Jump to content
  • 0

Słuchawki + DAC/AMP dla laika , aby wejść na wyższy level

Trelu

Question

Witam wszystkich użytkowników forum , a zarazem zwracam się z prośbą o polecenie laikowi DAC/AMP + słuchawek do odsłuchów w zaciszu domowym.

Pewnie to nic nowego ale powiem jak większość użytkowników na 1. miejscu stawiam na jakość dźwięku , 2. to wygoda , a 3 rozwiązania typu odpinany kabel.

Do tej pory korzystałem z Galaxy Buds FE , Sony WH-1000xm3 podłączonego do samsunga s24 oraz PC za pomocą dongla z aptx 4.0 ugreen. Aktualnie nie zależy mi na ANC bo i tak go w domu nie wykorzystuje ,no i bluetoothu chociaż to duży atut w 2024r. Bardzo oczekiwałbym słuchawek które zagrają dużo lepiej niż obecnie mi posiadane. Nie szukam słuchawek do krytycznego odsłuchu i monitoringu, chce aby były skierowane na fun , wciągający wokal , melodyjność , no i nie męczyły słuchacza) Z mojego mini reaserchu miałem okazje odsłuchać u znajomego kilka par słuchawek AKG jakieś , ale najbardziej zapadły mi  w pamięć Sennhaisery HD600 które mi się spodobał lecz miał 2 wady niewybaczalne 😜  1. Otwarte słuchawki ( wszystko super ,super scena ) ale domowników wnerwia taka konstrukcja słuchawek więc w gre wchodzą tylko zamknięte ewentualnie półotwarte, trochę mało basu minimalnie więcej było by idealnie , ale za to miał nieziemskie wokale na duży +

Muzyki słucham głównie na PC w domowym zaciszu bazując na -> youtube bo jest mi najwygodniej i znajduje tam najwięcej perełek , ale używam też do swoich ulubionych wokalistów Tidala w wersji max.

Gatunki muzyki jakich słucham można rzec prawie wszystko od nowoczesnego rocka, wokali japońskich po muzykę rozrywkową , (unikam jedynie disco polo , hip hopu i rapu)
Poważnie rozważam zakup nad słuchawkami zamkniętymi,pół otwartymi, mam na chwile obecną 1 typ który przemawia do mnie z opisu Sennhaiser HD620S,  ale jestem otwarty na propozycje słuchawki max 1700zł no i jakiś dac nie wiem ile to kosztuje nawet ,ale obstawiam z  300zł chyba będzie dobrze.?  Poniżej podam 3,4 piosenki które lubię tak aby był jakiś zarys:

1. Piosenka
2. Piosenka

3. Piosenka

4. Piosenka

Edited by Trelu

Recommended Posts

• 0
39 minut temu, Trelu napisał(a):

Bardzo dziękuje wam za tak liczne opinie i pomoc, to co udało mi się na chwile obecna wywnioskować z waszych poleceń mamy tak

# Hiby FC4 + Beyerdynamic DT990 Pro 80 ohm

# AudioQuest NightHawk Carbon ( Ciekawe ale są tylko używane na allegro po 1700zł , a jednak wolałbym coś nowego😶 )

# Rode NTH-100 / Rode NTH-100 M ( intrygująca propozycja , ale coś mi nie gra ten mikrofon z dopiskiem M no i budowa tych muszli, na + że zamknięte )

# Fostex TH610 ( bardzo ale to bardzo ładne słuchawki tylko wykraczają grubo ponad mój budżet )

# HD660S2 ( jeśli podobało mi się granie HD600 , to duża różnica bo cena to tak 2200zł )

# Beyerdynamic DT880 Pro 250Ohm ( kolejna ciekawa propozycja ale jak to napędzić 250 ohm ,  oraz nie wydając 2 tyle na dac/amp ?)

# Aune AR5000 ( coś pięknego z wyglądu , jeśli tak samo grają rozrywkowo jak wyglądają jestem za , mimo iż są otwarte)

Ogólnie możemy nagiąć percepcje jeśli chodzi o słuchawki doszedłem do pewnych kompromisów ,jeśli to wpłynie dużo bardziej na jakość dźwięku mogą być otwarte.

Jeśli grają muzykalnie i wciągają słuchacza to moimi liderami z słuchawek są:

1. Aune AR5000

(czy ktoś z użytkowników forum posiada i może wypowiedzieć się , jak grają wokale czy są do HD600 zbliżone , czy będę musiał dużo grzebać w Equalizerze ?)

2. HD 620S (czy warto kupić je w ciemno , i liczyć iż będzie to zamknięte hd600 ?)

3. HD660S2 / HD600 / HD650 (czy może jednak dopłacić do HD660S2 i kupić dac za 2-3 miesiące, czy będą one jakoś grały pod integrą z PC ? )

4. Focal Azurys (ładne słuchawki to samo co up czy warto dopłacać, i jak to mniej więcej gra?)

Według mnie bier Aune. To że granie HD600 ci się podobało nie znaczy, że jak usłyszysz coś innego, to nie spodoba ci się bardziej. ;) Z tego co pamiętam uchodzą za przestrzenne i gładko grające, będąc przy tym po jasnej stronie. Przesłuchałem utwory które wysłałeś wcześniej na Fostexach, teraz na HE1000 Stealth i uważam że zarówno przestrzeń (szczególnie utwory 1 i 4) jak i podstawa basowa (szczególnie utwory 2 i 4) robią w nich dużą robotę i dziwię się, że na pozbawionych basu i szerokiej sceny HD600 to mogło ci zabrzmieć dobrze. Aune według mnie na bank zagrają te utwory lepiej. Tylko żeby się nie okazało, że jednak nie będziesz mógł sobie swobodnie słuchać, bo przeszkadzasz domownikom. 😕

Azurysy nowe to niewiele wiadomo. @photo_shoot_trav się nimi ostatnio chwalił więc może ci coś więcej skrobnie. Na pewno basu będą miały więcej niż Aune a niż HD600 to już w ogóle oczywista oczywistość. No i zamknięte tak jak początkowo chciałeś. Tylko, że... obawiam się że osobiście z tego co na ich temat słyszałem mnie by bardziej leżały Aune, szczególnie przez to że są otwarte (więc dla wielu - w tym dla mnie - prawdopodobnie lepsze :P), a sporo tańsze... Bałbym się za dużej buły na dole w przypadku Focali.

A odpowiadając na pytanie: to że HD620 będą jak zamknięte HD6.. to myślę że na luzie można założyć, bo już "otwarte" HD6.. grają praktycznie tak "szeroko" jak słuchawki zamknięte. :D

Edited by Leairve

• 0
21 minut temu, Play napisał(a):

Hiby FC4 + Beyerdynamic DT990 Pro 80 ohm. Będzie pan zadowolony

Lepiej coś zamkniętego, skoro domownicy się burzą. Poza tym "skierowane na fun , wciągający wokal , melodyjność , no i nie męczyły słuchacza" - to mi tak średnio do bayerdynamiców pasuje :) , ale nie słyszałem ich z Hiby FC4, więc może działa on cuda. 

O dobre zamknięte słuchawki dość trudno. Z zamkniętych mogę polecić BLON B50. Dość łatwo napędzić. Jak chcesz poziom wyżej to Sony Z7, które mają więcej powera, ale potrzebują tez lepszego kabla i mocniejszego wzmacniacza, jeśli chciałbyś z nich wycisnąć te 95%. Z mocnego DAPa też zagrają dobrze.

Sennhaiser HD620S to nowy produkt, więc cena jest jeszcze dość wysoka. Słuchawki w obudowie 560s tylko zamknięte za 1600 zł ...hmmm. Musiałyby grać duużo lepiej niż 560s, które używane można dostać w okolicy 400 zł od czasu do czasu. Jakoś trudno mi w to uwierzyć. 

• 0

12 godzin temu, Trelu napisał(a):

chce aby były skierowane na fun , wciągający wokal , melodyjność , no i nie męczyły słuchacza

1. miejscu stawiam na jakość dźwięku , 2. to wygoda , a 3 rozwiązania typu odpinany kabel.

w gre wchodzą tylko zamknięte ewentualnie półotwarte

Jak Ci siądą NighHawk, to może być dla Ciebie koniec poszukiwań audio, ewentualnie po długiej podróży znowu do nich wrócisz. Spełniają one wszystkie Twoje wymagania.

Komfort to absolutna czołówka ze wszystkich słuchawek, wliczając te najdroższe za kilkadziesiąt tysi. Kabel oczywiście odpinany.

Niestety nie są już produkowane, więc post bardziej w ramach ciekawostki, ewentualnie można rozglądać się na allegro/olx za nimi.

Jakoś wykonania premium. Są wykonane z ciekłego drewna i lakierowane, żeby tutaj uprzedzić komentarze w stylu plastikowych muszli, bo to nie prawda.

Dodam też, że pierwsza seria (drewniaki), grają lepszym, bardziej wyrafinowanym dźwiękiem od Carbonów, nawet na tych samych padach. Chyba, że moja sztuka była z jakichś biocelulozowych odrzutów. Jednak pierwszą edycje już bardzo trudno znaleźć, więc Carbony też będą ok.

nh

Edited by Artorias
  • Like 2
  • Thanks 2

• 0

A Rode NTH-100 ? Dostępne od ręki, w dobrej cenie, zamknięte i przyrównywane do HD600. Ja ich nie słuchałem ale mam zaufanie do opinii forumowego kolegi który je poleca :D

• Like 1
  • Thanks 2

• 0

Według mnie nic nie przebije w tej cenie w "zamkniętej" kategorii używanych Fostex TH610. Te słuchawki średnio izolują jeśli chodzi o dźwięki z otoczenia kiedy ty słuchasz (no coś tam izolują), za to całkiem mało grają na zewnątrz, więc z domownikami nie powinno być problemu. Miałem wcześniej Sennheiser HD650 i sprzedałem tego samego dnia po otrzymaniu TH610. ;) TH610 mimo że "zamknięte" / półzamknięte to scenę miały szerszą od HD650 i też grały na moje ucho przyjemniej. I do nich nie trzeba jakiegoś potężnego wzmacniacza, wystarczy pierwszy lepszy polecany dongiel.

Ale jeśli chodzi tylko o nowe, to sam jestem ciekaw Rode NTH-100 które @x86 wspomniał. Skądś się te dobre opinie biorą, może nie do końca z D tak jak moim zdaniem w przypadku HD650. :D

• Like 1

• 0

Uwaga, niepopularna na tym forum opinia ;)
Słuchawki zamknięte mocno odstają od jakości otwartych więc do poziomu oryginalnych HD600 nawet się nie zbliżysz.
Zresztą sennheisery nie są aż takie głośne na zewnątrz więc jeśli się podoba, to nie ma co szukać dalej i brać HD600/650/6XX, a jeśli taniej to HD560S

A jeśli chodzi o bas, to zrobić sobie EQ i dodać ile chcesz decybeli z zejściem do 20Hz. (polecam +10dB)

Edited by Pioj
  • Confused 1

• 0
45 minut temu, Leairve napisał(a):

Skądś się te dobre opinie biorą, może nie do końca z D tak jak moim zdaniem w przypadku HD650. :D

Są gusta i guściki bo przykładowo dla mnie wybór jest prosty pomiędzy HD650 czy TH-610 pod kątem dźwięku ;) A jeżeli jeszcze dochodzi dużo niższa cena to już sprawa oczywista :D

Tańsze HD660S2 "robią jak chcą" TH-610 i Fostexom pozostaje tylko argument zamkniętej muszli, choć nie do końca izolacja od wewnątrz wypada dobrze.

Edited by x86
  • Like 3

• 0
9 minut temu, x86 napisał(a):

Są gusta i guściki bo przykładowo dla mnie wybór jest prosty pomiędzy HD650 czy TH-610 pod kątem dźwięku ;) A jeżeli jeszcze dochodzi dużo niższa cena to już sprawa oczywista :D

Tańsze HD660S2 "robią jak chcą" TH-610 i Fostexom pozostaje tylko argument zamkniętej muszli, choć nie do końca izolacja od wewnątrz wypada dobrze.

Jeśli kiedyś nabędę wzmacniacz lampowy z wyższej półki to wezmę jeszcze raz HD600/HD650 na próbę, może wtedy zagra to lepiej niż po prostu dobrze.

Ze "zwykłego wzmacniacza" to wolałem 2x tańsze DT880 od HD6XX.

Te słuchawki po prostu brzmią na moje ucho nienaturalnie. Są dziwnie przytłumione co kompletnie nie sprawdza się w grach i filmach, a i tak potrafią kłuć w uszy wysoką średnicą... 

• Like 1

• 0
31 minut temu, Leairve napisał(a):

Jeśli kiedyś nabędę wzmacniacz lampowy z wyższej półki to wezmę jeszcze raz HD600/HD650 na próbę, może wtedy zagra to lepiej niż po prostu dobrze.

Na temat lamp się nie wypowiadam bo miałem tylko kilka urządzeń i to nie najwyższej klasy (wyjątek iCan Pro który w trybie czystej lampy nie zachwycał, co innego tryb hybrydowy) to są opinie od osób, którym podoba się takie zestawienie. Pod siebie do ich ożywienia i w zasadzie uniwersalnego zastosowania jeżeli chodzi o gatunki muzyczne to dynamiczny tranzystor Panie. XD05 Pro po balansie lub w zestawieniu z Aune S17 Pro. 

Też trafiłem na egzemplarze DT880 Edition czy DT990 Pro które mi fajnie zagrały ale finalnie to parę HD650 z ok 2005 roku sobie zostawiłem na stałe i jedynie myślę szarpnąć się kiedyś na HD660S2.

Edited by x86
  • Like 1

• 0
12 minut temu, Leairve napisał(a):

Te słuchawki po prostu brzmią na moje ucho nienaturalnie. Są dziwnie przytłumione co kompletnie nie sprawdza się w grach i filmach, a i tak potrafią kłuć w uszy wysoką średnicą... 

Może po prostu ze względu na kształt ucha, seria HD600 ma na twojej głowie inną charakterystykę częstotliwościową i tyle. Nie szukałbym na siłę możliwości pokochania tych słuchawek.
Co nie zmienia faktu, że na większości manekinów i również ludzkich głów HD600 mają świetną charakterystykę, bo naturalną barwą bronią się od 1997 roku.
Słuchawki są trochę jak buty. Możesz kupić najdroższe i najmodniejsze ale jak będą uwierać to dla ciebie są stratą czasu.

Edited by Pioj
  • Like 2

• 0

Imo znacznie ciekawsze od sennków są Aune AR5000. W sennkach hd6## nie poprawi się basu nawet dodając 50 db, bo przetwornik zwyczajnie nie wyrabia.

Edited by Najner
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1

• 0
5 minut temu, Najner napisał(a):

W sennkach hd6## nie poprawi się basu nawet dodając 50 db, bo przetwornik zwyczajnie nie wyrabia.

Nie tyle, co nie poprawi, co subbasu nie wyciągnie. 👍

Edited by neonlight
  • Like 1

• 0

Kurczak, dopiero doczytałem, że otwarte denerwują domowników. Z zamkniętych fajnie grają K371, tylko podobno nie są zbyt trwałe i trzeba na nie uważać.

• 0
20 minut temu, Najner napisał(a):

Kurczak, dopiero doczytałem, że otwarte denerwują domowników. Z zamkniętych fajnie grają K371, tylko podobno nie są zbyt trwałe i trzeba na nie uważać.

Recenzja nie zachwyca ;) Tym bardziej, że było to 4 lata temu. Miałem okazję ich słuchać, ale tylko przez chwilę, więc moja opinia nie będzie miarodajna. Budowa bardzo kiepska a grały też niespecjalnie dobrze. Już wolałbym DT770. 

• 0
Witam wszystkich użytkowników forum , a zarazem zwracam się z prośbą o polecenie laikowi DAC/AMP + słuchawek do odsłuchów w zaciszu domowym.
Pewnie to nic nowego ale powiem jak większość użytkowników na 1. miejscu stawiam na jakość dźwięku , 2. to wygoda , a 3 rozwiązania typu odpinany kabel.

Do tej pory korzystałem z Galaxy Buds FE , Sony WH-1000xm3 podłączonego do samsunga s24 oraz PC za pomocą dongla z aptx 4.0 ugreen. Aktualnie nie zależy mi na ANC bo i tak go w domu nie wykorzystuje ,no i bluetoothu chociaż to duży atut w 2024r. Bardzo oczekiwałbym słuchawek które zagrają dużo lepiej niż obecnie mi posiadane. Nie szukam słuchawek do krytycznego odsłuchu i monitoringu, chce aby były skierowane na fun , wciągający wokal , melodyjność , no i nie męczyły słuchacza) Z mojego mini reaserchu miałem okazje odsłuchać u znajomego kilka par słuchawek AKG jakieś , ale najbardziej zapadły mi  w pamięć Sennhaisery HD600 które mi się spodobał lecz miał 2 wady niewybaczalne   1. Otwarte słuchawki ( wszystko super ,super scena ) ale domowników wnerwia taka konstrukcja słuchawek więc w gre wchodzą tylko zamknięte ewentualnie półotwarte, trochę mało basu minimalnie więcej było by idealnie , ale za to miał nieziemskie wokale na duży +

Muzyki słucham głównie na PC w domowym zaciszu bazując na -> youtube bo jest mi najwygodniej i znajduje tam najwięcej perełek , ale używam też do swoich ulubionych wokalistów Tidala w wersji max.
Gatunki muzyki jakich słucham można rzec prawie wszystko od nowoczesnego rocka, wokali japońskich po muzykę rozrywkową , (unikam jedynie disco polo , hip hopu i rapu)
Poważnie rozważam zakup nad słuchawkami zamkniętymi,pół otwartymi, mam na chwile obecną 1 typ który przemawia do mnie z opisu Sennhaiser HD620S,  ale jestem otwarty na propozycje słuchawki max 1700zł no i jakiś dac nie wiem ile to kosztuje nawet ,ale obstawiam z  300zł chyba będzie dobrze.?  Poniżej podam 3,4 piosenki które lubię tak aby był jakiś zarys:

Ja zacznę od pytania czy muszą to być słuchawki wokółuszne? Bo w budżecie 2k kupisz dobre iem+dongle

Wysłane z mojego NAM-LX9 przy użyciu Tapatalka

• 0

Co do aune AR5000 to z recenzji które czytam wnioskuje że to dobry wybór i w zasadzie lepszy niż jakiekolwiek słuchawki zamknięte w tej cenie. 

Jeśli chodzi o HD600 to rzeczywiście ze względu na zniekształcenia i technikalia bass po EQ brzmi w nich dobrze dopiero od 40Hz. Chociaż mnie osobiście do większości rocka to wystarcza, bo czarują na innym polu - średnicy. 

Jeśli chodzi o AKG K371, to budowa jest przeciętna ale są mocno składane i przez to dość mobilne co dla mnie jest dużym atutem. Co do dźwięku, to one niestety bardzo różnie grają na różnych głowach co widać po pomiarach na różnym sprzęcie pomiarowym. Ja K371 posiadam ale niespecjalnie lubię bo na mojej głowie są stanowczo za ciemne. I tu nie chodzi górkę na samym basie tylko dużo różnych spadków w wysokich tonach już od 4kHz.

Są jednak polecane bo jak masz dobrze pasujące uszy to będą fajnie neutralne jak na słuchawki zamknięte.

Edited by Pioj

• 0
44 minuty temu, BearPL napisał(a):

Już wolałbym DT770

Może tak być, nie słyszałem ich ;) Generalnie jak widać, mamy w wątku klasykę - ile rabinów tyle opinii. Najlepiej pojechać do sklepu i samemu posłuchać.

• Like 1
  • Haha 1

• 0
39 minut temu, wfmsiekierka napisał(a):

Ja zacznę od pytania czy muszą to być słuchawki wokółuszne? Bo w budżecie 2k kupisz dobre iem+dongle

Wolałbym jednak wokółuszne nie przepadam za wkładaniem sobie do uszu słuchawek.

• 0

HD620S jeszcze nie wyszły. Kto wie, może będą zaskoczeniem i okażą się świetne? Teoretycznie technika idzie do przodu, więc i Sennheiser kiedyś wyda audiofilskie słuchawki zamknięte

Z takich premier zamkniętych to jeszcze ostatnio były focal Azurys, też podobno dość dobre

Edited by Pioj

• 0
Posted (edited)

Bardzo dziękuje wam za tak liczne opinie i pomoc, to co udało mi się na chwile obecna wywnioskować z waszych poleceń mamy tak

# AudioQuest NightHawk Carbon ( Ciekawe ale są tylko używane na allegro po 1700zł , a jednak wolałbym coś nowego😶 )

# Rode NTH-100 / Rode NTH-100 M ( intrygująca propozycja , ale coś mi nie gra ten mikrofon z dopiskiem M no i budowa tych muszli, na + że zamknięte )

# Fostex TH610 ( bardzo ale to bardzo ładne słuchawki tylko wykraczają grubo ponad mój budżet )

# HD660S2 ( jeśli podobało mi się granie HD600 , to duża różnica bo cena to tak 2200zł )

# Beyerdynamic DT880 Pro 250Ohm ( kolejna ciekawa propozycja ale jak to napędzić 250 ohm ,  oraz nie wydając 2 tyle na dac/amp ?)

# Aune AR5000 ( coś pięknego z wyglądu , jeśli tak samo grają rozrywkowo jak wyglądają jestem za , mimo iż są otwarte)

Ogólnie możemy nagiąć percepcje jeśli chodzi o słuchawki doszedłem do pewnych kompromisów ,jeśli to wpłynie dużo bardziej na jakość dźwięku mogą być otwarte.

1. Aune AR5000

(czy ktoś z użytkowników forum posiada i może wypowiedzieć się , jak grają wokale czy są do HD600 zbliżone , czy będę musiał dużo grzebać w Equalizerze ?)

2. HD 620S (czy warto kupić je w ciemno , i liczyć iż będzie to zamknięte hd600 ?)

3. HD660S2 / HD600 / HD650 (czy może jednak dopłacić do HD660S2 i kupić dac za 2-3 miesiące, czy będą one jakoś grały pod integrą z PC ? )

4. Focal Azurys (ładne słuchawki to samo co up czy warto dopłacać, i jak to mniej więcej gra?)

Edited by Trelu

• 0
3 minuty temu, Trelu napisał(a):

1. Aune AR5000

Tylko jedna uwaga. 660S2 możesz kupić za niewiele ponad 1900 zł w najmilszym do kupowania miejscu w internecie (zwroty w ciągu 30 dni przyjmują bez mrugnięcia okiem, przynajmniej jeśli nie robi się tego za często)

https://www.amazon.pl/Sennheiser-660S2-audiofilskie-zoptymalizowanym-wentylowanych/dp/B0BRT1ZN7Q/ref=asc_df_B0BRT1ZN7Q/?tag=plshogostdsp-21&linkCode=df0&hvadid=504263818786&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=13377512828359073325&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011463&hvtargid=pla-1949907728341&psc=1&mcid=7fc55affc5a333db9810a5f4751ef46b

• Like 2

• 0
Słucham i służę pomocą  Są jakieś pytania odnośnie Azurysów czy Anne Yuki to proszę pisać śmiało. Moje prywatne testy trwają i nadal jest w szoku jak to gra. Słucham codziennie po kilka godzin.
Mówisz o aune yuki?

• 0
16 godzin temu, Pioj napisał(a):

Słuchawki zamknięte mocno odstają od jakości otwartych więc do poziomu oryginalnych HD600 nawet się nie zbliżysz.

Musiałeś mieć zamknięte z firm, które nie potrafią takowych robić.

16 godzin temu, Leairve napisał(a):

Jeśli kiedyś nabędę wzmacniacz lampowy z wyższej półki to wezmę jeszcze raz HD600/HD650 na próbę, może wtedy zagra to lepiej niż po prostu dobrze

Z lampowego? Dobrze? Co najwyżej dobrze zamulone.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy