; 2/ Matt Lange,  Testarossa) pod:

- AKM DAC jest precyzyjne, dość wyrównane granie.

- ROHM DAC jest więcej tonów średnich.

- ESS DAC, jest trochę mniej basu, jest sporo sopranu, przekaz jest precyzyjny, dość analityczny.

W muzyce wokalnej, Jazz (1/Stan Getz,   The girl from Ipanema; 2/ Diana Krall    'S Wonderful) pod:

- AKM DAC, V7c gra podobnie do swojego brata V6v – w wyrównany, przyjemny sposób. Jest sporo basu. Jest to przejrzyste, przyjemne dla ucha granie.

- ROHM DAC, różnice nie są duże w porównaniu do V6v, może pod pod V7c jest trochę mniej niskiego basu.

- ESS DAC, jest to precyzyjne, analityczne granie. Jest też sporo basu i sopranu.

Jak było do przewidzenia najwięcej dzieje się w muzyce rock, metal (1/ Painkiller,

Judas Priest; 2/ Iron Maiden,   Fear of the dark) pod:

- AKM DAC, gitara jest agresywna,  ale nie tak jak pod innymi DAC. AKM sporo różni się w tym rodzaju muzyki od pozostałych. Jest więcej niskiego basu.

-ROHM DAC, jest nieco mniej basu, jest więcej tonów średnich, gitary brzmią bardzo energetycznie. Jest to jakby V6v na sterydach. Dla fanów mocnego brzmienia, wzmacniacz obowiązkowy.

- ESS DAC, gra to podobnie jak ROHM, jednak jest więcej basu i wysokich.

Na koniec postanowiłem pożonglować też trochę słuchawkami.

Hifiman Sundara CB (połączenie zbalansowane) gra trochę podobnie do Arya, jednak mają mniej szczegółów, scena jest inna, bardziej klaustrofobiczna i inaczej się prezentuje. Co do synergii z V7c mogą być one dobrym rozwiązaniem dla ceniących sobie więcej basu w muzyce. Jest też nieco mniej góry i rozdzielczości.

Ultrasone Signature pure (połączenie single ended) , odbiór muzyki w każdym gatunku jest zdecydowanie inny. Wyraźnie odstają od pozostałych słuchawek. Dźwięk jest zawoalowany, brak jest szczegółowości być może bas za bardzo rozlewa się na inne pasma. Co do synergii z V7c mogą być jakimś wyjściem w połączeniu z ESS DAC, gdzie tonów wysokich będzie zdecydowanie mniej.

Ponadczasowe Philips X2HR/00 (połączenie single ended), grają zaskakująco nieźle, mniej dynamicznie ale jednak dość równo, ciepło. Co do synergii z V7c  - świetnie się z nim zgrywają, przez mniej analityczne granie nie są tak męczące jak Arya. Jednak co kto lubi dla mnie jednak brakuje tu powera w muzyce rock, metal. Lepiej odnajdą się w muzyce klasycznej, electro itp.

Bayerdynamic DT990 600 Ohm (połączenie single ended), coś w sobie mają -szczegółowość, neutralność. Coś co sprawia, że przy rock, metal „nóżka chodzi” :P  . Być może dla bass headów będzie za chudo. Na SS3602 jest więcej łupnięcia. Synergia z V7c jest całkiem, całkiem niezła. Były to moje ulubione słuchawki zanim nie kupiłem Arya. Trzeba też mieć na uwadze żeby uważać na pokrętło głośności przełączając się pomiędzy innymi (to 600 Ohm- wymagają większego wzmocnienia dla tego samego poziomu głośności). 

Podsumowując, wzmacniacze te dobrze sprawdzą się przede wszystkim w muzyce rockowej, metal etc. Dobrze też sprawują się w innych gatunkach ale tu trzeba połączyć je z odpowiednim DAC i słuchawkami (wedle subiektywnej) preferencji słuchacza.

IMG_20250703_180543.jpg

IMG_20250704_174745.jpg

IMG_20250706_154809.jpg

IMG_20250706_154842.jpg

IMG_20250706_160531.jpg

IMG_20250706_161021.jpg

IMG_20250706_161938.jpg

IMG_20250706_163433.jpg

IMG_20250706_164505.jpg

IMG_20250706_170412.jpg

IMG_20250706_171035.jpg

IMG_20250706_172437.jpg

IMG_20250706_173751.jpg

IMG_20250706_175806.jpg

IMG_20250706_192811.jpg

IMG_20250706_192929.jpg

IMG_20250706_193506.jpg

IMG_20250706_221916.jpg

• Like 9
  • 1 month later...
Posted (edited)

Wow, co za temat! Umknęlo mi to jakoś wcześniej. @zgreg kawał dobrej roboty i nawet nie wyobrażam sobie ile czasu i energii musiało zająć porównywanue tylu konfiguracji. Szacun!

Edited by Spawn
  • Like 1
Posted
17 minut temu, Spawn napisał(a):

Wow, co za temat! Umknęlo mi to jakoś wcześniej

Mnie też umknęło. Dobrze, że odgrzebałeś. Czytałem w kilku miejscach o kości ROHM i faktycznie sporo osób chwali bogatą średnice.

• 2 months later...
Posted

@zgreg nie zauważyłeś dziwnego pogorszenia jakości dźwięku ogólnie po aktualizacji? XD05 Pro aktualizowaliśmy w warunkach targowych na AVS i po tym zabiegu grało to jak zza ściany... 

Posted

W sumie to nie wiem, nie zauważyłem czegoś takiego. Musiałbym wypróbować domyślne op-ampy, może na standardowej konfiguracji jest to bardziej słyszalne.

Na jakim DAC sprawdzaliście, domyślnym ESS ?

Posted

Aktualizacja jest konieczna by działały karty R2R i Wolfson. Zadziałały, ale grało to jak ****o... 

Posted
19 godzin temu, Karkolomny napisał(a):

Aktualizacja jest konieczna by działały karty R2R i Wolfson. Zadziałały, ale grało to jak ****o..

Ciekawe. Może xDuoo coś zawaliło z tym updatem. Z tego porównania można wywnioskować, że te dwie kości grają na poziomie kiepskich dongli. Raczek niezbyt zachęcająco.

Posted

Mały update.

Wygląda na to, że nowe DAC (R2R/Wolfson WM8741  a szczególnie R2R) nie za bardzo (jak dla mnie) "zgrywają się"  przede wszystkim z Burson V7 classic. Z  Burson V6V jest jak na moje ucho o wiele lepiej - bardziej gra to "miękko". Na V7 classic średnie tony za bardzo dominują. Najlepsza synergia jednak występuje między nowymi DAC a Sparkos SS3602.

Ogólnie polecam te DAC. Mają swój urok.  Wydaje mi się, że te nowe DAC wymagają"osłuchania" - szczególnie ma znaczenie synergia z op amp.

Jak ktoś pije yerba mate to nasuwa mi się taka analogia.

Są pewne gatunki yerb (szczególnie te z charakterem jak np. Pajarito, Colon które początkowo wymagają "przyzwyczajenia do smaku" a potem się je docenia.

Taka dygresja ;) 

Posted
55 minut temu, zgreg napisał(a):

Ogólnie polecam te DAC. Mają swój urok.  Wydaje mi się, że te nowe DAC wymagają"osłuchania"

Często trafiałem opinie, że R2R wymaga kilkudziesięciu godzin grania, żeby te rezystory zaczęły pracować w optymalnych warunkach. Do tego czasu dźwięk może być taki mało wyrafinowany, mocno przymulony itd.