Jump to content
  • 0

Słuchawki wokółuszne/nauszne, zamknięte, podobne do akg k361, ok. 500zł

Question

Posted (edited)

Hej, można powiedzieć, że praktycznie znalazłem swój ideał jeśli chodzi o brzmienie - AKG k361.

Szukam czegoś o takiej samej charakterystyce, konstrukcja zamknięta, miękkie pady (noszę okulary). Jedyne co mi przeszkadzało to zbyt mocny docisk - było czuć je na głowie przy dłuższej pracy. No i druga rzecz to mechanizm składania - bardzo przydatny, ale z drugiej przyczyna uszkodzenia - uszkodzony przewód pomiędzy stronami.

Mam AKG k240II i są dużo wygodniejsze - natomiast dźwięk ma trochę za mało dołu i jest nieco suchy.

Myślałem nad AKG k271 ze względu na wygodę (chociaż pady raczej do wymiany i wtedy też się dźwięk zmieni), lub też ath m40x - tutaj pady lepsze, ale znów konstrukcja składana i potencjalne ryzyko uszkodzenia po czasie.

Ważne, żeby były dostępne części zamienne (w k361 pady z aliexpress były identyczne jak te oryginalne)

Co byście polecili? Budżet ok. 500zł

Czy w Poznaniu jest sklep gdzie można posłuchać różne modele?

EDIT: To co jednak bym dodał to trochę więcej perkusji (hi-hat, przeszkadzajki)

Załączam charakterystykę k361 żebyście mogli złapać kontekst

FR stock

Edited by jacol

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted
2 godziny temu, jacol napisał(a):

Myślałem nad AKG k271 ze względu na wygodę (chociaż pady raczej do wymiany i wtedy też się dźwięk zmieni),

Skoro w K240 przeszkadza Tobie w dźwięku, że jest za mało dołu i jest za suchy, to zapomnij o K271 - grają bardzo podobnie. Zaznaczam, że posiadam K271 od trzech lat i bardzo lubię ich brzmienie, ale rozumiem, że nie każdemu może pasować. Z drugiej strony - ze skórzanymi padami w K271 jest więcej basu, niż z welurowymi (z welurowymi mniej basu, ale więcej detali i jaśniejsze brzmienie) - więc może...

K271 bardzo dobrze oddają perkusję, hit-hat, przeszkadzajki itp.

• 0
Posted

Mam głębsze pady do k271, dźwięk się zmienia, ale to nie jest wielka różnica.

Szukam i szukam i tak szczerze mówiąc najlepiej byłoby wziąć znów te same... tylko ten nieszczęsny mechanizm który uszkadza przewód 😕

• 0
Posted
10 godzin temu, Mihu83 napisał(a):

Może Shure SRH440A?

Ze względu na jakość wykonania myślę o SRH840A. Jeszcze dosyć podobne powinny być DT770 i Sony MDR-7506. 

9 godzin temu, FeX napisał(a):

Mam K361 i już Ci mówię, że nic nie znajdziesz w tej kwocie o takim brzmieniu z zamkniętych :)

A z czym porównywałeś? Dużo widziałem alternatyw, niestety otwarte, a ja potrzebuję odizolowania od otoczenia - będę używał w biurze.

Głupie jest to, że zrobili dobre słuchawki z gołym przewodem w obrotowym zawiasie. Tak żeby wrócić i kupić kolejne za jakiś czas 😛

Ciekawe dlaczego nie ma na k361 takiego hype jak na chociażby dt770?

Znalazłem instrukcję do naprawy, jest na forum jakiś majster co to ogarnie?

• 0
Posted
16 godzin temu, jacol napisał(a):

Ze względu na jakość wykonania myślę o SRH840A. Jeszcze dosyć podobne powinny być DT770 i Sony MDR-7506. 

"Dosyć podobne" to dobre określenie tutaj.

16 godzin temu, jacol napisał(a):

Hype na mp3store nie jest żadnym wyznacznikiem jakości dźwięku.

• 0
Posted

@jacol SRH440A i SRH840A są bardzo zbliżone pod względem jakości wykonania. SRH840A są dojrzalsze pod względem dźwięku, ale też mają chyba więcej dołu niż 440A.
Obie pary będą trochę cieplejsze niż K361 ale bez przesady.
Soniacze będą bardzo płaskie, bardziej surowe niż K361. Zdaje się, że Sony ma jakąś uaktualnioną wersję w swojej ofercie, ale nie pamiętam jak z ceną.

DT770 to już V-kowe granie.

Ja bym mimo wszystko sprawdził któreś Shure.

Wysłane z mojego motorola edge 50 fusion przy użyciu Tapatalka

• 0
Posted
W dniu 21.11.2024 o 22:32, FeX napisał(a):

Mam K361 i już Ci mówię, że nic nie znajdziesz w tej kwocie o takim brzmieniu z zamkniętych :)

Potwierdzam, w tych pieniądzach w jakich można je dostać brzmią fenomenalnie. Fenomenu DT770 nigdy nie rozumiałem dla mnie są nieużywalne bez eq.

• 0
Posted
W dniu 22.11.2024 o 08:18, jacol napisał(a):

Nie kieruj się zadnym hypem , na moje K271 jest wręcz antyhype na tym forum,  co mi w ogóle nie przeszkadza w przyjemnym korzystaniu z tych słuchawek. 

• Like 1