Jump to content
Promocja Audio Video Show 2024 ×
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×
  • 0

Następca dla Sennheiser HD 555, podobne, wygodne, przyzwoita cena

Question

Posted

Hej,

wiele lat czytałem forum, w końcu się zarejestrowałem.

W skrócie - mam Sennki HD 555. Działają dobrze, ale chciałbym może przy okazji nadchodzących Świąt zamówić sobie prezent. Coś lepszego. Równie wygodne (podusie, nauszne), równie dobrze jakościowo - ale wiadomo, wolałbym jeszcze lepsze! Mam dobry słuch, słyszę różnice i różne dźwięki, którzy inni nie słyszą, zatem wydaje mi się, że można zakres (HD555 - 15-28kHz) poszerzyć. Tak dla przypomnienia impedancja 50 Ohm, dynamika 112 dB, waga 260 g i przewód 3m -- wszystko mi pasuje, ale jakby było lepsze to super. Idealnie jakby przewód był wyjmowany, był osobny mini-jack. Jedyna rzecz, która mnie irytuje w 555 to ten gigantyczny adapter do minijacka.

Słucham jedynie stacjonarnie, nie chcę bezprzewodowych. Mogą być otwarte, lubię trochę słyszeć tło, ale jakby były zamknięte to też OK. Co by było tak do 500 PLN (no, max 1000 PLN powiedzmy, ale to już ekstremum). Sennheiser, Beyerdynamic, jest coś jeszcze ciekawego?

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)
36 minut temu, Rafacio napisał(a):

Hifiman HE400SE

Do 500 zł to chyba faktycznie jedyna słuszna opcja ale na zasadzie planarnej alternatywy.

Przemieliłem większość z serii HD5xx i jeżeli dobrze pamiętam HD555 należały do tych bardzo udanych i przyjemnie brzmiących. Nie wiem do czego podpinasz Autorze ale może zamiast kupować kolejne słuchawki warto zainwestować w źródełko/wzmacniacz ?

4 godziny temu, PallarAndersVisa napisał(a):

Jedyna rzecz, która mnie irytuje w 555 to ten gigantyczny adapter do minijacka.

Akurat to mały miki. Można zmienić oryginalny wtyk dużego jacka na mniejszego niskim kosztem (przelutowanie). Później ew. można innym adapterem przejść na dużego.

Edited by x86
  • 0
Posted (edited)

przy he400se trzeba bedzie dokupic wzmacniacz, jesli sie nie ma, bo lubią prąd. ale tak, te Hifimany to niezle sluchawki

Edited by meehooj
  • 0
Posted
5 godzin temu, PallarAndersVisa napisał(a):

Sennheiser, Beyerdynamic, jest coś jeszcze ciekawego?

Jak masz możliwość, to wybierz się do sklepu i sprawdź na własnych uszach. Ja lubię Fidelio X2hr, ale one są dosyć specyficzne i wielu mogą nie podejść, niemniej miałem HE400 i jednak wolę Fidelio X2HR na dłuższą metę (mimo gorszych technikaliów). Do tysiaka da się jeszcze złapać Sundary albo na giełdzie masz prawdziwą bombę od @kuropa, który sprzedaje zafoliowane Edition XS za 1050. W tej cenie nic lepszego technicznie nie da się kupić.

• 0
Posted (edited)

HE400SE po modach Perula są rewelacyjne! Wnioskuję więc że i bez modów są dobre. Sam się niedługo przekonam ;) Niby to hihimen ale jakość wykonania całkiem ok, do tego wygodne i moim zdaniem spokojnie lecą z dongla. 

Fajne słuchawki. 

P.S. Przynajmniej do niedawna na alibabie u majfriendów można było wrzucić do koszyka np. z he-r9 i z kuponem blekfrajdejowym wychodziło lekko powyżej 530 ziko ;)

Edited by Undertaker
  • 0
Posted (edited)
3 godziny temu, adamos80 napisał(a):

ewentualnie ATH ad500x

Ja bym je sprawdził przed zakupem. Miałem dłuższy czas 900 i był problem z wygodą. A mianowicie uciskały mnie pod uchem na tyle mocno, choć nie od razu wyczuwalnie, że po godzinie używania miałem normalnie fizyczny ból gdzieś w okolicach zawiasów żuchwy. Także faktycznie ceny na tą serię są teraz bardzo dobre, że nawet prawie nie kupiłem, ale z powodu w/w jednak nie kupiłem. Jednak brak obrotu w osi poziomej u mnie zrobił swoje.

Edited by Rafacio
  • 0
Posted
W dniu 29.11.2024 o 17:16, PallarAndersVisa napisał(a):

co by było tak do 500 PLN (no, max 1000 PLN powiedzmy, ale to już ekstremum).

Tak jak przedmówcy polecę HE400se (zwłaszcza po modach), a w 1000zł, to do tego spokojnie kupisz jeszcze lepszy kabel i coś do napędzenia (ja słuchałem głównie z FiiO KA13).

Ewentualnie "stareńkie" (tylko z drugiej ręki) HD565, HD545, też będzie upgrade względem HD555.