Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, rozglądam się za zestawem głośników do nagłośnienia pokoju 14m2. Chciałbym żeby dźwięk był detaliczny i neutralny. Na pełnowymiarowe głośniki nie chciałbym się porywać bo żeby one zagrały "swoje" to pewnie trzeba by było podkręcić trochę głośność. Ja słuchałbym muzyki raczej cicho, mieszkam w kamienicy sasiedzi slyszeli by wszystko razem ze mną. W pewnym momencie poszukiwań kolega powiedział mi żebym sprawdził monitory rokit, ja celowałem wtedy w edifier s360db zapoznałem się z ofertą monitorów aktywnych, trochę posłuchałem porównań na youtubie i najbardziej przypadły mi do gustu yamahy hs8. Chciałbym się poradzić Was czy do edm w granicach 5k można kupić coś lepszego od tych yamah, budżet wtedy byłby i na wzmacniacz, i na głośniki - tyle mniej wiecej wychodzi za hs8, subwoofer i interfejs

Edited by veinn
Posted

A pomieszczenie już do odsłuchów przygotowane, czy na to będzie oddzielny budżet?

Posted

Do 5k pln szedł bym w monitory studyjne(głośnik aktywny) plus jakiś DAC do napędzenia ich. Sam osobiście miałem Hedd Audio type 07, ale w tej cenie możesz się nie zmieścić. Ich mniejsi bracia type 05, mogą być w tej cenie, i są bdb. Ew można iść w inne marki i pójść w EveAudio sc207. Ew jak szukasz suba to możesz pójść w sc204 i ts 107. Yamaha hs8 to śmietnik, po drugie dwudrożna konstrukcja z 8calowym głośnikiem średnio-niskotonowym to nie najlepszy pomysł. Już lepiej iść w HeddAudio type 05mkii (basu im naprawde nie brakuje, miałem 07, znajomy ma 05 i do elektroniki są wspaniałe). Jak słuchasz cicho i w kamienicy, bez adaptacji to raczej wolałbym pójść w dobrą pare dwudrożną. 
Dobrą opcją też jest używany sprzęt, to i można resztę pieniędzy do dobrego daca dorzucić tu masz np:

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-glosnikow-eve-audio-sc207-oraz-subwoofer-eve-audio-ts108-CID99-ID12p5Qn.html

https://www.olx.pl/d/oferta/glosniki-eve-sc204-eve-audio-ts107-CID99-IDYucMt.html

Albo można pójść w gorszej klasy głośniki ale za to konstrukcje trójdrożną co też jest fajnym rozwiązaniem np: Kali Audio IN-8 2nd Wave

Posted (edited)

Jak podłączyć dac do monitorów? W sklepie wytlumaczyli mi zebym podlaczyl to do interfejsu, ale gdzies kiedys widzialem jak ktos podlaczyl monitory trio focala do daca tez focala. 

Tez co jeszcze powiem, ze w tym subwooferze w teorii jest odciecie basu w pewnym zakresie mozna to samemu regulowac, co byś powiedział o tym jak to sie ma w praktyce? Też wczoraj zagladalem na olx znalazlem tam np focal aria 906 w fajnej cenie (kiedys mi polecali) ale to nie jest takie granie jakie ja lubie ono jest wyraznie podbarwione-ocieplone (przynajmniej na moje uszy i w porownaniu podobnej muzyki z monitorami) najlepiej dla mnie - tak bym robił - zeby subwoofer przejmowal maksymalny zakres basu a same monitory graly tylko srodek i gore i tyle ile muszą to basu.

Tez myslalem kiedys o trojdroznych ale tak sie zastanawiam czy dwie takie krowy po 8 cala wooferze basowym nie dawałyby ciemnego, basowego grania - musialbym zmniejszac bass, a tym samym potencjal takiego monitora do grania, co sie troche mija z celem (chyba). Lubie bass ale punktowy, wartki do tego subbas ktory gdzies tam sie pojawia w kawalkach z tego co zauwazylem sluchajac na sluchawkach, ale najwiecej dla mnie ma do przekazania gora i srodek. Slucham drum and bassu i trancowych kawalkow z wokalami w zasadzie to tyle czasem puszczę jakis progressive house albo chillstepik.

Edited by veinn
Posted (edited)

Focal Aria to głośnik pasywny z tego co widzę, więc potrzebowałbyś wzmacniacza, ogółem sprzęt konsumencki jest nastawiony raczej na miły przekaz niż detaliczne i naturalne granie. Z monitorami studyjnymi masz o tyle dobrze że masz wbudowany wzmacniacz i się nie musisz martwić o napędzanie. Z tego co piszesz to najlepszym rozwiązaniem będzie system 2.1, małe monitory typu sc 204/205 i ts 107. Przy niższych głośnościach nie masz problemu z tym że mały głośnik nie odtworzy najniższych oktaw. Ogółem w subwooferze masz możliwość płynnej regulacji odcięcia niskich częstotliwości w satelitkach w zależności od preferencji i akustyki pomieszczenia. Ogółem ja bym polecał monitory genelec 8330 i subwoofer 7350, masz do tego system kalibracji GLM i to co robi ten system to magia, sam mam głośniki od tej firmy 8341 i się zastanawiam nad kupnem 7350. Ogółem 8330 i 7350 to jest już hi endowe brzmienie, ale musiał byś powyżej 10k położyć na taki zestaw. Tutaj ta kalibracja czyni cuda. Jak zależy ci najbardziej na środku i górze, to możesz pójść w dwie dobre satelitki i najtańszy subwoofer, ale myślę że w cenie do 5k to zestaw ten z olx co podrzuciłem i dobry dac będzie dobrym rozwiązaniem. A głośniki do DACa podpinasz normalnie kablem sygnałowym, najlepiej XLR. Kartę do komputera, a z karty dobrym kablem XLR do subwoofera (lewy i prawy kanał) i z subwoofera lewy i prawy kanał do głośników. No i wiadomo prąd musisz do głośnika jeszcze doprowadzić. Przy 5 tyś 3,5 za używany zestaw 1000 na kartę i 500 na kable i podstawki jak potrzebujesz. Polecam jeszcze do monitorów zakupić podstawki isoacoustics iso-155, albo olać pod monitory i kupić pod subwoofer iso-200sub. Robią na prawdę bardzo dobrą robotę. Karta do tysiąca to może jakiś smsl, ale to już trzeba by było poszukać. Interfejs audio jest do nagrywania i odtwarzania dźwięku, więc jeśli potrzebujesz tylko odtwarzać muzykę w dobrej jakości to zwykły DAC ci wystarczy. No chyba że chcesz nagrywać mikrofon albo gitary, to wtedy interfejs. 

Edit: ten zestaw sc204 i ts107 na olx jest z kwietnia 2023 więc prawie jak nowy. Chyba że chcesz koniecznie nowy to i tak się mieścisz w okolicy 5k. Myślę że lepszej opcji nie ma za 2.1 do 5k. Można ew pójść w Adam audio, ale moim zdaniem Hedd> eve > Adam. Albo pójść w hedd type 05mkii a potem dokupić suba, ale tutaj to już bym wolał dozbierac do systemu genelec.

Edited by Majkip
  • Like 1
Posted (edited)

Znalazłem taki dac https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/hi-fi-audio/przetworniki-cyfrowo-analogowe/przetwornik-c-a-ifi-audio-zen-dac-v3

I taki interfejs https://supersound.pl/67972-motu-m2-interface-audio?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-aK8BhCDARIsAL_-H9mlsH_6EPeze7ErnXNODMu-mSPTLOWUZ7WkoUbjDiTi3gVIfGWtO2QaApUCEALw_wcB

Co mnie interesuje to to czy jak do daca podepne z tylu monitory po tych RCA (chyba dobrze to nazywam?) to nic nie straci na jakosci dzwiek w porównaniu do tego jakbym podłączył monitory do interfejsu po tych drugich wejsciach? W sklepie polecili mi kable tego drugiego rodzaju. Jeszcze pytanko polecił byś jakieś ze dwa dac'i od siebie tak w granicy 1500zl zebym mógł sobie wybrać?

pozdrawiam

Tak pomyślałem że wybranie daca może nie być takie łatwe, wziąłbym w sumie coś co ma ampa, więc combo dac/amp posłuży mi do następnych słuchawek z tego co pamiętam neutralne są toppingi na kościach ess sabre. Może coś z ich oferty? Planuję następne kupić fostexy th610 po nich nie wiem, ale dobrze żeby i z następnymi jakoś zagrało - więc wolałbym albo jakieś bezpieczne troche droższe kombo albo coś co wyjątkowo dobrze pasuje do monitorów. Troche ciężko mi coś wymyślić jednak słuchawki a glośniki to troche inna para kaloszy. Ten ifi jest na kosciach burson brown nic nie wiem o nich tylko tyle pamiętam że wszyscy się wypowiadali pochlebnie o ifi 2- ale jaki on dzwiek prezentował nie pamiętam, czytałem co prawda recenzje na stronie fanatyka ale on chyba usunął forum, nie wiem czy ma stronę dalej. Akg to chyba muzykalne granie ostatnio czytalem o tych kosciach po tym jak splonela im fabryka, a fiio to ponoc ocieplone granie wiec one odpadaja. Chciałbym coś rozdzielczego, jednocześnie neutralnego. Coś komuś przychodzi do głowy? ;>

Edited by veinn
Posted
W dniu 15.01.2025 o 17:37, Majkip napisał(a):

(głośnik aktywny) plus jakiś DAC do napędzenia ich

W dniu 16.01.2025 o 09:56, Majkip napisał(a):

Z monitorami studyjnymi masz o tyle dobrze że masz wbudowany wzmacniacz i się nie musisz martwić o napędzanie.

Posted

Który z tych trzech wybrać:

Topping D70 Pro Sabre

Aune X8 XVIII

Czy interfejs motu m2 ? 

Trochę rózne przedziały cenowe, ale nie ma tanio

Posted

Mam Kali IN-8 v2, bardzo dobrze grające monitory. Wcześniej miałem LS50 Meta z subem, drogim i ciężkim wzmacniaczem, a Kali i tak są lepsze w każdym aspekcie. Niestety, nie powiem ci, jak mają się one do innych monitorów aktywnych w podobnym przedziale cenowym, bo słyszałem tylko kiedyś Adamy T8V i to była kompletna porażka na całej linii, a Focale chyba Alpha Evo 65 też nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia.

W Kali masz dobry bas, dosyć nisko schodzący i precyzyjny - do elektroniki fajnie by było mieć te 8" przynajmniej. Oczywiście w okolicach ~30Hz nie zagrają bez suba, ale w budżecie 5k na suba, monitory i DACa jakoś tego nie widzę. Weź też pod uwagę, że poprawne ustawienie suba to może być niekończąca się frustracja, ja bym już chyba nie podszedł ponownie do tego tematu bez systemu takiego jak w Genelec/Neumann który to wszystko sam integruje. Jak miałem Kefy z Relem to przez cały rok coś poprawiałem, ciągle mi coś nie pasowało. Tam niestety sub musiał być bo te kolumny nie miały w ogóle basu, Kali dają radę same bez problemu.

Co do DACa to szukaj takiego z przedwzmacniaczem. Ja niedawno sprzedałem za ok. 2400zł RME ADI-2, to byłby dobry kierunek. Teraz jest używka Eversolo Z8 za 400 euro z Łotwy - może warto się tym zainteresować? https://www.head-fi.org/classifieds/pd-eversolo-dac-z8.81328/

Poniżej wykres IN-8 u mnie z lekko podbitym basem w EQ.

image.png

• Thanks 1
Posted
22 minuty temu, LeonidK napisał(a):

Mam Kali IN-8 v2, bardzo dobrze grające monitory.

Jakie masz standy do nich? Czy symfonika słuchana na takich maleństwach daje radę? 

Posted (edited)

@euter używam ich na razie w obecnym mieszkaniu w bliskim polu na biurku, trójkąt równoboczny ok. a=1.5m. Podstawki IsoAcoustics ISO-130 (ogromny progres w stosunku do tanich piankowych podkładek, które przenoszą całe wibracje na biurko). Nie są to wcale takie maleństwa, wiele monitorów pasywnych stosowanych w salonach ok. 20m ma dużo mniejsze drivery, np. 6" w Elac BS403.2 czy KEF R3 (6.5") - i rzekomo mają się dobrze. Dodatkowo wiele mniejszych kolumn podłogowych wcale nie ma dużych przetworników, czasami nie mają nawet 8" - to po prostu monitory z fabrycznym standem. Np. takie AP Classic 20 basu nie mają w ogóle.

W Kali dzięki koaksjalnemu przetwornikowi można je postawić zarówno w pionie, jak i w poziomie. Ja dużo lepsze rezultaty w moim ustawieniu mam w poziomie, tweeterami na zewnątrz - dzięki temu udało się uzyskać dodatkowe ~35cm rozstawu, co przy tak ograniczonej przestrzeni jest naprawdę DUŻĄ różnicą w postrzeganej szerokości sceny.

W symfonice właśnie jest największa różnica w stosunku do LS50 Meta, bardzo przyjemnych monitorków tak swoją drogą, tylko że one grały fajnie co najwyżej kameralistykę i symfonie Mozarta; jakakolwiek większa dynamika, gęstsza faktura, chorały blach w Brucknerze/Mahlerze i Kefy zaczynały się wyraźnie dusić - dźwięk był jakiś taki skompresowany, syczący i męczący. W Kali słychać to, że są zdecydowanie mniejsze zniekształcenia, można grać dużo głośniej, a dźwięk pozostaje czysty i swobodny. IN-8 rewelacyjnie budują scenę na szerokość i głębokość, pozycjonowanie instrumentów jest bardzo precyzyjne - można nawet wysłyszeć, w jakim ustawieniu siedzi kwintet w orkiestrze (1vn, 2vn, vla, vc, czy np. 1vn, 2vn, vc, vla, czasem jeszcze inaczej), czy kontrabasy są w standardowym miejscu, czy np. za orkiestrą. Oczywiście dobry DAC to podstawa, ale Ty chyba masz coś fajnego, jeśli dobrze pamiętam? Ja używam Gustarda A26 jako DAC i Pre. 

Wracając do samych monitorów, także ich szczegółowość i separacja stoją na wysokim poziomie, lepszym niż w LS50M. Potrafię sobie wyobrazić, że komuś mogłoby brakować pewnej finezji w barwie i wykończeniu dźwięku, którą mają np. AP Tempo 35 z dobrą lampą, ale po 1. tutaj wchodzimy już w zupełnie inny poziom wtajemniczenia i zagłębiania się w strukturę dźwięku, po 2. w dalece odległe przedziały cenowe :) W sumie barwa to jedyny aspekt, w którym Kefy mogły podobać mi się odrobinę bardziej, pewnie za sprawą Hegla H200. Nie da się ukryć, że Kali są trochę badziej surowe w brzmieniu, ale z drugiej strony ja odbieram ich brzmienie jako dość naturalne, więc nie czuję tutaj jakiegoś syntetycznego grania. Zauważyłem ostatnio ciekawą rzecz, zawsze słuchałem ich z włączoną korekcją pomieszczenia w zakresie 20-500Hz i niedawno zaczęła mi przeszkadzać pewna szorstkość/metaliczność średnicy i wysokich, więc wyłączyłem dwa ostatnie filtry, żeby korekcja nie wybiegała powyżej 200Hz. Jest lepiej, ale nie ma takiej gładkości, jak przy wyłączonej korekcji (ale wtedy mam nierówny bas w moim małym pokoju, więc coś za coś). Na razie jeszcze nie odkryłem tego związku między korekcją basu a barwą wyższej średnicy; pożyczyłem znajomemu mikrofon, jak dostanę go z powrotem to będę dalej walczył z tą korekcją.

Jakbym miał wtedy więcej kasy, to spróbowałbym Neumannów KH-120 II, podobno są trochę bardziej rozdzielcze i gładsze. Z minusów to konstrukcja dwudrożna i 5" woofer. Teraz mam więcej kasy, ale jako że IN-8 mi się podobają, to nie widzę sensu tracić na nich przy odsprzedaży, a gość z ASR, który miał oba, napisał mi, że różnica nie jest duża - o dziwo one mają podobno nawet dobry i nisko schodzący bas. 

Edited by LeonidK
  • Like 1
Posted (edited)

Ja będę celował w focale trio, a na razie wezmę yamahy z subem i do tego chyba RME adi 2 - mam takie pytanko czy jest to sprzęt który może posłużyć z 3 lata? I jaki wzmacniacz do niego uzyc sluchawkowy do napędzenia jakiś bardziej wymagających zeby to sie nie pogryzło?

https://www.themasterswitch.com/best-dacs i tak, tutaj piszą że jest on na kości akm, a w thomannie piszą że na ess z 2021 roku który brać? 

https://www.thomann.pl/rme_adi_2_dac_fs.htm

Albo wezmę tego eversolo mnie to jest w zasadzie obojętne, eversolo ma lepszą cenę, a rme lepsze opinie tak rzutem na taśmę. Swego czasu czytalem sporo o produktach toppinga. Myślę konkretnie o zestawie a70pro i d70 pro który uznawalem za bardzo dobry. Kiedyś uświadamiali mnie na tym forum ze cyferki to nie wszystko dlatego mam to na uwadze, że w grę wchodzą także inne rzeczy. Przez jakiś czas zrobiłem sobie przerwę w lekturze o audio nie orientuje się tak dobrze w temacie dlatego pytam

Edited by veinn
Posted

@Birken Chodziło mi oczywiście o napędzenie sygnałem, taka o gra słów może nie trafna ale wiadomo o co chodzi.

2 godziny temu, veinn napisał(a):

a na razie wezmę yamahy z subem i do tego chyba RME adi 2

Przecież to jest bez sensu. Zależy ci na nagrywaniu jakiś insturmentów ? RME adi 2 plus yamahy to jest przesada. Wolałbym pójść w dobrej jakości głosniki i słabszy dac. Yamahy to śmietnik w porównaniu do eve np. Jak już rozmyślasz o focal trio to lepiej idź w genelec.

Posted

Generalnie dac kupię i do słuchawek i do glosników dlatego mogę na to więcej wydać. Głośników po prostu nie mam a czasami by się przydały - 80% czasu i tak będę słuchał na słuchawkach czy bede miał yamahy czy focal trio. W thomannie kiedys rozmawiałem z doradcą też mi polecał neumany, ale jak mu powiedziałem jakie mam preferencje dźwiękowe powiedział, żebym pozostał przy focalach. Na większe kolumny na razie nie będę się porywal bo musiałbym mieć większy metraż, a na razie się na to nie zapowiada

Posted

RME adi 2 - mam takie pytanko czy jest to sprzęt który może posłużyć z 3 lata? I jaki wzmacniacz do niego uzyc sluchawkowy do napędzenia jakiś bardziej wymagających zeby to sie nie pogryzło?

https://www.themasterswitch.com/best-dacs i tak, tutaj piszą że jest on na kości akm, a w thomannie piszą że na ess z 2021 roku który brać? 
https://www.thomann.pl/rme_adi_2_dac_fs.htm

1. Oczywiście że tak, to solidny sprzęt, który nie cierpi na żadne typowe bolączki. Można bez obaw kupować nawet używane kilkuletnie. W przeciwieństwie do Toppingów, gdzie np. wypalanie się wyświetlaczy po 2 dniach to chleb powszedni, co również przydarzyło się mnie i od tego czasu nawet nie zwracam uwagi na te markę. Żeby jeszcze dobrze grały, ale nawet to im nie wychodzi.
2. Wzmacniacz z RME jest solidny i tu już by trzeba było rozpatrywać pod konkretne słuchawki, czy sobie z nimi poradzi czy nie. U mnie napędzał HD600 z bardzo niewielkim zapasem, na DT1990 był za słaby, a Fostexy TH-610 szły bez problemu. Planarów od dawna nie miałem i nie mam potrzeby mieć, ale jak Zen Can dobrze napędzał Sundary, Anandy i Edition XS, to RME tym bardziej powinien.

@Majkip jest mowa o ADI-2 DAC FS, nie Pro. To zwykły dac z preampem i wzmacniaczem słuchawkowym, bez ADC, więc pod zastosowania autora wątku w sam raz. Ponadto to całkiem dobry DAC, dla mnie osobiście chyba najniższa akceptowalna półka z popularnych modeli. Kupi Toppinga to za miesiąc znowu będzie szukał czegoś innego.
  • Thanks 1
Posted

Czyli co całkiem odpuścić sobie dac'i toppinga bez wzgledu jak duzo nowsza jest kostka? Oni na papierze wychodzą na prawdę dobrze, są zwolennicy i przeciwnicy czytałem dzisiaj i wczoraj trochę na head fi i asr tu np byl watek o ich najnowszym dacu https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-d70-pro-sabre-dac-review.44604/page-18 w ankiecie duzo jest zadowolonych osob, ale tak jak oni siebie okreslaja jest to mid range na stronce ktora wczesniej podlinkowalem z kolei rme jest jako best overall mimo że siedzą tam troche starsze kostki ES9028Q2M

Posted

@veinn podobno te nowe już grają lepiej, np. D90 III Discrete, ale co to za okazja za prawie 4.5k? Tyle to można dać za używanego Gustarda A26. Jak ktoś ma dużo kasy, czasu i jest bardzo zdeterminowany żeby wypróbować wszystkie nowe chińczyki na rynku, to kto wie, może i w końcu miło się zaskoczy, ale wiem jedno, "papier" nie ma nic wspólnego z dźwiękiem. Użytkownicy ASR mają po prostu bardzo silny mechanizm wyparcia bo chcą wierzyć, że za kilka stówek dostaną najlepszego DACa na rynku. Miałem dwa takie świetnie mierzące się daki - Topping DX3 Pro+ i SMSL M500 MKII - od Toppinga bolała mnie głowa, a SMSL był nawet ok w tej cenie, ale też oszukiwałem się, że już lepiej się przecież nie da, bo ma tak wysoki SINAD. Wziąłem go do znajomego, pokazał mi RME ADI-2 i Myteka Brooklyn DAC+, szybko zmieniłem zdanie.

Mojo 2 to też bardzo dobry DAC za nieduże pieniądze, pod względem sceny lepszy od ADI-2, ale drastycznie gorszy jak chodzi o funkcjonalność. Jeśli cenisz komfort w życiu, to Mojo 2 nie jest dla ciebie, bo trzeba kombinować z przejściówkami, do tego musiałbyś mieć preamp żeby kontrolować głośność monitorów, bo nie wyobrażam sobie naciskać 30 razy na te kulki żeby zrobić głośniej/ciszej... Proponuję jednak poszukać używanego ADI-2, na HeadFi często się coś pojawia.

Posted (edited)
8 godzin temu, LeonidK napisał(a):

Użytkownicy ASR mają po prostu bardzo silny mechanizm wyparcia bo chcą wierzyć, że za kilka stówek dostaną najlepszego DACa na rynku.

Ja z przykrością muszę stwierdzić, że nie słyszałem różnić między BTR5, a Hugo. Pewnie mam silny mechanizm wyparcia.

Jednak prędzej dostrzegam wpływ ceny na postrzeganie urządzenia niż w tą drugą stronę.

Edited by Rafacio
Posted

@LeonidK Bardzo Ci dziękuję za tak obszerną odpowiedź. Sprzedałem swoje stereo jakiś czas temu, ale - mimo, że nie miałem w mieszkaniu jakiejś specjalnej przestrzeni - słuchanie w bliskim polu z monitorów było dla mnie czymś tak przyjemnym w porównaniu do słuchawek, że myślę o powrocie do tematu ;) 

Rozumiem, że miejsce odsłuchowe masz przy biurku a monitory stoją po bokach na standach, o których pisałeś. A jak jest z tyłu - masz za biurkiem jakąś przestrzeń, czy od razu ścianę? Czy testowałeś, jak monitory reagują dźwiękiem na różne od tylnej ściany odległości? 

Posted

@euter IsoAcoustics to izolatory biurkowe, monitory leżą na biurku poprzecznie. Wg. producenta podstawek powinienem mieć już do tych gabarytów (bodajże 10kg) wyższy model ISO-155, ale 130 mi zostały jeszcze po Kefach. Sytuacja jest lekko mówiąc kiepska - biurko stoi pod oknem, monitory mają z tyłu 40-50cm wolnej przestrzeni, także 50cm od lewego monitora do dużej szafy, a od prawego 15cm do ściany, także nie mogę Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo nie mam aktualnie żadnego pola manewru, jak uda mi się je kiedyś przenieść do większego pomieszczenia i ustawić bardziej symetrycznie, to dam znać. Jako, że leżą na biurku, to przy normalnej pozycji są za blisko, dlatego używam ich tylko do "aktywnego" słuchania i się odsuwam na 1.5m, do muzyki w tle wybieram słuchawki. 

Wiadomo, że w normalnych warunkach, gdzie można zapewnić chociaż 2.5m odległości, wrażenia są zupełnie inne, ale też dochodzą dodatkowe problemy z akustyką - zresztą też miałeś odsłuch w bliskim polu, to wiesz o czym mowa. Przy takim ustawieniu nie mogę od nich wymagać, żeby grały idealnie równo, ale i tak dużo łatwiej mi było dojść z nimi do ładu, niż z LS50M + subem. Myślę, że wbudowane tryby DSP robią robotę, a korekcją cyfrową da się naprawić większość problemów z dudniącym basem.

• Thanks 1
Posted (edited)

Koleś w ogłoszeniu napisał że rme kiepsko gra z komputerem, wrzucę cytat

"Witam oferuje na sprzedaż rme adi-2 dac fs kupiony w sierpniu 2023 

dane techniczne dostępne w sieci .Sprzedaję z powodu zmiany daca na electrocompaniet .Przez cały okres użytkowania zero problemów mogę tylko doradzić przyszłemu właścicielowi jak będzie korzystać z komputera jako transport plików to tyko z Roon core na komputerze. Z zwykłej aplikcji tidal lub np aimpa gra średnio .Jest naprawdę duża różnica z Roon oraz RME nie wiem jak to działa ale głuchy usłyszy 🙂 .W gratisie dodaje kabel usb melodika

Pozdrawiam"

Muzyki słucham z komputera (tidal, yt music) Patrzyłem za transportem może i bym kupił ale jest jakiś problem z yt music. O co może chodzić z tym tidalem?

Edited by veinn
Posted
48 minut temu, veinn napisał(a):

Koleś w ogłoszeniu napisał że rme kiepsko gra z komputerem, wrzucę cytat

"Witam oferuje na sprzedaż rme adi-2 dac fs kupiony w sierpniu 2023 

dane techniczne dostępne w sieci .Sprzedaję z powodu zmiany daca na electrocompaniet .Przez cały okres użytkowania zero problemów mogę tylko doradzić przyszłemu właścicielowi jak będzie korzystać z komputera jako transport plików to tyko z Roon core na komputerze. Z zwykłej aplikcji tidal lub np aimpa gra średnio .Jest naprawdę duża różnica z Roon oraz RME nie wiem jak to działa ale głuchy usłyszy 🙂 .W gratisie dodaje kabel usb melodika

Pozdrawiam"

Muzyki słucham z komputera (tidal, yt music) Patrzyłem za transportem może i bym kupił ale jest jakiś problem z yt music. O co może chodzić z tym tidalem?

Sa purysci ;) ... Przy Roonie to w sciezce moze miec od EQ po DSP, czy pluginy Steinberga/VST.  Mało kto podpina daca pod Core'a :) Zgadzam sie, ze natywna aplikacja Tidala do krytycznych odsluchow to sie srednio nadaje, ale pod Windowsem masz foobara 🆗 Jesli jestes na poczatku 'drogi' to tez bym odpuscil sobie RME, tam jest mnostwo opcji, ktore IMO na poczatek wprowadza tylko wiekszy metlik w glowie. Kup cos tanszego, a kase przeznacz na monitory/sluchawki.

Posted

Z tego co przeczytalem to aplikacja ktora łączy wszystkie dostępne źródła w jedno miejsce jeśli tak to nie bylo by problemu cieżki wybór z tym daciem. Zaczynalem research od toppinga ale wiele osob mi odradzilo ta markę, spotkałem się z filmikiem sprzed roku gdzie facet porownuje nowe chinczyki z rme, rme sie obronil. Patrzylem tez na aune s8 z tego co napisal recenzent mogloby mi podejsc takie granie ale to kolejne 2600 na wzmacniacz, bo s8 nie ma pre ampa. Ciężki wybór