Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jestem świeżym posiadaczem owych słuchawek, miałem tymczasowo używać ich z donglem podłączonym do PC ale jest to niewygodne. W związku z tym myślę nad innym tymczasowym rozwiązaniem póki finanse nie pozwolą na zakup czegoś lepszego. 

Czy da się kupić coś używanego co poradzi sobie z napędzeniem tych słuchawek w budżecie do 300 PLN? Chodzi o stacjonarny DAC, nie dongle. Z analizy dostępnych ofert wyłania się kilku kandydatów : NuForce uDAC 3, FiiO Olympus 2 (E10K), FX-Audio DAC-X6, Audiotrak Prodigy Cube Black Edition. Czy którykolwiek z nich się nada?

Posted (edited)

Fiio Q3 u mnie właśnie gra w tej chwili. Zależy jeszcze jak głośno słuchasz. Bo jak tak jak niektórzy na granicy przesteru słuchawek, albo i bębenków to żaden z w/w się nie nada. Jak normalnie (czyli w odniesieniu do kolumn tak by sąsiadom nie przeszkadzać) to zamiast w/w poszukałbym używek Fiio Q3 lub nawet Q1 mk2. Chociaż z w/w Audiotrak może być ok. Co prawda miałem go dawno temu, ale spokojnie napędzał AKG K240 Studio, więc i z HE400 sobie poradzi.

Edited by Rafacio
Posted

Można atakować iFi Zen Dac (V1) w okolicach 300-350 zł. Widywałem w tej cenie, nawet ostatnio kupiłem na allegro lokalnie za 320 zł z przesyłką smart. W tej cenie raczej no-brainer.

Jeszcze Creative SBX G6 jest spoko, za jakieś 260 zł z g-stocka były niedawno, ale nie wiem czy wciąż są. Jeśli nie, to pewnie niedługo wrócą. Tutaj na minus sterowanie głośnością, gałka jest cyfrowa i szczerze to beznadziejna, trzeba nią kręcić wolno bo się gubi. Na plus moc w swojej klasie i jack mikrofonowy jeśli ktoś potrzebuje.

Raczej polowałbym na Zen Daca. Na luzie zasili ci twoje słuchawki, a jakbyś zamienił na coś troszkę bardziej wymagającego to powinno styknąć z wyjścia zbalansowanego. ;)

• Like 1
Posted

@Leairve

Creative SBX G6 widzę, że jest właśnie dostępny. Mam mieszany stosunek do produktów Creative. Tak się składa, że dongiel którego używam to SXFI AMP i jestem z niego zadowolony. Potrzebuję jakiegoś odniesienia aby podjąć decyzję. Jak wypada G6 w porównaniu do SXFI AMP i Zen Dac (którego swoją drogą też kiedyś miałem)?

Posted (edited)

Fiio Q3 znakomicie sprawdza się od 06.05 z HE400SE i to na niskim gain. No chyba, że ktoś słucha muzyki głośno, na granicy pęknięcia bębenków w uszach lub rozerwania membran w słuchawkach to wtedy nie wiem.

Edited by Rafacio
Posted (edited)
6 godzin temu, neonlight napisał(a):

@Blob Jeżeli sprzedawca wiedział, co robi, to jest to dobry amp dla Twoich HE400se. ZenDac jest za cienki dla planarów, ten SBX G6 i Fiio'łki również.

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-sluchawkowy-diy-CID99-IDZt8CO.html

Tyle że to sam wzmacniacz. Dołóż DACa i już mamy jakieś 600 zł zamiast 300 założonych przez @Bloba.

Poza tym uważam, że to że Zen DAC jest "za cienki do planarów", to przynajmniej w większości przypadków bzdura. Osobiście nie miałem HE400SE ale Sundary grały mi (z wyjścia zbalansowanego) z grubsza tak samo z samego Zen DACa V2 jak i z dodatkowego Zen CANa. Te minimum 1W, 2W, 5W żeby "planary zagrały", czy ile tam sobie jakiś inny bajkopisarz wymyśli, można, no właśnie, włożyć między bajki. Sam w to długo wierzyłem. A praktyka wygląda tak, że HE1000 Stealth lecą z samego dongla Aune Yuki (max 160mW @32Ω) tak samo dobrze jak z tandemu Yuki + A90 (pewnie max parę W @32Ω), oczywiście z dość małym, choć zazwyczaj wystarczającym (w żadnym wypadku do equalizacji) zapasem głośności. Z tymi kolosalnymi wymogami mocy to mogła być prawda przez jakiś moment w historii słuchawek 10 lat temu, tego nie kwestionuję, no ale jeśli to się tak ugruntowało że do teraz mamy powtarzane, to trochę wstydliwa sprawa. :D

Edited by Leairve
  • Like 1
Posted

Każde planary jakich słuchałem, zyskują wraz z mocą wzmacniacza. Ale to nie jest tak, że na czymś słabszym nie da się ich słuchać, po prostu gorszy jest impakt basu, wielkość sceny, swoboda prezentacji itp. Owszem na słabych źródłach bywa kiepsko, ale nieraz wystarczy 100-200mW mocy więcej, żeby było zauważalnie lepiej, a potem zmiany nie są już tak duże.
Posiadam HE400se i jak dla mnie to dongiel FiiO KA13, który po balansie ma 2x550mW, do nich wystarcza, to są jedne z łatwiejszych do napędzenia planarów.

• Like 2
Posted (edited)

Mi wystarcza Q3 co ma chyba 160mW przy 32 omach. Po osiągnięciu mocy 1 mW słuchawki HE400 waliłyby mi w uszy głośnością 91 dB, raczej dla mnie nie do zniesienia. Raczej moce używane przeze mnie są niższe niż ten 1 mW. Jak słucham na kolumnach to 80dB w miejscu gdzie siedzę (kiedyś mierzyłem) wydaje mi się być już bardzo głośnym słuchaniem. W słuchawkach takiej subiektywnej głośności też raczej nie przekraczam. To jaki ułamek miliwata używam? 

Edited by Rafacio
Posted

@Leairve autor już ma DAC'a w postaci SXFI Amp. ;)

Odnośnie niskiego zapotrzebowania na prąd, to to według mnie jest totalna bzdura. Wystarczy posłuchać planary (niektóre dynamiki również) z dongla, a następnie z czegoś, co ma przynajmniej(!) 1W/32ohm i tak, jak @Perul napisał, przede wszystkim jest znacznie lepszy impakt basu. 

Tylko, żeby to usłyszeć, trzeba słuchać muzyki, a nie się w nią wsłuchiwać. ;)

• Like 3
Posted
2 godziny temu, neonlight napisał(a):

Odnośnie niskiego zapotrzebowania na prąd, to to według mnie jest totalna bzdura. Wystarczy posłuchać planary (niektóre dynamiki również) z dongla, a następnie z czegoś, co ma przynajmniej(!) 1W/32ohm i tak, jak @Perul napisał, przede wszystkim jest znacznie lepszy impakt basu. 

Jako że nigdy nie miałem okazji słyszeć wpływu mocy na jakość dźwięku, pomijając brak zapasu przy np. starych ortodynamikach odpalanych z małego DAPa, czy jest jakaś literatura tłumacząca zjawiska, które wpływają na to, ze to dużo wyższe napięcie poprawia impakt na basie? Skoro to tak istotne, to chyba łatwo takie rzeczy wyłapać na charakterystyce częstotliwościowej albo pomiarze harmonicznych.

• Like 1
Posted
5 minut temu, kubachim napisał(a):

Jako że nigdy nie miałem okazji słyszeć wpływu mocy na jakość dźwięku, pomijając brak zapasu przy np. starych ortodynamikach odpalanych z małego DAPa, czy jest jakaś literatura tłumacząca zjawiska, które wpływają na to, ze to dużo wyższe napięcie poprawia impakt na basie? Skoro to tak istotne, to chyba łatwo takie rzeczy wyłapać na charakterystyce częstotliwościowej albo pomiarze harmonicznych.

Ja polegam na swoim słuchu, nie potrzebne mi są żadne pomiary, aby wiedzieć, czy jest pozytywna zmiana przy większym napięciu, czy też nie - za duży staż mam w tym hobby.

• Like 1
  • Haha 1
Posted
5 minut temu, neonlight napisał(a):

Ja polegam na swoim słuchu, nie potrzebne mi są żadne pomiary, aby wiedzieć, czy jest pozytywna zmiana przy większym napięciu, czy też nie - za duży staż mam w tym hobby.

Ja nigdy nie słyszałem tego, co czym się tu pisze, dlatego ciekawi mnie bardziej techniczno-naukowe wyjaśnienie, gdyż ludzki słuch jest ułomny i bardzo łatwo go oszukać. 

• Like 1
Posted

Słuchajcie pany, wczoraj na szybko poczytałem o tym Creative SBX G6 i zdecydowałem się na zakup z B-stock. Razem z kodem rabatowym dostępnym na stronie wyszło 242 PLN. Tak jak pisałem, jest to rozwiązanie tymczasowe, z czasem mam zamiar kupić Topping DX3 Pro+. Jeżeli ten G6 będzie grał na poziomie nie gorszym niż SXFI AMP to będę zadowolony. Paczka powinna przyjść w przyszłym tygodniu, jest trochę obaw bo owo urządzenie uchodzi za dość problematyczne ale mam nadzieję, że będzie OK.

Tyle ze strony autora wątku, temat może dalej żyć swoim własnym życiem 🙃

• Like 3
Posted
5 godzin temu, Blob napisał(a):

Jeżeli ten G6 będzie grał na poziomie nie gorszym niż SXFI AMP to będę zadowolony.

Miałem okazję porównać bezpośrednio te dwa sprzęty, i jak dla mnie to grają bardzo podobnie. G6 ma trochę więcej mocy, co lekko słychać na bardziej wymagających słuchawkach, typu ortodynamiki, ale na słuchawkach mało wymagających to nie podjąłbym się rozróżniania w ślepym teście.

• Thanks 2
Posted

słucham he400se na Aune X1s i jest ok, ale jak podepne Zen air Can to faktycznie dostają kopa na basie. 

• Like 1
Posted
W dniu 20.06.2024 o 14:00, neonlight napisał(a):

@Leairve autor już ma DAC'a w postaci SXFI Amp. ;)

Tylko, żeby to usłyszeć, trzeba słuchać muzyki, a nie się w nią wsłuchiwać. ;)

Dokładnie tak, ale ludzie często wyciągają dalekoidące wnioski na 1-2 przykładach i potem im się wydaje, że tak się zachowują wszystkie słuchawki. 

Są planary, które bardzo dużo zyskują przy mocniejszym wzmacniaczu (np. Moondrop Venus, susvara,gl2000) a są takie, którym nie robi to większego znaczenia (nowsze hifimany, avantone planar). 

Co do creative G6...mam G5 jako karta muzyczna do kompa. Czasem podpinam jakieś słuchawki i efekt zwykle jest mizerny. Fostex th610 graly slabo, Sony Z7 też ( bardzo słaba kontrola basu). Dźwiękowo to jest poziom Dragonfly Black lub gorzej. Jak na te 300zl to wiadomo, że poprawa względem karty muzycznej w kompie będzie spora, ale cudów nie ma się co spodziewać.

• Like 1
Posted (edited)

Creative zrobił mi niespodziankę i DAC przyszedł już dzisiaj (miał być najwcześniej w poniedziałek). 

DAC jest w stanie idealnym, wygląda jak nowy. Wykonanie robi dobre wrażenie mimo, że to plastik, w tej cenie absolutnie nie ma się do czego przyczepić. Spód wygląda na jakąś gumę ale bez problemu mogę przesuwać G6 po biurku więc w tym aspekcie nie pomaga. Nie jest to jednak problemem, słuchawki musiałyby mieć za krótki kabel aby to sprawiało kłopoty.

Słucham w Trybie Bezpośrednim (wyłącza wszystkie psedo-ulepszacze dźwieku). Dopiero około godziny słuchania, jednak już teraz mogę powiedzieć, że jest dobrze. W niektórych instrumentalnych utworach w wysokiej jakości jest pewne wrażenie fizycznej obecności instrumentów. Głośności na high gain wystarczy z dużym zapasem. 40% w systemie a w Foobar suwak głośności na mniej niż połowę przez większość czasu.

Pierwsze wrażenia pozytywne, audio w solidnej jakości za grosze - 369 PLN słuchawki + 242 PLN za DAC. Tylko osoby mające doświadczenie ze znacznie lepszym sprzętem mogłyby narzekać. Integra z płyty głównej może się schować pod stół ze wstydu.

Edited by Blob
  • Like 4
Posted (edited)
W dniu 21.06.2024 o 23:14, Blob napisał(a):

Głośności na high gain wystarczy z dużym zapasem. 40% w systemie a w Foobar suwak głośności na mniej niż połowę przez większość czasu.

Jedna z teorii mówi by nie regulować głośności w kompie, a potencjometrem na urządzeniu.

Tylko osoby mające doświadczenie ze znacznie lepszym sprzętem mogłyby narzekać.

🤣 Zaraz cię jakiś doświadczony wyjaśni, że jakbyś miał z 5 kW mocy to można cokolwiek mówić o jakości, a słuchanie muzyki ciszej niż 110dB to nie słuchanie😂

Edited by Rafacio
Posted

40% w systemie a w Foobar suwak głośności na mniej niż połowę przez większość czasu.

toś wymyślił. W takim razie na co ci potencjometr?

• Like 1
Posted

Creative zrobił mi niespodziankę i DAC przyszedł już dzisiaj (miał być najwcześniej w poniedziałek). 

Słucham w Trybie Bezpośrednim (wyłącza wszystkie psedo-ulepszacze dźwieku). Dopiero około godziny słuchania, jednak już teraz mogę powiedzieć, że jest dobrze. W niektórych instrumentalnych utworach w wysokiej jakości jest pewne wrażenie fizycznej obecności instrumentów. Głośności na high gain wystarczy z dużym zapasem. 40% w systemie a w Foobar suwak głośności na mniej niż połowę przez większość czasu.

Pierwsze wrażenia pozytywne, audio w solidnej jakości za grosze - 369 PLN słuchawki + 242 PLN za DAC. Tylko osoby mające doświadczenie ze znacznie lepszym sprzętem mogłyby narzekać. Integra z płyty głównej może się schować pod stół ze wstydu.

Gratulacje. Niewielkim kosztem zrobiłeś spory upgrade względem karty muzycznej w kompie. 

Wiadomo, że zawsze są jakieś lepsze sprzęty, ale najważniejsze to być zadowolonym, bo stopień zadowolenia wcale nie zależy od ilości wpompowanej kasy w audio a często jest odwrotnie proporcjonalny.

31 minut temu, Rafacio napisał(a):

Jedna z teorii mówi by nie regulować głośności w kompie, a potencjometrem na urządzeniu.

Akurat w tym przypadku pokrętło na karcie reguluje głośność w kompie. 

• Like 1
Posted
1 minutę temu, BearPL napisał(a):

Gratulacje. Niewielkim kosztem zrobiłeś spory upgrade względem karty muzycznej w kompie. 

Wiadomo, że zawsze są jakieś lepsze sprzęty, ale najważniejsze to być zadowolonym, bo stopień zadowolenia wcale nie zależy od ilości wpompowanej kasy w audio a często jest odwrotnie proporcjonalny.

Akurat w tym przypadku pokrętło na karcie reguluje głośność w kompie. 

No tak. To Creative. 

Posted

Z tą głośnością jest dokładnie tak jak @BearPL napisał. Przy innych DACzkach dawałem 100% w systemie. 

W tej cenie nie widziałem nic lepszego niż ten G6 i do tego z gwarancją, jeżeli nie zacznie sprawiać żadnych problemów to będę zadowolony. Po kilku dniach słuchania nie mam żadnych poważnych zarzutów w kwestii jakości dźwięku. Z drugiej strony jednak musiałbym posłuchać He400se podłączonych do czegoś lepszego by zobaczyć czy coś tracę, a jeśli tak, to jak dużo.

Są też minusy, różnica w jakości między plikami FLAC a muzyką z YouTube jest na tyle wyraźna, że odechciewa się używać jutuba do słuchania muzyki. Serwisy typu Spotify nie są dla mnie bo często słucham muzyki przez kilka dni a później przez np. miesiąc wcale. Widziałem promocję Tidal na rok dla klientów Plusa to może w ten sposób ogarnę sobie temat za grosze...