pablicito Posted February 7, 2025 Report Posted February 7, 2025 Witam. Wychodzi na to, że to mój pierwszy post, choć na forum zaglądam często. W końcu potrzeba zmusiła mnie do zabrania głosu - gdyż nijak sam nie mogę znaleść dobrego rozwiązania mojego problemu. Otóż na co dzień mobilnie korzystam z zestawu Apple Musić na iPhone 15 Pro Max -> iFi Gryphon (lub rzadziej Fiio BTR 5) -> Focal Stellia. Do użytku stacjonarnego: Apple Musić na iPhone 15 Pro Max -> XDuoo XQ-100 -> XDuoo TA-20 -> Local Stellia. Oprócz wymienionych sprzętów posiadam też (między innymi z racji wieku i/lub wieloletniej miłości do słuchawek) uszkodzony słuch - od 4 kHz w górę w zasadzie obce mi są dźwięki w tych częstotliwościach. A ckni mi się za nimi straszliwie... Stan ten utrzymuje się od tak dawna, że już zapominam, jak przyjemnie cykają, syczą i szumią tony wysokie. Wymyśliłem więc, że można by było wcisnąć pomiędzy jedno i drugie XDuoo korektor w celu podkręcenia tych wysokich częstotliwości i uszczęśliwienia mnie (korektor systemowy wykluczam gdyż jako zagorzały fanboy 🤬 Apple'a wiem, że się nie da - bo Apple powiedziało że "nie, bo nie i firma zna się lepiej ode mnie"). Ponieważ oba Chińczyki są zbalansowane (faktycznie - stabilnie stoją 😎) i połączone ze sobą XRL-ami - uznałem, że ewentualny korektor powinien spełniać te same warunki. Wbrew więc sytuacji międzynarodowej umyśliłem dać moim chińskim przyjaciołom amerykańskiego kolegę do współpracy - korektor Schiit Lokius (Loki+ jest za mały a Lokius Max za drogi). No i tak pracowicie skonstruowana teza zrodziła wiele pytań, na które nie znam odpowiedzi. Najważniejsze z tych pytań, to: - Czy taki łańcuch (tor) pozwoli mi na luksus lepszego słyszenia muzyki (uwzględniający słyszalność przeze mnie wysokich tonów), a jednocześnie poprzez podbicie wyższych częstotliwości nie zdegraduje za bardzo jakości odtwarzanych plików - a to przecie same Lossless-y są, a czasami nawet hi-res-y? - Jeśliby taki korektor za bardzo nie popsuł, a nawet pomógł - to ten Lokius to dobry wybór? Nada się? - Ewentualnie jaki inny (dostępny na rynku) korektor o podobnych parametrach (gniazda wejścia/wyjścia - o muzyce nie rozmawiam, bo przecież jestem głuchy 😎) i cenie mógłby posłużyć temu zbożnemu i szczytnemu celowi - uszczęśliwienia mnie? Oczekując (pomyślnych z mego punktu widzenia) odpowiedzi - pozdrawiam. 1 Quote
Jaro54 Posted February 7, 2025 Report Posted February 7, 2025 Może warto wymienić BTR5 na BTR17. Postęp kolosalny i słuchawki ci podziękują za tą zmianę Quote
pablicito Posted February 7, 2025 Author Report Posted February 7, 2025 Mobilnie raczej korzystam z Gryphona, Fiio tylko okazjonalnie. A ostatnio (z racji pory roku) dominuje opcja stacjonarna. I to właśnie o nią się martwię... Quote
zgreg Posted February 7, 2025 Report Posted February 7, 2025 Jakbyś miał androida to mógłbyś używać USB Audio Player PRO (ma obsługę tidal) i 2 korektory, zwykły i sparametryzowany. Tak to cięzki temat chyba, że ktoś "siedzi" w apple i coś podpowie. Quote
Najner Posted February 7, 2025 Report Posted February 7, 2025 (edited) Chyba nikt na forum nie opisywał tego korektora Shiita, a szkoda, bo wydaje się fajnym urządzeniem. Może musisz być tym pierwszym królikiem doświadczalnym? Sam bym się chętnie dowiedział! Taki BTR17 faktycznie brzmi bardzo dobrze i ma świetny equalizer, który działa zarówno po BT jak i po kablu. Może jakby wyjść z iPhone'a po kablu do BTR17, a on podałby dźwięk dalej do wzmaka Xduoo, to coś by z tego było? Tylko że BTR17 nie ma "prawdziwego" line out, trzeba by było to rozwiązanie przetestować. Chyba trochę rzeźba się z tego robi, może już łatwiej byłoby zainwestować w dapa Hiby z Line Out, który by zastąpił to nieszczęsne jabłko. Czemu Hiby? Ano Hiby na androidzie mają bardzo dobry globalny equalizer, takiego R6 III można złapać w okolicach 1500 PLN. Z Hiby jako źródłem nie ma co liczyć na płynność interfejsu i animacji jak na iPhone, ale heloł, audiofilskość to nie są rurki z kremem Edited February 7, 2025 by Najner Quote
pablicito Posted February 7, 2025 Author Report Posted February 7, 2025 Niestety jestem skazany na środowisko Apple i Apple Music. Po wielu latach użytkowania nie będę tego zmieniał (nie przesadza się starych drzew). I tak się już namęczyłem, żeby "ożenić" iPhone'a z XDuoo (kombinacja kabel usb c -> konwerter usb c na Coaxial -> kabel Coaxial - bo XQ-100 tylko taki jedyny ma port wejścia oprócz BT). Ten zestaw XDuoo mam od dwóch miesięcy i jestem z niego bardzo zadowolony - szkoda byłoby go zamieniać na to Fiio. Poza tym na XDuoo i Focala wydałem łącznie tyle, że muszą mi się jeszcze odpracowywać 4 lata po mojej śmierci😎. Chyba będę ryzykował tą zabawę z Schiit'em. Choć w geście rozpaczy ważyłbym się na takie działanie: Biegając po Internecie odkryłem takie ustrojstwo, jak RME ADI-2 DAC FS. DAC między innymi z funkcją korektora. Bardzo by mi pasowało, tyle tylko że to cholerstwo jest 4 x droższe od Schiit'a. Musiałbym sprzedać co najmniej koło od samochodu i dorzucić kierownicę. Ale czy takie rozwiązanie (oczywiście po przerobieniu samochodu na trójkołowca) - zamiana XDuoo XQ-100 na RME ADI-2 DAC FS byłoby dobrym (w sensie: mam korektor i nie zdemoluję jakości Lossless)? Pozdrawiam 1 Quote
Najner Posted February 7, 2025 Report Posted February 7, 2025 18 minut temu, pablicito napisał(a): Niestety jestem skazany na środowisko Apple i Apple Music. Po wielu latach użytkowania nie będę tego zmieniał (nie przesadza się starych drzew). Ale ja nie mówię o zostawieniu Apple Music, bo na Androidowym Hiby też odpalisz Apple Music w losseless. Niemniej na Twoim miejscu poszedłbym w ten korektor Shiit'a z dwóch powodów. Po pierwsze, bo się wydaje ciekawą i w sumie niedrogą opcją. Po drugie, bo sam bym chciał, żebyś to sprawdził i nam to opisał Tak swoją drogą, to bardzo dobrze się czyta Twoje posty, specjaliści mówią na to "lekkie pióro" czy tam coś. Pisz coś więcej! Quote
pablicito Posted February 8, 2025 Author Report Posted February 8, 2025 Okazało się, że dziecię me ukochane posiada tego Schiit'a 🥰. Będę mógł go więc wypróbować 😁. Ale to dopiero za miesiąc, jak mnie odwiedzi. I wtedy podejmę decyzję. Ten Schiit ma niezaprzeczalną przewagę nad RME - cenę. Spróbuję opisać efekty pracy tego ustrojstwa - będzie to ciekawe zjawisko przyrodniczo - kulturowe: głuchy będzie pisał o dźwiękach... 🤣😂. Pozdrawiam. Quote
pablicito Posted February 17, 2025 Author Report Posted February 17, 2025 Taka niby recenzja dongla - czyli Okiem i uchem przygłuchego: Jak mawiają Anglicy: Obawiam się, że niechcący rozwiązałem mój problem. Otóż do tej pory używałem zestawu w następującej konfiguracji: Apple Music na iPhone 15 Pro Max -> zwykły (kupiony w hipermarkecie) kabel usb c usb c -> konwerter DSD TECH (konwertujący sygnał usb c na coaxial lub optyka do częstotliwości 96 kHz -> kabel coaxialny VITALCO -> XDuoo XQ-100 -> XRL -> XDuoo TA-20 PLUS -> Focal Stella (na oryginalnym kablu zbalansowanym po XRL). Takie zestawienie dawało mi (przynajmniej tak odbierały to moje uszy) dźwięk raczej ciemniejszy, gęsty. Dół baaardzo ładny, taki miękki, z ładnym wybrzmiewaniem, raczej mało szczegółowy - ale przyjemny. Taki, jak z wieży z lat 80-tych ubiegłego wieku i z magnetofonu (kaseta raczej chromowa, nie żelazo i nie metalic 😎). Średnica gęsta, miła, nie sucha. Grało to tak raczej przyjemnie, bez nadmiernej ilości szczegółów - taki trochę miodek. No - do długich odsłuchów i relaksu. Ale góra dla mnie była niesłyszalna. Gdybym był wyznawcą teorii spiskowych twierdziłbym, że perkusiści grający te utwory, których słucham, dostali prikaz demontażu wszystkich, talerzy, blach i innych przeszkadzajek ze swoich zestawów. Dlatego tak mi zależało na korektorze. Tu wstawka: w zasadzie może i wierzę, że zmiana w torze coś może zmienić - ale nie na tyle, żeby kupić kabel za cenę wartości samochodu i stwierdzić, że dźwięk wyszlachetniał ponadprzeciętnie i osiągnął szczyty muzyczne. Poza tym zmianę słyszę, jak widzę dokonaną zmianę 😇😎. Kilka dni temu wymieniłem konwerter DSD TECH na ddHiFi TC100S konwertujący sygnał usb c tylko na coaxial do częstotliwości 192 kHz. I - tak jak bym użył innych słuchawek, czy w ogóle innego sprzętu. Lord Sidious i Darth Vader zostali zastąpieni przez Mistrza Yodę and consortes. Scena się zwiększyła w kierunku jakby każdym, przybyło detali, instrumenty są wyraźnie porozrzucane po całej scenie. Mam też wrażenie, że o ile w poprzednim ustawieniu raczej średnica grała pierwsze skrzypce, a basy (z uwagi na ich moc) nie pozwalały się zdominować, natomiast góra była wycofana - to teraz wszystko gra bardziej liniowo, skraje pasma nie są zdominowane przez środek. I wszystko dostało jakby blasku. Bas bardzo się zmienił. Z misiowego stał się szybki, zwarty, szczegółowy - tylko (w pierwszych odsłuchach) jakby stał się chudy, brakło mu tej barwy, uderzenia, zwłaszcza w midbasie. Jak schodził niżej - burczenie i mruczenie na chwilę wracało. Teraz albo coś się poprawiło albo mózg i uszy się przyzwyczaiły. całościowo brzmi to zupełnie inaczej (wcześniej cieplej albo ciemniej - nie odróżniam tych dwóch terminów, muzyczniej, z mniejszą ilością szczegółów ale spójniej, w kulistej małej do średniej scenie, całość przyjemna do relaksującego słuchania, obecnie jaśniej ale nie zimno, scena szersza, więcej powietrza, instrumenty odseparowane, dużo szczegółów, generalnie łagodny blask jakby słoneczko świeciło 😋). A najważniejsza zmiana - perkusiści dostali zgodę na użycie od czasu do czasu swojego metalowego złomu 😁😛🤪. Wcześniej przełączając wejście na DAC-u z druta na BT nie odczuwałem w zasadzie wielkiej różnicy (choć ona występuje). Aż się dziwiłem, jak naród Państwa Środka stworzył takie cudne dzieło, że po prostym AAC taki dźwięk daje. Czasami (o zgrozo 😲) przyjemniej mi się słuchało po BT niż po drucie. Obecnie różnica między BT a kablem (ten podmieniłem na oryginalny Apple'owski dołączany do iPhone'a) jest większa. BT kocha Sithów (i mniej szczegółów), a drucik jest po jaśniejszej stronie mocy. Można by więc rzec, że problem mój się sam rozwiązał - coś tam słyszę w tych górnych rejestrach 😍. Skutek tego jest taki, że przez cały weekend nie zdjąłem słuchawek z uszu (teraz zresztą też je mam na sobie 😛). Spowodowało to groźne skutki: bólu uszu (choć słucham raczej cicho: iPhone rozkręcony na maxa, a wzmak na starym ustawieniu poziom 25 - 30 na 99 a obecnie 20 (rzadko 25, a czasami nawet 15) na 99 w dostępnej skali. Drugi skutek gorszy; nie wiedzieć czemu małżonka się do mnie nie odzywa 😐. Ale korektor i tak sprawdzę, jak do mnie dojdzie. I to w celu (o ironio) pogmerania przy dolnych zakresach. Ale nie w celu podbicia - tylko raczej zmiany barwy. Na taką grubszą i niższą. A górę też podkręcę - a co! I raczej nie w celu uczynienia V-ki, tylko skorygowania ubytków słuchu mego w celu stworzenia namiastki liniowości. O efektach tych eksperymentów (o ile będzie takie zapotrzebowanie) poinformuję. Pozdrawiam. 1 Quote
Dawid87 Posted June 16 Report Posted June 16 (edited) Może 5 pieczeni na jednym ogniu? Ma wbudowany korektor parametryczny. PEQ DAC AMP Edited June 16 by Dawid87 Quote
kuman Posted July 6 Report Posted July 6 44 minuty temu, marco-polo napisał(a): Dodali eq do apple. what ? nieprawdopodobne. Znaczy się ,tam w opcjach systemowych, czy w samej aplikacji ? U mnie brak, jestem na ios16. Quote
marco-polo Posted July 6 Report Posted July 6 3 minuty temu, kuman napisał(a): what ? nieprawdopodobne. Znaczy się ,tam w opcjach systemowych, czy w samej aplikacji ? U mnie brak, jestem na ios16. Tutaj o tym mówią https://www.apple.com/apple-events/?cid=CDM-NO-DM-c02095-M30496 15min 30 sekund. Quote
kuman Posted July 6 Report Posted July 6 21 minut temu, marco-polo napisał(a): Tutaj o tym mówią https://www.apple.com/apple-events/?cid=CDM-NO-DM-c02095-M30496 15min 30 sekund. No nie, rozsiewasz dezinformacje, nie dodali eq do apple To już od jakiegoś czasu wiadomo, dotyczy tylko Airpodsów i tylko w debilnej postaci LOW/MID/HIGH. To ma wejść chyba w ios27, aktualnie jest bodajże w beta - należy info sprawdzić. Quote
marco-polo Posted July 6 Report Posted July 6 (edited) 10 minut temu, kuman napisał(a): No nie, rozsiewasz dezinformacje, nie dodali eq do apple To już od jakiegoś czasu wiadomo, dotyczy tylko Airpodsów i tylko w debilnej postaci LOW/MID/HIGH. To ma wejść chyba w ios27, aktualnie jest bodajże w beta - należy info sprawdzić. Zgadza się. W apple music app ale nie ma w ustawieniach z tego wychodzi. Edited July 6 by marco-polo Quote
Recommended Posts