Jump to content

Recommended Posts

Posted

image.jpeg

I siedzę sobie, słucham i... no kurde, podoba się dla niego.

Na pewno będę chciał napisać coś więcej, może nawet pokuszę się o jakąś mini-reckę, bo DX340 to naprawdę klawy sprzęt. Przez pierwsze kilkanaście godzin miałem lekki dysonans poznawczy, bo nie było tego samego efektu "wow" co na targach, ale tłumaczyłem to sobie świeżością sprzętu i faktycznie tak właśnie było.

Korzystam z niego normalnie, bez kabelków do wygrzewania, sino-blado-koperkowych szumów w piętli, czy jakichś tybetańskich miseczek wychwytujących negatywne promieniowanie Tau czy co tam jeszcze wymyślono. Początkowo było dość gładko, mdło wręcz - bas taki trochę rozlały, średnica trochę bez wyrazu i góra mdła.

Nie będę mówił ile już gra, bo zwyczajnie nie śledzę. Pewien jestem natomiast tego, że bas się wyraźnie poprawił i pod kątem kontroli i faktury. Czasem jak dupnie, to aż jajka mrowią z ekscytacji. Średnica zdecydowanie nabrała wyrazu i dynamiki, pozostając przyjemnie mięsistą, ale z pazurem. Góra się za to pięknie otworzyła i może nie gra tu głównych skrzypiec, ale w końcu przestała być nieśmiała i schowana. Technicznie zaś bajka, bo i scena duża, i separacja świetna... Czasem wjeżdża taki detal w tak niespodziewanych momentach, że się człowiek zastanawia, czy ma demencję, czy ten utwór słyszany już po raz trzysta pierwszy faktycznie miał tam te dzwoneczki wesoło brzęczące w trzecim planie, po lewo i trochę u góry sceny. 

Ładuje się zaskakująco szybko i równie zaskakująco długo trzyma (DAC High gain, AMP Mid-gain). Mocy ma w ciul, ale moc ta jest użyteczna - innymi słowy dobrze zestopniowany gain. Ekranik? Bajka. Softowych fuck-upów póki co nie uświadczyłem i nawet TIDAL nie świruje, co wcale nie jest takie oczywiste. Tryb DAC? Po instalacji sterowników działa jak marzenie. Nawet filmy da się oglądać, bo nie ma rozbieżności między obrazem a dźwiękiem. 

Póki co tylko bazowy AMP15. AMP16 raczej pominę, bo fanem tych tubek to ja jakoś nie jestem i jak testowałem je w różnych urządzeniach, to jakoś mnie to nie siada. AMP17 może zgarnę, bo z Legend X robi siekę (Jak testowałem na AVS). Z MMR Balmung szumi, choć jak gra muzyka to tego nie słychać chyba, że się słucha bardzo cicho wieczorową porą, to wtedy na bank wyjdzie przy spokojnej muzyce. No ale to multi-armatury, do tego skuteczne, więc się nie dziwię.

Podsumowując - fajny. Trochę ciężki, ale można użyć do samoobrony w razie czego choć z tym bym uważał. Pół kilo wagi i ostre krawędzie to dość ryzykowne combo ;) 

• Like 7
  • 1 month later...
Posted

Ostatnio zaliczyłem kilka zachwytów; z grubszych to Soni ze złota, Ibasso DX320MAX;

z chudszych to genialny ibasso dc04ultra…i kiedy tak se myślisz, że krzywa wzrostu SQ klocków audio weszła już w zakres nasycenia i niemal zupełnie wypłaszczona zmierza asymptotycznie do poziomej linii absolutu, kiedy każdy ułamek, mizerny promilek wzrostu jest okupiony ciężkimi stratami finansowymi…nagle pojawia się DX340…i dosłownie ścina cię z nóg, odbiera mowę, bo nawet nie umisz opisać co usłyszałeś.

REWELACJA!

IMG_2578.jpeg

Chodziły słuchy, że dx320max lepszy. No ni hu hu.

Nie wiedziałem, że FT7 są aż tak dobre.:woot:

• Like 5
Posted
16 minut temu, audionanik napisał(a):

Ostatnio zaliczyłem kilka zachwytów; z grubszych to Soni ze złota, Ibasso DX320MAX;

z chudszych to genialny ibasso dc04ultra…i kiedy tak se myślisz, że krzywa wzrostu SQ klocków audio weszła już w zakres nasycenia i niemal zupełnie wypłaszczona zmierza asymptotycznie do poziomej linii absolutu, kiedy każdy ułamek, mizerny promilek wzrostu jest okupiony ciężkimi stratami finansowymi…nagle pojawia się DX340…i dosłownie ścina cię z nóg, odbiera mowę, bo nawet nie umisz opisać co usłyszałeś.

REWELACJA!

Witam w klubie pozytywnie porażonych. Jak masz świeżą sztukę, to daj mu pograć z 70-80h to dopiero się zacznie.

• Like 1
Posted
19 minut temu, audionanik napisał(a):

REWELACJA!

IMG_2578.jpeg

Do piątku DC04U na giełdzie? pośpieszyłem sie z kupnem, mogłem te 5dyszek widze zaoszczędzić xD

Posted
11 minut temu, Vaiet napisał(a):

Witam w klubie pozytywnie porażonych. Jak masz świeżą sztukę, to daj mu pograć z 70-80h to dopiero się zacznie.

To demówka.

11 minut temu, piotrek86 napisał(a):

Do piątku DC04U na giełdzie?

O! Czyje?

Posted
Godzinę temu, brunnerius napisał(a):

To byś sromotnie przep#$@2 ił 😁😁😁

Dlatego trzymam się z daleka od hazardu.

• Like 1
Posted

Jakieś dane techniczne/opis tego AMP18 się pojawiły?

Posted
3 godziny temu, Karkolomny napisał(a):

Nie jestem pewien, czy oficjalna premiera nie miała być jutro.

7 godzin temu, audionanik napisał(a):

To demówka.

A, to gitara. 

Jestem właśnie po prawie trzygodzinnej sesji z DX340 i muszę przyznać, że nadal niezmiennie zachwyca mnie przestrzenność z jaką buduje scenę bez jej jednoczesnego rozerwania na zbyt mocne stereo. De-Iks po prostu buduje scenę z rozmachem, ale jednocześnie cała ta scena jest spójna, koherentna, uporządkowana po prostu. Precyzja pozycjonowania w każdej osi czasami sprawia, że muszę cofnąć kawałek o te kilka czy kilkanaście sekund, żeby mieć pewność, że się nie przesłyszałem i ten detal, ta mikro i makro-szczegółowość faktycznie tam jest. Wiadomo, część zasług leży w EE Raven, ale całościowo przyznaję, że dla mnie DX340 na AMP15 to taki DAP kompletny pod kątem tonalności i technikaliów. Nic więcej absolutnie mi tu nie trzeba i gdybym mógł, to jedyne co to zgarnąłbym tego AMP15 z wersji Ti.

• Like 3
Posted
4 godziny temu, Karkolomny napisał(a):

W pierwszym lub drugim tygodniu stycznia dotrą to puszcze w obieg demówkę. Cierpliwości ;)

• Like 4
Posted

Pierwszy! 😀

Posted
6 minut temu, Karkolomny napisał(a):

Pierwszy! 😀

Dokładnie. Będziesz pierwszym, któremu dam znać jak gra AMP18 :D

• Haha 1
Posted

kto ma lepsze układy - dostaje spod lady 😀

Posted
4 godziny temu, brunnerius napisał(a):

Słuszny wybór i bez szydery pochwalam ja też nie podążam ścieżkami na zatracenie wiodącymi ;)

No może poza rumem...

A jaki dobry rum możesz polecić, tylko nie biały i spiced? :)

Posted
16 minut temu, Karkolomny napisał(a):

kto ma lepsze układy - dostaje spod lady 😀

Albo pod ladą xDDD

A tak poważnie, to gdzieś na Head-Fi mignął mi jakiś przeciek, że AMP18 ma być bardziej pod nauszne, ale ile w tym prawdy to nie wiadomo. Żadnych więcej detali też tam nie było, więc czekam na oficjalne info.

Teraz, wegiel21 napisał(a):

A jaki dobry rum możesz polecić, tylko nie biały i spiced? :)

Zależy w jakie smaki uderzasz. Mount Gay Eclipse jest spoko jeżeli do coli i lodu. Jak na czysto, to w bardziej wytrawnych tematach zawsze spoko jest Dictador 12 a w słodszych Plantation Pineapple.

2 minuty temu, trez0r napisał(a):

Czyli @Vaiet bedzie 3-ci, bo ja mam blizej do @Karkolomny :) 

Ej, to że mieszkam na lubelskiej wsi nie znaczy, że jestem gorszy!

• Haha 2
Posted
2 minuty temu, Vaiet napisał(a):

CIACH

Misiu, ja nie twierdze, ze jestes 'gorszy', tylko masz fizycznie dalej :) - znaczy - wygralem :P 

Posted
4 minuty temu, Vaiet napisał(a):

Albo pod ladą xDDD

A tak poważnie, to gdzieś na Head-Fi mignął mi jakiś przeciek, że AMP18 ma być bardziej pod nauszne, ale ile w tym prawdy to nie wiadomo. Żadnych więcej detali też tam nie było, więc czekam na oficjalne info.

Zależy w jakie smaki uderzasz. Mount Gay Eclipse jest spoko jeżeli do coli i lodu. Jak na czysto, to w bardziej wytrawnych tematach zawsze spoko jest Dictador 12 a w słodszych Plantation Pineapple.

Tylko lód a te są znane mi, Dictador 12xlepszy od 20 :)

Posted
1 minutę temu, trez0r napisał(a):

Misiu, ja nie twierdze, ze jestes 'gorszy', tylko masz fizycznie dalej :) - znaczy - wygralem :P 

Ale raz do roku jesteśmy przez weekend bardzo blisko ❤️ 

• Like 2
Posted
4 godziny temu, Karkolomny napisał(a):

IMVHO nie op-ampy, a architektura 'discrete' - jak AMP12...

image.png

Posted
10 godzin temu, Vaiet napisał(a):

Gortat twierdzi inaczej 😀 Zresztą - spytaj ekspertów Kanału Zero 😄

Posted (edited)
14 godzin temu, Vaiet napisał(a):

Nie jestem pewien, czy oficjalna premiera nie miała być jutro.

A, to gitara. 

Jestem właśnie po prawie trzygodzinnej sesji z DX340 i muszę przyznać, że nadal niezmiennie zachwyca mnie przestrzenność z jaką buduje scenę bez jej jednoczesnego rozerwania na zbyt mocne stereo. De-Iks po prostu buduje scenę z rozmachem, ale jednocześnie cała ta scena jest spójna, koherentna, uporządkowana po prostu. Precyzja pozycjonowania w każdej osi czasami sprawia, że muszę cofnąć kawałek o te kilka czy kilkanaście sekund, żeby mieć pewność, że się nie przesłyszałem i ten detal, ta mikro i makro-szczegółowość faktycznie tam jest. Wiadomo, część zasług leży w EE Raven, ale całościowo przyznaję, że dla mnie DX340 na AMP15 to taki DAP kompletny pod kątem tonalności i technikaliów. Nic więcej absolutnie mi tu nie trzeba i gdybym mógł, to jedyne co to zgarnąłbym tego AMP15 z wersji Ti.

Nieustająco jestem oniemiały. Mam wrażenie jakby dx340 nie miał żadnych ograniczeń i nie musiał iść na żadne kompromisy. Holografia i precyzja lokowania źródeł to poziom, którego wcześniej nie doświadczyłem. Dap dysponuje cieniutką, precyzyjną kreska, grubym ołówkiem i całą gamą rysików pośrednich. Barwy głosów i instrumentów są tak naturalne, że czuję ich obecność. Nasycenie harmonicznymi jest akuratne, w punkt. Kontrola nad dźwiękiem porażająca.

Nie wiem na jakiej zasadzie działa ten ich "discrete 1-bit PWM-DAC architecture"; ale...działa:D.

„Nieważne, czy kot jest czarny, czy biały, ważne, by łapał myszy”

- Deng Xiaoping

Edited by audionanik
  • Like 2