Jump to content
  • 0

Czy coś lepszego od Koss Porta Pro wireless2?

Question

Posted

Czy znacie coś lepszego od Koss Porta Pro wireless 2?

- lepszego brzmieniowo bezprzewodowego do 400zł (są za drogie według mnie)

- przenośnego nie zajmującego więcej miejsca w plecaku niż te KPP.

- douszne raczej odpadają bo nie wierzę w istnienie znośnych brzmieniowo i w rozsądnej cenie dokanałówek a z tego co czytam nie można ich zwrócić więc całkowicie odpadają.

Mam KPP przewodowe ale jak wiecie coraz trudniej o wyjście mini jack w smartfonach i szukam rozwiązania.

24 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

To zależy jaki masz oczekiwania co do dźwięku i konstrukcji słuchawek.

Musisz mieć na uwadze, że KPP to jedyne z nielicznych przedstawicieli przenośnych otwartych słuchawek bezprzewodowych. Poza nimi jeszcze kojarzę Deva Pro z adapterem BT, ale to już zupełnie inny rozmiar oraz pułap cenowy. Wszyscy producenci idą raczej w kierunku konstrukcji zamkniętych wokółusznych / nausznych z ANC, co też przekłada się na większy rozmiar konstrukcji niż KPP.

Nie wiem czy najtańszym rozwiązaniem nie byłoby skorzystania z jakiegoś adapter na USB C do aktualnych słuchawek, np. https://www.x-kom.pl/p/1271392-przejsciowka-apple-adapter-usb-c-minijack-35-mm.html

5 godzin temu, jerzuu napisał(a):

- douszne raczej odpadają bo nie wierzę w istnienie znośnych brzmieniowo i w rozsądnej cenie dokanałówek a z tego co czytam nie można ich zwrócić więc całkowicie odpadają.

Z dousznych nie korzystam, ale już dokanałowe potrafią zagrać bardzo dobrze.

Myślę, że takie Galaxy Buds Pro, Galaxy Buds 2 Pro spokojnie zdeklasują KPP. Na allegro z tego co widziałem do wyrwania w okolicach 400 PLN.

Edited by Akustik
  • 0
Posted
3 godziny temu, jerzuu napisał(a):

nie wierzę w istnienie znośnych brzmieniowo i w rozsądnej cenie dokanałówek a z tego co czytam nie można ich zwrócić więc całkowicie odpadają.

To uwierz, albo lepiej się osobiście przekonaj, może to ciut nieelegancko, ale na amazonie (jeśli wysyłane przez Amazon) można zwracać również dokanałowe, a jeśli nie ma jak inaczej sprawdzić to cóż ;) 

• EarFun Air Pro 4
  • Nothing Ear (a)
  • Soundcore Liberty 4 NC

to tylko 3 pierwsze, które mi przyszły na myśl w kwocie do 400, a nawet ok. 300 zł. Plus te co wymienił @Akustik wyżej.

• 0
Posted

To jeszcze BGVP Q3 (teraz na hifigo.com za osiemdziesiąt kilka dolarów) mieszczą się w budżecie. Są to jedyne słuchawki TWS które możesz słuchać po BT i po kablu. 

Lub teraz na allegro w bardzo atrakcyjnej cenie Huawei Freebuds 5 ANC za niecałe 370 pln. W tej cenie warto, nawet bardzo(piszę jako ich posiadacz) 

• 0
Posted
Godzinę temu, Jaro54 napisał(a):

allegro w bardzo atrakcyjnej cenie Huawei Freebuds 5 ANC za niecałe 370 pln

Słuchawki OK, ale obawiałbym się tego zakupu. Sprzedawca na allegro od miesiąca, bez ocen, wysyłka z Chin... + koszty dostawy. To już lepiej bezpośrednio na aliexpress poszukać.

Jeśli nie przeszkadza biały kolor, to są teraz w polskich sklepach (media mark, media expert) przecenione na 399 zł i darmowa wysyłka. Czarne/srebrne już sporo droższe.

• 0
Posted
7 minut temu, iTomek napisał(a):

Słuchawki OK, ale obawiałbym się tego zakupu. Sprzedawca na allegro od miesiąca, bez ocen, wysyłka z Chin... + koszty dostawy. To już lepiej bezpośrednio na aliexpress poszukać.

Jeśli nie przeszkadza biały kolor, to są teraz w polskich sklepach (media mark, media expert) przecenione na 399 zł i darmowa wysyłka. Czarne/srebrne już sporo droższe.

Masz rację, nie zauważyłem, że to z Chin. Ale słuchawki bardzo fajne, tylko ja musiałem dokupić na aliexpress gumki, które robią z nich dokanałówki zamiast dousznych, bo wypadały mi z uszu. Ale teraz jestem bardzo zadowolony

• 0
Posted (edited)
11 godzin temu, jerzuu napisał(a):

nie wierzę w istnienie znośnych brzmieniowo i w rozsądnej cenie dokanałówek a z tego co czytam nie można ich zwrócić więc całkowicie odpadają.

10 lat temu kupiłem w cenie 199  zł dokanałówki Remax RM-800MD,  hybrydy armaturowo-dynamiczne. Grają lepiej od Koss Porta Pro (KPP mam rekablowane), ale już od dawna niedostępne,  po prostu potraktuj to jako przykład,  że istnieją znośne brzmieniowo,  tanie dokanałówki. 

Edited by Bednaar
  • 0
Posted

Dzięki wielkie wszystkim za sugestie

W każdym  rozwiązaniu widzę jakieś potencjalne problemy, niedogodności, wątpliwości o których tu nie będę wam rozmieniał.   KPP wydają się idealne,  są w miarę przenośnie nie ograniczają mocno dźwiękowo są wygodne nie bolą uszy i nie zapychają uszu słyszę co się wokół dzieje (dla mnie to zaleta nie wada  choć czasem jak np. w metrze chciało by się trochę wyciszyć huk)

Zastanowię się nad kupnem na próbę jakiś dokanałówek przez amazon licząc na to że da się je zwrócić jak mi nie będą leżały fizycznie  czy dźwiękowo w uchu.  W amazonie też widzę więcej opinii do konkretnych modeli. Być może na początek poużywam z adapterem jak mi nie będzie szumiał zanim dobiorę bezprzewodowe.

• 0
Posted
15 minut temu, jerzuu napisał(a):

KPP wydają się idealne,  są w miarę przenośnie nie ograniczają mocno dźwiękowo są wygodne nie bolą uszy i nie zapychają uszu słyszę co się wokół dzieje (dla mnie to zaleta nie wada  choć czasem jak np. w metrze chciało by się trochę wyciszyć huk)

Skoro tak, to dlaczego szukasz czegoś innego, zamiast po prostu kupić KPP wireless?

Sam posiadam KPP (przewodowe, ale nie w tym rzecz), mimo, że dokanałówki, o których wspomniałem, oraz moje domowe AKG K271 grają lepiej, to jednak lubię wracać do KPP ze względu na bardzo przyjemne brzmienie - służą mi przede wszystkim jako słuchawki do laptopa, słucham na nich muzyki podczas pracy.

• 0
Posted
36 minut temu, jerzuu napisał(a):

W każdym  rozwiązaniu widzę jakieś potencjalne problemy, niedogodności, wątpliwości

Gdyby istniało coś bez żadnych problemów i niedogodności, to żadnych innych rozwiązań by nie było. 

KPP są bardzo przyjemne, ale jednak ich "w miarę przenośność" przy choćby TWSach to śmiech. Również "na miasto" moim zdaniem słabo się nadają, ze względu na ich otwartość. 

No niestety, nie ma rozwiązań idealnych, zawsze muszą jakieś kompromisy, tym większe, im mniejszy budżet ;) 

• 0
Posted (edited)
W dniu 7.11.2024 o 15:52, iTomek napisał(a):

To uwierz, albo lepiej się osobiście przekonaj, może to ciut nieelegancko, ale na amazonie (jeśli wysyłane przez Amazon) można zwracać również dokanałowe, a jeśli nie ma jak inaczej sprawdzić to cóż ;) 

• EarFun Air Pro 4
  • Nothing Ear (a)
  • Soundcore Liberty 4 NC

to tylko 3 pierwsze, które mi przyszły na myśl w kwocie do 400, a nawet ok. 300 zł. Plus te co wymienił @Akustik wyżej.

Ta kolejność propozycji od Ciebie jest przypadkowa?  czy też EarFun Air Pro 4 według Ciebie najlepszy z tych trzech?

Trafiłem na tings.com - dobra stronę  z testami i tam  
   Nothing Ear (a) wypadają znacznie lepiej niż EarFun Air Pro  zwłaszcza w testach mikrofonu i ANC.
Czy  w wersji 4 EarFun Air Pro poprawili to na tyle że są lepsze?

Podobnie Soundcore Liberty 4 NC  w teście mikrofonu w metrze głos momentami staje się nieczytelny.

Edited by jerzuu
  • 0
Posted
21 godzin temu, jerzuu napisał(a):

Ta kolejność propozycji od Ciebie jest przypadkowa?

Nic nie jest przypadkowe, taki był mój wybór (wspierany różnymi reckami z internetu). I wybrałem właśnie EarFuny AP4. Ale to jest mój wybór i pamiętajmy że to TWSy do 300 zł, żaden rocket science. Na wybór mają wpływ preferencje użytkownika, ja np. nie lubię sterownia TWSami przez "szczypanie" patyczka, jak u jabłek.

Opinie RTINGS na pewno warto brać pod uwagę, ale nie traktować jako jedynej wyroczni, tam zawsze wygrywają Sony i Jabra oraz JBL. Nie wiem na ile to wiarygodne ;) 

• 0
Posted

Finał mojej próby przejścia ze słuchawek nausznych na słuchawki dokanałówki opiszę w skrócie może komuś to się przyda.

Dla kogoś kto używa słuchawek głównie do muzyki dla przyjemności próba przejścia na słuchawki douszne /dokanałowe to bardzo głupi pomysł. Słuchawki tego typu zwyczajnie nie nadaj się do słuchania muzyki. Nadają się może do pracy, do rozmów, jako aparaty słuchowe  i w jakiś innych mniej typowych sytuacjach.    

Słuchawki douszne / dokanałowe mają mnóstwo wad i tylko jedną główną  zaletę - małe wymiary.

Dla przykładu kilka wad po dwu tygodniowym używaniu :

- bardzo trudno dopasować wkładki i słuchawki do ucha, bez tego nie da się ich używać. 

- drobne zmiany ułożenie w uchu zmieniają totalnie brzmienie,  nie ma że je zakładasz i jest ok (chyba że ci obojętne jak grają byle było słychać)

- każde wyjęcie - włożenie ponowne zmienia brzmienie i trzeba się na nowo bawić z ustawieniami

- zatkanie uszu słuchawkami powoduje że zaczynamy bardziej słyszeć swój własny organizm, oddech, ruchy ciała itd.

- Jestem przekonany że bliskość źródła dźwięku od bębenków usznych jest niebezpieczne z tak szczelnie zablokowanym kanałem słuchowym dla słuchu  poza tym zmienia  to odbiór dźwięków ta nienaturalność nie przypadła mi to do gustu.  

- łatwo je zgubić

Dorzucę też ogólne wrażenia  z używania  słuchawek EarFun Air Pro 4  (rekomendowanymi mocno na youtubachm  internetach )

Fabryczne stożkowe wkładki nie nadają się do użytku w żadnym z rozmiarów, nie da się ich stabilnie zmontować w uchu żeby nie zmieniały same pozycji w uchu.

Brzmieniowo "potrafią zagrać" to racja ale ile się trzeba natrudzić żeby je ustawić odpowiednio w uchu i ta przyjemność długo nie potrwa bo nie zostaną na długo w niezmiennej pozycji.  Z czasem przeszkadzało mi syntetyczność i sztuczność tego brzmienia może odrobinę mniejsze z wyłączonym ANC .   Sama funkcjonalność ANC też mocno przereklamowana, owszem zmiana dźwięki z tła ale ich nie eliminuje. Może bardziej przydatna funkcja dla niedosłyszących to odwrócone ANC czyli wzmacniane dzięków otoczenia ale jakość mikrofonu nie powala.  Włączenie ANC zmienna brzmienie muzyki niestety.

Na pewno odezwą się waleczni zwolennicy takich słuchawek, ale to już mnie nie przekona.  Męczyłem się z  prawie dwa tygodnie i szkoda mi na to więcej czasu. 

• Haha 3
  • 0
Posted (edited)

Dorzucę jeszcze kilka punktów:

- nie znasz się

- nie umiesz z nich korzystać

- masz jakieś inne uszy

- dobrze, że wybrałeś do testów lajtowe dokanałówki a nie Etymotic. 🤣

Edited by lobuz1
  • Like 2
  • 0
Posted

Weź dwa monitory bliskiego pola, taśmę metalową i będziesz miał idealny sprzęt do słuchania muzyki. Takich bzdur jak ty napisałeś nie czytałem dawno.

• Like 2
  • 0
Posted

Ej, ale tak połowa argumentów kolegi to są dokładnie powody dla których nie używam doków, zwłaszcza te związane z doborem gumek/sealem/aplikacją :) Druga połowa trochę naciągana, a ekstrapolacja złych doświadczeń z jednymi dokami na cały rodzaj słuchawek całkowicie bez sensu. 

Doki potrafią obecnie zagrać dokładnie tak, albo lepiej niż ich duzi kuzyni i dostarczyć kupę radości ze słuchania. Widać nie są dla ciebie.

• 0
Posted (edited)

Kolega jerzuu ma całkowitą rację. Ja ze swej strony dodam, że w przypadku słuchawek bezprzewodowych mamy nadajnik/odbiornik tuż przy samej głowie.

Edited by Rafacio
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Posted
22 godziny temu, jerzuu napisał(a):

- bardzo trudno dopasować wkładki i słuchawki do ucha, bez tego nie da się ich używać. 

To bywa prawdziwie niestety, dużo zalezy od anatomii i budowy ucha

- drobne zmiany ułożenie w uchu zmieniają totalnie brzmienie,  nie ma że je zakładasz i jest ok (chyba że ci obojętne jak grają byle było słychać)

Nauszniki też będą grać inaczej w zależności od ułożenia na głowie (zwłaszcza z kątowo ustawionym driverem), więc trochę na siłę szukanie.

- każde wyjęcie - włożenie ponowne zmienia brzmienie i trzeba się na nowo bawić z ustawieniami

Nie kojarzę takiego problemu u siebie, raczej wkładam za każdym razem tak samo i zdziwiłoby mnie, gdyby przy dobrze dobranych tipsach ktoś za kazdym razem zupełnie inaczej je aplikował.

- zatkanie uszu słuchawkami powoduje że zaczynamy bardziej słyszeć swój własny organizm, oddech, ruchy ciała itd.

Prawda, nie byłem tego świadomy, póki słuchawek z ANC nie spróbowałem, które i to odcinają.

- Jestem przekonany że bliskość źródła dźwięku od bębenków usznych jest niebezpieczne z tak szczelnie zablokowanym kanałem słuchowym dla słuchu  poza tym zmienia  to odbiór dźwięków ta nienaturalność nie przypadła mi to do gustu.  

Myślę, że tutaj zależy wszystko od umiaru i głośności. Niemniej faktycznie dokami łatwiej sobie rozwalić słuch.

- łatwo je zgubić

Znam ludzi, którzy nauszniki na imprezie gubili, także wszystko się da zgubić ;)

@jerzuu słuchawki dokanałowe zdecydowanie mogą nadać się do słuchania muzyki, ja do tej pory w nausznikach nie trafiłem na tak dobre strojenie, jakie miałem w pewnych kablowych dokach czy nawet TWS (kwestie czystości i jakości technicznej to odrębny temat). Nie bronię ich, sam raczej używam ich poza domem, ale twierdzenie, że doki się nie nadają do muzyki, bo masz problem z sealem, to jakbym napisał, że nauszniki sie nie nadają do muzyki, bo mi się cholernie uszy pocą jak mam słuchawki na głowie - taka generalizacja nie ma sensu.

Godzinę temu, zdzichon napisał(a):

Ej, ale tak połowa argumentów kolegi to są dokładnie powody dla których nie używam doków, zwłaszcza te związane z doborem gumek/sealem/aplikacją :)

Dlatego swego czasu niemal do każdej pary doków custom tipsy sobie zamawiałem :D

• Like 1
  • 0
Posted
Godzinę temu, Rafacio napisał(a):

Kolega jerzuu ma całkowitą rację. Ja ze swej strony dodam, że w przypadku słuchawek bezprzewodowych mamy nadajnik/odbiornik tuż przy samej głowie.

A co to ma za znaczenie @Rafacio? Jeśli o zdrowie chodzi to trzymanie telefonu przy uchu jest bardziej szkodliwe niż urządzenia BT. Czysta fizyka nadajnik/odbiornik GSM w smartfonie musi mieć sporo większą moc by przesyłać sygnał na kilka kilometrów. BT w najlepszym przypadku 15-50 m. 

• 0
Posted
38 minut temu, Rafacio napisał(a):

Trzymasz telefon przy głowie godzinami? Ale spoko. Tak sobie tłumacz.

Tak, ale włączam tryb samolotowy. Mam nadzieję, że to załatwia sprawę. 

• Like 1