Jump to content
BLACK FRIDAY z HiFiPRO i MP3Store ˗ˏˋ🔊🛒ˎˊ Oferta specjalna na produkty marki FiiO. ×

Recommended Posts

Posted

Cześć, 

nie znalazłem wątku, który pomógłby mi odpowiedzieć na wyzwanie, które posiadam. Budowałem ostatnio PC i obszar dźwięku całkowicie pominąłem, ale wychodzi, że było to sporym błędem z mojej strony. Na dziś posiadam:

• Integra: ALC887
  • Głośniki aktywne: nieużywane Microlaby Solo 6C, niewykluczone, że w przyszłości na ich miejsce wskoczy coś nieporównywalnie lepszego.
  • Słuchawki: Beyerdynamics DT770 PRO i docelowo 990 PRO, pierwsza Aurvana Live po recablingu, Fiio FD3 Pro.
  • Aktualny problem: niewystarczająca jakość dźwięku z PC, niewystarczające parametry do napędzenia słuchawek.

I czuję, że FLAC-i nie brzmią najlepiej, Tidal czasem trzeszczy, a Spotify... jak to Spotify. Przy TV mam podpięte Solo 7C z Fiio Taishan d03 i grają akceptowalnie dobrze. Podłączenie pod tamten zestaw 6C brzmią lepiej, co pokazuje mi dość jasno, że problem tkwi w dźwięku bezpośrednio z PC. Nie chcę wydawać majątku na upgrade, nie dążę do niesamowitej jakości, ale do dźwięku przyjemnego, szczegółowego i uniwersalnego w kontekście gatunków muzycznych (jazz, klasyka, idm, goregrind... etc), ale i uniwersalności połączenia głośników aktywnych czy słuchawek o różnych potrzebach czy radzenia sobie nie tylko z muzyką, bo sporo gram. 

Na dziś po researchu na liście mam: 

• Fiio K7 < ufam marce, mam kilka produktów i cena-jakość wygląda dobrze. Tu w recenzjach na plus wskazywany jest miły, funowy i ciepły dźwięk, mocny wzmacniacz, dobra jakość DAC i dobre zasilanie. 
  • Creative X5 < świetne recenzje, ale szperając po forach... opinie są już bardzo rozstrzelone w obszarze jakości sprzętu oraz wygody użytkowania. Jakość dźwięku jest jednoznacznie wskazywana jako świetna.
  • ifi Zen Dac V3 < dobre recenzje, niezłe opinie, ale na forach pojawia się głos, że w środku to dziadek elektroniki o niskiej opłacalności.

Jak widać powyżej - cena graniczna to pewnie 1200-1300 zł. Nie rozważam sprowadzania sprzętu Schiita, choć widzę, że to mógłby być niezły ruch ;). 

Rady?

Posted
1 godzinę temu, Bohren napisał(a):

nieporównywalnie lepszego.

no to będzie to nieporównywalnie większy wydatek.

Ciężko będzie kupić aktualnie integrę w granicach 500-2000 zł żeby nie była przynajmniej przyzwoita za swoja cenę. A każda da dźwięk lepszej jakości a przede wszystkim większą moc dla słuchawek niż układ dźwiękowy z płyty głównej. 

Posted

Po namyśle i ogromnej ilości przeczytanych wątków, recenzji i testów uznałem, że K7 będzie najbezpieczniejszym i dość uniwersalnym wyborem o fajnym potencjale. Cenowo można go znaleźć w bardzo przyzwoitej kwocie, więc... zobaczymy :). 

• 2 months later...
Posted (edited)

Temat idzie do przodu :). 

Fiio K7 zostaje na swoim miejscu - bardzo miły DAC i wzmacniacz, który będę wykorzystywał nie tylko do muzyki, ale gier i filmów. Głównie pod słuchawki właśnie. 

Zestaw wzbogacił się o dwie sztuki Kali IN5 v2. Na ten moment podpięte do Fiio K7 (RCA), ale takie połączenie nie może mieć miejsca - szum oraz przebicia z PC są absolutnie uniemożliwiające jakikolwiek odsłuch. I teraz pytanie, właśnie o ten ostatni element, czy zbalansowany DAC z XLR rozwiąże ten problem czy jednak całość jest bardziej złożona niż zdaję sobie sprawę? 

Fiio oraz Kali są podpięte do osobnej listwy i z 1,5 metra od PC oraz drugiej listwy (gdzie jest podpięta reszta urządzeń - monitor oraz komputer), dalej Kali-Fiio przez RCA > Fiio do PC przez USB. Gain w Kali musi być ustawiony sporo poniżej 0dB, by nie było szumów, natomiast przebicia są nie do pokonania. 

Edited by Bohren
Posted

Monitory podłącza się właściwie tylko po balansie. Implementacja złącz RCA w monitorach jest na zasadzie "jest bo jest" (oczywiście generalizuję). W połączeniu zbalansowanym z pewnością unikniesz sporej ilości zakłóceń (szumów).

Miałem tak samo, jak podłączyłem Alpha 80 do DAC po RCA, szumiało jak Bałtyk podczas sztormu. Jeżeli szukasz DAC do monitorów to szukaj takiego z funkcją przedwzmacniacza. 

• Like 1
Posted

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Nie ukrywam, że czuję spory zawód z tego powodu, choć głośniki dają radę. Niewiele sensownych DAC-ów widzę pod XLR. Na dziś rozważam jedynie: 

• Dacmagic 200M
  • Topping D70 Pro Octo

Już jako przyszłościowy sprzęt, który jednak zostanie ze mną na dłużej niż 2-3 lata. 

Posted
39 minut temu, Bohren napisał(a):

Zestaw wzbogacił się o dwie sztuki Kali IN5 v2. Na ten moment podpięte do Fiio K7 (RCA), ale takie połączenie nie może mieć miejsca - szum oraz przebicia z PC są absolutnie uniemożliwiające jakikolwiek odsłuch.

Ja miałem pod K5PRO podpięte różne głośniki, teraz mam Bose, ale żadnych takich efektów jak ty masz nie było. albo wyolbrzymiasz, albo coś gdzieś indziej masz skopane. Może te Kali to nienajlepszy sprzęt?

Posted

Osobiście używam DAC Topping'a. ale nie będę w żaden sposób polecał lub promował tej marki. Mój działa i funkcjonuje rewelacyjnie, ale koniec tematu.

Co prawda Twoje monitory mają regulację głośności, ale to mało wygodne, także radzę trzymać się sprzętu z preampem (chyba oba sprzęty, które wymieniłeś taką opcję posiadają). Co do brzmienia DACów nie wypowiem się, bo są oparte na innych "kościach) CS vs ESS, ale to tak na prawdę mało istotne, liczy się tylko, czy Ci się podoba.

4 minuty temu, Rafacio napisał(a):

Ja miałem pod K5PRO podpięte różne głośniki, teraz mam Bose, ale żadnych takich efektów jak ty masz nie było. albo wyolbrzymiasz, albo coś gdzieś indziej masz skopane. Może te Kali to nienajlepszy sprzęt?

Nie porównuj głośniczków konsumenckich (sam mam BOSE Companion) z monitorami. Problem tkwi w implementacji złącz RCA w monitorach. Występują, ale w praktycznym świecie ProAudio nie są wykorzystywane.  

Posted

I są tak złe, że dają efekty opisane powyżej? Dlaczego mam Bose nie porównywać skoro działa to lepiej?

Posted

To nie monitory są złe, tylko wymuszona chęć posiadania większej ilości złącz, pomimo, że praktycznie w 100% miejsc, gdzie wykorzystuje się monitory korzysta się z połączeń zbalansowanych. RCA w większości monitorów to zbędny nadmiar.

Nie mam nic do BOSE, ale jakoś nie widziałem studia z ich sprzętem przed realizatorem.

Posted

Szum jeszcze da się jakoś kontrolować zmniejszając gain na głośnikach i prawie na pewno docelowo zbalansowanym DAC-iem, ale po uruchomieniu jakiejkolwiek cięższej aplikacji pojawia się ogromne buczenie / przebicia z GPU. To jest coś, co spędza mi sen z powiek i mówiąc szczerze kilka dni po kupnie głośników, które grają niesamowicie, to mam chęć po prostu je sprzedać (po bardzo dobrej cenie ;p) tylko po to, by nie okazało się to dla mnie studnią bez dna. 

...z drugiej strony większość osób na forach zagranicznych nie ma tego problemu lub udało się im zniwelować wpływ np. PC na dźwięk, więc kwestia pozyskania wiedzy i wcielenia jej w życie.