Jump to content
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×
Sennheiser HE 1 w Krakowie, przetestuj najdroższe słuchawki na świecie! 💎 ×

Recommended Posts

Posted

W tym momencie z IEMami w zastosowaniu przenośnym z laptopem, ale wcześniej używałem go w połączeniu ze wzmacniaczem Topping A90 i świetnie sprawdza się jako DAC nawet stacjonarny. Słuchawki jakie zazwyczaj używam to Hifiman Arya Stealth. Sprawdzałem z ciekawości jak z zasileniem tych słuchawek z samego Yuki i generalnie uważam że dobrze sobie z nimi radzi (oczywiście z wyjścia zbalansowanego), chociaż używałem go w połączeniu z A90 przede wszystkim dla wygodniejszej kontroli głośności.

Jeśli chodzi o charakterystykę dźwięku to zgadzam się z tą recenzją:

Jestem średni w nazywaniu różnic między DACami, ale przed Yuki w tej roli miałem iFi Zen One i według mnie Zen One był trochę gorszy.

Jest wiele tańszych dongle daców w tej konfiguracji (2 x CS43198), ale Yuki dobrze wypada na liście Andyego i też "organiczności" w prezentacji dźwięku z pewnością nie można mu odmówić. Może wynika to z zastosowania dyskretnych wzmacniaczy, a może ceramicznej płytki PCB, nie wiem. Na pewno wpłynęło to na koszty produkcji i finalną cenę. Ogółem polecam, ale czy jest jakaś godna alternatywa może nawet w niższej cenie się nie wypowiem, bo nie miałem z innymi takimi donglami do czynienia.

No i na akcesoriach nie oszczędzają ani na wykonaniu. Wszystko pierwsza klasa. ;)

• Like 1
Posted

Dziękuję bardzo! Mega pomoc. Zamawiam zatem właśnie jego. Nie wiem jak się zgra z Focalami ale dam znać. Potrzebuję dongla do telefonu jak i do MacBooka bo obecnie głównie z tym źródeł słucham muzyki ale i YouTube. Moje obecne słuchawki się niestety zniszczyły po bodaj 15 latach... 

Posted (edited)
11 minut temu, photo_shoot_trav napisał(a):

Będą to Azurysy więc żaden tam wypas ale ja nie oczekuję hi-endu. 

Z kalkulatora wynika że dużo łatwiej jest je zasilić niż Arye, także Yuki na pewno da radę bez zająknięcia. 👍 Jbc ustawienie gainu pomiędzy low / high zmienia się przytrzymując (jednocześnie) przez parę sekund przyciski vol+ vol-, nie wiem czy jest w instrukcji napisane.

Edited by Leairve
Posted
Teraz, Najner napisał(a):

Uu, nowość ;) Daj znać jak grają. 

Jeśli wszystko pójdzie dobrze to będą u mnie w tym tygodniu razem z tytułowym dackiem. Oczywiście dam znać jak grają ale absolutnie nie jestem znawcą. Mam jedynie do czynienia z moimi Sennheiserami HD555 które już są połamane.

5 minut temu, Leairve napisał(a):

Z kalkulatora wynika że dużo łatwiej jest je zasilić niż Arye, także Yuki na pewno da radę bez zająknięcia. 👍 Jbc ustawienie gainu pomiędzy low / high zmienia się przytrzymując (jednocześnie) przez parę sekund przyciski vol+ vol-, nie wiem czy jest w instrukcji napisane.

Nie wiem jeszcze o czym do mnie piszesz ale postaram się doszkolić 😄

Dodam jeszcze, że "Senki" były najczęściej podpinane pod kartę dźwiękową (bodaj SB AE-5) w komputerze ale jako, że od dobrych kilku lat ów komputer stoi nieużywany bo wiadomo łatwiej i wygodniej obecnie korzystać z telefonu i laptopa, to stwierdziłem, że czas na upgade systemu przenośnego. Początkowo miały to być słuchawki bezprzewodowe ale jakoś nie jestem ich fanem. Mam jedne takie Sony i nadają się najlepiej do wyciszania wszelkich dźwięków w podróży ale do odtwarzania muzyki to już zdecydowanie nie. Ważny aspekt to też taki, że nowe słuchawki muszą być konstrukcją zamkniętą - żona ma dosyć wokali Diany Krall🤣

• Like 1
Posted

Podobno hadenys i azurys trochę różnią się charakterem od poprzednich pełnowymiarowych focali (typu celestee, clear). Niby trochę inna szkoła grania, mniejsze skupienie się na średnicy i przez to mniejszy impakt/siła uderzenia basu i średnicy. Według pomiarów wyglądają ciekawie ale trudno na ten moment powiedzieć jaki wzmacniacz zagra do nich najlepiej (czy ciepły, czy rozdzielczy, czy jasny itd).

Jeżeli jednak z Sennheiserów hd555 przerzucasz się na nowe focale to masz dosyć wyszukany gust

Posted
10 godzin temu, Pioj napisał(a):

Podobno hadenys i azurys trochę różnią się charakterem od poprzednich pełnowymiarowych focali (typu celestee, clear). Niby trochę inna szkoła grania, mniejsze skupienie się na średnicy i przez to mniejszy impakt/siła uderzenia basu i średnicy. Według pomiarów wyglądają ciekawie ale trudno na ten moment powiedzieć jaki wzmacniacz zagra do nich najlepiej (czy ciepły, czy rozdzielczy, czy jasny itd).

Jeżeli jednak z Sennheiserów hd555 przerzucasz się na nowe focale to masz dosyć wyszukany gust

Dlatego postanowiłem spróbować i zakupić Azurysy właśnie.

Co masz na myśli pisząc o wyszukanym guście?

Dodam tylko, że głównym powodem zmiany słuchawek jest ich konstrukcja otwarta no i zwyczajnie po ok 20 latach używania się zużyły oraz pękł pałąk.

Posted

Wyszukany gust bo focal robi bardzo dobre, choć też drogie jak na polskie standardy słuchawki. Większość nie-audiofili celuje w dużo tańsze modele a takich marek jak Focal to nawet nie zna :)

Posted
14 minut temu, Pioj napisał(a):

Wyszukany gust bo focal robi bardzo dobre, choć też drogie jak na polskie standardy słuchawki. Większość nie-audiofili celuje w dużo tańsze modele a takich marek jak Focal to nawet nie zna :)

Ok, teraz rozumiem tok myślenia :) Dla mnie głównym argumentem do zmiany była żona 😂 Jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmiało :) Zwyczajnie muszą być to słuchawki zamknięte i już prawie bym kupił Bathysy ale pojawił się te kablowe Aurysy i w sumie czemu ich nie spróbować?

Posted

Jest w pudle balans czy lecisz po 3.5? No i napisz jakiej muzy słuchasz i jak one grają taką muzę ;)

Posted
6 godzin temu, Najner napisał(a):

Jest w pudle balans czy lecisz po 3.5? No i napisz jakiej muzy słuchasz i jak one grają taką muzę ;)

Lecę na zwykłym małym Jacku🙃 W pudle jest tylko jeden kabel z końcówką tą większą, którą możesz zdjąć. 

Dziś zdjęć nie będzie bo dopiero wróciłem do domu.

Posted

.

6 godzin temu, Najner napisał(a):

Możliwe że tych słuchawek nie da się podłączyć po balansie. Jedna dziurka i przewód z wtykiem TRS w standardzie. Ktoś musiałby sprawdzić z odpowiednim przewodem i potwierdzić (czy będzie głośnej).

Posted
13 minut temu, Leairve napisał(a):

.

Możliwe że tych słuchawek nie da się podłączyć po balansie. Jedna dziurka i przewód z wtykiem TRS w standardzie. Ktoś musiałby sprawdzić z odpowiednim przewodem i potwierdzić (czy będzie głośnej).

Na szybko tak to wygląda.

20240516_193638.jpg

20240516_105257.jpg

• Like 2