Jump to content

Recommended Posts

Posted

Topping DX9 15th Anniversary.

Sprzęt do przetestowania użyczył AudioMagic.

Jest to moje pierwsze spotkanie na poważnie ze sprzętem od Topping. Zaczniemy od razu i pokrótce opiszę doświadczenia z rozpakowania paczki. Sama w sobie bardzo ciężka, nie spodziewałem się tylu kilogramów. Sam ozdobny karton waży więcej niż zazwyczaj ważą takie opakowania. Sprzęt siedzi w nim ciasno i jest bardzo dobrze zabezpieczony, spoczywając na „kocyku”. W środki oprócz DX9 15th mamy okablowanie, antenę BT i pilota. Sprawdzam się znakomicie i bardzo ułatwia korzystanie z wielu funkcji o których później. Jak na rocznicowe wydanie, bardzo dobrze.

AD_4nXd_gwXDxizgAI220sb_YWMYVFlSEiyfG6sK

Topping DX9 15th Anniversary z przeszklonym topem, na nim z diagram ze skrócony zastosowanych elementów i dodatkowo z podświetleniem, ciepłym pomarańczowym prezentuje się znakomicie. Znaleziono, moim zdaniem, dobrą równowagę między krzykliwością, a elegancją. Gabaryty niemal identyczne co Questyle CMA 600i. Lubię estetykę mojej sześćsetki ale w porównaniu z DX9 wygląda trochę prymitywnie. Żeby nie było tak różowo, Topping niestety poszkocił na gałce która odpowiada w zasadzie za całą obsługę urządzenia, jeśli nie korzystamy z pilota. Sam sprzęt jest zbudowany i wykonany jest wzorowo, ale cyfrowy potencjometr niestety nie. Chodzi dość nierówno np jak zła rolka w myszce. Opór nie jest taki sam w całym zakresie.Pokrętło jest osadzone jest trochę krzywo, a wciśnięcie daje pusty nie satysfakcjonujący dźwięk. Szkoda bo to wpływa bardzo na odbiór całego urządzania i bardzo odstaje poziomem od świetnej reszty. Możliwe że to tylko mój egzemplarz testowy, który by na tegorocznym AVS, pokrętło swoje przeszło.

AD_4nXfC4uluqMpdlH-xJrg_aRjqrdM8EmhSSoaa

O funkcjach napiszę pewnie dość chaotycznie i streszczając, bo nie ze wszystkim skorzystałem, ale przeklinałem całe menu. Najlepsza rzecz jaką oferuje DX9 to możliwość korzystania tylko z jednego wejścia i wyjścia lub ze wszystkich na raz. Mając podpięte np 3 pary słuchawek, możemy wybrać z których chcemy korzystać, czy 6,3 czy 4,4 czy XLR. Dla grafomana, audiohobbysty opisującego sprzęt, jak ja, jest to spore ułatwienie. Podświetlenie można wyłączyć, ma 3 stany natężenia. W menu znajdziemy poza tym różne flirty cyfrowe, wzmocnienie, źródła, DSD i.t.d. Do tego jeszcze zakłada zaawansowane. Z pilota obsługuje się to w miarę sprawnie. Każde ustawienie jest zapamiętane dla każdego z wejść i wyjść. Cztery twarze wybierane są przez wciśnięcie gałki, domyślne ustawienie. Możemy oczywiście ustawić reakcję na wciśnięcie pokrętła. Sprzęt był podłączony przez port USB. Questyle przegrywa funkcjonalnością sromotnie, widać upływ lat.

AD_4nXcdADRJNUWxFqCGG9fOqLiAVRbcuCfOO_Hg

Uprzedzając trochę „fakty” DX9 15th gra lepiej na high gain. Na wysokim wzmocnieniu zyskuje tym trochę ciężaru i wypełnienia co preferuję. Ja jednak lubię ostatnio tą analogowość, ciepełko i organiczność. Ogólna charakterystyka Topping to głównie popisy technikami i precyzją. Na drugim planie stawia muzykalność. Węższa scena by słuchać miał podane na tacy wszystko i łatwo mógł się zaangażować i odkrywać na nowo swoją bibliotekę muzyczną. Podane bez nadmiernej buty i ego. Mimo wszystko brzmi to całkiem fajnie i przyjemnie prosto.

AD_4nXcVKc9M_YFuk8-uy2E-H_yADWbmDQmECqGg

Słuchowisko zacząłem z Craft Ears Omnium na niskim wzmocnieniu. W tym połączeniu otrzymałem dźwięk był z małym nalotem cyfrowym, zwarty. Może ustawienia filtrów, pozmieniałem ustawienia i zmiany były marginalne, ale na plus. Dalej, usłyszałem sporo szczegółów, ale było mniej „analogowo”, dość chudo, mała dynamika. Zwarty dźwięk z mniejsza sceną. To w porównaniu do Questyle CM600i. Przełączyłem wzmocnienie na wysokie, wyrównałem poziom głośności. Jak pisałem wcześniej jest wyraźnie lepiej na tym ustawieniu. Żadnych szumów na czułych IEM to kolejny plus. Cyfrowy nalot praktycznie znikł. Wracają do sceny delikatnie poprawiła się głębią ale na boki bez zmian jest tylko ok, a przekaz nie wychodzi poza słuchawki. Za to jest bardzo dobrze poukładany, czytelny i wyraźny. Bas również zyskał na dynamice i głębi przede wszystkim. Tu Topping oddaje tylko to co potrafią słuchawki zagrać, nic od siebie. Środek czyściutki jak zaraz po wiosennym sprzątaniu. Ja chciałbym jednak więcej ciała a mniej studyjnej poprawności i neutralności. Wysokie również bez fajerwerków, bardzo dobrym rozciągnięciem, doza powietrza. Brak agresywności, choć dynamika mogłaby być większa. Bliższe wokale, ale nie są nachalne. Dobrze nagrana muzyka mocno zyskuje.

AD_4nXchUKvik1Z6SJlnsaU2WG3dbUx4iSRbeZ-U

Final Audio D8000 wypadają lepiej z DX9 niż małe Ciem. Słyszymy bardzo wyraźnie dźwięki, wyraźną artykulację oraz dynamikę. Bas wybrzmiewa dłużej. Super separacja mimo, że scena jest deczko węższa niż na CMA 600i. Łatwo zlokalizować wszystko na scenie, czytelne plany, miłe czarne to. Bardzo podobała mi się ta forma prezentacji. Wszystko ładnie spięte, spójne. Słuchaj utworu Mantra - Dave Grohl, Josh Homme, Trent Reznor, wersja tylko z nimi bez wokalu, czasami Josh gra trochę w tle. Na tym zestawie wszystko gra razem. Słuchawki wydają się żywe jednak trochę powściągliwe. Sporo detalu w dalszym planie. Na pierwszym stanowi on integralną część charakteru Toopina. Mimo że sam nie wiesza się zbyto w pasma, jego charakter jest wyczuwalny od razu. Questyle jest bardziej naturalny, analogowy i organiczny, DX9 jest żywy, techniczny i neutralny w pozytywny sposób, rozdzielczy.Są to subtelne różnice które urastają do ogromnych w naszym światku. Mocy Wystarczy mu do większości słuchawek.

Topping DX9 15th Anniversary to komplety pakiet. Prezencja, funkcjonalność i własny charakter w jednym urządzeniu. Sprzęt ten stawia na wysoką jakość dźwięku, bardziej po technicznej stronie, rozdzielczość, bliższy i zrozumiały przekaz z pokaźną dozą szczegółów. Dość uniwersalny sprzęt. Solidna podstawa wielu torów audio.100% polecam KaszaWspraju.

• Like 3