Jump to content

Question

Posted

Witam serdecznie, tak jak w temacie, szukam słuchawek zamkniętych do biura za około 1,5 tysiąca. Jestem otwarty na używki. Obecnie używam sony wh-1000xm5, ale niestety ich jakość dźwięku pozostawia sporo do życzenia, a przynajmniej mi nie podchodzą w większości utworów. Z innych doświadczeń słuchawkowych posiadam jeszcze Monolith M1070, które są w porządku, ale też bez szczególnej rewelacji i Beoplay H6 - te spośród wszystkich wymienionych grają dla mnie najatrakcyjniej. Ich jedyny mankament tkwi w samej wielkości, są prawie nauszne, chciałbym znaleźć coś nieco większego. 

Póki co wypatrzyłem Denon D5200 i Dt1770 Pro, ale jestem ciekaw, czy może jest jeszcze coś innego co powinienem wziąć pod uwagę. Niestety nie mam bladego pojęcia jakiego rodzaju strojenie preferuję. Chciałbym tylko, żeby radziły sobie dobrze z muzyką akustyczną, gdzie dużo się dzieje. 

Pozdrawiam 

17 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

A czym napędzasz te Monolith M1070?  (wzmacniacz/dac/źródło) ? Mogły Ci nie przypasować, bo dostały za mało prądu, albo inne elementy toru są słabej jakości.

Z zamkniętych zawsze polecam Sony Z7. Są fantastyczne.

Dużo tańsze, ale bardzo dobre są Blon B50. Możesz kupić na amazon.pl i masz 30 dni na zwrot w razie czego. Opinie na necie mają mieszane i nie za bardzo wiem czemu. 

Możesz też zapolować na używki Fostex Th610. Do muzyki akustycznej też świetne.

D5200 ani DT1770 niestety nie słyszałem.

Edited by BearPL
  • 0
Posted (edited)

Jeżeli akustyka to efekciarsko grają Grado, ja miałem model SR325x i bym tutaj polecił. Między powyższymi Soniakami będzie przepaść. Warto też zainteresować się Audio-Technica np. R70X 

EDIT. Sorki teraz doczytałem, że zamknięte. To może być mały problem i chyba faktycznie pozostają Beyery i coś z Audio-Technica.

Edited by x86
  • 0
Posted

Skoro nie ma pewności, jakie strojenie Ci odpowiada, fajną opcją może być kupno czegoś nowego (z możliwością zwrotu). Idealnie w budżet wpasowują się Sennheisery hd620s. Z innych pomysłów - Beyerdynamic dt 700 pro x? Akg k371?

• 0
Posted

Mocno polecam sprawdzić Austrian Audio Hi-X60. Neutralne, szczegółowe ze świetną separacją i sceną, nówki poniżej budżetu. Powinny Ci zagrać elegancko, a w razie gdyby nie, to jw. możesz zwrócić.

• 0
Posted

Jak muzyka akustyczna gdzie dużo się dzieje to może jakieś zamknięte planary? Czym chcesz napędzić słuchawki ?

• 0
Posted

Jeżeli interesują Cię denony 5200 to popolujesz na amazon i trafisz do 1500zł. Ceny od 1300 do 1800 zależy od dnia, 30 dni na zwrot. Ja nigdy nie miałem problemów. Fajne, bezpieczne słuchawki, bardzo przyjemnie strojone.

• Like 1
  • 0
Posted
W dniu 11.06.2024 o 09:12, wegorz napisał(a):

Chciałbym tylko, żeby radziły sobie dobrze z muzyką akustyczną, gdzie dużo się dzieje. 

Słucham sporo jazzu akustycznego, w tego rodzaju muzyce bardzo dobrze sprawdzają się AKG K271 MkII, których z przyjemnością używam od listopada 2021 :) 

• 0
Posted

Jestem w podobnej sytuacji i mocno rozważam nowe Sennheisery HD620S i jubileuszowe Beyery DT770 Pro X LE.

- HD620s - odsłuchiwałem je w salonie zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Charakterystyka jest bardzo zbliżona do HD660s2, nieco więcej midbasu ale bez przesady. Średnica jak to zwykle bywa w Sennheiserach mocno zarysowana. Po pobieżnym (~1h) odsłuchu miałem o nich lepsze zdanie niż o ~50% droższych Focalach Azurys, które tez testowałem.

- DT770ProXLE - tych nie miałem okazji próbować, ale przez ~1 rok używałem (na zmianę) DT770 Pro 32 ohmy. Lubiłem te słuchawki, ale z czasem zaczęła mnie przeszkadzać nieco zbyt ostra charakterystyka (V) no i na stałe zarobiony kabel. Ten jubileuszowy model ma miec niby te rzeczy poprawione (przetworniki z DT700 i odpinany kabel), więc może to być ciekawa opcja. 

• 0
Posted
13 minut temu, miszczto napisał(a):

Lubiłem te słuchawki, ale z czasem zaczęła mnie przeszkadzać nieco zbyt ostra charakterystyka (V)

Skoro nie lubisz charakterystyki V, to spróbuj AKG K271 MkII - zupełnie inne granie, z podkreślonym środkiem pasma, tylko basu może Tobie brakować (punktowy, krótko wybrzmiewa). Plus odpinany kabel i pady do wyboru: skóra lub welur. 

Miałem okazję sprawdzić DT770... no i w końcu po porównaniach kupiłem wtedy K271 :) 

• 0
Posted
23 minuty temu, Bednaar napisał(a):

Skoro nie lubisz charakterystyki V, to spróbuj AKG K271 MkII - zupełnie inne granie, z podkreślonym środkiem pasma, tylko basu może Tobie brakować (punktowy, krótko wybrzmiewa). Plus odpinany kabel i pady do wyboru: skóra lub welur. 

Miałem okazję sprawdzić DT770... no i w końcu po porównaniach kupiłem wtedy K271 :) 

Nie chodzi o to, że nie lubię Vki, ale te Beyery bardzo ciężko było mi wysterować w EQ i zbyt dużo informacji ginęło poprzez wytłumioną średnicę. Być może w innej wersji (250ohm?) dałoby się odzyskać detale. 

Nie testowałem wielu AKG, ostatnie jakie miałem w rękach to K371 - dźwięk mi się podobał (Harman), ale wykonanie już nie. Nowy model a już okrutnie trzeszczał przy słuchawce przy byle ruchu. 

• 0
Posted
Godzinę temu, miszczto napisał(a):

Nie testowałem wielu AKG, ostatnie jakie miałem w rękach to K371 - dźwięk mi się podobał (Harman), ale wykonanie już nie. Nowy model a już okrutnie trzeszczał przy słuchawce przy byle ruchu. 

K271 to zupełnie inny model, zarówno pod względem wykonania, jak i dźwięku. 

• 0
Posted
W dniu 13.06.2024 o 11:15, Bednaar napisał(a):

K271 

Bardzo fajne słuchawki

• Thanks 1
  • -1
Posted

Dt1770 Pro mogą fajnie wypadać w muzyce akustycznej, z tego co pamiętam to gitary brzmiały tam bardzo przyjemnie. Jednak ich strojenie jest mocno neutralne i zarazem dość specyficzne, więc nie wiem czy kupiłbym je w ciemno. Nie w każdym gatunku się odnajdą.