Jump to content
PREORDER na słuchawki ISN w tym przede wszystkim ISN EBC80 ×

Recommended Posts

Posted

Witam.

Niestety, ale chce już mojego wysłużonego LG V30 wysłać na założoną "emeryturę", ponieważ bateria, znacząco już kiepsko zaczyna trzymać dodatkowo od lat nie jest już wspierany, i po prostu dla bezpieczeństwa chcę wymienić tel na coś nowego.

Niestety na rynku praktycznie nie ma telefonów, które mogły by się równać z V30, pod względem audio, no może oprócz ROG Phone od Asusa, ale i tak ponoć nie to samo co LG.

I tu kieruję pytanie do Was, otóż poszukuje smartfona do kwoty 1500-2000zł z dobrym audio, lub jeżeli w tej kwocie nie znajdzie się jakiś dobry tel z audio, to do dodatkowo, jeszcze jakiś osobny bezprzewodowy DAC bluetooth do kwoty 500-600 zł, który mógłby się równać z V30.

Posted
20 minut temu, HardManiac napisał(a):

bezprzewodowy DAC bluetooth do kwoty 500-600 zł, który mógłby się równać z V30.

Masa tego obecnie. Na giełdzie masz w bardzo fajnej cenie Fiio BTR7. Inne opcje to Fiio BTR15, Shanling UP5 (cieplejsze granie), Earstudio ES100, Qudelix 5k. Są też oczywiście droższe rozwiązania, np. od Ifi czy Oriolus. Można też iść w rozwiązanie TWS, jak pisze Kolega wyżej, ale osobiście wciąż wolę słuchawki na kablu + dacamp BT ;)

Posted

Dziękuję Panowie z odpowiedzi, myślałem nad TWS, jednak w robocie mógłby nawet to zgubić, i jednak jestem zwolennikiem słuchawek na kablu.

A tel z wszystkimi pierdułkami do audio typu LDac itp, to jaki byście polecili.

Posted
12 minut temu, HardManiac napisał(a):

A tel z wszystkimi pierdułkami do audio typu LDac itp, to jaki byście polecili.

Ma mieć gniazdo słuchawkowe?

Posted

Obecnie chyba tylko Sony mają gniazda słuchawkowe (różnej maści chińczyki też mają gniazda, ale nie ufam telefonom z Chin). Nie licz jednak na jakość jak z LG V, podobno gra to gorzej.

Posted
Godzinę temu, neonlight napisał(a):

Olać telefon z dobrym audio (jack), bierz taki, który wspiera APTX HD lub LDAC i idź w TWS'y typu Denon Perl Pro. ;)

A jeszcze lepiej w taki który ich nie wspiera i niech idzie w airpodsy. 

47 minut temu, HardManiac napisał(a):

jednak w robocie mógłby nawet to zgubić

Mają lokalizator.

48 minut temu, HardManiac napisał(a):

jestem zwolennikiem słuchawek na kablu

Poważnie? A próbowałeś? Bo dla mnie powrót do słuchawek przewodowych był uciążliwy. Jak posmakujesz braku kabla, to później strasznie przeszkadza ten kabel :D

• Haha 1
Posted (edited)

Jakbym juz miał bawić sie bez kabla to chyba decydował bym się na np Sony ULT Wear WH-ULT900N.

Do takich małych pchelek nie jestem jakoś przekonany.

15 minut temu, Najner napisał(a):

Obecnie chyba tylko Sony mają gniazda słuchawkowe (różnej maści chińczyki też mają gniazda, ale nie ufam telefonom z Chin). Nie licz jednak na jakość jak z LG V, podobno gra to gorzej.

Tak wiem trochę czytałem. 

LG seria V byla pod względem audio była najlepsza. Niestety Lg zrezygnowało z produkcji audio.... Szkoda

Edited by HardManiac
Posted (edited)

Zenfone 9 i 10 mają gniazda słuchawkowe, ale nie wiem jak grają.

Moondrop może nie jest znany z telefonów, ale ciężko powiedzieć by był mało znanym producentem w branży audio.

Z dongli polecam od siebie Qudelix 5k, według mnie gra znacznie lepiej od V30, który to telefon używałem spory czas.

Edited by timecage
Posted (edited)
40 minut temu, HardManiac napisał(a):

Jakbym juz miał bawić sie bez kabla to chyba decydował bym się na np Sony ULT Wear WH-ULT900n

Momentum 4 prawdopodobnie lepsze, a co do Denon Perl Pro, to grają, jak duże słuchawki - przez nie sprzedałem całą stacjonarkę. ;)

Edited by neonlight
  • Thanks 1
Posted
Godzinę temu, timecage napisał(a):

Zenfone 9 i 10 mają gniazda słuchawkowe, ale nie wiem jak grają.

Moondrop może nie jest znany z telefonów, ale ciężko powiedzieć by był mało znanym producentem w branży audio.

Z dongli polecam od siebie Qudelix 5k, według mnie gra znacznie lepiej od V30, który to telefon używałem spory czas.

Zenfony od Asusa są ponoć spoko, ale cena dosyć spora. 

Qudelix 5k dosyć ciekawa propozycja, i jeżeli gra podobnie do V30 to może warto w tego dongla zainwestować.

Posted

Qudelix raczej nie gra jak V30. 

Posted
17 godzin temu, Jaro54 napisał(a):

Qudelix raczej nie gra jak V30. 

To znaczy gra jakoś gorzej/lepiej?

Ja potrzebuje czego zbliżonego jakościowo, oraz mocy na słuchawkach, co oferowało V30.

Obecnie mam takie słuchawki - sony mdr-xb510asb, może tyłka nie urywają, ale grają spoko jak za tą cenę.

Chciałbym jakiegoś przenośnego/kieszonkowego, i bezprzewodowego daca, abym np w przyszłości wymienić tylko tel, a dac by mi pozostał

Głownie słucham elektroniki typu hardstyle/hardore, oraz metal. Nie ukrywam,że lubię jak słuchawki dają dużo dobrego głębokiego basu.

Posted

Inaczej 

Posted

Dzięki za odpowiedź.

Poleciliście jeszcze FiiO BTR15, podobno dac w swoje cenie jest bardzo dobry, a czy moc,oraz reszta względem v30 rzeczy jest podobna?

Posted
50 minut temu, Najner napisał(a):

Jakość dźwięku i moc będzie większa, najlepiej użyj balansu 4.4 mm

Ok fajnie🙂,więc chyba zdecyduje się na niego, a polecasz go pod muzykę bardziej klubową, czy on lepiej sprawdzi się pod cięższe dźwięki, a może jest uniwersalny?

Posted

Będzie dobrze pod elektronikę, a w aplikacji Fiio masz wbudowany fajny equalizer, w którym podbijesz sobie basik jakby Ci zabrakło ;)

Posted
2 minuty temu, Najner napisał(a):

Będzie dobrze pod elektronikę, a w aplikacji Fiio masz wbudowany fajny equalizer, w którym podbijesz sobie basik jakby Ci zabrakło ;)

No to spoko, jeszcze został no znalezienia telefon i będzie wszytko.

Posted

Wszystkie nowe telefony obsługują LDAC, także pod względem muzyki i połączenia Bluetooth będzie podobnie. Slot na kartę pamięci to już rzadkość, ale też da się dostać w niektórych modelach.

Posted
18 minut temu, HardManiac napisał(a):

No to spoko, jeszcze został no znalezienia telefon i będzie wszytko.

W jakiej jesteś sieci? Wybierając tel upewnij się że będzie obsługiwany w pełni przez twojego operatora. Np. 5G Plusa obsługują tylko dedykowane modele smartfonów, a w Orange też nie wszystkie modele tel obsługują VoLTE co jest bardzo istotne bo oni wyłączyli sieć 3G. Najbezpieczniej z tego względu wybierać jakiś tel Samsunga

Posted
Godzinę temu, HardManiac napisał(a):

Ok fajnie🙂,więc chyba zdecyduje się na niego, a polecasz go pod muzykę bardziej klubową, czy on lepiej sprawdzi się pod cięższe dźwięki, a może jest uniwersalny?

Tutaj dużo będzie zależało od słuchawek czy elektronikę dobrze zagra

Posted (edited)

Polecam Nothing Phone 2, tylko parę stówek ponad budżet. LDAC, APTX, standard blutetooth 5.3. Tyle że nie ma jacka. 

Poprzedni Samsung A52S też miał LDAC, ale gra gorzej. 

Edited by Silu00