Vulthoom Posted December 11, 2024 Report Posted December 11, 2024 Nowa linia produktów Retro Nano Odtwarzacz Echo Mini oraz wzmacniacz Bluetooth Amp 1 1 Quote
timecage Posted January 30 Report Posted January 30 Podrzucam mój post z nagraniem jak wygląda odtwarzacz i jego interfejs: oraz mój post z dalszym opisem: @Birken Jak więcej posłucham to tutaj opiszę wrażenia. 3 Quote
timecage Posted January 31 Report Posted January 31 Obiecane trochę więcej tekstu na temat Echo Mini z mojej strony. Na start kwestie użytkowe na bazie najnowszego firmware numer 1.27. Ładuje się ładnie przez usb-c i tak samo bezproblemowo łączy z komputerem - pamięci wbudowanej jest około 6GB, karty micro sd ponoć obsługiwane są do 256GB, moja 200GB nie działała, ale już 64GB owszem. Na ile bateria starcza jeszcze mi ciężko powiedzieć, natomiast od momentu pełnego naładowania przesłuchałem ponad trzy albumy na średniej głośności i ikonka baterii jeszcze nie drgnęła w dół. Poruszanie się po menu jest proste gdy nic nie jest odtwarzane, jak puścimy muzykę jest trochę mniej intuicyjnie, ale to może być kwestia przyzwyczajenia. Bardzo ważne spostrzeżenie: brak gapless. Zamawiając nawet o tym nie pomyślałem, gdyż uważam tę funkcjonalność za absolutną podstawę, ale z drugiej strony - zadziwiająco - nawet na rynku drogich DAPów są z tym problemy, więc pewnie powinienem się domyślić. Mogę z tym żyć, jednak gdybym wiedział przed zakupem to na pewno zaważyłoby mocno na decyzji nabycia. Zresztą kto wie, może Fiio naprawi problem aktualizacją firmware. Teraz o dźwięku. Do porównania w podobnej klasie mam iRiver S100, minidisc Sony MZ-N707 i telefon Galaxy A52s. Fiio M11 oraz mój walkman kasetowy WM-DD33 określiłbym jako nieodpowiednie do porównań - dość powiedzieć, że M11 jest urządzeniem lepszym pod absolutnie każdym względem pomijając wagę i rozmiar. Na donglach usb niestety się nie znam, nie słuchałem, przykro mi. Echo Mini gra nienachalnym, lekko odchudzonym, przejrzystym i nieco napowietrzonym dźwiękiem. Bas jest dość umiarkowany, średnica cofnięta o krok, góra gładka i dobra, lecz obcięta w najwyższych rejestrach - jednak nie w sposób, który odbierałbym negatywnie. Typowo do kompletu znalazłoby się podbicie w wyższej średnicy dla sztucznego podniesienia "atrakcyjności" brzmieniowej, na szczęście tu nic takiego nie ma miejsca i podczas gdy Echo Mini nie gra angażująco, ciepło, muzykalnie, to jest chociaż konsekwentnie dość równy w tym swoim przejrzystym, wycofanym brzmieniu. Rzeczy diametralnie zmieniają się po zastosowaniu EQ. Są wprawdzie dostępne tylko presety, ale ktoś w Fiio chyba się do nich przyłożył, bo każdy ma swój charakter i zauważalnie odmienia charakter brzmieniowy odtwarzacza. Przetestowałem wszystkie dla formalności, bo serce zabiło mi tylko do jednego. Preset Jazz ożywia dźwięk, dodaje sprężystego basu i koloru w średnicy, uwydatniając lekko soprany przy zachowaniu ich wygładzenia. Dla mnie absolutna bomba, świetnie się tego słucha, muzyka ożyła. Problem tylko taki, że teraz tym bardziej brakuje gapless... Bez włączonego EQ postawiłbym jakość i charakter brzmienia Echo Mini sumarycznie poniżej iRivera S100 (bo jest cieplejszy i muzykalny, co lubię) i Sony MZ-N707 (bo jest jakościowo kapkę lepszy i nie odchudza brzmienia), natomiast porównywalnie do Galaxy A52s. Z włączonym EQ na presecie Jazz moje odczucia są zbliżone do... Qudelixa 5k - grającego tyci chłodniej, ale podobnie żywo, sprężyście i z wygładzeniem. To z mojej strony duża pochwała, bo brzmienie 5k bardzo lubiłem. Większość odsłuchów wykonałem z włączonym high gain, na słuchawkach Sendy Peacock, gdyż to jedyne dla których mam dwa typy okablowania. W domyślnym ustawieniu Echo nie gra specjalnie inaczej na wyjściu 4,4mm w porównaniu do 3,5mm. Po zastosowaniu EQ da się wychwycić różnice nie tylko w głośności, ale też swobodzie i szerokości brzmienia. Nieduże, ale są. Próbowałem też JVC HA-SW01 i bez EQ było poprawnie, z EQ Jazz z kolei zbyt basowo - to z natury są dość basowe słuchawki, także nic zaskakującego. B&O H6 bez EQ brzmiały trochę nudno, muzyce brakło wypełnienia. Z EQ oczywiście ożyły, chociaż nawet EQ nie uwydatniło ich lekko wycofanej średnicy. Podsumujmy - Snowsky Echo Mini kosztuje poniżej 300zł z przesyłką. W tej cenie dostajemy malutki i lekki odtwarzacz wszystkich liczących się formatów muzycznych obsługujący karty micro sd, bluetooth, ładowanie po usb-c i słuchawki zbalansowane z wtykiem 4,4mm. Do tego pomysłowy interfejs, brak ekranu dotykowego i fizyczne przyciski, całość przypominająca wyglądem walkmany kasetowe. Fakt, że taki maluch rozkręcił Sendy Peacock do stopnia, że nie mogłem się oderwać to, przy reszcie jego zalet, spore osiągnięcie. Wady? - brak gapless, nie zawsze kontaktujące przyciski fizyczne (nie umiem powiedzieć czy kwestia egzemplarza), brak funkcjonalności usb dac. Moim zdaniem celem Fiio było m.in. trafić do rosnącej grupy osób, które starają się porzucić smartfony, streaming, ekrany dotykowe i cały ten harmider, przerzucając się na, w dużej większości (wnioskując po filmach na youtube), stare iPody. Echo Mini jest bardzo dobrą alternatywą i świetnie wpisuje się w ten segment. Dość dobrze nadaje się też na czyjś pierwszy samodzielny odtwarzacz muzyczny, ewentualnie jako pozytywny mały gadżet gdy nie chcemy obcować z większym sprzętem. Ode mnie rekomendacja. 1 Quote
lobuz1 Posted January 31 Report Posted January 31 (edited) Cytat natomiast porównywalnie do Galaxy A52s Szkoda, źe to taka mizeria bo mam właśnie ten A52s, wiem na co go stać a grajek gra na jego poziomie. Po co go kupować? Może dla bajeru kręcącej się kasety, gdyź mój Szajsung z UAPP ma gapless, załadowaną kartę 512GB z muzyką i EQ jakby ktoś chciał (nie używałem)…i mam go zawsze przy sobie. Zastanawiałem się nad nim bo tani jak barcz, ale to nie ma raczej sensu.. …aź sobie to porównałem na referencyjnych Etach z A52s i Mojo… Edited January 31 by lobuz1 Quote
kuman Posted January 31 Report Posted January 31 (edited) No ale cały ten echo mini to przecież tylko integra CS43131*2 , miałem w moondrop dawnnpro i w chwili kiedy przełączyłem słuchawki na KA13 czyli ten sam dac plus wznak SGM8262 to moondrop wylądował w komisie. 🤣🤣 Fajny gadżet z tym ekranem i chyba nawet EQ, ale dźwiękowo jest na samym dole drabinki pokarmowej. Fakt że doszliśmy do czasu kiedy taka Integra gra ok to szacun. Zakładam że gdyby nie bardzo dynamiczny rynek dokanałowek chifi nic takiego by nigdy nie powstało. Chociaż z drugiej strony to już było w czasach MP3, właśnie iriver czy paluszkowych Sony, który s,am zresztą miałem. Umarły wraz z erą smartphonów a teraz odżyly też przez smartfony bo im ktoś dziurki Jack pozaklejał. Po drodze jesze kolejny cios od TWS 🤣 Lotoo trochę się inspirował 🤔 Edited January 31 by kuman 1 Quote
Recommended Posts