side Posted September 22, 2024 Author Report Posted September 22, 2024 To ode mnie plyta do przesłuchania w całości. Jest to ciekawe połączenie muzyki i historii naszego kraju. Sądziłem, że będzie albo za mało muzycznie, albo zbyt "szkolni" lub jakos dydaktycznie. A jednak słuchałem może nie z zapartym tchem, ale wciągnęło mnie mocno. L.U.C. - 39/89 Zrozumieć Polskę 3 Quote
saudio Posted September 22, 2024 Report Posted September 22, 2024 Trochę żartobliwie ale nie do końca, nie da się przeskoczyć na kolejny utwór więc trzeba w całości, ciekawa też historia powstania 2 Quote
xetras Posted October 23, 2024 Report Posted October 23, 2024 (edited) Biała droga Akustycznie (Urszula) obie wydane przez Zic Zac W dniu 10.07.2024 o 09:11, Bednaar napisał(a): coś z jazzu ? E tam, nie wierzę w spójny jazz. Tym niemniej propozycje Art Ensemble Of Chicago i Free Jazz ciekawe, dzięki za polecajki. W dniu 9.07.2024 o 22:43, side napisał(a): Po prostu muzyka na danym albumie płynie, że słucha się tego czasami jak jednego utworu i nie chce się przełączać. Oczywiście, to płyniecie / spójność jest subiektywne i może być pod dowolnym względem, czy to klimatu, czy brzmienia, czy tekstów etc. A pod kątem produkcji? Vide: AOR https://en.m.wikipedia.org/wiki/Album-oriented_rock Gatunek inny od radiowo antenowego z limitem 3 minut trwania utworu. | Aha, co do produkcji... 2 składanki This Mortal Coil są spójne, chociaż to zestaw utworów od różnych ekip. Zresztą sam label 4AD powstał z dość specyficznego powodu, tzn. Rema-Rema (niszowa ekipa muzyczna). | Punkową operę może bym pominął, bo i tak rzadko jej słucham. Edited October 23, 2024 by xetras Dopisek 1 Quote
Bednaar Posted October 24, 2024 Report Posted October 24, 2024 (edited) 11 godzin temu, xetras napisał(a): E tam, nie wierzę w spójny jazz. Nie ma co wierzyć - bo po prostu jest Szczególnie albumy z nurtu fusion są spójne i jednorodne stylistycznie. Np. na tym albumie wszystkie utwory układają się w muzyczną opowieść - zgodnie z okładką płyty akcja opowieści rozgrywa się w średniowieczu - są pojedynki, walki ze smokami, czarodzieje itp (Chick Corea - klawisze, Al Di Meola - gitara, Stanley Clarke - bas, Lenny White - perkusja): No i jeszcze coś z progresywnego rocka - muzyka, której słuchałem w liceum i na studiach. Większości albumów prog-rocka nie da się słuchać wyrywkowo. Moje trzy ulubione kapele z tego nurtu - od każdej po jednym albumie (w przypadku Jethro Tull - jeden ponad 40-minutowy utwór, więc inaczej jak w całości się nie da, z tych trzech najczęściej wracam do King Crimson): Edited October 24, 2024 by Bednaar Quote
side Posted October 24, 2024 Author Report Posted October 24, 2024 20 godzin temu, xetras napisał(a): 2 składanki This Mortal Coil są spójne, chociaż to zestaw utworów od różnych ekip czyli co? Quote
Bednaar Posted October 29, 2024 Report Posted October 29, 2024 (edited) W dniu 24.10.2024 o 18:48, side napisał(a): czyli co? Artyści związani z wytwórnią 4AD z grup takich, jak Dead Can Dance, Colourbox czy Cocteau Twins połączyli swoje siły i wydali trzy wspólne płyty jako kolektyw This Mortal Coil. Tutaj masz szczegółowo wypisanych wykonawców poszczególnych utworów z pierwszej płyty - np. "Dreams Made Flesh" to w zasadzie kawałek wykonany przez Dead Can Dance: https://pl.wikipedia.org/wiki/It’ll_End_in_Tears Edited October 29, 2024 by Bednaar 1 Quote
kuman Posted October 29, 2024 Report Posted October 29, 2024 u mnie na pewno moje odkrycie symfoniczne: Quote
xetras Posted October 30, 2024 Report Posted October 30, 2024 (edited) W dniu 24.10.2024 o 18:48, side napisał(a): czyli co? It'll End In Tears Filigree & Shadow A co do wytwórni 4AD (wydawcy ww płyt) to jest taka ciekawostka o przyczynach powstania. Był taki zespół, któremu chciano nagrać np. "Fond Affections" To Rema-Rema (i z tego powodu powstało 4AD) Poniżej pierwsza wersja, znacznie różniąca się aranżem od tej z This Mortal Coil. https://m.youtube.com/watch?v=-aN3_QBzmJ0 W dniu 24.10.2024 o 08:40, Bednaar napisał(a): coś z progresywnego rocka - muzyka, której słuchałem w liceum i na studiach. Większości albumów prog-rocka nie da się słuchać wyrywkowo Potwierdzam. Podobnie nie wyobrażam sobie słuchania "The Wall" Pink Floyd. Dla mnie to jedna długa opowieść a nie pojedyncze piosenki. To samo z TDSOTM (czyli Ciemną Stroną Księżyca) oraz "Amused To Death" i "The Pros And Cons Of Hitchhiking". "The Final Cut" (aneks do "The Wall") też zyskuje przy słuchaniu zgodnie z zamysłem artysty. | Podawajcie kolejne concept albumy, te które lubicie. Ja też co nieco sobie przypomnę (z tych moich ulubionych, np. multiinstrumentalisty, Mike'a Oldfielda...) Przeorientował swoimi Dzwonami Rurowymi kulturę słuchania. Czyli: "Amarok" (jak najbardziej pasuje do tematu ale to ciężka męka, bo to raczej dźwięki niż muzyka) Przyjemniejsze muzycznie są: "Incantations" "Tubular Bells" "Ommadawn" "Hergest Ridge" | Niepodzielna jest Żywa Kontrola Urodzeń https://www.discogs.com/release/2675988-Birthcontrol-Birthcontrol-Live Edited October 30, 2024 by xetras Dopisek Quote
Bednaar Posted October 30, 2024 Report Posted October 30, 2024 (edited) 4 godziny temu, xetras napisał(a): Podobnie nie wyobrażam sobie słuchania "The Wall" Pink Floyd. Dla mnie to jedna długa opowieść a nie pojedyncze piosenki. To samo z TDSOTM (czyli Ciemną Stroną Księżyca) oraz "Amused To Death" i "The Pros And Cons Of Hitchhiking". "The Final Cut" (aneks do "The Wall") też zyskuje przy słuchaniu zgodnie z zamysłem artysty. No tak, chciałem zapodać coś spoza repertuaru najbardziej popularnej kapeli prog-rockowej, jaką jest Pink Floyd No, może obok Genesis. Na tej muzyce poznawałem rock progresywny i potem poszedłem dalej - poznałem m.in. te trzy kapele, które podlinkowałem. W przypadku King Crimson okazało się, że to miłość na całe życie. Mike'a Oldfielda próbowałem polubić, ale to nie moje klimaty - podobnie, jak np. Yes. Niedawno zainteresowałem się Henry Cow - a oni grali muzykę pomiędzy jazz-rockiem a prog-rockiem i awangardą. Już w innym wątku podlinkowałem ich debiut i fragmenty koncertów. To ich najbardziej prog-rockowy album, kolejna płyta, którą trzeba wysłuchać w całości (na youtube są tylko pojedyncze utwory), tym razem czerwona skarpeta na okładce : Edited October 30, 2024 by Bednaar Quote
kuman Posted December 7, 2024 Report Posted December 7, 2024 Rlxele https://music.apple.com/pl/album/talk-from-home/1024860097?l=pl&ls Quote
rafas Posted December 8, 2024 Report Posted December 8, 2024 Też nie da się przeskakiwać utworów i muzyka jak za starych czasów: Mike Oldfield - Return to Ommadawn (2017) https://tidal.com/browse/album/79287936?u 1 Quote
side Posted December 26, 2024 Author Report Posted December 26, 2024 (edited) 5 utworów, 16 minut, EP-ka, która płynie https://listen.tidal.com/album/287768174 JUDAH EARL - ESTES Edited December 27, 2024 by side Quote
iTomek Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 21 godzin temu, side napisał(a): 5 utworów, 16 minut, EP-ka, która płynie https://listen.tidal.com/album/287768174 Bo qrna każden ma tajdala 😬 Quote
wwd Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 35 minut temu, iTomek napisał(a): Bo qrna każden ma tajdala 😬 Tidala można ogarnąć za piątala Quote
timecage Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 40 minut temu, iTomek napisał(a): Bo qrna każden ma tajdala 😬 Każdy wkleja na czym ma. 22 godziny temu, side napisał(a): 5 utworów, 16 minut, EP-ka, która płynie https://listen.tidal.com/album/287768174 Chociaż to prawda, że może warto wpisać artystę i tytuł do posta, poza linkiem. Quote
iTomek Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 1 minutę temu, wwd napisał(a): Tidala można ogarnąć za piątala Można, ino po co płacić za oszukane MQA Sczególnie że płacę już za spoti family, bo cała nie wkręcona w audiofilię rodzina słucha (prawdziwa rodzina nie "rodzinka" i nie da się ich łatwo przestawić, do tego Qobuz dla mnie i do domu. Zreszta w tidalu tyż mam konto, tylko aktualnie nie opłacone z powodów jak wyżej czasem, jak bardzo potrzebuje to zapłacę za miesiąc A chodziło mię tylko o to żeby oprócz nic nie mówiącego linka wrzucać choć otwartym tekstem co to. 3 minuty temu, timecage napisał(a): Każdy wkleja na czym ma. Chociaż to prawda, że może warto wpisać artystę i tytuł do posta, poza linkiem. o toto właśnie 👍 Zresztą można też z tidala tego linka z ?u na końcu, co kieruje do listy różnych streamingów Quote
side Posted December 27, 2024 Author Report Posted December 27, 2024 2 godziny temu, iTomek napisał(a): Bo qrna każden ma tajdala 😬 Rozumiem, że zobaczyłeś, iż nie napisałem artysty i albumu, a bardzo ciebie to zaciekawiło, więc poprosiłeś, abym to zrobił tak? Judah Earl, a tytuł EP-ki to "Estes". Nie ma za co. 1 Quote
iTomek Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 5 minut temu, side napisał(a): Rozumiem, że zobaczyłeś, iż nie napisałem artysty i albumu, a bardzo ciebie to zaciekawiło, więc poprosiłeś, abym to zrobił tak? Judah Earl, a tytuł EP-ki to "Estes". Nie ma za co. Ano zaciekawiło, jak zawsze gdy ktoś poleca jakąś muzę, to chciałbym wiedzieć co to, bez potrzeby klikania, a już szczególnie tam, gdzie nie mogę bezpośrednio posłuchać jak w tidalu, bo i tak potem muszę se to wpisać gdzieś gdzie mogę Akurat na Ciebie trafiło, ale to taka ogólna uwaga do wszystkich polecających, a może i do administracji forum empeczystora, coby np. rozwijał automagicznie linki do tidala i innych streamów, tak jak to robi ze spotify i youtubem. Dzięki 🏆 1 Quote
wwd Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 (edited) 2 godziny temu, iTomek napisał(a): Można, ino po co płacić za oszukane MQA Rozumiem, ale gdyby jednak te 5 zeta Tobie zbywało to na rok można ogarnąć i legalnie EDIT: po promocji.... Edited December 27, 2024 by wwd Quote
side Posted December 27, 2024 Author Report Posted December 27, 2024 Jakbyś @wwd wiedział jak ogarnąć YT i Spoti za 5-10 złotych, to dawaj na PW. Quote
wwd Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 (edited) Sorki chłopaki, było bardzo długo w Plusie - wystarczyło kupić starter za 5zł i po aktywacji wchodził tidal na rok. Niestety promocja się skończyła - nie wiedziałem że już po. "W związku z wypowiedzeniem przez Tidal sp. z o.o. umowy, na podstawie której świadczony jest dostęp do Tidal dla abonentów Polkomtel z dniem 24 października 2024 r. nastąpi zakończenie współpracy z Tidal sp. z o.o" Edited December 27, 2024 by wwd Quote
docentore Posted January 12 Report Posted January 12 Dla tych, który Tool wydaje się zbyt matematyczny 2 Quote
kuman Posted Sunday at 07:47 PM Report Posted Sunday at 07:47 PM jednak na dłuższą metę mojo2 może zamęczyć na cieplejszych słuchawkach, a takie zrobiły się D5200 na zmodowanych padach. Także KA13 via laptop.... coś na pograniczu ambientu, elektroniki, Quote
Recommended Posts