Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich,

Nie jestem "znawcą" dźwięku, ale na przestrzeni lat tak podpasował mi dźwięk słuchawek dokanałowych Creative EP-630, że teraz mam dość duży problem. Moje obecne słuchawki zakończyły żywot, a EP-630 są już nie do kupienia.

Sprawdziłem już:

• Sennheiser CX 5.00G, 
  • Panasonic RP-HJE125,
  • Samsung AKG Type-C,
  • Samsung Galaxy Buds (raczej z ciekawości bo to wireless)
  • czekam obecnie na CCA CRA z aliexpress, ale pewnie znowu nie trafiłem

Niestety żadna z wymienionych nie dorównuje do EP-630. To nie jest ten sam dźwięk, inny jakby bez głębi i schowany, nie pomagają nawet ustawienia korektorem.

Wiem, że EP-630 to pewnie nic specjalnego, ale tak mi podpasowały, że szukam zamiennika który będzie bliski oryginału. Czy ktoś z Was ma jakieś propozycje konkretnych modeli ?

Edited by Doppelganger
Posted

Spróbowałbym czegoś z tych dwóch modeli:

Final E1000

Sonicast Direm E3

Nie jest to dokładnie to samo granie, ale w podobnym klimacie co EP630.

Słuchawki CCA, KZ czy TRN bym w ogóle odpuścił, bo chińskie budżetówki są z reguły strojone w dość agresywny sposób.

• Like 1
Posted

A takie Tanchjim Tanya by się nie nadały? EP630 z 15 lat nie słuchałem więc kurde nie pamiętam dokładnie jak grają mogę głupoty gadać.

Posted

@kuman Nawet nie wiedziałem, że można w taki sposób gdzieś to porównać na wykresie. Czy to jakaś strona, gdzie dokonuje się porównań? Niestety CCA CRA już zamówiłem, najwyżej komuś oddam.

38 minut temu, Inszy napisał(a):

Spróbowałbym czegoś z tych dwóch modeli:

Final E1000

Sonicast Direm E3

Czy można to gdzieś porównać jak pokazał Kuman?

Nigdy bym nie pomyślał, że będę miał taki problem ze słuchawkami :) I to, że tak podpasują mi słuchawki, które pewnie nie są są niczym specjalnym w świecie audio. Przez to wszystko co teraz założę na uszy nie gra dla mnie tak jak powinno, czyli jak w EP-630 ;) 

Posted
23 minuty temu, Doppelganger napisał(a):

Czy można to gdzieś porównać jak pokazał Kuman?

Nie na jednej stronie.

Ale tu masz EP-630:

EP.thumb.png.83ac60c4f096b7f663a652524da7cdac.png

Tu Sonicasty:

DIREM.thumb.png.e5eb584435d12e5ba1ace094110f0fd3.png

A tu Finale:

FINAL.thumb.png.e88d2b881fe152b5e851442d5b5cfcca.png

• Like 2
Posted (edited)

Ciekawe, ep630 miałem ze 2 albo 3 pary dawno temu i pamiętam że to było takie basowe, przytłumione i nieofensywne granie - czego po tym wykresie powyzej bym aż tak nie powiedział.

Zarówno Sonicasty i Finale E1000 to świetne słuchawki ale moim zdaniem bliżej będzie Finalom do ep630.

Edited by Spawn
Posted

EP-630 mocno właziły basem na średnicę, więc były przytłumione. Ale też i pamięć może nam płatać figle, bo porównywaliśmy je z konkretnymi słuchawkami - czasy ich świetności, to też boom na armatury, Phonaki, Ety, pierwsze Westone, więc i punkt odniesienia był inny.

• Like 1
Posted

Pewnie tak. Ja się pamiętam przesiadłem z ep630 na Zen Aurvana i one basu miały o wiele mniej i bardziej punktowy. Wydawały mi się też po ep630 jako mega przejrzyste i dokładne bez tego kocyka ;)

• Like 1
Posted

HE100 są cieplejsze, bardziej basowe i mniej przestrzenne. Całe szczęście Radsone obniżyło trzykrotnie cenę, bo pierwotnie były zupełnie nieopłacalne w porównaniu do Sonicastów MK2.

• Like 1
Posted

Jak gdzieś znajdziesz, to Shozy Zero albo Takstar HI1200 mogą być bliżej, ale też właściwie niedostępne.

Posted

Delikatny offtop odnośnie podobnego wykresu do EP-630. Pamiętam, że była strona internetowa gdzie po wpisaniu IEM’ów wyszukiwało inne z podobnym wykresem co by mogły tonalnie przypasować, kojarzy ktoś gdzie to było? 

• 9 months later...
Posted (edited)

.

Edited by HiFiLED
ES30 nie mają metalowej siatki jak Ep630 tylko plastkową "włuknine" trochę trzeba się "pobawić" jeśli się zanieczyści
  • 1 month later...
Posted

Jestem tu z przypadku, bo mnie od lat nie było i w sumie nie wiele wniosę do tematu. Ale pamiętam, że moja przygoda z mp3 store zaczęła się właśnie od "epek". Dzisiaj jako wieloletni producent muzyczny, który przerobił dziesiątki słuchawek - te, choć istnie mierne, wciąż przywołują mi dobre wspomnienia. Potem leciały recenzje i pamiętam ten szaleńczy rage jak powiedziałem, że Aurvana Live! grają lepiej od AKG K530 czy K81DJ. Potem Rolandsinger (pozdrawiam, jak to czytasz) potwierdził moje słowa bardziej "fachowym" uchem i nagle połowa kraju miała Aurvany Live! 

Pozdro wszystkim i cieszę się, że forum wciąż istnieje i się rozwija!

• Like 3
  • 1 month later...
Posted

Reggarf, też nie bylem na forum od bardzo dawna, ale pamiętam Twoj nick i Rolandsingera i jeszcze KHRONa - pewnie dlatego, że wybierałem wtedy pierwsze dokanałówki i padło właśnie na EP630 😁 też wspominam miło, mimo że bas się rozlewał. Hype na Aurvana Live też pamiętam.