Inszy Posted February 10, 2025 Report Posted February 10, 2025 Włoskie słuchawki Spirit Torino już gościłem na swoim biurku wraz z modelem Titano, którymi ich projektant, Andrea Ricci, potrafił mnie bardzo pozytywnie zaskoczyć w aspektach brzmienia i konstrukcji. Nietypowa filozofia strojenia, kilka ciekawych rozwiązań, autorskie przetworniki oraz klasyczny wygląd dały ciekawy efekt końcowy. Dla wielu osób zaporowa może być cena przekraczająca osiem tysięcy złotych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać model o połowę tańszy, a jednak technologicznie związany z Titano. Ponownie są to nauszne półotwarte słuchawki dynamiczne, a dokładnie podstawowy model firmy, czyli Spirit Torino Mistral Pro kosztujące 4099 złotych. Przy Mistralach należy uważać, którą wersję się wybiera, gdyż są dostępne Mistral Pro z kablem od Titano, wersja bezprzewodowa Mistral Bluetooth oraz wersja zamknięta Mistral Radiant (zarówno jako Pro, jak i Bluetooth), a każda z nich oferowana jest w dwóch kolorach, brązowym i niebieskim, przy czym w brązowych muszle są mahoniowe, a w niebieskich z brzozy. Oczywiście wszystkie warianty dostępne są w podobnej cenie. Jednak czy płacenie ponad połowę mniej niż za Titano jednocześnie mocno ogranicza jakość brzmienia? Odpowiedzi staram się udzielić pod poniższym linkiem https://kropka.audio/test/sluchawki/spirit-torino-mistral-recenzja/ 9 Quote
Dirian Posted February 10, 2025 Report Posted February 10, 2025 Ciekawy model i przyznam, że na pierwszy rzut oka celowałem z ceną w okolice 8-10k, a tu miła niespodzianka. 1 Quote
rudy1997 Posted February 10, 2025 Report Posted February 10, 2025 Poprosze o recenzję słuchawek Spirit Torino Radiante. Jak będzie taka możliwość. Quote
Bednaar Posted February 10, 2025 Report Posted February 10, 2025 (edited) ...pomyłka, do usunięcia Edited February 10, 2025 by Bednaar Quote
lobuz1 Posted February 10, 2025 Report Posted February 10, 2025 (edited) Powiedzmy sobie szczerze. Wyglądają tandetnie i tanio i tak są wykonane- posklejane ze sklejki a ten grill to celowo postarzany dla „klimatu” (czymś przypalony jak mace na fajerce) czy moźe zardzewiał? Resztę wycięto z blaszki, nieprecyzyjnie spasowano i skręcono ordynarnie śrubkami z wystającymi łbami. Nie czaję tego. Mialem w rękach ich flagowca i to inna bajka a to nie jest dopieszczony włoski produkt tylko może prototyp? Blaszkę to chyba wycinali piłką i kończyli pilnikiem- brak symetrii, tych samych krzywizn…. Edited February 10, 2025 by lobuz1 2 1 Quote
Spawn Posted February 10, 2025 Report Posted February 10, 2025 Ciekawe, ciekawe. Nie miałem nigdy do czynienia z tą marką i nigdy żadnego modelu nie słyszałem to od razu zaznaczę. Widziałem że robią tam jakieś fikuśne ala "grado" w astronomicznych cenach - nie wiem jak grają ale przynajmniej ciekawie wyglądają. Tutaj jednak z wyglądem coś poszło mocno nie tak 1 Quote
Inszy Posted February 10, 2025 Author Report Posted February 10, 2025 4 godziny temu, lobuz1 napisał(a): Wyglądają tandetnie i tanio i tak są wykonane Dla mnie przede wszystkim wyglądają jakoś. Gdy coraz więcej słuchawek wygląda podobnie, jest to plus. A czy tanio? Mając je w rękach nie miałem takiego wrażenia. Nie żeby był to wyznacznik luksusu, ale tanio? Niekoniecznie... I jak najbardziej jest to model testowy, więc nie wiem ile przeszedł w swoim życiu i czy wykończenie jest sklepowe czy na solidne 30%. Najważniejsze, że bardzo przyjemnie grają. 7 godzin temu, rudy1997 napisał(a): Poprosze o recenzję słuchawek Spirit Torino Radiante. Jak będzie taka możliwość. Z mojej strony raczej mało realne. 1 Quote
Bednaar Posted February 11, 2025 Report Posted February 11, 2025 17 godzin temu, lobuz1 napisał(a): Wyglądają tandetnie i tanio i tak są wykonane- posklejane ze sklejki a ten grill to celowo postarzany dla „klimatu” (czymś przypalony jak mace na fajerce) czy moźe zardzewiał? 16 godzin temu, Spawn napisał(a): nie wiem jak grają ale przynajmniej ciekawie wyglądają. Tutaj jednak z wyglądem coś poszło mocno nie tak Zgadzam się z Kolegami - też nie wiem, jak grają, ale ich wygląd określiłbym jako "ciekawa tandeta" Ale ja się nie znam na wzornictwie, bo moim zdaniem najładniejsze słuchawki świata to Beyery DT150. Quote
Spawn Posted February 11, 2025 Report Posted February 11, 2025 38 minut temu, Bednaar napisał(a): moim zdaniem najładniejsze słuchawki świata to Beyery DT150. 1 Quote
dj1978 Posted February 11, 2025 Report Posted February 11, 2025 Okazuje się, ze turpizm występuje nie tylko w literaturze, ale cieszy się powodzeniem także wśród producentów słuchawek😉 2 Quote
Recommended Posts