Jump to content

Question

Posted

Witam,

Od jakiegoś czasu szukam odpowiedniej opcji na słuchawki TWS najlepiej to z ANC - budżet to do max 1k PLN (bardziej tak koło 700-800)

Głównie to jakiś film oglądnąć na tel + muzyka, do domu. I czasem muzyka do biura (połączyć z lapkiem / telefonem), ew jakiś spacer czy coś.

Będą połączone głównie z iPhone 15 pm więc najpierw myślałem o airpodsach 2 pro ze względu na cały ten ekosystem ale nie jestem fanboyem apple a wiem że starekodeki są w AirPodsach. Muzyka której słucham to duży "rozstrzał" więc nie będę precyzował.

Ogólnie to na liście miałem:

• Apple AirPods 2 Pro
  • Audio-Technica ATH-TWX9
  • Bowers & Wilkins Pi7 S2
  • Sennheiser Momentum True Wireless 4
  • Cambridge Melomania M100

Może jest coś z poza listy? 
Ogólnie to skłaniałbym się na tą chwile na Melomanie m100 bo jest w kozackiej cenie (560zł) a czytałem dużo dobrych opinii.

Pomóżcie mi się jakoś nakierunkować :)

25 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

Najtaniej wyjdą Melomanie teraz ok 330 pln taniej bezpośrednio z cambridgeaudio.com niż w Polsce . Raczej nie będą gorsze od reszty 

Edited by Jaro54
  • 0
Posted

Ew. Mógłbym jeszcze dodać Technicsy AZ80 ale myślę że te m100 wypadają najlepiej. 
Teraz tylko bije się czy nie kupić jakiś nówek (ale z drugiej ręki albo coś w tym stylu)  AirPodsów 2 Pro właśnie ze względu jak wszystko mega fajnie współgra ale jak sobie pomyśle że choćby 700zł dać za to tylko zeby wszystko było ładnie spasowane to boli 😜

• 0
Posted

Za M100 dasz ok 570 pln (129€)

• 0
Posted

Dodatkowy argument - jeszcze 2 tygodnie temu były po 169 €😃

• 0
Posted
23 minuty temu, taramandil napisał(a):

A ja dorzucę moje 3 grosze - one and only Final Audio ZE3000. Komfort i, jak na bt, bajeczne granie. Niezastąpione. 

Dobrze, dlatego ten temat stworzyłem :) Rozważam też właśnie takie opcje - duża różnica tam jest między tymi ze3000 a 8000 ? ;> bo nawet w dobrej cenie może by dopadł te 8000

• 0
Posted

Przerobiłem temat. Sprawdziłem sporo tws i nausznych BT i wniosek mam taki: do iPhona tylko AirPods Pro2. 
I to nie Airpodsy mają stare kodeki tylko telefon takie obsługuje, więc co nie kupisz będzie grać po SBC i AAC. Ale tylko w airpodsach dostajesz AAC jakości bliskiej flac, w każdym innym przypadku jest on mocno okrojony.

• 0
Posted
2 minuty temu, bahh napisał(a):

Dobrze, dlatego ten temat stworzyłem :) Rozważam też właśnie takie opcje - duża różnica tam jest między tymi ze3000 a 8000 ? ;> bo nawet w dobrej cenie może by dopadł te 8000

Zapomnij o ZE 8000,grają gorzej i gorsza ergonomia od ZE 3000

3 minuty temu, Palpatine napisał(a):

Przerobiłem temat. Sprawdziłem sporo tws i nausznych BT i wniosek mam taki: do iPhona tylko AirPods Pro2. 
I to nie Airpodsy mają stare kodeki tylko telefon takie obsługuje, więc co nie kupisz będzie grać po SBC i AAC. Ale tylko w airpodsach dostajesz AAC jakości bliskiej flac, w każdym innym przypadku jest on mocno okrojony.

Melomania M100 ma wbudowany wzmacniacz klasy A/B czyli nawet SBC zagra lepiej niż w niejednych LDAC. To w słuchawkach tworzy się dźwięk, telefon/DAP są w tym wypadku tylko transportem

• 0
Posted
2 minuty temu, Jaro54 napisał(a):

Zapomnij o ZE 8000,grają gorzej i gorsza ergonomia od ZE 3000

Zgadza się. Do tego nie można wyłączyć ANC co przy tej cenie je dyskwalifikuje. 

• Like 1
  • 0
Posted

posiadam Technics EAH-AZ60M2 (az80 ponoć bardzo zbliżona jakość dźwięku, delikatnie na korzyść 80)  i jak dla mnie grają rewelacyjnie, naprawdę jak usłyszałem dźwięk z nich po raz pierwszy byłem pod ogromnym wrażenie a parę modeli przewinęło się prze moje uszy. Jeżeli ktoś uważa, że Cambridge Melomania M100 graja lepiej, to sam chętnie wymieni na ten model.

• 0
Posted
11 godzin temu, Palpatine napisał(a):

Nowe airpodsy 4 podobno też dobre i sporo tańsze w podstawowej wersji.

• 0
Posted
50 minut temu, kemotsilf napisał(a):

posiadam Technics EAH-AZ60M2 (az80 ponoć bardzo zbliżona jakość dźwięku, delikatnie na korzyść 80)  i jak dla mnie grają rewelacyjnie, naprawdę jak usłyszałem dźwięk z nich po raz pierwszy byłem pod ogromnym wrażenie a parę modeli przewinęło się prze moje uszy. Jeżeli ktoś uważa, że Cambridge Melomania M100 graja lepiej, to sam chętnie wymieni na ten model.

Niekoniecznie, a kto nie słuchał wyrobów Cambridge Audio ten tak mówi. W zeszłym tygodniu miałem AZ80 na odsłuchach. Nie są złe, ale mają kilka braków: rozmowy słabo, moje Huawei'e Freebuds 5 ANC i 3Pro biją na głowę w tym temacie, scena też nie jest zbyt wielka i tylko prawo-lewo. Zresztą AZ80 miałem od osoby, która ma również Melomanie 1+ i nie uważa ich za złe. W obecnej cenie 129 euro niestety uważam M100 za bezkonkurencyjne

• 0
Posted
13 minut temu, Jaro54 napisał(a):

Niekoniecznie, a kto nie słuchał wyrobów Cambridge Audio ten tak mówi. W zeszłym tygodniu miałem AZ80 na odsłuchach. Nie są złe, ale mają kilka braków: rozmowy słabo, moje Huawei'e Freebuds 5 ANC i 3Pro biją na głowę w tym temacie, scena też nie jest zbyt wielka i tylko prawo-lewo. Zresztą AZ80 miałem od osoby, która ma również Melomanie 1+ i nie uważa ich za złe. W obecnej cenie 129 euro niestety uważam M100 za bezkonkurencyjne

Czyli warto wymienić moje EAH-AZ60M2 na Cambridge Melomania M100? bo cena 560 zł jest rewelacyjna, co prawda ja kupiłem używane AZ60M2 za 260 zł ale właśnie marzą mi się jakieś nowe i tak skradam się do zakupu M100 :)

• 0
Posted

Normalnie kosztują 199 euro lub w Polsce 899 pln więc odpowiedz sobie sam. Ja na Mikołaj kupuje. Będą to 3 moje CA po Melomania 1 plus i przewodowych. Żadne nie zawiodły. M100 ma wbudowany wzmacniacz klasy A/B to dużo poprawi dźwięk. Mam tak w module do Flare Audio HD. Mimo tylko aptX biją wiele słuchawek z LDAC 

• 0
Posted
50 minut temu, Jaro54 napisał(a):

Normalnie kosztują 199 euro lub w Polsce 899 pln więc odpowiedz sobie sam. Ja na Mikołaj kupuje. Będą to 3 moje CA po Melomania 1 plus i przewodowych. Żadne nie zawiodły. M100 ma wbudowany wzmacniacz klasy A/B to dużo poprawi dźwięk. Mam tak w module do Flare Audio HD. Mimo tylko aptX biją wiele słuchawek z LDAC 

przekonałeś mnie :)

• Thanks 1
  • 0
Posted
14 minut temu, kemotsilf napisał(a):

przekonałeś mnie :)

Jak kupisz to daj znać jak ci się podobają

• 0
Posted

Denon Perl Pro - jak na mój gust grają lepiej od AZ80 i Devialet Gemini II. Niedawno kupiłem za 888. Jest właśnie fajna okazja na Amazonie z 860zł.

• 0
Posted
Godzinę temu, Jaro54 napisał(a):

Jak kupisz to daj znać jak ci się podobają

kurcze właśnie przeczytałem parę opinii na amzonie o problemach czysto technicznych ; / teraz już sam zgłupiałem, do jakości dźwięku nikt nie ma zaastrzeżeń

• 0
Posted
1 godzinę temu, konrad_a napisał(a):

Denon Perl Pro - jak na mój gust grają lepiej od AZ80 i Devialet Gemini II. Niedawno kupiłem za 888. Jest właśnie fajna okazja na Amazonie z 860zł.

Cześć, mógłbyś coś więcej napisać na temat sygnatury dźwięku Denon Perl Pro vs Technics az80? Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych modeli słuchawek.

• 0
Posted
12 godzin temu, jacekin napisał(a):

Cześć, mógłbyś coś więcej napisać na temat sygnatury dźwięku Denon Perl Pro vs Technics az80? Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych modeli słuchawek.

Tu o tym pisałem. Daj znać czy masz jeszcze jakieś pytania.

• Thanks 1
  • 0
Posted

Odświeżam.

Jak wypadają Cambridge Melomania M100 vs Denon Perl Pro ?

• 0
Posted
W dniu 23.05.2025 o 00:09, skylux70 napisał(a):

Odświeżam.

Jak wypadają Cambridge Melomania M100 vs Denon Perl Pro ?

No właśnie, ktoś może porównać ?chodzi mi przede wszystkim o dźwięk. Zastanawiam się nad czymś lepszym od moich ze3000. 

• 0
Posted
4 godziny temu, Dan821 napisał(a):

No właśnie, ktoś może porównać ?chodzi mi przede wszystkim o dźwięk. Zastanawiam się nad czymś lepszym od moich ze3000. 

Nie słuchałem DPP ale mam M100. Grają wg mnie bardzo dobrze, mają wszystkie pasma tak jak należy (prawdopodobnie to wynik umieszczenia wzmacniacza klasy AB w słuchawkach). Sygnatura dźwiękowa jest bardzo uniwersalna, słucham na nich bardzo różną muzykę i spisuje się dobrze bez względu czy jest to muzyka symfoniczna, ciężki rock czy ballady lub jazz. Ostatnio słuchałem ich na przemian z Freebuds 3 Pro i mimo różnicy w przetwornikach: M100 - pojedynczy dynamik z berylową membraną, a Freebuds 3 Pro - dynamik plus planar; brzmią bardzo podobnie. 

Warto do M100 dokupić tipsy Penon Liquor (drobna uwaga, rozmiary są zawyżone, ja zwykle używam L lub XL, to Liquor wystarczy M) poprawiają uszczelnienie i szczegółowość. Tylko trzeba brać z aliexpress bo z Penon.com przy cenie 9,99$ PP skasowała mnie na 17,50 pln i 6 dni krążyły W-wa Zabrze 2x zanim zostały wydane do doręczenia

Link do Liquor 

https://a.aliexpress.com/_EIFLHbg

No i cena M100 bezpośrednio z Cambridgeaudio.com bije na głowę inne TWSy, za 99€ nie mają konkurencji. Dla przykładu cytowane Freebuds 3 Pro (nowe 4 Pro są drozsze 749 pln) kosztują 599 pln. 

• Thanks 1