ZebLong Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 Hej! Jest nowość od JDS w postaci Element IV: https://jdslabs.com/product/element-iv/ 1 Quote
kuman Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 Ciekawy to projekt, szkoda że jednak na ess, tutaj duzo info: https://blog.jdslabs.com/2024/11/introducing-element-iv-and-core/ 1 Quote
Suszec Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 Miałem II, która była na AKM, przesiadłem się na III, gdzie jest już ESS i imho ta zmiana wyszła na plus Dobrze zaimplementowane ESS nie ma żadnych ze stereotypowych wad. 1 Quote
Palpatine Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 (edited) Trochę szkoda, że przeszli na ESS, pewnie chodziło o oszczędność $ i prostotę w implementacji. Jednak kostki AKM ze swoją manierą bardziej mnie przekonują. Wszystkieznane mi ESS, które grały cieplej niż ich naturalne brzmienie w pomiarach wpadały bardzo słabo patrz np. Cobalt. Edited December 1, 2024 by Palpatine Quote
ZebLong Posted December 1, 2024 Author Report Posted December 1, 2024 11 minut temu, Dirian napisał(a): Znów bez 4.4mm? Meh... Zwykła przejściówka i po temacie... Quote
Palpatine Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 13 minut temu, ZebLong napisał(a): Zwykła przejściówka i po temacie... No nie bardzo. Quote
ZebLong Posted December 1, 2024 Author Report Posted December 1, 2024 1 minutę temu, Palpatine napisał(a): No nie bardzo. A czemu? Quote
Palpatine Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 Teraz, ZebLong napisał(a): A czemu? Bo nie masz sekcji bal w urządzeniu, przejściówka pozwoli Ci po prostu podpiąć słuchawki po SE. Quote
ZebLong Posted December 1, 2024 Author Report Posted December 1, 2024 4 minuty temu, Palpatine napisał(a): Bo nie masz sekcji bal w urządzeniu, przejściówka pozwoli Ci po prostu podpiąć słuchawki po SE. To oczywiste. Nie zmienia to faktu, że przejściówka pozwoli wpiąć 4,4 o którym mówił @Dirian. Gniazdo 4,4 w Atom Amp 2 przecież też nie jest zbalansowane. Quote
Dirian Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 Wiadomo, że można użyć przejściówki, ale chyba nie w tym rzecz. Dziwi mnie brak implementacji balansu w takiej integrze "na biurko". Złącze 4.4mm to już w zasadzie standard dla współczesnego audio, szczególnie jeśli mowa o IEM, a tu producent z jakiegoś powodu olewa temat. Tymczasem w budżetowym AMP2 balans 4.4mm siedzi, czyli jednak wiedzą o jego istnieniu 1 Quote
ZebLong Posted December 1, 2024 Author Report Posted December 1, 2024 21 minut temu, Dirian napisał(a): Tymczasem w budżetowym AMP2 balans 4.4mm siedzi, czyli jednak wiedzą o jego istnieniu No właśnie, gniazdo 4,4 nie jest wyjściem zbalansowanym w przypadku Amp2. Fakt, przydałoby się 4,4 w Element IV, nowy model aż prosi się aktualne standardy. Quote
Dirian Posted December 1, 2024 Report Posted December 1, 2024 Dokładnie, tym bardziej, że to już czwarta wersja tego - bądź co bądź - ciekawego sprzętu. Słuchałem "dwójki" i był to fajny sprzęcik, chętnie bym postawił tę IV na biurku, no ale niestety ponownie nie poszaleli jeśli chodzi o zestaw wyjść. Trudno, może w V się uda Inna sprawa, że strach nawet myśleć jak nasz kochany MiP wyceni Element IV 😆 Tymczasem chyba będzie się trzeba póki co uśmiechnąć w stronę Hiby FD5, ale nie wiem kurczę czy nie wolałbym czegoś na ESS. Współczesne AKM-y są fajne, ale to zawsze sprzęciki na ESS dawały mi więcej emocji i muzycznych "orgazmów" 🫣 Quote
ZebLong Posted December 1, 2024 Author Report Posted December 1, 2024 2 minuty temu, Dirian napisał(a): Dokładnie, tym bardziej, że to już czwarta wersja tego - bądź co bądź - ciekawego sprzętu. Słuchałem "dwójki" i był to fajny sprzęcik, chętnie bym postawił tę IV na biurku, no ale niestety ponownie nie poszaleli jeśli chodzi o zestaw wyjść. Trudno, może w V się uda Inna sprawa, że strach nawet myśleć jak nasz kochany MiP wyceni Element IV 😆 Tymczasem chyba będzie się trzeba póki co uśmiechnąć w stronę Hiby FD5, ale nie wiem kurczę czy nie wolałbym czegoś na ESS. Współczesne AKM-y są fajne, ale to zawsze sprzęciki na ESS dawały mi więcej emocji i muzycznych "orgazmów" 🫣 Tak, Hiby robi świetną robotę. Odważnie kreuje swoją drogę. FD5 robi na mnie znakomite wrażenie (wizualne) a i podobno bardzo dobrze gra. Ale Hiby to marka Audeos, a alians obydwu dystrybutorów jakoś nie przekłada się obecność tych sprzętów w MIP. Co do cen to myślę, że gdyby obecne promocyjne ceny były stałymi to jakaś szansa na popularyzację marki by była. A tak, to mamy ceny wywalone w kosmos, potem akcja by wyczyścić magazyny i zdziwienie, że mało kto kupuje JDS. Zero promocji marki, która robi dobre sprzęty dla każdego. 1 Quote
PioterD Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 (edited) W dniu 1.12.2024 o 13:01, ZebLong napisał(a): Element IV W dniu 1.12.2024 o 15:42, kuman napisał(a): szkoda że jednak na ess Wspaniałe urządzenie. DAC na szczęście nie gra, jeżeli coś gra to implementacja a tutaj można być absolutnie spokojnym że będzie grało świetnie. Copland Dac 215 też jest na ES9018 i jak gra! Najnowszy Element to ponad 3W czyściutkiej mocy przy 32ohm i bardzo dużo mocy dla niskich impedancji, w tej cenie bez konkurencji (dla 16ohm output napięciowy ponad 6V a dla 12ohm ponad 4V!!! https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/jds-labs-element-iv-dac-hp-amp-with-eq-review.59002/ ) - to daje znakomity headroom dla EQ w dedykowanym narzędziu https://core.jdslabs.com/ , SUPER to mało powiedziane. Bezpośrednio z ich strony wychodzi że po obecnym kursie można się zmieścić w 2900pln z VAT i wysyłką. Bo w Polsce pewnie co najmniej 3500zł będzie... Ja pierdzielę, wycisnęli 117dB SINAD z ES9018 😄 W dniu 1.12.2024 o 21:24, Dirian napisał(a): a tu producent z jakiegoś powodu olewa temat I bardzo dobrze - balans dostaliśmy z przyczyn marketingowych w tego typu urządzeniach, a nie z realnych korzyści; chociaż urządzenia są w taki sposób projektowane abyśmy myśleli że balans jest lepszy . Łatwiej było zrobić tak niż uzyskać to samo na wyjściach SE, a tym nie musi absolutnie nic brakować i mocowo i jakościowo względem balansu. Na szczęście niektórzy się tym nie przejmują 🙂 Edited December 4, 2024 by PioterD 1 Quote
Palpatine Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 Godzinę temu, PioterD napisał(a): balans dostaliśmy z przyczyn marketingowych w tego typu urządzeniach, a nie z realnych korzyści; chociaż urządzenia są w taki sposób projektowane abyśmy myśleli że balans jest lepszy . Łatwiej było zrobić tak niż uzyskać to samo na wyjściach SE, a tym nie musi absolutnie nic brakować i mocowo i jakościowo względem balansu. Na szczęście niektórzy się tym nie przejmują 🙂 Zgoda, ale spora część użytkowników ma kable tylko pod BAL..zgodnie z modą Quote
Najner Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 W dniu 1.12.2024 o 19:27, Suszec napisał(a): przesiadłem się na III, gdzie jest już ESS i imho ta zmiana wyszła na plus Miałem na testach trójkę i pięknie mi siadła, super grający sprzęt z equalizerem i najlepszym knobem, jakim miałem okazję się bawić. Zdecydowanie ta ekipa potrafi ujarzmić DAC ESS. Quote
PioterD Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 W dniu 1.12.2024 o 21:50, ZebLong napisał(a): Fakt, przydałoby się 4,4 w Element IV 1 godzinę temu, Palpatine napisał(a): Zgoda, ale spora część użytkowników ma kable tylko pod BAL W dniu 1.12.2024 o 21:24, Dirian napisał(a): czyli jednak wiedzą o jego istnieniu Można na życzenie dostać z wyjściem 4.4 zamiast 6.3 - patrzcie jaki cudowny producent 🙂 informacje na stronie w "footnotes", punkt 6 6. 4.4mm Headphone Output available upon request: same performance, same 3200 mW output! 2 2 Quote
Dirian Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 O proszę, to cenna informacja - dzięki Quote
ZebLong Posted December 8, 2024 Author Report Posted December 8, 2024 Raczej niespotykana elastyczność, kolejny duży plus. Quote
Najner Posted December 10, 2024 Report Posted December 10, 2024 Wydaje się super sprzęt. W recenzji są też zalecane ustawienia do zmiany, żeby było jeszcze lepiej. Wygląda mi to na świetny, mały dacamp. 3 Quote
Recommended Posts