Jump to content

Magnetofony, kasety, taśmy - fanklub

timecage

Recommended Posts

Myślę, że warto założyć taki wątek, skoro więcej niż jedna osoba wyraża zainteresowanie tematem.

Dywagacje na ten temat w innych wątkach są fajne, ale stanowią też jednak offtopic.

Zachęcam tutaj zatem @docentore @lobuz1 i innych do dzielenia się przemyśleniami, odkryciami i wrażeniami z użytkowania różnych form taśm magnetycznych do odsłuchu muzyki.

Ze swojej strony ostatnio, zainspirowany drukowaniem okładek do kaset przez @lobuz1, postanowiłem skorzystać z generatora https://ed7n.github.io/jcard-template/ i poeksperymentować nad uzyskaniem zadowalającego mnie efektu. Generator jest dość rozbudowany, natomiast ja nie potrzebuję zupełnie list utworów, słucham i tak albumami.

Ostatecznie uzyskałem fajny minimalistyczny schemat, który wykonuje funkcje jakich oczekuję (tj. informacje na grzbiecie plus obrazek na froncie) oraz dobrze wygląda zarówno w czerni i bieli jak kolorze.

image.png

image.png

Teraz wiem, że pomysł dla mnie działa. Pozostaje pomyśleć nad lepszej jakości drukiem.

Przygotowaną okładkę oczywiście można sobie "wydrukować" do pdf i jeszcze raz skorzystać kiedy się chce.

Edited by timecage
  • Like 2
  • Thanks 3

Bardzo fajny temat, dzięki. Szukałem takiego programu do okładek i ńie znalazłem odpowiedniego ai ten wyglada kozacko, ale brakuje mi jednej funkcjonalności- dodawania więcej niż jednej grafiki. Mam kasety 90 czy 100 minutowe i nagrywam 2 albumy na każdej stronie oddzielnie. Wystarczy mi tak naprawdę ramka w Wordzie wyznaczająca obrys okładki. 

IMG_5599.jpeg

IMG_5600.jpeg

IMG_5601.jpeg

IMG_5602.jpeg

IMG_5603.jpeg

IMG_5604.jpeg

IMG_5605.jpeg

Nagrywam właśnie…

IMG_5606.jpeg

Edited by lobuz1

22 minuty temu, lobuz1 napisał(a):

Bardzo fajny temat, dzięki. Szukałem takiego programu do okładek i ńie znalazłem odpowiedniego ai ten wyglada kozacko, ale brakuje mi jednej funkcjonalności- dodawania więcej niż jednej grafiki. Mam kasety 90 czy 100 minutowe i nagrywam 2 albumy na każdej stronie oddzielnie. Wystarczy mi tak naprawdę ramka w Wordzie wyznaczająca obrys okładki.

Polecam IrfanView. Poza przeglądaniem grafik oferuje różne przydatne opcje edycyjne - na przykład przyklejanie do siebie dwóch grafik (z odstępem lub bez), które można potem zapisać jako jeden obrazek. Aczkolwiek ja problem okładki do kasety, która ma różne albumy na stronach (jak powyżej) rozwiązałem użyciem grafiki niezwiązanej z faktycznymi albumami, ale pasującej wydźwiękiem :).

21 minut temu, docentore napisał(a):

Ja mogę się pochwalić dwoma szrotami, które kupiłem do remontu.

Co Cię tak nęci w szrotach do remontu? :D

Teraz, timecage napisał(a):

Co Cię tak nęci w szrotach do remontu? :D

Uczę się dużo o technice i technologii magnetofoneowej. Do tego lubię grzebać w tego typu sprzętach :)

• Like 1

Znalazłem ostatnio na allegro lokalnie dwie ładne walizeczki na kasety.

Ogólnie da się ich trochę znaleźć od czasu do czasu, natomiast te są w bardzo dobrym stanie no i sprzedawca nie życzy sobie za nie ponad 100zł.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/pudelko-box-na-kasety-magnetofonowe-gk5

https://allegrolokalnie.pl/oferta/pudelko-box-na-kasety-magnetofonowe-p7x

Ja w domu z kolei korzystam z tego rozwiązania, które zresztą polecam:

https://www.amazon.com/dp/B0C2QMPRJP?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Niestety dostępne tylko na amerykańskim amazonie (na ile udało mi się sprawdzić). Nie szaleje jakością, ale wystarczająco dobrze spełnia swoje zadanie, a i cena bardzo sensowna.

Edited by timecage

Ja już mam w sumie 6 pudełek (2 x 24 kasety + 4 x 12 kaset) i narazie mi wystarczy. Są dla mńie idealne bo bardzo praktyczne (tak jak lubię)- można postawić w domu lub zabierać w trasę (obudowa z twardego plastiku) a w dodatkowo je w śmiesznie niskiej cenie 😀. Kasety nie ocierają też się o siebie (jest trochę luzu) wiec się nie rysują pudełka i łatwiej je można wyjmować/wkładać.

Taka oferta na organizer w starym stylu, gramofonu:

https://m.olx.pl/d/oferta/kasety-magnetofonowe-box-vintage-etui-pudelko-drewno-pokrywa-CID4042-ID11kVOs.html?reason=hp|observed

IMG_5610.jpeg

IMG_5608.jpeg

@timecage pokaż swój sprzęt.

Edited by lobuz1

19 minut temu, lobuz1 napisał(a):

@timecage pokaż swój sprzęt.

Nie mam chwilowo warunków by robić foty sprzętu stacjonarnego.

Główny punkt programu to u mnie Sony K222ESJ (japoński odpowiednik K909ES) z dodatkowymi modami typu transformator toroidalny na europejskie napięcie i lepsze kondensatory w torze sygnału (było tego więcej, ale już nie pamiętam szczegółów, a oryginalna aukcja już nie istnieje, w każdym razie sprzęt był odrestaurowany do ostatniej śrubki). Mam go ponad dwa lata, nigdy mnie nie zawiódł, gra przepięknie. Ze względu na podrasowaną ścieżkę sygnału nie używałem nigdy dolby (nie to, żebym zamierzał) i wysterowywałem nagrania dość ostrożnie (nigdy ponad 0, zgodnie z zaleceniami sprzedającego), a mimo to fidelity na chromowych taśmach jest na znakomitym poziomie.

Model wybrałem w dużej mierze ze względu na frazy, do których mam słabość - Dual Capstan, Direct Drive, Quartz Lock. Bardzo się cieszę, że nie zawahałem się wówczas przy znalezieniu oferty z tym jedynym w swoim rodzaju egzemplarzem, sprzedawca wykonał przy nim niesamowitą robotę, a modyfikacje jeszcze podbijają poziom ponad już świetną klasę ES.

image.png

Jeśli potrzeba, mogę się rozpisać o moich doświadczeniach magnetofonowych sprzed tego Sony.

• Like 3

• timecage changed the title to Magnetofony, kasety, taśmy - fanklub

Fajny deck, gratualcje. W moim po pewnie 12 latach jak go mam zacząłem doceniać możliwość zdejmowania okienka (jak widzisz są na niej wymienione te same frazy 😀) i świetnego dostępu do głowicy i rolek, które trzeba jednak dosyć często czyścić kiedyś nie chciało mi się tego robić.

IMG_5612.jpeg

IMG_5613.jpeg

Edited by lobuz1

Eh, no i zaczynam myśleć nad deckiem i kasetkami przez Was :) Kiedyś to było podstawowe źródło muzyki, kiedy płyty CD były dużo droższe od kaset w sklepach. 

Wiele lat temu gadałem ze specami od decków z audiostereo z mojej okolicy, bo byłem zainteresowany właśnie AKAI 750'tką, to polecali decki Pioneera z serii CT 7xx zdaje się.

Edited by szwagiero
  • Like 1

Kiedyś jak miałem kasetę i cd to wybierałem cd bo kaseta grała wtedy słabo. Dzisiaj jak nagrywam MC i słucham tego w czasie rzeczywistym, porównując ze źródłem (za pomocą MONITOR) to stwierdzam, że AKAI GX-75 świetnie nagrywa, jest przezroczysty i słucha się kasety z nie mniejszą przyjemnością bo sq jest bardzo fajna.

Edited by lobuz1

12 minut temu, lobuz1 napisał(a):

W moim po latach zacząłem doceniać możliwość zdejmowania szuflady

Drzwiczek. To akurat standard w sensownych deckach. Mój Sony ma dodatkowo tryb serwisowy, gdzie po zdjęciu drzwi załącza mechanizm odtwarzania bez włożonej kasety - pomaga w czyszczeniu. Sprawdź w instrukcji Akai, może też jest coś takiego.

13 minut temu, lobuz1 napisał(a):

głowicy i rolek, które trzeba jednak dosyć często czyścić.

Skoro tak mówisz :).

10 minut temu, timecage napisał(a):

Drzwiczek. To akurat standard w sensownych deckach. Mój Sony ma dodatkowo tryb serwisowy, gdzie po zdjęciu drzwi załącza mechanizm odtwarzania bez włożonej kasety - pomaga w czyszczeniu. Sprawdź w instrukcji Akai, może też jest coś takiego.

Skoro tak mówisz :).

U mnie też tak jest. Bez kasety, ale muszę wcisnąć play i podnosi się mechanizm, który zaczyna pracować jak przy normalnym odtwarzaniu- nie jest to określone jako jakiś tryb serwisowy, ale ułatwia czyszczenie. Przeczytałem całą instrukcję.

10 minut temu, timecage napisał(a):

Drzwiczek.

Poprawiłem. Nazwałem to „okienkiem” bo drzwiczki zostają. 😅

Edited by lobuz1
  • Like 1

Swoją drogą @lobuz1 - pisałeś coś ostatnio o problemach z kalibracją niektórych taśm. Objawiało się to na konkretnych typach/producentach, czy losowo? Na czym polegały te problemy? Odkąd kupuję używane chromówki na allegro, nigdy jeszcze nie miałem kłopotów z kalibracją do stopnia by wpadło mi do głowy wyrzucenie kaset - nawet jeśli BASF i EMTEC sprawiały nieco problemu z racji słabej kompatybilności z japońskimi deckami.

Edited by timecage

20 minut temu, szwagiero napisał(a):

Eh, no i zaczynam myśleć nad deckiem i kasetkami przez Was :) 

Powiem Ci, że od kilku tygodni od kiedy kupiłem pierwszego działającego Walkmana to w domu słucham głównie kaset. 

Pięknie to określił kolega @lobuz1:

Po ogarnięciu decka będę rozglądał się za Walkmanem lepszej klasy, pewnie się skusze w końcu na Sony DD i może któryś z wyższych manasonicow, S60 lub S80. 

Co z Twoim S55 było nie tak @lobuz1

Dla uwagi moje słabe połowy z Olimpii z ostatniej niedzieli. Tanio, ale mało. 

IMG_20240908_131549.jpg

20 minut temu, timecage napisał(a):

Swoją drogą @lobuz1 - pisałeś coś ostatnio o problemach z kalibracją niektórych taśm. Objawiało się to na konkretnych typach/producentach, czy losowo? Na czym polegały te problemy? Odkąd kupuję używane chromówki na allegro, nigdy jeszcze nie miałem kłopotów z kalibracją do stopnia by wpadło mi do głowy wyrzucenie kaset - nawet jeśli BASF i EMTEC sprawiały nieco problemu z racji słabej kompatybilności z japońskimi deckami.

Te taśmy były zdegradowane- oglądałem je pod lupą i były plamy, które na to wskazywały a nie jednolita powierzchnia, więc od razu trafiły do kosza bo zapaskudzą tylko tor. Facet sam wspominał, żę trzymał je w piwnicy a wilgotność im nie służy.

Edited by lobuz1

2 minuty temu, lobuz1 napisał(a):

Facet sam wspominał, żę trzymał je w piwnicy

A no to wszystko jasne.

Teraz pierwsze co robię to oglądam taśmę pod lupą i jak mi coś nie pasuje to do kosza bo można tylko zasyfić tym sprzęt. Straciłem 170zł, trudno, ale zyskałem doświadczenie na co zwracać uwagę.

Jeśli nie ma stabilnego Biasu i poziomu sygnału to też do kosza…w sumie to kupuję teraz nowe…i raczej nie CDIng- taśma jest cienka i czasami deformuje się przybierając kształt takiej wanny.

IMG_5614.jpeg

IMG_5616.jpeg

IMG_5617.jpeg

IMG_5618.jpeg

Edited by lobuz1

9 minut temu, lobuz1 napisał(a):

IMG_5617.jpeg
🤨🤢😢

10 minut temu, lobuz1 napisał(a):

raczej nie CDIng- taśma jest cienka i czasami deformuje się przybierając kształt takiej wanny.

Nie masz przypadkiem wybrzuszonej rolki?

6 minut temu, timecage napisał(a):

Nie masz przypadkiem wybrzuszonej rolki?

Nie mam. Te taśmy tak wyglądały jak je kupiłem. Cienka taśma ma tendencję do takiego odkształcania się. Niektóre mają też bruzdę np. w połowie jej szerokości, na całej jej długości a to z kolej ma związek tym, że m.in. magnetofon dysponujący sporym momentem ją przeciągnął a cienką jest łatwiej.

Edited by lobuz1

3 minuty temu, lobuz1 napisał(a):

Nie mam. Te taśmy tak wyglądały jak je kupiłem. Cienka taśma ma tendencję do takiego odkształcania się. Niektóre mają też bruzdę np. w połowie jej szerokości, na całej jej długości a to z kolej ma związek tym, że m.in. magnetofon dysponujący sporym momentem ją przeciągnął a cienką jest łatwiej.

Wiem o tym. Cienka taśma jednak nie odkształca się sama - w jej przeszłości musiała być piwnica albo wybrzuszona rolka albo źle wyregulowany mechanizm :). Ja nagrywam głównie na Sony i Maxellach, ale mam trochę TDK CDing, muszę się im przyjrzeć.

2 godziny temu, docentore napisał(a):

Co z Twoim S55 było nie tak @lobuz1

Wszystko 😅. Jak go pierwszy raz odebrałem to jeden kanał grał trochę ciszej. Później go wysłałem to wymienił mi cały mechanizm na srebrny, który wciągał taśmy…a na końcu jak mu go chciałem zwrócić to mi zaczął grozić. Po przedstawieniu mu sytuacji w jakiej się znajduje przyjał zwrot a ja dostałem przelew. Omijaj tego dłubacza Janusza co je sprzedaje. Ten koleś nie dosłyszy na jedno ucho, nie me sprzętu pomiarowego, taśm wzorcowych itp. i „naprawia”- tak mi powiedział 😅

1 godzinę temu, timecage napisał(a):

Wiem o tym. Cienka taśma jednak nie odkształca się sama - w jej przeszłości musiała być piwnica albo wybrzuszona rolka albo źle wyregulowany mechanizm :). Ja nagrywam głównie na Sony i Maxellach, ale mam trochę TDK CDing, muszę się im przyjrzeć.

Ten koleś trzymał te wszystkie kasety w piwnicy w jednym pudełku, w tym samym środowisku. Kupiłem 32 kasety i wszystkie CDIng były do bani a tego typu jak poniżej na zdjęciu działają jak złoto. Budżetowe, cienkie taśmy pewnikiem szybciej się starzeją. Z tego co wiem CDing wyszły najpóźniej i zapewne jakość nie była już taka jak wcześniej. Widać np. jak solidnie wykonane są te starsze kasety.

Tego typu przetrwały:

IMG_5619.jpeg

edit:

@timecage kolejna kaseta od tego kolesia ze składzika w piwnicy trafia do kosza. Świetnie sie kalibrowała, dobrze wyglądała taśma, nagrała się cała pierwsza  strona a 2 minuty przed końcem drugiej strony słyszałem podczas nagrywania falowanie/zniekształcenia dźwięku. Jak widać warto też słuchać jak się nagrywa, żeby wyłapać takie kwiatki.

IMG_5623.jpeg

IMG_5624.jpeg

Edited by lobuz1

1 godzinę temu, lobuz1 napisał(a):

Wszystko 😅. Jak go pierwszy raz odebrałem to jeden kanał grał trochę ciszej. Później go wysłałem to wymienił mi cały mechanizm na srebrny, który wciągał taśmy…a na końcu jak mu go chciałem zwrócić to mi zaczął grozić. Po przedstawieniu mu sytuacji w jakiej się znajduje przyjał zwrot a ja dostałem przelew. Omijaj tego dłubacza Janusza co je sprzedaje. Ten koleś nie dosłyszy na jedno ucho, nie me sprzętu pomiarowego, taśm wzorcowych itp. i „naprawia”- tak mi powiedział 😅

Ten koleś trzymał te wszystkie kasety w piwnicy w jednym pudełku, w tym samym środowisku. Kupiłem 32 kasety i wszystkie CDIng były do bani a tego typu jak poniżej na zdjęciu działają jak złoto. Budżetowe, cienkie taśmy pewnikiem szybciej się starzeją. Z tego co wiem CDing wyszły najpóźniej i zapewne jakość nie była już taka jak wcześniej. Widać np. jak solidnie wykonane są te starsze kasety.

Tego typu przetrwały:

IMG_5619.jpeg

edit:

@timecage kolejna kaseta od tego kolesia ze składzika w piwnicy trafia do kosza. Świetnie sie kalibrowała, dobrze wyglądała taśma, nagrała się cała pierwsza  strona a 2 minuty przed końcem drugiej strony słyszałem podczas nagrywania falowanie/zniekształcenia dźwięku. Jak widać warto też słuchać jak się nagrywa, żeby wyłapać takie kwiatki.

IMG_5623.jpeg

IMG_5624.jpeg

Szkoda tych taśm :( Ja raczej nie miałem pecha dotychczas podczas kupowania używek z AlleLok i pchlego targu, ale też mój sprzęt jest mało wymagający.

A propos sprzętu - wszyscy się zgadzają, że jak chcę przenośnej nirvany to mam celować w DD33 czy jakiś inny model?

• Like 1

27 minut temu, docentore napisał(a):

A propos sprzętu - wszyscy się zgadzają, że jak chcę przenośnej nirvany to mam celować w DD33 czy jakiś inny model?

Przenośna nirvana, zapas mocy na wymagające słuchawki oraz mechanizm bez paska, co super stabilnie trzyma prędkość i nie potrzebuje serwisu wiele, wiele lat.

Ciężko według mnie polecić coś innego.

No chyba, że rozmiar, waga, brak autorewersu i konieczność używania dwóch paluszków AA Cię zniechęcą :).

Jeżeli ma być podobnie wysoki poziom, ale z pełnią bajerów i kompaktowym rozmiarem, polecam ofertę człowieka, od którego kupiłem mojego Sony K222ESJ. Ceny są wysokie, ale z dobrego powodu.

https://www.ebay.com/sch/15053/i.html?_dkr=1&iconV2Request=true&_blrs=recall_filtering&_ssn=fall-62ro_cj&_oac=1&_sop=15

Edited by timecage