Moderator kurop Posted November 20 Moderator Report Posted November 20 Raal Immanis 1995 - to chyba największe odkrycie słuchawkowe tego roku. W ciągu zaledwie kilku tygodni stały się hitem posród społeczności melomanów, w tym również tych, którzy mieli możliwość posłuchać ich na tegorocznych targach Audio Video Show. Nowatorska konstrukcja oparta na trzech przetwornikach wstęgowych otwiera nowy rozdział w świecie słuchawkowego audio. Możecie się zgodzić lub nie, ale w mojej opinii to najlepsze słuchawki, jakie można na dzień dzisiejszy kupić. Zapraszam na odsłuchy do MP3Store Wrocław. Słuchawki będą u mnie do poniedziałku 25 listopada 2024. 4 1 Quote
x86 Posted November 20 Report Posted November 20 2 godziny temu, Karkolomny napisał(a): Warszawa już była czy dopiero będzie? Nie będzie. Będzie w Ciechocinku po koncercie Don Vasyla. Mata wszystko na miejscu i jeszcze Wam mało ! 😡 1 Quote
RadekBe Posted November 20 Report Posted November 20 (edited) Jestem w piątek w południe! Nie wyjdę przez dobre 3h! Edited November 21 by RadekBe Quote
Moderator kurop Posted November 21 Author Moderator Report Posted November 21 13 godzin temu, RadekBe napisał(a): Jestem w piątek w południe! Nie wyję przez dobre 3h! bądź nieco później, jutro mam skopany dzień i będę 12:30-16:30. Awaryjnie jeszcze będę w sobotę. Jak wsiąkniesz to nie będziesz mógł się odkleić. Wczoraj "przerobiłem" z 6 odsłuchów i finał zawsze jest jeden. Pozostaje tylko kwestia czy i kiedy dana osoba będzie w stanie sobie na nie pozwolić. Ja się podpisuję w sobotę zabieram ja na chatę i nie ma mnie dla nikogo. Bardzo mnie też ciekawią Magna, ale jeszcze ich nie mamy. 16 godzin temu, Karkolomny napisał(a): Warszawa już była czy dopiero będzie? Była, po mnie jest Kraków, później nie wiem. Jutro i w sobotę masz u nas w Wawie Orfeusze 2 1 Quote
Karkolomny Posted November 21 Report Posted November 21 7 godzin temu, kurop napisał(a): Była, po mnie jest Kraków, później nie wiem. Jutro i w sobotę masz u nas w Wawie Orfeusze Orfeusz to słabeusz 😉 Tak jak pisałeś - w zasadzie decyzja już zapadła... kwestia kiedy a nie czy ... 😎 1 Quote
RadekBe Posted November 22 Report Posted November 22 (edited) Byłem, jak zwykle miło spędziłem czas, zjedliśmy eklerki i.. Odpaliłem swoją klasyczną plejlistę odsłuchową. Przestrzenność jaką zaoferowały Immanis, przekracza wszystko co miałem dotychczas okazję usłyszeć. Niezwykle precyzyjne rozmieszenie instrumentów, rozmiar sceny (Susvara zakładana bezpośrednio po nich jest płaska 😮😮 😮). Tonalnie bardzo organiczne, naturalne brzmienie w całym paśmie. Zupełnie jak robi to referencyjna (dla mnie) Susvara. Ino tutaj całość rozmieszczona w ogromnej przestrzeni. Bas podobny do wyżej wymienionej jeśi chodzi o impakt, lepiej lekko zdefiniowany. Zostałem mega fanem i wiem, że znalazłem obiekt porządania choć upierałem się, że już nie będę drążył dalej tej króliczej nory. Niestety zostałem znokautowany, będąc zupłnie nieprzygotowany i nie trzymając gardy.... Edited November 25 by RadekBe 5 2 Quote
Kajetanjazz Posted November 22 Report Posted November 22 41 minut temu, RadekBe napisał(a): Byłem, jak zwykle miło spędziłem czas, zjedliśmy eklerki i.. Odpaliłem swoją klasyczną plejlistę odsłuchową. Przestrzenność jaką zaoferowały Immanis, przekracza wszystko co miałem dotychczas okazję usłyszeć. Niezwykle precyzyjne rozmieszenie instrumentów, rozmiar sceny (Susvara zakładana bezpośrednio po nich jest płaska 😮😮 😮). Tonalnie bardzo organiczne, naturalne brzmienie w całym paśmie. Zupełnie jak robi to referencyjna (dla mnie) Susvara. Ino tutaj całość rozmieszczona w ogromnej przestrzeni. Bas podobny do wyżej wymienionej jeśi chodzi o impakt, lepiej lekko zdefiniowany. Zostałem mega fanem i wiem, że znalazłem obiekt porządania choća upierałem się, że już nie będę drążył dalej tej króliczej nory. Niestety zostałem znokautowany, będąc zupłnie nieprzygotowany i nie trzymając gardy.... Próbowałeś ich z jakimś lampowcem? 1 Quote
RadekBe Posted November 22 Report Posted November 22 21 minut temu, Kajetanjazz napisał(a): Próbowałeś ich z jakimś lampowcem? Tak, grałem z tym do czego Marcin mial je podpięte gdy przyszedłem. Lucarto Songolo HPA300. 2 Quote
RadekBe Posted November 27 Report Posted November 27 (edited) 2 godziny temu, Qaz12 napisał(a): Lepsze od Abbys 1266? 1266 na mojej liście słuchawek do porównań nie występują 😕 Nie jestem w stanie ścierpieć tego potworka konkstrukcyjnego, jego okropnego wyglądu i braku wygody. Przez to wyparłem ich istnienie. Pamiętam także że coś mi tam na średnicy nie pasowało, jakiś metaliczny posmak. Zatem tak, lepsze. Edited November 27 by RadekBe 2 Quote
Kajetanjazz Posted November 27 Report Posted November 27 5 minut temu, RadekBe napisał(a): 1266 na mojej liście słuchawek do porównań nie występują 😕 Nie jestem w stanie ścierpieć tego potworka konkstrukcyjnego, jego okropnego wyglądu i braku wygody. Przez to wyparłem ich istnienie. Pamiętam także że coś mi tam na średnicy nie pasowało, jakiś metaliczny posmak. Zatem tak, lepsze. W tym tygodniu trochę ich na Envy z różnymi lampami pewnie posłucham. I powtarzam że 1266 ogólnie rzecz biorąc są wygodne, tylko ciężkie - zero hot spotów, gruby miękki skórzany headband i uszy mają wentylację. Nietypowe, ale wygodne wiele posiadaczy się zgodzi. Według mnie błędem w ogóle jest je podpinać do liniowych wzmacniaczy tranzystorowych. Nawet na Bliss nadal mają okropny jakiś peak w wyższej średnicy i niektóre utwory mogą zaboleć w wokalu. Jak się jednak to okiełzna to nic nie przyszło blisko Słuchałem immanis na AVS i były świetne, jedyne z valkyrią zaciekawiły brzmieniem. Robią wrażenie separacją, ale średnica/wokal jest trochę wycofana. Nie wiem czy dają taką samą emocjonalną przyjemność ze słuchania, prócz robienia wrażenia technicznego. Mam dwóch znajomych co niestety sprzedało je z tego powodu. Okaże się 2 1 Quote
Karkolomny Posted November 27 Report Posted November 27 2 godziny temu, Qaz12 napisał(a): Lepsze od Abbys 1266? Po raptem 20 minutach słuchania byłem skłonny twierdzić, że mogły by zastąpić 1266. Ale trzeba będzie to sprawdzić na spokojnie jeszcze raz. 38 minut temu, RadekBe napisał(a): 1266 na mojej liście słuchawek do porównań nie występują 😕 Nie jestem w stanie ścierpieć tego potworka konkstrukcyjnego, jego okropnego wyglądu i braku wygody. Przez to wyparłem ich istnienie. Pamiętam także że coś mi tam na średnicy nie pasowało, jakiś metaliczny posmak. Zatem tak, lepsze. po prostu nie masz głowy do 1266 😉 18 minut temu, Kajetanjazz napisał(a): W tym tygodniu trochę ich na Envy z różnymi lampami pewnie posłucham. I powtarzam że 1266 ogólnie rzecz biorąc są wygodne, tylko ciężkie - zero hot spotów, gruby miękki skórzany headband i uszy mają wentylację. Nietypowe, ale wygodne wiele posiadaczy się zgodzi. Według mnie błędem w ogóle jest je podpinać do liniowych wzmacniaczy tranzystorowych. Nawet na Bliss nadal mają okropny jakiś peak w wyższej średnicy i niektóre utwory mogą zaboleć w wokalu. Jak się jednak to okiełzna to nic nie przyszło blisko Słuchałem immanis na AVS i były świetne, jedyne z valkyrią zaciekawiły brzmieniem. Robią wrażenie separacją, ale średnica/wokal jest trochę wycofana. Nie wiem czy dają taką samą emocjonalną przyjemność ze słuchania, prócz robienia wrażenia technicznego. Mam dwóch znajomych co niestety sprzedało je z tego powodu. Okaże się Dawaj znać, jak poszły odsłuchy. 1 1 Quote
RadekBe Posted November 27 Report Posted November 27 (edited) 24 minuty temu, Kajetanjazz napisał(a): W tym tygodniu trochę ich na Envy z różnymi lampami pewnie posłucham. I powtarzam że 1266 ogólnie rzecz biorąc są wygodne, tylko ciężkie - zero hot spotów, gruby miękki skórzany headband i uszy mają wentylację. Nietypowe, ale wygodne wiele posiadaczy się zgodzi. Według mnie błędem w ogóle jest je podpinać do liniowych wzmacniaczy tranzystorowych. Nawet na Bliss nadal mają okropny jakiś peak w wyższej średnicy i niektóre utwory mogą zaboleć w wokalu. Jak się jednak to okiełzna to nic nie przyszło blisko Słuchałem immanis na AVS i były świetne, jedyne z valkyrią zaciekawiły brzmieniem. Robią wrażenie separacją, ale średnica/wokal jest trochę wycofana. Nie wiem czy dają taką samą emocjonalną przyjemność ze słuchania, prócz robienia wrażenia technicznego. Mam dwóch znajomych co niestety sprzedało je z tego powodu. Okaże się Wiem, znam argumenty za 1266 - ja się nie dogadałem z nimi i nie widzę potrzeby drążenia dalej Co zaś się tyczy Immanis - pełna zgoda. Krążąc tak po pokoju od kilku dni i rozmyślając na ich temat dochodzę to podobnego wniosku - lekko odsunięty wokal może na dłuższą metę odbierać przyjemność, o której wspominasz. Możliwe jednak, że tonalność i przestrzeń to rekompensują. Bo ostatecznie liczy się wypadkowa wszystkich aspektów. Muszę z nimi jeszcze posiedzieć kilka godzin, by ostatecznie podjąć decyzję, czy 'to jest to'. A to się pewnie szybko nie zdaży, bo chyba dziś opuściły Wrocław. Edited November 27 by RadekBe 2 Quote
Kajetanjazz Posted November 27 Report Posted November 27 👍 Bardzo dzielące słuchawki to na pewno. Trochę moderatorzy wątek immanis na headfi musieli sprzątać po bitwach fanboi z GoldenSound i innych zagorzałych dyskusjach. Z popcornem można było czytać. Headphone Show też poświęciło z 40min live’a na ten temat😅 Godzinę temu, RadekBe napisał(a): Możliwe jednak, że tonalność i przestrzeń to rekompensują. Bo ostatecznie liczy się wypadkowa wszystkich aspektów Ostatecznie liczy się preferencja wobec tej wypadkowej. Do klasyki orkiestr są pewnie najlepsze i tego też chyba w dużej mierze słucha Aleksander (twórca raali). Moja biblioteka skupia się na spokojnej muzyce o dużej skali, często wokalnej, stąd takie upodobania Quote
RadekBe Posted November 28 Report Posted November 28 8 godzin temu, Kajetanjazz napisał(a): 👍 Bardzo dzielące słuchawki to na pewno. Trochę moderatorzy wątek immanis na headfi musieli sprzątać po bitwach fanboi z GoldenSound i innych zagorzałych dyskusjach. Z popcornem można było czytać. Headphone Show też poświęciło z 40min live’a na ten temat😅 Ostatecznie liczy się preferencja wobec tej wypadkowej. Do klasyki orkiestr są pewnie najlepsze i tego też chyba w dużej mierze słucha Aleksander (twórca raali). Moja biblioteka skupia się na spokojnej muzyce o dużej skali, często wokalnej, stąd takie upodobania Czy dzielące - ja nie wiem co tam ma dzielić, są wyśmienite! Tylko głupio drogie (podobnie jak nowa Sus, itd). Wg słów Marcina, nie było takiego, który nie wyszedł zadowolony i bez postanowienia, "że prędzej czy później..." Dzięki za link, obejrzę. A że mamy podobne upodobania muzyczne, na nas Immanis robi takie wrażenie Quote
Bednaar Posted November 28 Report Posted November 28 Tak z czystej ciekawości (bo za taką cenę to mogę kupić samochód, nie słuchawki ) - te przetworniki wstęgowe jakoś się wyróżniają brzmieniowo na tle innych, tzn. czy w porównaniu z dynamikami, planarami, elektrostatami itd. można zauważyć jakieś cechy charakterystyczne dla brzmienia przetworników wstęgowych? 1 Quote
Moderator kurop Posted November 28 Author Moderator Report Posted November 28 Godzinę temu, Bednaar napisał(a): Tak z czystej ciekawości (bo za taką cenę to mogę kupić samochód, nie słuchawki ) - te przetworniki wstęgowe jakoś się wyróżniają brzmieniowo na tle innych, tzn. czy w porównaniu z dynamikami, planarami, elektrostatami itd. można zauważyć jakieś cechy charakterystyczne dla brzmienia przetworników wstęgowych? imho to jest taka wypadkowa zalet wszystkich technologii lekkość i szybkość elektrostatów, barwa i nasycenie dynamików, kultura grania i poukładanie planarów. Ja jestem tymi słuchawkami oczarowany. Oczywiście zdania nie są w 100% jednoznaczne ale statystycznie po odsłuchach na avs i u mnie 9/10 osób zbiera szczękę z podłogi. Cena jest kosmiczna, ale przy Orfeuszach to są jak Cola na dobrej promocji w lidlu. Stosunek cena jakość biorąc pod uwagę dźwięk i wykonanie są na adekwatnym poziomie. Wystarczy porównać do Susvara czy Abyss 1266. Trzeba się zmierzyć z tym, że patrzymy na półkę top of the top więc z zakupem zdroworozsądkowym raczej się rozmijamy... Walczymy ciężkimi pieniędzmi o ostatni brakujący procent do ideału. Według mnie wiele osób znajdzie go w tych słuchawkach. 5 Quote
Bednaar Posted November 28 Report Posted November 28 30 minut temu, kurop napisał(a): Cena jest kosmiczna, ale przy Orfeuszach to są jak Cola na dobrej promocji w lidlu. To i tak dla mnie bez znaczenia - na razie nie wydałem na słuchawki więcej, niż 500 zł (dokładnie 429 zł za K271). Najdroższe słuchawki, jakie do tej pory sprawdzałem, to Focal Utopia (trochę ponad 20 k zł) - ale każdy ma inne możliwości finansowe, tudzież wyznacza sobie maksymalną kwotę, jaką może wydać na dany sprzęt. Obecnie jakbym miał jakiś niesamowity przypływ gotówki, prędzej kupiłbym kilka razy tańsze Fostex TH-610, gdyż po prostu bardziej mi się spodobały, niż Utopie. Dziękuję za informacje na temat grania przetworników wstęgowych - no pięknie, same zalety 2 Quote
audionanik Posted November 28 Report Posted November 28 W dniu 22.11.2024 o 21:40, RadekBe napisał(a): Tonalnie bardzo organiczne, naturalne brzmienie w całym paśmie. Zupełnie jak robi to referencyjna (dla mnie) Susvara. W listopadzie nagroda za najbardziej kontrastowy oksymoron miesiąca... ...gołz tu.... ......RadekBe!!!!! Oh Yeeeaaaahhh!!!! Quote
Karkolomny Posted November 28 Report Posted November 28 6 godzin temu, Bednaar napisał(a): Tak z czystej ciekawości (bo za taką cenę to mogę kupić samochód, nie słuchawki ).... Możesz... ale samochód ci tak nie zagra 😉 Quote
RadekBe Posted November 28 Report Posted November 28 (edited) 1 godzinę temu, audionanik napisał(a): W listopadzie nagroda za najbardziej kontrastowy oksymoron miesiąca... ...gołz tu.... ......RadekBe!!!!! Oh Yeeeaaaahhh!!!! Dziękuję. Czuję się zaszczycony wyróżnieniem i nie oczekuję uzasadnienia Wręcz nalegam na jego brak. Edited November 28 by RadekBe 1 2 Quote
audionanik Posted November 28 Report Posted November 28 Godzinę temu, RadekBe napisał(a): nie oczekuję uzasadnienia Słusznie. Godzinę temu, RadekBe napisał(a): Wręcz nalegam na jego brak. Po co? 😂Czy ja kiedykolwiek próbowałem wytłumaczyć np Rafaciowi co to są klastery w 3 symfonii Góreckiego?😂 Quote
RadekBe Posted November 28 Report Posted November 28 9 minut temu, audionanik napisał(a): Słusznie. Po co? 😂Czy ja kiedykolwiek próbowałem wytłumaczyć np Rafaciowi co to są klastery w 3 symfonii Góreckiego?😂 Ufff... dzięki. Fajnie, że się dogadujemy. To się ceni. Quote
Samuel_ Posted November 28 Report Posted November 28 dla niektórych te słuchawki są jak powtórne przyjście Jezusa, dla innych, kolejnym (i zapewne nieostatnim) przybyciem chciwych kolesi, którzy chcą się dorobić na głupocie audiofilii. 2 2 Quote
Recommended Posts