Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bardzo dobry opis. Znam brzmienie tylko UIEM i mogę się z nim zgodzić. Ich główne cechy to melodyjność, lekkość w sensie łączenia pasm/niewysilenia i stereofonia. Wszystko grają bardzo dobrze. Elektronikę i muzykę filmową wybitnie poprzez podbity subbas i potęge brzmienia. Rock, rap, pop fantastycznie poprzez ciężar instrumentów i ich wybrzmiewanie oraz naturalną melodyjność. Polecam wszystkim sprawdzić Omnium, którzy szukają czegoś innego niż 90% słuchawek iem, stronojnych podbitymi skrajami ala współczesny harman.

• Like 3
Posted
1 godzinę temu, KaszaWspraju napisał(a):

CIACH

Wersja “custom” na moje ucho okazałą się mniej czuła na zmianę okablowania. Po zaaplikowaniu Effect Audio Cleopatra II OCTA większych różnic nie usłyszałem. Uniwersalne  wyraźniej zareagowały na srebro. Usłyszałem trochę więcej szczegółów na dole i górze, bez zmian na środku co mnie cieszy. W skrócie mniej magicznie/analogowo, więcej technicznie/szczegółowo, wszystko subtelnie. Bas cit bardziej sprężysty. Mocne detale teksturowanie i realizm. Zostawiam się jeszcze jedynie jak bardzo Omnium robione na wymiar będą się skalować z jeszcze lepszym źródłem/wzmacniaczem. Słucham głownie na Questyle CMA600i.

CIACH

W Twoim przypadku IMO wyszedl 'seal' jakiego lapales, lub nie :) w uniwersalach.

• Like 1
Posted (edited)

W uniwersalnych seal był ok, zmaniłem gumki, na krótszą i dłuższą wersję Azla SednaEarfit Light i dopasował rozmiar do głębszej aplikacji. W sumie możliwe i logiczne jest, że teraz jest dużo lepiej przez prawie idealne dopasowanie do ucha.

Edited by KaszaWspraju
Posted
1 minutę temu, KaszaWspraju napisał(a):

W uniwersalnych seal był ok, zmaniłem gumki, na krótszą i dłuższą wersję Azla SednaEarfit Light i dopasował rozmiar do głębszej aplikacji. W sumie możliwe i logiczne jest, że teraz jest dużo lepiej przez prawie idealne dopasowanie do ucha.

Z UIEMami to ja do konca nie wiem, czy mam dobrego seal'a, czy nie... niby jestem przekonany, ze pasuja idealnie - potem zmieniam tipsa i mam efekt wow :) Mi z Omnium najbardziej pasowaly te dual-flange'i co @jedrula1 daje w zestawie.

Posted
4 minuty temu, KaszaWspraju napisał(a):

Nie miałem ich w wersji demo. Były Spinfit.

Mi Spinfity nie podpasowaly, ja swoje kupilem kiedys na amazonie, za 'namowa' head-fi :P takie 

Posted
50 minut temu, trez0r napisał(a):

Mi z Omnium najbardziej pasowaly te dual-flange

Muszę je sprawdzić. Jakoś z przyzwyczajenia nawet nie otwieram paczki z tipsami z zestawów tylko zakładam swoje ulubione JVC Spiral Dot ++ ew. Azla Xelastec

Posted
8 minut temu, wfmsiekierka napisał(a):

W tej sytuacji dostajemy duży karton i od biedy bym zaakceptował, ale $25 za kopertę z tipsami już nie.

Wysłane z mojego moto g54 5G przy użyciu Tapatalka

Ale nikt nie kaze Tobie kupowac samych tipsow :P 

Posted (edited)

Ładnie opisane brzmienie Omnium.

7 godzin temu, KaszaWspraju napisał(a):

Radiohead - In Rainbows - From The Basement - na Youtube polecam!!!

Uwielbiam, szczególnie "Where I end and you begin". 

Mogę dodać, że oprócz muzyki dla normalnych ludzi opisanej przez Kaszę Omnium grają świetnie również muzykę dla nieco mniej normalnych, a nawet taką dla jednostek totalnie nienormalnych

Aż się boję pomyśleć jak one grają w wersji customowej.

Edited by Najner
  • Like 1
  • Thanks 1
Posted (edited)

Ten kawałek też jest świetny, widać jak chłopaki wczuwają się:

Uwielbiam tę formę prezentacji. Doskonale widać co robi muzyk by wydobyć dźwięk, współpracę zespołu, uśmiech po zakończaniu i w trakcie grania. Słucham  tak raz na miesiąc tego "koncertu".

Edited by KaszaWspraju
  • Like 2
Posted
17 minut temu, Najner napisał(a):

Wg mnie bardzo duży, U12T nie mają podjazdu.

Czy ja wiem... zalezy czego oczekujesz od IEMow. Rozrywki - Omnium, all-roundera? Nadal U12t sa pozycja godna uwagi.

Posted

U12T to świetne słuchawki, nie chce być źle zrozumianym. Po prostu w każdym paśmie Omnium są wg mnie lepsze, a na basie jest w zasadzie knock out.

• Like 1
Posted
31 minut temu, Najner napisał(a):

U12T to świetne słuchawki, nie chce być źle zrozumianym. Po prostu w każdym paśmie Omnium są wg mnie lepsze, a na basie jest w zasadzie knock out.

IMO omnium przegrywa w koherencji, minimalnie gorsza separacje/efekt stereo... no i ten LID w 64a. U12t zagraja przyzwoicie 'z ziemniaka' 🆗 Crafty jednak potrzebuja troche pradu.

• Like 2
Posted

U12T to ogólnie dziwne (w pozytywnym znaczeniu) słuchawki, może niczego nie robią wybitnie, ale są tak poukładane, że zawsze jak do nich wracam po czasie jak mi się znudzą, to mnie cholernie cieszą. Polecam słuchać ich na srebrnym kabelku, bo ten z zestawu wyraźnie ucina im potencjał.

• Like 3
Posted (edited)

Kilka dni słuchałem na Effect Audio Cleopatra II OCTA wyłącznie. Wróciłem do standardowego i jak by mi kilka kilogramów zdjęto z uszu. Dosłownie takie uczucie, a to kilka gramów różnicy. Tylko, że siedziałem prawie cale dni z przerwami. Drugie spostrzeżenie to jak by dźwięk trochę się rozluźnił i był bardziej zwiewny, ale pewnie miało to związek ze zmianą ciężaru kabla i ulgą.

Poczekam do AVS, w tym roku muszę się wybrać, możne potestuję kabelki.

Edited by KaszaWspraju
Posted

Pojawiam się.. ale zaraz znikam. 
🤫

Pytaliście o to, jakich kto używa kabelków do Omnium.

Ostatnio wypróbowałem z nimi nowy przewód od DUNU - Lyre Mini. 

Nie każdemu się spodoba, bo jest pokryty nylonowym oplotem - w określonych warunkach zbiera full mikrofonii.

Ale jeśli zapewni mu się podwieszenie i nie będzie o nic ocierał - pozytywnie zaskoczy.

W moim egzemplarzu Omnium prawa słuchawka nie zawsze dogaduje się z każdym 2-pinowym wtykiem; część kabli nie zapewnia pewnego wpięcia i nawet przy delikatnym pociągnięciu dosłownie wypływa. W lewej muszelce coś takiego się nie zdarza.

Wyżej wymieniony Lyre Mini wchodzi pewnie, odpowiednio się trzyma. 

Miło wyprofilowane zausznice. Brak efektu pamięci. Brak splątywania się. Rozsądna cena ($29). Wymienne wtyki - 4.4 lub 3.5 mm, z podobnym mechanizmem zabezpieczenia, co oryginalny kabelek dołączony do Omnium, tj. wtyk się wtyka (eureka!) oraz nakręca nakrętkę (hip, hip, hurra!)

• Like 1
  • Thanks 1