MP3store MP3store Krakow Posted May 10 MP3store Report Share Posted May 10 Nowy znaczy lepszy? W tym przypadku zdecydowanie tak! Fiio M23 to następca kultowego modelu M11. Nowy DAP Fiio zachwyca brzmieniem, które jest naturalne, ma fantastyczny balans tonalny jest zwarte, sprężyste i świetnie kontrolowane. Separacja jest znakomita a generowana przestrzeń bardzo dobra jak na ten przedział cenowy, Fiio M23 zbudowany w oparciu o przetworniki Asahi Kasei (AKM 4191EQ + AK4499EX) brzmi w sposób niezwykle przyjemny i relaksujący. Wszystkich zainteresowanych odsłuchem najnowszego przenośnego odtwarzacza Fiio M23 zapraszamy do salonu HiFiPRO Kraków i innych salonów sieci HiFiPRO - MP3Store. Do zobaczenia! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 10 Report Share Posted May 10 Byłem, posłuchałem i wrócę niebawem bo gra to bardzo dobrze. Co by nie pisać o M23 to ma to coś co przykuwa uwagę do brzmienia. W bezpośrednim zestawieniu z M15S to ten ostatni przechodzi niezauważenie, bez szału. Z kolei nowy FiiO o dziwo jednak jest precyzyjniejszy, scena jest obszerniejsza, bas twardy, zawarty i szybki. Średnica lekko ciepła ale bez rozmamlania. Góra w M11 Plus ESS była i lepsza w detalu ale szybko męczyła (przynajmniej mnie). M23 jest szybki, dynamiczny z tym oddechem porannego powietrza, które tak lubię. Nie wiem ile to ma mocy ale mój Hiby nie potrafi popędzić Meteorów z takim wykopem. Cdn. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam 76 Posted May 11 Report Share Posted May 11 9 godzin temu, ZebLong napisał(a): M23 jest szybki, dynamiczny z tym oddechem porannego powietrza, które tak lubię Za to zdanie zrobię wyjątek dla FiiO i go posłucham a już pewniakiem wydawał się Shanling M5 Ultra. Dobrze, że jest tak silna konkurencja. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
side Posted May 11 Report Share Posted May 11 10 godzin temu, ZebLong napisał(a): bas twardy, zawarty i szybki Za to zdanie to mnie nie zachęca do posuchania 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted May 13 Report Share Posted May 13 Czekam na porównanie do ibasso elite bo nie wiem czy jest sens zakupu m23. Jakby ktoś miał do czynienia z obydwoma proszę o wnioski. Wysłane z mojego NAM-LX9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted May 14 Report Share Posted May 14 W dniu 10.05.2024 o 23:34, ZebLong napisał(a): M23 jest szybki, dynamiczny z tym oddechem porannego powietrza A jak ktoś woli wieczorne? To już lipa? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 14 Report Share Posted May 14 1 minutę temu, Rafacio napisał(a): A jak ktoś woli wieczorne? To już lipa? Masz więcej pytań "z dupy"? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted May 14 Report Share Posted May 14 Jaki opis dźwięku - takie pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted May 14 Report Share Posted May 14 8 godzin temu, Rafacio napisał(a): A jak ktoś woli wieczorne? To już lipa? To kupuje zlampizowanego NOS daca, proste. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 15 Report Share Posted May 15 9 godzin temu, Rafacio napisał(a): Jaki opis dźwięku - takie pytanie. A! To rozumiem i szanuję. Opis będzie na dniach gdyż mam od wczoraj M23 w domowym odsłuchu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted May 15 Report Share Posted May 15 Mnie tylko ciekawi czy M23 ma takie samo lekkie podbicie w wyższej średnicy co M11, który jak dla mnie grał idealnie dopiero jak mu w EQ bodajże trzeci czy czwarty słupek od prawej obniżyłem o jeden stopień. No i czy płynność systemu będzie wyższa, ale bazując na tym co już poczytałem w sieci - niespecjalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted May 15 Report Share Posted May 15 A! To rozumiem i szanuję. Opis będzie na dniach gdyż mam od wczoraj M23 w domowym odsłuchu.Z chęcią przeczytam.Masz może ibasso elite ażeby porównać ? Wysłane z mojego NAM-LX9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 15 Report Share Posted May 15 2 godziny temu, wfmsiekierka napisał(a): Z chęcią przeczytam. Masz może ibasso elite ażeby porównać ? Wysłane z mojego NAM-LX9 przy użyciu Tapatalka Tak mogę. Słuchałem go niedawno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted May 15 Report Share Posted May 15 Tak mogę. Słuchałem go niedawno.Wobec tego z niecierpliwością czekam na porównanie /recenzje.Pozdrawiam Wysłane z mojego NAM-LX9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 15 Report Share Posted May 15 Na ten moment M23 pojawił się w sklepie. I chyba żeście kumie trochę pojechali... Dap wyceniony na 700 USD pojawił się u nas za równowartoć 1000 USD... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted May 15 Report Share Posted May 15 2 godziny temu, ZebLong napisał(a): Na ten moment M23 pojawił się w sklepie. I chyba żeście kumie trochę pojechali... Dap wyceniony na 700 USD pojawił się u nas za równowartoć 1000 USD... Przypomina mi się jak sprowadzałem używany M11 z USA - nawet z kosztem przesyłki i opłatami celnymi był tańszy niż najtańsze używki u nas, bo cena wyjściowa u nas była o tyle wyższa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Docent_ Posted May 16 Report Share Posted May 16 14 godzin temu, ZebLong napisał(a): Na ten moment M23 pojawił się w sklepie. I chyba żeście kumie trochę pojechali... Dap wyceniony na 700 USD pojawił się u nas za równowartoć 1000 USD... To prawda 3999PLN to nieźle przesadzona cena. Na HiFigo jest za ok. 2800 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted May 16 Report Share Posted May 16 U konkurencji trochę taniej - https://www.q21.pl/fiio-m23-niebieski-dark-blue-aluminium.html?hash=887bb4c224b8399f5c50bfd0777bddf0 Natomiast nadal cena wyjęta z głębokich czterech liter... Czasami mnie zastanawia polityka polskich sklepów, rozumiem, że trzeba trochę zarobić i stąd marża, no ale żeby aż tak pojechać z ceną? Nikt trzeźwo myślący nie zapłaci 1200 zł więcej za to samo, tylko po to żeby mieć gwarancję w PL. Może jakby to był DAP za 20k to co innego bo wtedy pewnie sam bym się zastanowił, ale tu mówimy o produkcie maksymalnie średniopółkowym, skierowanym do audiofilskich "mas". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted May 16 Report Share Posted May 16 O co Wam chodzi, to jest SUPERCENA . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam 76 Posted May 16 Report Share Posted May 16 Nowość to sprawdzają rynek. Recenzje itp. nie odniosą zamierzonego efektu to zejdą z ceną do normalnego poziomu. Teraz pewnie diler i dystrybutor chcą 100% narzutu od swoich cen zakupu jak to ma miejsce w 99 % każdego nowego produktu audio. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 18 Report Share Posted May 18 Brzmieniowo sprzęt jest świetny. Dla mnie to zrównoważone, bardzo przestrzenne i cholernie detaliczne źródło. @audionanik, któremu przekazałem testową sztukę zapewne odniesie się do pytań o porównania z iBasso DCelite gdyż sam posiada tego dongla. Ja mogę powiedzieć, że jest to jednak najlepsze źródło w tej półce cenowej (o tym później) jakie słyszałem od dawna. Użytkowo: dap śmiga, nie zacina, ekran ma głęboką czerń, stary andek, ale to nie smartfon i dla mnie to drobiazg niewart uwagi. Nie lubię wprawdzie płytki dotykowej jako regulacji głośności, ale to niuans. Wracając do brzmienia: jest potężne o dużej dynamice i znakomitej szczegółowości. Kreska cienka - dla mnie w sam raz. Sprawdzałem FiiO M15S i moim zdaniem nie ma podejścia do młodszego brata. Sprzęt jest kompletny i od czasu mojego M15, FiiO nie wypuściło niczego tak dobrego jako dap i nie tylko. No dobra jest M17, ale to zupełnie inna bajka i gabarytowa i cenowa. Q7? Podoba mi się, ale M23 jest po prostu ciekawszy. Nowe FiiO przyciąga uwagę brzmieniem, wciąga w muzykę. Mój Hiby R6 MK3 jest świetny, ale nie daje rady. Przy M23 jest gładki i brakuje mu detalu. Brakuję też tego rozmachu, scena jest zdecydowanie mniejsza. Polecam posłuchać i targować się bo jest o co powalczyć. Ceny w PL są moim zdaniem zawyżone - dla napaleńców. Ja zapewne powalczę z Michałem z krakowskiego MP3 o rosądniejszą wycenę M23. A Hiby? No cóż, trafi do komisu😔 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted May 18 Report Share Posted May 18 1 godzinę temu, ZebLong napisał(a): Dla mnie to zrównoważone, bardzo przestrzenne i cholernie detaliczne źródło. A co z jakimś wygładzeniem, ociepleniem, muzykalnością? Wszak to AKM jest. Słychać coś w tym kierunku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZebLong Posted May 18 Report Share Posted May 18 (edited) 24 minuty temu, timecage napisał(a): A co z jakimś wygładzeniem, ociepleniem, muzykalnością? Wszak to AKM jest. Słychać coś w tym kierunku? Ja nie słyszę wygładzenia. Brak owego słynnego Velvet Sound. Nie jest to też twarde granie a'la ESS. Może to nowy sposób prezentacji od FiiO? Gdzieś pomiędzy dotychczasowym serwowaniem AKM i Sabre? Muzykalności M23 nie brakuje, ale precyzja i energia dominują. Errata: teraz już wiem gdzie coś podobnego słyszałem: u Astella... Edited May 18 by ZebLong 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam 76 Posted May 18 Report Share Posted May 18 Przewalony cały net i każdy pisze co innego na temat tego grajka... Jedni, że dźwięk konturowy a drudzy, że właśnie poluzowany i zmiękczony. Pojawia się też zarzut, że brakuje dynamiki w skali makro na tle konkurencji w tej samej cenie. Taki nijaki jest ten grajek wyciągając średnią z recenzji ZebLong, warto zawracać cztery litery dla Kuropa i wypożyczać jak ma się już swojego Astella SR25 w domu? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted May 18 Report Share Posted May 18 (edited) 20 minut temu, Adam 76 napisał(a): Przewalony cały net i każdy pisze co innego Czyli standardowo: bajanie i majaczenie. Kiedyś polecono mi słuchawki za kilka stówek co podobno zagrają lepiej niż te 10 razy od nich droższe a niestety cudu nie było….Lepiej samemu ocenić. Edited May 18 by lobuz1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts