Jump to content
Promocja Audio Video Show 2024 ×
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×

Recommended Posts

Posted

Cześć moi drodzy poszukuję dac/ampa czy też stacku, który będzie idealną parą dla Arya v3.

Aktualnie są zasilane poprzez Zen Daca V2, szukam czegoś co pomoże mi wynieść w górę przestrzeń a przede wszystkim bass!

Rozważam po przesłuchaniu Fiio k9 (AKM, ESS PRO) Różnica w mocy była dla mnie wyraźnie słyszalna więc myślę że poszukuję czegoś z solidnym kopem.

Jestem otwarty na wszelakie propozycje, budżet około 3-4tyś oraz mile widziane wejście optyczne.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Posted

Bas i przestrzeń powiadasz... Hifiman EF400, a raczej EF600.

• Like 1
Posted

Zerknij na XDuuo XD05 Pro, na module ESS masz sporo przestrzeni i szybki, dobrze kontrolowany bas. Można też dokupić inne moduły DAC do niego, więc ogólnie fajna zabawka.

Posted

Z mojej strony mogę polecić iFi Micro iDSD Signature - jest na kościch BB podbnie jak ZEN DAC, mieści się w budżecie, ma większa moc niż ZEN, ma optyka i gra z Arya V3 bardzo dobrze. W necie sporo informacji na temat synergii. Sam korzystam z takiego połączenia poprzez kabel 4.4 bal i potwierdzam opinie.

• Like 2
Posted (edited)
W dniu 4.09.2024 o 21:34, Compton napisał(a):

Z mojej strony mogę polecić iFi Micro iDSD Signature - jest na kościch BB podbnie jak ZEN DAC, mieści się w budżecie, ma większa moc niż ZEN, ma optyka i gra z Arya V3 bardzo dobrze. W necie sporo informacji na temat synergii. Sam korzystam z takiego połączenia poprzez kabel 4.4 bal i potwierdzam opinie.

Porównywałeś to idsd ze stacjonarką? Te 4 waty to chwyt marketingowy, bo to moc maksymalna a ciągła w trybie turbo jest nie znana. Pytam, bo edition xs słucham ze stacjonarki ef400 4 watowej na max wzmocnieniu na 3/4 pokrętła głośności i wtedy to jest dobrze wysterowane. Te xs są strasznie prądożerne, a arye mają tą samą skuteczność. Piszą, że xs łatwo wysterować, ale pod większą mocą zmieniają się z płytkiej V na mocno średnicowe słuchawki i to mnie urzekło. Myślę o aryach i tym idsd, ale po doświadczeniu z xs na przenośnych grajkach doszedłem do wniosku, że hifimany nadają się tylko do stacjonarek. Co do mocy zen daca to sam nie nadaje się do słuchawek, to gra na 1/3 tego co zen dac i can. Właściwie audiofil powiedział by, że sam dac wogóle nie brzmi.

W dniu 4.09.2024 o 21:17, Krzysztofstpnk napisał(a):

Cześć moi drodzy poszukuję dac/ampa czy też stacku, który będzie idealną parą dla Arya v3.

Aktualnie są zasilane poprzez Zen Daca V2, szukam czegoś co pomoże mi wynieść w górę przestrzeń a przede wszystkim bass!

Rozważam po przesłuchaniu Fiio k9 (AKM, ESS PRO) Różnica w mocy była dla mnie wyraźnie słyszalna więc myślę że poszukuję czegoś z solidnym kopem.

Jestem otwarty na wszelakie propozycje, budżet około 3-4tyś oraz mile widziane wejście optyczne.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Kiedyś miałem ifi zen dac i can V2 signature dedykowany do hifiman, miał tryb dodający analogowo przestrzeni i basu jako dwa osobne tryby, to raczej będzie to czego szukasz. Jest świetny do hifimanów, musisz posłuchać. Żałuję, że sprzedałem, ale ef400 to to czego szukałem, barwa i brzmienie wokali, instrumentów, jak by muzyk stał przed tobą. Technicznie ef400 jest przeciętny. Ifi ma u mnie minus, że trzeba dokupić do combo ifi kabel zbalansowany do ich połączenia i mocniejsze zasilacze żeby to grało na 100%. Jeszcze pytanko, chyba nie słuchałeś arii tylko pod dac? Powiedz, że miałeś do tego cana. Zen dac i can ma chyba więcej mocy niż 4 watowe ef400 albo jest po prostu świetnie przemyślany pod względem hifimanów. Na ef400 klasykę ustawiam na max i gra to dość cicho, na zen dac i can ten sam utwór mogłem słuchać tak głośno że nie dało się wytrzymać i to wciąż bez straty jakości. Na ef400 bas jest dobry, ale ten na zen stacku mógł być tak obfity, że ciągle przesterowywało hifimany, bałem się że zaraz się spalą. Jak już kupisz zen stacka to zaproś na odsłuch, przypomniał bym sobie jak to brzmiało.

Edited by miera
Posted

Niepytany odpowiadam 😎... Wg mnie EF600 w swojej klasie cenowej miażdży. Napędza bez większych problemów Abyssy 1266 w sposób naprawdę imponujący, porównując do np. Audio-gd za 13k pln... dodatkowo ma wejścia analogowe, których DAC/AMP w tym przedziale cenowym nie mają. Sam DAC R2R jest tu znakomity, a wzmak daje 5.12W przy 32 Ω na kanał. Jedyna wada, jaką wskazują niektórzy, to dziwne pokrętło głośności... Jakoś daję radę z tym żyć 😀 A w bonusie dostajesz stand na słuchawki... Także przy aktualnej cenie $649 i obecnym kursie dolara to myślę, że nic lepszego się nie znajdzie.

• Like 1
Posted (edited)
24 minuty temu, Karkolomny napisał(a):

😀A w bonusie dostajesz stand na słuchawki...

Pomysł może i sprytny, ale mam pewne obawy czy nie jest przypadkiem przekombinowany. Wzmacniacz pewnie się nagrzewa a pady niedość, że są ugniatane to pewnie oddziaływuje na nie temperatura?

Najlepszy stand (dla mnie) to taki gdy pady odpoczywają, pałąk się nie odkształca a kabelek przy muszlach nie jest wygięty i narażony na uszkodzenie. 

Edited by lobuz1
Posted
28 minut temu, Karkolomny napisał(a):

Niepytany odpowiadam 😎... Wg mnie EF600 w swojej klasie cenowej miażdży. Napędza bez większych problemów Abyssy 1266 w sposób naprawdę imponujący, porównując do np. Audio-gd za 13k pln... dodatkowo ma wejścia analogowe, których DAC/AMP w tym przedziale cenowym nie mają. Sam DAC R2R jest tu znakomity, a wzmak daje 5.12W przy 32 Ω na kanał. Jedyna wada, jaką wskazują niektórzy, to dziwne pokrętło głośności... Jakoś daję radę z tym żyć 😀 A w bonusie dostajesz stand na słuchawki... Także przy aktualnej cenie $649 i obecnym kursie dolara to myślę, że nic lepszego się nie znajdzie.

Podobno w testach ef400 daje faktycznie 3w zamiast 4, ciekawe czy ef600 ma to samo, np 4 zamiast 5.

Posted
42 minuty temu, lobuz1 napisał(a):

Pomysł może i sprytny, ale mam pewne obawy czy nie jest przypadkiem przekombinowany. Wzmacniacz pewnie się nagrzewa a pady niedość, że są ugniatane to pewnie oddziaływuje na nie temperatura?

Najlepszy stand (dla mnie) to taki gdy pady odpoczywają, pałąk się nie odkształca a kabelek przy muszlach nie jest wygięty i narażony na uszkodzenie. 

Nie, wentylacja jest bardzo dobra... oczywiście ucisk na pady jest ale nie stwierdziłem zniekształceń... Moje HEKse naprawdę mocno eksploatuję ... póki co, zero problemów

Nie wnikałem, nie mam jak tego zmierzyć. Polecam samemu przetestować a nie opierać się na recenzjach niewiadomokogo 😎

Posted
4 minuty temu, Karkolomny napisał(a):

Nie, wentylacja jest bardzo dobra... oczywiście ucisk na pady jest ale nie stwierdziłem zniekształceń... Moje HEKse naprawdę mocno eksploatuję ... póki co, zero problemów

Nie wnikałem, nie mam jak tego zmierzyć. Polecam samemu przetestować a nie opierać się na recenzjach niewiadomokogo 😎

Dzięki, to takie moje wymysły. Musimy się spotkać. Pozdro.

Posted
1 minutę temu, lobuz1 napisał(a):

Dzięki, to takie moje wymysły. Musimy się spotkać. Pozdro.

Wbijaj 😎

Posted (edited)

Znalazłem kompletne informacje o mocy ifi idsd signature, ale producent sam się trochę gubi w swoich danych. Podaje moc ciągłą w trybie normal 950mw(0.95w) a już kilka tabelek dalej podaje nie przypisaną do niczego moc ciągłą 1w. W trybie turbo to ma 1.5w. Jeszcze za każdym razem podaje moc dla innej impedancji... Najlepsze jaja są przy ifi diablo, gdzie producent podaje tylko moc max 5w, nie podaje mocy ciągłej ani żadnych parametrów w trybie normal. Kupując diablo nie wiesz ile ma mocy. Nie wiem czy ifi robi idiotów z siebie czy z klientów. Z kablami i koniecznością wymiany fabrycznych zasilaczy na dwa razy droższe już pokazali za kogo mają klientów. Teraz mnie naszła myśl, że przecież żaden producent nie podaje jaką moc podaje tzn max czy ciągłą... Jest źle.

IMG_20240911_192511.jpg

IMG_20240911_192604.jpg

Edited by miera
Posted

zwracam honor, idsd signature i hifiman to jakby Jezusek tuptał po bębankach

• 2 weeks later...
Posted

Dziękuje wszystkim za rady, ostatecznie Arya najlepiej zagrały mi z Aune S9C pro. Zdecydowanie wyszły naprzeciw techniczne możliwości nad pozostałymi kandydatami. Bas nie został podbity ale ukierunkowany, jest tam gdzie trzeba i potrafi konkretnie uderzyć. A scena w połączeniu z Aune to cały kolorowy i cholernie rozległy krajobraz. Brzmi to wszystko po prostu bardzo organicznie, krystalicznie czysto a sama prostota urządzenia jak i wykonanie po raz kolejny dla mnie osobiście wygrywa. Z takim zestawem zostaję i czuję się w 100% spełniony. Tym samym uważam temat za zamknięty, nie mniej jednak zapraszam nadal do dyskusji.

IMG_2509.jpeg