photo_shoot_trav Posted May 14, 2024 Report Posted May 14, 2024 Cześć, czy miał ktoś styczność z dackiem Aune Yuki? Interesuje mnie połączenie ze słuchawkami Focala. Quote
Leairve Posted May 14, 2024 Report Posted May 14, 2024 Mam Yuki ale nie mam słuchawek Focala więc nie pomogę, pozdrawiam. Quote
photo_shoot_trav Posted May 14, 2024 Author Report Posted May 14, 2024 1 minutę temu, Leairve napisał(a): Mam Yuki ale nie mam słuchawek Focala więc nie pomogę, pozdrawiam. Dzięki za odpowiedź, zdradź z czym u Ciebie gra ten dac i jaki masz opinię o nim. Będę wdzięczny. Quote
Leairve Posted May 14, 2024 Report Posted May 14, 2024 W tym momencie z IEMami w zastosowaniu przenośnym z laptopem, ale wcześniej używałem go w połączeniu ze wzmacniaczem Topping A90 i świetnie sprawdza się jako DAC nawet stacjonarny. Słuchawki jakie zazwyczaj używam to Hifiman Arya Stealth. Sprawdzałem z ciekawości jak z zasileniem tych słuchawek z samego Yuki i generalnie uważam że dobrze sobie z nimi radzi (oczywiście z wyjścia zbalansowanego), chociaż używałem go w połączeniu z A90 przede wszystkim dla wygodniejszej kontroli głośności. Jeśli chodzi o charakterystykę dźwięku to zgadzam się z tą recenzją: Jestem średni w nazywaniu różnic między DACami, ale przed Yuki w tej roli miałem iFi Zen One i według mnie Zen One był trochę gorszy. Jest wiele tańszych dongle daców w tej konfiguracji (2 x CS43198), ale Yuki dobrze wypada na liście Andyego i też "organiczności" w prezentacji dźwięku z pewnością nie można mu odmówić. Może wynika to z zastosowania dyskretnych wzmacniaczy, a może ceramicznej płytki PCB, nie wiem. Na pewno wpłynęło to na koszty produkcji i finalną cenę. Ogółem polecam, ale czy jest jakaś godna alternatywa może nawet w niższej cenie się nie wypowiem, bo nie miałem z innymi takimi donglami do czynienia. No i na akcesoriach nie oszczędzają ani na wykonaniu. Wszystko pierwsza klasa. 1 Quote
photo_shoot_trav Posted May 14, 2024 Author Report Posted May 14, 2024 Dziękuję bardzo! Mega pomoc. Zamawiam zatem właśnie jego. Nie wiem jak się zgra z Focalami ale dam znać. Potrzebuję dongla do telefonu jak i do MacBooka bo obecnie głównie z tym źródeł słucham muzyki ale i YouTube. Moje obecne słuchawki się niestety zniszczyły po bodaj 15 latach... Quote
photo_shoot_trav Posted May 14, 2024 Author Report Posted May 14, 2024 Będą to Azurysy więc żaden tam wypas ale ja nie oczekuję hi-endu. Quote
Leairve Posted May 14, 2024 Report Posted May 14, 2024 (edited) 11 minut temu, photo_shoot_trav napisał(a): Będą to Azurysy więc żaden tam wypas ale ja nie oczekuję hi-endu. Z kalkulatora wynika że dużo łatwiej jest je zasilić niż Arye, także Yuki na pewno da radę bez zająknięcia. 👍 Jbc ustawienie gainu pomiędzy low / high zmienia się przytrzymując (jednocześnie) przez parę sekund przyciski vol+ vol-, nie wiem czy jest w instrukcji napisane. Edited May 14, 2024 by Leairve Quote
photo_shoot_trav Posted May 14, 2024 Author Report Posted May 14, 2024 Teraz, Najner napisał(a): Uu, nowość Daj znać jak grają. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to będą u mnie w tym tygodniu razem z tytułowym dackiem. Oczywiście dam znać jak grają ale absolutnie nie jestem znawcą. Mam jedynie do czynienia z moimi Sennheiserami HD555 które już są połamane. 5 minut temu, Leairve napisał(a): Z kalkulatora wynika że dużo łatwiej jest je zasilić niż Arye, także Yuki na pewno da radę bez zająknięcia. 👍 Jbc ustawienie gainu pomiędzy low / high zmienia się przytrzymując (jednocześnie) przez parę sekund przyciski vol+ vol-, nie wiem czy jest w instrukcji napisane. Nie wiem jeszcze o czym do mnie piszesz ale postaram się doszkolić 😄 Dodam jeszcze, że "Senki" były najczęściej podpinane pod kartę dźwiękową (bodaj SB AE-5) w komputerze ale jako, że od dobrych kilku lat ów komputer stoi nieużywany bo wiadomo łatwiej i wygodniej obecnie korzystać z telefonu i laptopa, to stwierdziłem, że czas na upgade systemu przenośnego. Początkowo miały to być słuchawki bezprzewodowe ale jakoś nie jestem ich fanem. Mam jedne takie Sony i nadają się najlepiej do wyciszania wszelkich dźwięków w podróży ale do odtwarzania muzyki to już zdecydowanie nie. Ważny aspekt to też taki, że nowe słuchawki muszą być konstrukcją zamkniętą - żona ma dosyć wokali Diany Krall🤣 1 Quote
Pioj Posted May 14, 2024 Report Posted May 14, 2024 Podobno hadenys i azurys trochę różnią się charakterem od poprzednich pełnowymiarowych focali (typu celestee, clear). Niby trochę inna szkoła grania, mniejsze skupienie się na średnicy i przez to mniejszy impakt/siła uderzenia basu i średnicy. Według pomiarów wyglądają ciekawie ale trudno na ten moment powiedzieć jaki wzmacniacz zagra do nich najlepiej (czy ciepły, czy rozdzielczy, czy jasny itd). Jeżeli jednak z Sennheiserów hd555 przerzucasz się na nowe focale to masz dosyć wyszukany gust Quote
photo_shoot_trav Posted May 15, 2024 Author Report Posted May 15, 2024 10 godzin temu, Pioj napisał(a): Podobno hadenys i azurys trochę różnią się charakterem od poprzednich pełnowymiarowych focali (typu celestee, clear). Niby trochę inna szkoła grania, mniejsze skupienie się na średnicy i przez to mniejszy impakt/siła uderzenia basu i średnicy. Według pomiarów wyglądają ciekawie ale trudno na ten moment powiedzieć jaki wzmacniacz zagra do nich najlepiej (czy ciepły, czy rozdzielczy, czy jasny itd). Jeżeli jednak z Sennheiserów hd555 przerzucasz się na nowe focale to masz dosyć wyszukany gust Dlatego postanowiłem spróbować i zakupić Azurysy właśnie. Co masz na myśli pisząc o wyszukanym guście? Dodam tylko, że głównym powodem zmiany słuchawek jest ich konstrukcja otwarta no i zwyczajnie po ok 20 latach używania się zużyły oraz pękł pałąk. Quote
Pioj Posted May 15, 2024 Report Posted May 15, 2024 Wyszukany gust bo focal robi bardzo dobre, choć też drogie jak na polskie standardy słuchawki. Większość nie-audiofili celuje w dużo tańsze modele a takich marek jak Focal to nawet nie zna Quote
photo_shoot_trav Posted May 15, 2024 Author Report Posted May 15, 2024 14 minut temu, Pioj napisał(a): Wyszukany gust bo focal robi bardzo dobre, choć też drogie jak na polskie standardy słuchawki. Większość nie-audiofili celuje w dużo tańsze modele a takich marek jak Focal to nawet nie zna Ok, teraz rozumiem tok myślenia Dla mnie głównym argumentem do zmiany była żona 😂 Jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmiało Zwyczajnie muszą być to słuchawki zamknięte i już prawie bym kupił Bathysy ale pojawił się te kablowe Aurysy i w sumie czemu ich nie spróbować? Quote
photo_shoot_trav Posted May 16, 2024 Author Report Posted May 16, 2024 Przyszło, będę wygrzewać. Dajcie znać jeśli coś Was nurtuje. 1 Quote
kuman Posted May 16, 2024 Report Posted May 16, 2024 kurczę, spoko ten graph i same słuchawki fajny kolor Quote
photo_shoot_trav Posted May 16, 2024 Author Report Posted May 16, 2024 Właśnie kolor mi też przypadł do gustu No zobaczymy jak będą grać bo ja się wykresami jakoś nie interesuje. Quote
kuman Posted May 16, 2024 Report Posted May 16, 2024 36 minut temu, photo_shoot_trav napisał(a): kolor mi też przypadł do gustu Poprosimy jakiś ładne zdjęcia zatem.... Quote
photo_shoot_trav Posted May 16, 2024 Author Report Posted May 16, 2024 18 minut temu, kuman napisał(a): Poprosimy jakiś ładne zdjęcia zatem.... W to akurat umiem Wykonam zatem. Na szybko, wszystko podłączone i działa. Gra o niebo lepiej niż się spodziewałem. 1 Quote
Najner Posted May 16, 2024 Report Posted May 16, 2024 Jest w pudle balans czy lecisz po 3.5? No i napisz jakiej muzy słuchasz i jak one grają taką muzę Quote
photo_shoot_trav Posted May 16, 2024 Author Report Posted May 16, 2024 6 godzin temu, Najner napisał(a): Jest w pudle balans czy lecisz po 3.5? No i napisz jakiej muzy słuchasz i jak one grają taką muzę Lecę na zwykłym małym Jacku🙃 W pudle jest tylko jeden kabel z końcówką tą większą, którą możesz zdjąć. Dziś zdjęć nie będzie bo dopiero wróciłem do domu. Quote
Leairve Posted May 16, 2024 Report Posted May 16, 2024 . 6 godzin temu, Najner napisał(a): Jest w pudle balans czy lecisz po 3.5? No i napisz jakiej muzy słuchasz i jak one grają taką muzę Możliwe że tych słuchawek nie da się podłączyć po balansie. Jedna dziurka i przewód z wtykiem TRS w standardzie. Ktoś musiałby sprawdzić z odpowiednim przewodem i potwierdzić (czy będzie głośnej). Quote
photo_shoot_trav Posted May 16, 2024 Author Report Posted May 16, 2024 13 minut temu, Leairve napisał(a): . Możliwe że tych słuchawek nie da się podłączyć po balansie. Jedna dziurka i przewód z wtykiem TRS w standardzie. Ktoś musiałby sprawdzić z odpowiednim przewodem i potwierdzić (czy będzie głośnej). Na szybko tak to wygląda. 2 Quote
photo_shoot_trav Posted May 18, 2024 Author Report Posted May 18, 2024 Dorzucę jeszcze kilka zdjęć tego "maluszka" Sprzęt się myślę wygrzał, przesłuchałem już dobre 15h różnego materiału więc jak skończę podróże to coś jeszcze skrobnę na temat brzmienia. 2 Quote
Recommended Posts