Jump to content
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×

Recommended Posts

Posted

Miałem II, która była na AKM, przesiadłem się na III, gdzie jest już ESS i imho ta zmiana wyszła na plus :) Dobrze zaimplementowane ESS nie ma żadnych ze stereotypowych wad.

• Like 1
Posted (edited)

Trochę szkoda, że przeszli na ESS, pewnie chodziło o oszczędność $ i prostotę w implementacji. Jednak kostki AKM ze swoją manierą bardziej mnie przekonują. Wszystkieznane mi ESS, które grały cieplej niż ich naturalne brzmienie w pomiarach wpadały bardzo słabo patrz np. Cobalt.

Edited by Palpatine
Posted
11 minut temu, Dirian napisał(a):

Znów bez 4.4mm? Meh... 

Zwykła przejściówka i po temacie...

Posted
1 minutę temu, Palpatine napisał(a):

No nie bardzo.

A czemu?

Posted

4 minuty temu, Palpatine napisał(a):

Bo nie masz sekcji bal w urządzeniu, przejściówka pozwoli Ci po prostu podpiąć słuchawki po SE.

To oczywiste. Nie zmienia to faktu, że przejściówka pozwoli wpiąć 4,4 o którym mówił @Dirian

Gniazdo 4,4 w Atom Amp 2 przecież też nie jest zbalansowane.

Posted

Wiadomo, że można użyć przejściówki, ale chyba nie w tym rzecz. Dziwi mnie brak implementacji balansu w takiej integrze "na biurko". Złącze 4.4mm to już w zasadzie standard dla współczesnego audio, szczególnie jeśli mowa o IEM, a tu producent z jakiegoś powodu olewa temat. 

Tymczasem w budżetowym AMP2 balans 4.4mm siedzi, czyli jednak wiedzą o jego istnieniu ;)

• Like 1
Posted
21 minut temu, Dirian napisał(a):

Tymczasem w budżetowym AMP2 balans 4.4mm siedzi, czyli jednak wiedzą o jego istnieniu

No właśnie, gniazdo 4,4 nie jest wyjściem zbalansowanym w przypadku Amp2. 

Fakt, przydałoby się 4,4 w Element IV, nowy model aż prosi się aktualne standardy. 

Posted

Dokładnie, tym bardziej, że to już czwarta wersja tego - bądź co bądź - ciekawego sprzętu. Słuchałem "dwójki" i był to fajny sprzęcik, chętnie bym postawił tę IV na biurku, no ale niestety ponownie nie poszaleli jeśli chodzi o zestaw wyjść. Trudno, może w V się uda ;) 

Inna sprawa, że strach nawet myśleć jak nasz kochany MiP wyceni Element IV 😆

Tymczasem chyba będzie się trzeba póki co uśmiechnąć w stronę Hiby FD5, ale nie wiem kurczę czy nie wolałbym czegoś na ESS. Współczesne AKM-y są fajne, ale to zawsze sprzęciki na ESS dawały mi więcej emocji i muzycznych "orgazmów" 🫣

Posted
2 minuty temu, Dirian napisał(a):

Dokładnie, tym bardziej, że to już czwarta wersja tego - bądź co bądź - ciekawego sprzętu. Słuchałem "dwójki" i był to fajny sprzęcik, chętnie bym postawił tę IV na biurku, no ale niestety ponownie nie poszaleli jeśli chodzi o zestaw wyjść. Trudno, może w V się uda ;) 

Inna sprawa, że strach nawet myśleć jak nasz kochany MiP wyceni Element IV 😆

Tymczasem chyba będzie się trzeba póki co uśmiechnąć w stronę Hiby FD5, ale nie wiem kurczę czy nie wolałbym czegoś na ESS. Współczesne AKM-y są fajne, ale to zawsze sprzęciki na ESS dawały mi więcej emocji i muzycznych "orgazmów" 🫣

Tak, Hiby robi świetną robotę. Odważnie kreuje swoją drogę. FD5 robi na mnie znakomite wrażenie (wizualne) a i podobno bardzo dobrze gra. Ale Hiby to marka Audeos, a alians obydwu dystrybutorów jakoś nie przekłada się obecność tych sprzętów w MIP. 

Co do cen to myślę, że gdyby obecne promocyjne ceny były stałymi to jakaś szansa na popularyzację marki by była. A tak, to mamy ceny wywalone w kosmos, potem akcja by wyczyścić magazyny i zdziwienie, że mało kto kupuje JDS. Zero promocji marki, która robi dobre sprzęty dla każdego. 

• Like 1
Posted (edited)
W dniu 1.12.2024 o 13:01, ZebLong napisał(a):

Element IV

W dniu 1.12.2024 o 15:42, kuman napisał(a):

szkoda że jednak na ess

Wspaniałe urządzenie. DAC na szczęście nie gra, jeżeli coś gra to implementacja a tutaj można być absolutnie spokojnym że będzie grało świetnie. Copland Dac 215 też jest na ES9018 i jak gra! Najnowszy Element to ponad 3W czyściutkiej mocy przy 32ohm i bardzo dużo mocy dla niskich impedancji, w tej cenie bez konkurencji (dla 16ohm output napięciowy ponad 6V a dla 12ohm ponad 4V!!! https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/jds-labs-element-iv-dac-hp-amp-with-eq-review.59002/ ) - to daje znakomity headroom dla EQ w dedykowanym narzędziu https://core.jdslabs.com/ , SUPER to mało powiedziane.

Bezpośrednio z ich strony wychodzi że po obecnym kursie można się zmieścić w 2900pln z VAT i wysyłką. Bo w Polsce pewnie co najmniej 3500zł będzie... Ja pierdzielę, wycisnęli 117dB SINAD z ES9018 😄 

W dniu 1.12.2024 o 21:24, Dirian napisał(a):

a tu producent z jakiegoś powodu olewa temat

I bardzo dobrze - balans dostaliśmy z przyczyn marketingowych w tego typu urządzeniach, a nie z realnych korzyści; chociaż urządzenia są w taki sposób projektowane abyśmy myśleli że balans jest lepszy . Łatwiej było zrobić tak niż uzyskać to samo na wyjściach SE, a tym nie musi absolutnie nic brakować i mocowo i jakościowo względem balansu. Na szczęście niektórzy się tym nie przejmują 🙂

Edited by PioterD
  • Like 1
Posted
Godzinę temu, PioterD napisał(a):

balans dostaliśmy z przyczyn marketingowych w tego typu urządzeniach, a nie z realnych korzyści; chociaż urządzenia są w taki sposób projektowane abyśmy myśleli że balans jest lepszy . Łatwiej było zrobić tak niż uzyskać to samo na wyjściach SE, a tym nie musi absolutnie nic brakować i mocowo i jakościowo względem balansu. Na szczęście niektórzy się tym nie przejmują 🙂

Zgoda, ale spora część użytkowników ma kable tylko pod BAL..zgodnie z modą ;)

Posted
W dniu 1.12.2024 o 19:27, Suszec napisał(a):

przesiadłem się na III, gdzie jest już ESS i imho ta zmiana wyszła na plus :) 

Miałem na testach trójkę i pięknie mi siadła, super grający sprzęt z equalizerem i najlepszym knobem, jakim miałem okazję się bawić. Zdecydowanie ta ekipa potrafi ujarzmić DAC ESS.

Posted
W dniu 1.12.2024 o 21:50, ZebLong napisał(a):

Fakt, przydałoby się 4,4 w Element IV

1 godzinę temu, Palpatine napisał(a):

Zgoda, ale spora część użytkowników ma kable tylko pod BAL

W dniu 1.12.2024 o 21:24, Dirian napisał(a):

czyli jednak wiedzą o jego istnieniu

Można na życzenie dostać z wyjściem 4.4 zamiast 6.3 - patrzcie jaki cudowny producent 🙂 informacje na stronie w "footnotes", punkt 6

• 6. 4.4mm Headphone Output available upon request: same performance, same 3200 mW output!
  • Like 2
  • Thanks 2
Posted

Raczej niespotykana elastyczność, kolejny duży plus. 

Posted

Wydaje się super sprzęt. W recenzji są też zalecane ustawienia do zmiany, żeby było jeszcze lepiej. Wygląda mi to na świetny, mały dacamp.

• Like 3