Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jeśli korzystacie z Legimi to już pewnie wiecie o "pomyśle" tej firmy.

https://swiatczytnikow.pl/legimi-wprowadza-katalog-klubowy-czyli-doplaty-do-wybranych-e-bookow-i-audiobookow/comment-page-1/#comment-1406764

Wpadli na pomysł jak płacących abonament dodatkowo obedrzeć z kasy. Dołączają w tym do platform typu Netflix ...

A potem płaczą że piractwo itp. kiedy legalnie czytać jest łatwo i tanio to się nie piraci. Jak cennik wzrasta to i zaczynamy szukać Jolly Rogera (pozdrawiam @brunnerius ! ) w szufladzie :)

• Thanks 1
Posted

Tanio już było. Na razie podchodze do tego na chłodno. Zobaczymy ile z tego co czytam znajdzie się w tej doddatkowo płatnej części i czy naprawdę cena za książkę razem z tymi punktami mola będzie wynosić 7zł. Jeśli tak, to jestem w stanie to przeboleć, tym bardziej że akurat Legimi opłacam z punktów benefitowych w pacy, które na mało co mogę wydać, więc tak nie boli.

Musze jednak przyznać, że sama idea dopłacania do rzeczy które przestaną być dostępne jak przestanę opłacać abo bardzo mi się nie podoba. Wolałbym już żeby podnieśli cenę abonamentu. Albo to, albo to. No ale mnie dalej nie przestaje zadziwiać że cyfrowe książki są w tej samej cenie co papierowe mimo że odpada sporo kosztów i sa obłożone niższym podatkiem. 

Posted
39 minut temu, zdzichon napisał(a):

No ale mnie dalej nie przestaje zadziwiać że cyfrowe książki są w tej samej cenie co papierowe mimo że odpada sporo kosztów i sa obłożone niższym podatkiem. 

Podobno samo wydrukowanie książki i logistyka związana z jej dostarczeniem na sklepową półkę to tylko jakaś tam - nie aż tak duża - składowa ceny. 

W przypadku ebooków po prostu nie warto kupować książek na premierę, wystarczy poczekać kilka miesięcy i z reguły cena leci mocno w dół albo wskakują jakieś promki na księgarniach. Ja większość ebooków co kupuję na woblink czy ebookpoint, to cena za książkę nie przekracza 30 zł. 

• Like 1
Posted
4 minuty temu, Dirian napisał(a):

Podobno samo wydrukowanie książki i logistyka związana z jej dostarczeniem na sklepową półkę to tylko jakaś tam - nie aż tak duża - składowa ceny. 

Też tak słyszałem. Słyszałem też że autorzy również nie dostają kokosów, więc gdzie są te pieniądze? Jak zwykle, u pośredników :P

• Like 1
Posted
3 godziny temu, Lord Rayden napisał(a):

https://swiatczytnikow.pl/legimi-wprowadza-katalog-klubowy-czyli-doplaty-do-wybranych-e-bookow-i-audiobookow/comment-page-1/#comment-1406764

Wpadli na pomysł jak płacących abonament dodatkowo obedrzeć z kasy. Dołączają w tym do platform typu Netflix ...

A potem płaczą że piractwo itp. kiedy legalnie czytać jest łatwo i tanio to się nie piraci. Jak cennik wzrasta to i zaczynamy szukać Jolly Rogera (pozdrawiam @brunnerius ! ) w szufladzie :)

Ale to już funkcjonuje od kilku lat tam przecież.

Posted (edited)

Nie w takiej formie i nie na taką skalę. Zdarzały się książki, które nie były objęte abonamentem, które można było kupić osobno, ale pozostawały "twoje" jeśli przestyałbyś płacić. Teraz chcą dodatkowej dopłaty za dodanie na półkę części książek (na ten moment ma to byc ok. 20% biblioteki). To tak jakby częśc filmów na Netfliksie wołąłą o dodatkową dyszkę przy próbie obejrzenia.

Edited by zdzichon
  • Like 1
  • 2 weeks later...
Posted
33 minuty temu, zdzichon napisał(a):

Kanał biblioteczny to są te konta działające na bazie kodów dostępnych darmowo z bibliotek?

Chyba tak. Ja nie korzystam. Mam Legimi z TMobile. Tańsze

Posted

Straszny bajzel w tych informacjach. Jedni zawieszają swoją ofertę inni częściowo, jeszcze inni tylko w ofercie bibliotecznej. Ja normalnie płacę, i do końca roku mam umowę. Mam nadzieję że do tego czasu się trochę wyklaruje, bo na razie na pewno na rok nie przedłużę.

• Like 1
  • 1 month later...
Posted
W dniu 16.10.2024 o 07:23, Lord Rayden napisał(a):

Ahoj Arturo!
Żebym usłyszał to trzeba mnie wołać po nowemu @bru_nnerius ;) w moje urodziny 17 lutego roku pańskiego 2004 mój brat wywinął mi ten sam numer co lata temu :D tym razem moderacja konta mi już nie odzyska  :D 

A w kwestii Legimi i innych tego typu posunięć, wszystko rozumiem ale jak mi ktoś każe płacić za chciwość i jego błędy to ja nie tylko flagę na maszt ale i z kufra wyciągam listy kaperskie takie z podpisem .torrent ;) 
Stary pirat musi o swoje imię dbać!

• Like 3
Posted (edited)

Dobra Arturo już można po staremu 

Odzyskałem dostęp do starego brunneriusa :) oujeeee

Edited by brunnerius
  • Like 1