Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nowo zakupiony kindle 11 nie widzi epubów wgranych po kablu. Nie przyjmuje też mobi i epub wysyłanych mailem. Coś robię nie tak? Szukam w sieci, ale nie znalazłem porady. Sporo jest starych informacji sprzed czasu gdy kindle przestawiło się na epub. 

Posted

https://www.amazon.com/sendtokindle

Wrucasz epuba, amazon konwertuje i przesyła na czytnik. Od jakiegoś czasu mobi nie można już wysłać

https://swiatczytnikow.pl/amazon-wysyla-ostateczne-przypomnienie-po-1-listopada-2023-send-to-kindle-nie-bedzie-obslugiwac-formatu-mobi/

Jak chcesz wgrać mobi, to po kablu powinno nadal działać

Posted
Godzinę temu, Spawn napisał(a):

Ja używam Calibre. Darmowy program do konwertowania między formatami, edytowania, zarządzania biblioteką i wysyłania na kindle.

Też polecam. Dodatkowo jeśli mamy epub i książka jest po polsku z dzieleniem wyrazów to po wysłaniu go przez sendtokindle ignorowane jest dzielenie wyrazów, więc najlepiej zrobić dzielenie w calibre i wgrać po kablu jako azw3.

• Like 1
  • 4 months later...
  • 7 months later...
Posted

Pytanie lepszy czytnik czy ipad?

Kupiłem kiedyś jakiś kindle z aliexpress i ma tam kindle i kobo.

• Moderator
Posted
14 godzin temu, marco-polo napisał(a):

Pytanie lepszy czytnik czy ipad?

Kupiłem kiedyś jakiś kindle z aliexpress i ma tam kindle i kobo.

czytnik i ipad to różne urządzenia do różnych zastosowań

ja do czytania używam wyłącznie czytnika (mam paperwhite 5) choćby dlatego, że:

- mogę czytać przed snem i nie mam problemu z zasypianiem, a mam takowy jak gapię się przed snem w telefon/tablet
- jako że to frontlight a nie backlight to nie świecę podświetleniem w śpiącą obok żonę więc nie marudzi że jej przeszkadzam 
- nie odczuwam zmęczenia przy dłuższym patrzeniu w taki ekran

w temacie zakupu polecam śledzić niemieckiego peppera - mydealz.de niejednokrotnie można tam wyłapać promkę na refurby z amazona (to nowe czytniki tylko w szarych pudełkach z recyklingu). Ceny zakupu są na poziomie 300-400zł. Mój aktualny 8GB kosztował mnie 288zł + szip przez bodycar

• Thanks 1
Posted
W dniu 26.01.2025 o 18:30, Spawn napisał(a):

Ja używam Calibre. Darmowy program do konwertowania między formatami, edytowania, zarządzania biblioteką i wysyłania na kindle.

KIndle mamy w domu od Kindle Keyboard, kupowanych w październiku 2010 roku jeszcze na Amazon US. I od samego początku używam TYLKO Calibre.

To jest taki kombajn, że aż hej :D

Konwersje, edycje, lepsze dzielenie wyrazów, pobierania metadanych wydawnictwa, tworzenie bibliotek, i ich synchronizacja. O taki duperelach jak pobierani znaczącej części gazet, magazynów i innych periodyków - całego świata

A czasem tak przyziemna sprawa, jak możliwość edytowania css w strukturze ebooka przygotowywanego dla mojego Oasisa, tak aby minimalizować marginesy boczne, które firmowo to chyba mają po 1 cm z każdej strony.

• Thanks 1