Jump to content

Recommended Posts

Posted
23 godziny temu, Blob napisał(a):

Serwisy typu Spotify nie są dla mnie bo często słucham muzyki przez kilka dni a później przez np. miesiąc wcale.

Jeśli słuchasz na PC, to darmowe konto Spotify z reklamami daje radę, tylko trzeba uruchomić player w przeglądarce https://open.spotify.com , a nie w natywnej apce, i doinstalować uBlock Origin - wtedy nie ma reklam :) 

Posted (edited)

Używam na telefonie. Oprócz reklam irytujące jest to, że nie można słuchać wybranych utworów tylko trafia się na jakąś playlistę i trzeba przewijać piosenki co jest ograniczone. Dodatkowo widzę, że ostatnio wzięli się za obcięcie możliwości wyświetlania tekstu piosnek... Ale sprawdzę na PC żeby zobaczyć czy jakość audio jest lepsza niż na YouTube.

Edited by Blob
Posted
W dniu 25.06.2024 o 02:09, Blob napisał(a):

Oprócz reklam irytujące jest to, że nie można słuchać wybranych utworów tylko trafia się na jakąś playlistę i trzeba przewijać piosenki co jest ograniczone.

Jak komuś ciężko wydać 20 zł/miesiąc to tak jest właśnie.

Posted
6 godzin temu, Rafacio napisał(a):

Jak komuś ciężko wydać 20 zł/miesiąc

Jeśli to okazjonalne słuchanie, jak u kolegi, to jak najbardziej rozumiem.

W dniu 25.06.2024 o 02:09, Blob napisał(a):

Oprócz reklam irytujące jest to, że nie można słuchać wybranych utworów tylko trafia się na jakąś playlistę i trzeba przewijać piosenki co jest ograniczone.

Kiedyś używałem Spotify, potem przesiadłem się na Tidala, ale konto Spotify zostało. Niedawno sobie chciałem posłuchać na kompie, a że okazyjnie (chodziło bardziej o rekomendacje) to nie instalowałem apki i uruchomiłem ze strony. No i okazało się, że parę piosenek przeleciało i brak reklam :) - skojarzyłem, że to pewnie dzięki uBlockowi. Skakać po utworach jak najbardziej się da.

• Like 1
Posted
13 godzin temu, Rafacio napisał(a):

Jak komuś ciężko wydać 20 zł/miesiąc to tak jest właśnie.

Pisałem już wcześniej, że potrafię słuchać muzyki przez kilka dni a potem przez np. miesiąc nie słucham wcale (co przypomniał @Perul). Jaki sens jest płacić w takich okolicznościach?

Po paru dniach mam nowe pytania :

1. Czy jest różnica w dźwięku między low gain a high gain zakładając, że w danym utworze udaje uzyskać się taką samą głośność?

2. Od samego początku mam wrażenie, że wokale są przesunięte na lewo w każdej piosence. Czy może to wskazywać na jakąś wadę słuchawek? Przypominam, że mowa o he400se.

Posted
4 minuty temu, Blob napisał(a):

2. Od samego początku mam wrażenie, że wokale są przesunięte na lewo w każdej piosence. Czy może to wskazywać na jakąś wadę słuchawek? Przypominam, że mowa o he400se.

Wada słuchawek, słuchu, sprzętu. 

Posted
2 godziny temu, Blob napisał(a):

1. Czy jest różnica w dźwięku między low gain a high gain zakładając, że w danym utworze udaje uzyskać się taką samą głośność?

Wsłuchaj się przede wszystkim w "wykop" basu, może też ciut głębokość sceny.

Posted (edited)
4 minuty temu, Perul napisał(a):

I więcej góry przy HG.

Edited by neonlight
Posted
2 godziny temu, neonlight napisał(a):

Wada słuchawek, słuchu, sprzętu. 

Na innych słuchawkach tego nie ma, więc słuch raczej OK. Jest jakiś obiektywny sposób na sprawdzenie czy np. lewa słuchawka gra głośniej od prawej? Na słuch ciężko mi to jednoznacznie okreśłić.

16 minut temu, Perul napisał(a):

Nie chciałem pisać własnych odczuć żeby nikt się nimi nie sugerował. Wrażenie mam takie, że na LG jest trochę bardziej przestrzennie ale bas słabszy. Na HG wydaje się być trochę więcej dołu, ale przestrzenność jakby mniejsza. Za dużego wyboru nie mam, na low gain w wielu sytuacjach głośność nie byłaby wystarczająca, a przełączanie się co chwila między LG a HG byłoby irytujące.

Posted
19 minut temu, Blob napisał(a):

Jest jakiś obiektywny sposób na sprawdzenie czy np. lewa słuchawka gra głośniej od prawej?

Najpierw przełóż kable z lewej do prawej, jeśli to wina kabla, to się zmieni cichsza/inna słuchawka.

Żeby "wyeliminować" uszy, to zakładasz odwrotnie słuchawki, lewa na prawe ucho itd.

Przyjrzyj się jeszcze padom, bo one są na zatrzaski, i jeśli któryś z zatrzasków nie trzyma i jest "przedmuch", to ta słuchawka będzie już inaczej grała. Moim zdaniem lepiej z "przedmuchem", bo równiejsze i pełniejsze pasmo wtedy jest, zwłaszcza na słabszych sprzętach jak ten G6.

24 minuty temu, Blob napisał(a):

Na HG wydaje się być trochę więcej dołu, ale przestrzenność jakby mniejsza.

To raczej tylko wrażenie spowodowane większą ilością basu.

Posted
18 godzin temu, Blob napisał(a):

Jest jakiś obiektywny sposób na sprawdzenie czy np. lewa słuchawka gra głośniej od prawej?

Tak. Apka miernik dźwięku i zapuszczenie stałej częstotliwości z YT (najlepiej najniższej).

Posted

Przełożenie kabli nie zmieniło nic poza zamianą lewej słuchawki w prawą i vice versa. Pady również wydają się OK. Natomiast założenie słuchawek odwrotnie zdaje się sprawiać, że wokale są bardziej w centrum. Nie wiem tylko o czym to może świadczyć.

Posted
38 minut temu, Blob napisał(a):

Pady również wydają się OK.

Zdjąłeś i założyłeś pady ponownie? Tych niezatrzaśniętych zatrzasków to tak na oko nie widać, dopiero jak ktoś wie gdzie "macać", i gdzie wcisnąć.

To, że słuchawki założone odwrotnie grają równiej też może świadczyć o nieszczelności padów, bo inaczej się układają przez co może być szczelniej.

Posted

Tak, znalazłem tutorial na YouTube, zdjąłem i założyłem ponownie. Dalej wokale wydają się przesunięte na lewo.

2 godziny temu, neonlight napisał(a):

Masz lekki niedosłuch na jedno ucho.

Na innych słuchawkach nie ma tego problemu.

Posted
1 minutę temu, Blob napisał(a):

Na innych słuchawkach nie ma tego problemu.

Inna budowa ucha, w jednych słuchawkach będzie to niesłyszalne, natomiast w drugich przeciwnie, mam tak samo.

Posted (edited)

Może po prostu poproś żonę / dziewczynę czy kogo tam masz "pod ręką" żeby posłuchali i ocenili czy według nich słuchawki grają "równo". Tylko wcześniej im nie mów, że wg ciebie lewa gra ciszej (czy jaki inny problem tam jest), bo wtedy sobie tak wmówią z góry i test będzie spalony.

Edited by Dirian
Posted

Nie wiem czy dojdę do sedna problemu, może po prostu się przyzwyczaję.

Wykorzystam ten temat dalej, kwestia być może powiązana z tym co wyżej. Otóż często mam tak, że muzyka zlewa mi się w jedną papkę, niezależnie od słuchawek. Teraz jak zamieniałem kable i zakładałem słuchawki odwrotnie nagle wracała solidna separacja dźwięków i dobrze słyszalna scena dźwiękowa. Jak słucham normalnie to prędzej czy później robi się z muzyki jedna, zlana masa. Też tak macie? To jakieś psikusy które robi mózg? Coś innego? 

Posted

Jako, że zapadła niezręczna cisza to wracam z łatwiejszym pytaniem. Wygląda na to, że HE400SE będą pierwszymi słuchawkami które zostaną ze mną do końca swoich dni, w związku z tym już teraz chciałbym się zorientować czy są jakieś pady które nie pogarszają brzmienia i wygody i nie kosztują połowę tego co same słuchawki?

Posted (edited)
8 minut temu, Blob napisał(a):

Jako, że zapadła niezręczna cisza to wracam z łatwiejszym pytaniem. Wygląda na to, że HE400SE będą pierwszymi słuchawkami które zostaną ze mną do końca swoich dni, w związku z tym już teraz chciałbym się zorientować czy są jakieś pady które nie pogarszają brzmienia i wygody i nie kosztują połowę tego co same słuchawki?

Nie ma takich. Można dać 200+ a i tak brzmienie będzie inne, ciężko powiedzieć czy w przypadku HE400SE lepsze czy gorsze. Pozostają oryginalne, tak, w cenie słuchawek.

Edited by Leairve
Posted
22 minuty temu, Blob napisał(a):

czy są jakieś pady które nie pogarszają brzmienia i wygody i nie kosztują połowę tego co same słuchawki

Pewnie, że tak - zamienniki z Aliexpress, musisz tylko dobrać pod kątem jak najbardziej zbliżonych materiałów, w tym przypadku wszystkie "Mesh Fabric", chociaż i te z żelem chłodzącym też będą brzmieniowo bardzo blisko, a wygoda w upalne dni pewnie zyska

https://pl.aliexpress.com/item/1005005118462222.html

Posted

Ta tanizna z Ali ma podobną jakość jak oryginały, w końcu HiFimany też są z Chin i jakością wcale nie grzeszą ;) 

Posted

Nie jestem przeciwnikiem towarów z Chin, wiem, że potrafią robić porządne rzeczy za sensowne pieniądze z czego od lat korzystam. Trzeba jednak wiedzieć co i skąd kupować, dlatego upewniam się bo cena jest bardzo atrakcyjna.

Natomiast co do jakości wykonania HE400SE nie mam się do czego przyczepić. Wyglądają na wytrzymalsze niż AKG K240 i K702 które sprawiały wrażenie delikatnych i potrafiły skrzypieć. Do tego te gumki regulujące docisk padów które z czasem zaczynały się rozrywać.