Jump to content

Recommended Posts

Posted

To ode mnie plyta do przesłuchania w całości. Jest to ciekawe połączenie muzyki i historii naszego kraju. Sądziłem, że będzie albo za mało muzycznie, albo zbyt "szkolni" lub jakos dydaktycznie. A jednak słuchałem może nie z zapartym tchem, ale wciągnęło mnie mocno. L.U.C. - 39/89 Zrozumieć Polskę

• Like 3
  • 1 month later...
Posted (edited)

Biała droga

Akustycznie 

(Urszula)

obie wydane przez Zic Zac

W dniu 10.07.2024 o 09:11, Bednaar napisał(a):

coś z jazzu

?

E tam, nie wierzę w spójny jazz. :)

Tym niemniej propozycje Art Ensemble Of Chicago i Free Jazz ciekawe, dzięki za polecajki.

W dniu 9.07.2024 o 22:43, side napisał(a):

Po prostu muzyka na danym albumie płynie, że słucha się tego czasami jak jednego utworu i nie chce się przełączać. Oczywiście, to płyniecie / spójność jest subiektywne i może być pod dowolnym względem, czy to klimatu, czy brzmienia, czy tekstów etc.

A pod kątem produkcji?

Vide:

AOR

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Album-oriented_rock

Gatunek inny od radiowo antenowego z limitem 3 minut trwania utworu.

|

Aha, co do produkcji...

2 składanki This Mortal Coil są spójne, chociaż to zestaw utworów od różnych ekip. Zresztą sam label 4AD powstał z dość specyficznego powodu, tzn. Rema-Rema (niszowa ekipa muzyczna).

|

Punkową operę może bym pominął, bo i tak rzadko jej słucham.

Edited by xetras
Dopisek
  • Like 1
Posted (edited)
11 godzin temu, xetras napisał(a):

E tam, nie wierzę w spójny jazz. :)

Nie ma co wierzyć - bo po prostu jest :) Szczególnie albumy z nurtu fusion są spójne i jednorodne stylistycznie. Np. na tym albumie wszystkie utwory układają się w muzyczną opowieść - zgodnie z okładką płyty akcja opowieści rozgrywa się w średniowieczu - są pojedynki, walki ze smokami, czarodzieje itp (Chick Corea - klawisze, Al Di Meola - gitara, Stanley Clarke - bas, Lenny White - perkusja):

No i jeszcze coś z progresywnego rocka - muzyka, której słuchałem w liceum i na studiach. Większości albumów prog-rocka nie da się słuchać wyrywkowo. Moje trzy ulubione kapele z tego nurtu - od każdej po jednym albumie (w przypadku Jethro Tull - jeden ponad 40-minutowy utwór, więc inaczej jak w całości się nie da, z tych trzech najczęściej wracam do King Crimson):

Edited by Bednaar
Posted
20 godzin temu, xetras napisał(a):

2 składanki This Mortal Coil są spójne, chociaż to zestaw utworów od różnych ekip

czyli co?

Posted (edited)
W dniu 24.10.2024 o 18:48, side napisał(a):

czyli co?

Artyści związani z wytwórnią 4AD z grup takich, jak Dead Can Dance, Colourbox czy Cocteau Twins połączyli swoje siły i wydali trzy wspólne płyty jako kolektyw This Mortal Coil. Tutaj masz szczegółowo wypisanych wykonawców poszczególnych utworów z pierwszej płyty - np. "Dreams Made Flesh" to w zasadzie kawałek wykonany przez Dead Can Dance:

https://pl.wikipedia.org/wiki/It’ll_End_in_Tears  

Edited by Bednaar
  • Like 1
Posted (edited)
W dniu 24.10.2024 o 18:48, side napisał(a):

czyli co?

It'll End In Tears

Filigree & Shadow

A co do wytwórni 4AD (wydawcy ww płyt) to jest taka ciekawostka o przyczynach powstania.

Był taki zespół, któremu chciano nagrać np. "Fond Affections"

To Rema-Rema (i z tego powodu powstało 4AD)

Poniżej pierwsza wersja, znacznie różniąca się aranżem od tej z This Mortal Coil.

https://m.youtube.com/watch?v=-aN3_QBzmJ0

W dniu 24.10.2024 o 08:40, Bednaar napisał(a):

coś z progresywnego rocka - muzyka, której słuchałem w liceum i na studiach. Większości albumów prog-rocka nie da się słuchać wyrywkowo

Potwierdzam.

Podobnie nie wyobrażam sobie słuchania "The Wall" Pink Floyd. 

Dla mnie to jedna długa opowieść a nie pojedyncze piosenki.

To samo z TDSOTM (czyli Ciemną Stroną Księżyca) oraz "Amused To Death" i "The Pros And Cons Of Hitchhiking".

"The Final Cut" (aneks do "The Wall") też zyskuje przy słuchaniu zgodnie z zamysłem artysty.

|

Podawajcie kolejne concept albumy, te które lubicie. Ja też co nieco sobie przypomnę (z tych moich ulubionych, np. multiinstrumentalisty, Mike'a Oldfielda...) 

Przeorientował swoimi Dzwonami Rurowymi kulturę słuchania.

Czyli:

"Amarok" (jak najbardziej pasuje do tematu ale to ciężka męka, bo to raczej dźwięki niż muzyka)

Przyjemniejsze muzycznie są:

"Incantations"

"Tubular Bells"

"Ommadawn"

"Hergest Ridge"

|

Niepodzielna jest Żywa Kontrola Urodzeń

https://www.discogs.com/release/2675988-Birthcontrol-Birthcontrol-Live

Edited by xetras
Dopisek
Posted (edited)
4 godziny temu, xetras napisał(a):

Podobnie nie wyobrażam sobie słuchania "The Wall" Pink Floyd. 

Dla mnie to jedna długa opowieść a nie pojedyncze piosenki.

To samo z TDSOTM (czyli Ciemną Stroną Księżyca) oraz "Amused To Death" i "The Pros And Cons Of Hitchhiking".

"The Final Cut" (aneks do "The Wall") też zyskuje przy słuchaniu zgodnie z zamysłem artysty.

No tak, chciałem zapodać coś spoza repertuaru najbardziej popularnej kapeli prog-rockowej, jaką jest Pink Floyd ;) No, może obok Genesis.

Na tej muzyce poznawałem rock progresywny i potem poszedłem dalej - poznałem m.in. te trzy kapele, które podlinkowałem. W przypadku King Crimson okazało się, że to miłość na całe życie. Mike'a Oldfielda próbowałem polubić, ale to nie moje klimaty - podobnie, jak np. Yes. Niedawno zainteresowałem się Henry Cow - a oni grali muzykę pomiędzy jazz-rockiem a prog-rockiem i awangardą. Już w innym wątku podlinkowałem ich debiut i fragmenty koncertów. To ich najbardziej prog-rockowy album, kolejna płyta, którą trzeba wysłuchać w całości (na youtube są tylko pojedyncze utwory), tym razem czerwona skarpeta na okładce ;) :

Edited by Bednaar
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted
35 minut temu, iTomek napisał(a):

Bo qrna każden ma tajdala 😬

Tidala można ogarnąć za piątala :D

Posted
40 minut temu, iTomek napisał(a):

Każdy wkleja na czym ma.

22 godziny temu, side napisał(a):

5 utworów, 16 minut, EP-ka, która płynie https://listen.tidal.com/album/287768174

Chociaż to prawda, że może warto wpisać artystę i tytuł do posta, poza linkiem.

Posted
1 minutę temu, wwd napisał(a):

Tidala można ogarnąć za piątala :D

Można, ino po co płacić za oszukane MQA :P 

Sczególnie że płacę już za spoti family, bo cała nie wkręcona w audiofilię rodzina słucha (prawdziwa rodzina nie "rodzinka" ;) i nie da się ich łatwo przestawić, do tego Qobuz dla mnie i do domu.

Zreszta w tidalu tyż mam konto, tylko aktualnie nie opłacone z powodów jak wyżej ;) czasem, jak bardzo potrzebuje to zapłacę za miesiąc :D 

A chodziło mię tylko o to żeby oprócz nic nie mówiącego linka wrzucać choć otwartym tekstem co to.

3 minuty temu, timecage napisał(a):

Każdy wkleja na czym ma.

Chociaż to prawda, że może warto wpisać artystę i tytuł do posta, poza linkiem.

o toto właśnie 👍

Zresztą można też z tidala tego linka z ?u na końcu, co kieruje do listy różnych streamingów

Posted
2 godziny temu, iTomek napisał(a):

Rozumiem, że zobaczyłeś, iż nie napisałem artysty i albumu, a bardzo ciebie to zaciekawiło, więc poprosiłeś, abym to zrobił tak? Judah Earl, a tytuł EP-ki to "Estes". Nie ma za co.

• Thanks 1
Posted
5 minut temu, side napisał(a):

Rozumiem, że zobaczyłeś, iż nie napisałem artysty i albumu, a bardzo ciebie to zaciekawiło, więc poprosiłeś, abym to zrobił tak? Judah Earl, a tytuł EP-ki to "Estes". Nie ma za co.

Ano zaciekawiło, jak zawsze gdy ktoś poleca jakąś muzę, to chciałbym wiedzieć co to, bez potrzeby klikania, a już szczególnie tam, gdzie nie mogę bezpośrednio posłuchać jak w tidalu, bo i tak potem muszę se to wpisać gdzieś gdzie mogę ;) 

Akurat na Ciebie trafiło, ale to taka ogólna uwaga do wszystkich polecających, a może i do administracji forum empeczystora, coby np. rozwijał automagicznie linki do tidala i innych streamów, tak jak to robi ze spotify i youtubem.

Dzięki 🏆

• Like 1
Posted (edited)
2 godziny temu, iTomek napisał(a):

Można, ino po co płacić za oszukane MQA :P 

Rozumiem, ale gdyby jednak te 5 zeta Tobie zbywało to na rok można ogarnąć i legalnie ;)

EDIT: po promocji....

Edited by wwd
Posted (edited)

Sorki chłopaki, było bardzo długo w Plusie - wystarczyło kupić starter za 5zł i po aktywacji wchodził  tidal na rok.

Niestety promocja się skończyła - nie wiedziałem że już po.

"W związku z wypowiedzeniem przez Tidal sp. z o.o. umowy, na podstawie której świadczony jest dostęp do Tidal dla abonentów Polkomtel z dniem 24 października 2024 r. nastąpi zakończenie współpracy z Tidal sp. z o.o"

Edited by wwd
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 8 months later...
Posted

Właśnie wróciłem i ze trzy razy sobie przez weekend na różnych lampach przesłuchałem. Genialne. 

folder.jpg

• Like 1