Jump to content
Oferta specjalna MP3Store.pl - Słuchawki dokanałowe i akcesoria KINERA, QUEEN OF AUDIO i CELEST nawet do 25% taniej! ×

Fiio M23 dostępny HiFiPRO - MP3Store Kraków

Recommended Posts

• MP3store

Nowy znaczy lepszy? W tym przypadku zdecydowanie tak! Fiio M23 to następca kultowego modelu M11. Nowy DAP Fiio zachwyca brzmieniem, które jest naturalne, ma fantastyczny balans tonalny jest zwarte, sprężyste i świetnie kontrolowane. Separacja jest znakomita a generowana przestrzeń bardzo dobra jak na ten przedział cenowy, Fiio M23 zbudowany w oparciu o przetworniki Asahi Kasei (AKM 4191EQ + AK4499EX) brzmi w sposób niezwykle przyjemny i relaksujący. Wszystkich zainteresowanych odsłuchem najnowszego przenośnego odtwarzacza Fiio M23 zapraszamy do salonu HiFiPRO Kraków i innych salonów sieci HiFiPRO - MP3Store. Do zobaczenia!

20240510_155118.jpg

• Like 3

Byłem, posłuchałem i wrócę niebawem bo gra to bardzo dobrze. Co by nie pisać o M23 to ma to coś co przykuwa uwagę do brzmienia. W bezpośrednim zestawieniu z M15S to ten ostatni przechodzi niezauważenie, bez szału. Z kolei nowy FiiO o dziwo jednak jest precyzyjniejszy, scena jest obszerniejsza, bas twardy, zawarty i szybki. Średnica lekko ciepła ale bez rozmamlania. Góra w M11 Plus ESS była i lepsza w detalu ale szybko męczyła (przynajmniej mnie). M23 jest szybki, dynamiczny z tym oddechem porannego powietrza, które tak lubię. Nie wiem ile to ma mocy ale mój Hiby nie potrafi popędzić Meteorów z takim wykopem. Cdn.

• Thanks 2

9 godzin temu, ZebLong napisał(a):

M23 jest szybki, dynamiczny z tym oddechem porannego powietrza, które tak lubię

Za to zdanie zrobię wyjątek dla FiiO i go posłucham a już pewniakiem wydawał się Shanling M5 Ultra. Dobrze, że jest tak silna konkurencja. 

• Like 1

10 godzin temu, ZebLong napisał(a):

bas twardy, zawarty i szybki

Za to zdanie to mnie nie zachęca do posuchania :D

• Haha 1

W dniu 10.05.2024 o 23:34, ZebLong napisał(a):

M23 jest szybki, dynamiczny z tym oddechem porannego powietrza

A jak ktoś woli wieczorne? To już lipa?

• Confused 1

1 minutę temu, Rafacio napisał(a):

A jak ktoś woli wieczorne? To już lipa?

Masz więcej pytań "z dupy"?

• Like 3

9 godzin temu, Rafacio napisał(a):

Jaki opis dźwięku - takie pytanie.

A! To rozumiem i szanuję. Opis będzie na dniach gdyż mam od wczoraj M23 w domowym odsłuchu.

Mnie tylko ciekawi czy M23 ma takie samo lekkie podbicie w wyższej średnicy co M11, który jak dla mnie grał idealnie dopiero jak mu w EQ bodajże trzeci czy czwarty słupek od prawej obniżyłem o jeden stopień.

No i czy płynność systemu będzie wyższa, ale bazując na tym co już poczytałem w sieci - niespecjalnie.

2 godziny temu, wfmsiekierka napisał(a):

Z chęcią przeczytam.
Masz może ibasso elite ażeby porównać ?

Wysłane z mojego NAM-LX9 przy użyciu Tapatalka

Tak mogę. Słuchałem go niedawno.

Na ten moment M23 pojawił się w sklepie. I chyba żeście kumie trochę pojechali... Dap wyceniony na 700 USD pojawił się u nas za równowartoć 1000 USD...

• Sad 2

2 godziny temu, ZebLong napisał(a):

Na ten moment M23 pojawił się w sklepie. I chyba żeście kumie trochę pojechali... Dap wyceniony na 700 USD pojawił się u nas za równowartoć 1000 USD...

Przypomina mi się jak sprowadzałem używany M11 z USA - nawet z kosztem przesyłki i opłatami celnymi był tańszy niż najtańsze używki u nas, bo cena wyjściowa u nas była o tyle wyższa.

14 godzin temu, ZebLong napisał(a):

To prawda 3999PLN to nieźle przesadzona cena. Na HiFigo jest za ok. 2800

U konkurencji trochę taniej - https://www.q21.pl/fiio-m23-niebieski-dark-blue-aluminium.html?hash=887bb4c224b8399f5c50bfd0777bddf0

Natomiast nadal cena wyjęta z głębokich czterech liter... Czasami mnie zastanawia polityka polskich sklepów, rozumiem, że trzeba trochę zarobić i stąd marża, no ale żeby aż tak pojechać z ceną? Nikt trzeźwo myślący nie zapłaci 1200 zł więcej za to samo, tylko po to żeby mieć gwarancję w PL. Może jakby to był DAP za 20k to co innego bo wtedy pewnie sam bym się zastanowił, ale tu mówimy o produkcie maksymalnie średniopółkowym, skierowanym do audiofilskich "mas".

O co Wam chodzi, to jest SUPERCENA :).

image.png

• Haha 1

Nowość to sprawdzają rynek. Recenzje itp. nie odniosą zamierzonego efektu to zejdą z ceną do normalnego poziomu. Teraz pewnie diler i dystrybutor chcą 100% narzutu od swoich cen zakupu jak to ma miejsce w 99 % każdego nowego produktu audio.

• Thanks 1

Brzmieniowo sprzęt jest świetny. Dla mnie to zrównoważone, bardzo przestrzenne i cholernie detaliczne źródło. @audionanik, któremu przekazałem testową sztukę zapewne odniesie się do pytań o porównania z iBasso DCelite gdyż sam posiada tego dongla. 

Ja mogę powiedzieć, że jest to jednak najlepsze źródło w tej półce cenowej (o tym później) jakie słyszałem od dawna. Użytkowo: dap śmiga, nie zacina, ekran ma głęboką czerń, stary andek, ale to nie smartfon i dla mnie to drobiazg niewart uwagi. Nie lubię wprawdzie płytki dotykowej jako regulacji głośności, ale to niuans.

Wracając do brzmienia: jest potężne o dużej dynamice i znakomitej szczegółowości. Kreska cienka - dla mnie w sam raz. Sprawdzałem FiiO M15S i moim zdaniem nie ma podejścia do młodszego brata. Sprzęt jest kompletny i od czasu mojego M15, FiiO nie wypuściło niczego tak dobrego jako dap i nie tylko. No dobra jest M17, ale to zupełnie inna bajka i gabarytowa i cenowa. Q7? Podoba mi się, ale M23 jest po prostu ciekawszy. Nowe FiiO przyciąga uwagę brzmieniem, wciąga w muzykę. Mój Hiby R6 MK3 jest świetny, ale nie daje rady. Przy M23 jest gładki i brakuje mu detalu. Brakuję też tego rozmachu, scena jest zdecydowanie mniejsza.

Polecam posłuchać i targować się bo jest o co powalczyć. Ceny w PL są moim zdaniem zawyżone - dla napaleńców. Ja zapewne powalczę z Michałem z krakowskiego MP3 o rosądniejszą wycenę M23. A Hiby? No cóż, trafi do komisu😔

• Like 2

1 godzinę temu, ZebLong napisał(a):

Dla mnie to zrównoważone, bardzo przestrzenne i cholernie detaliczne źródło.

A co z jakimś wygładzeniem, ociepleniem, muzykalnością? Wszak to AKM jest. Słychać coś w tym kierunku?

24 minuty temu, timecage napisał(a):

A co z jakimś wygładzeniem, ociepleniem, muzykalnością? Wszak to AKM jest. Słychać coś w tym kierunku?

Ja nie słyszę wygładzenia. Brak owego słynnego Velvet Sound. Nie jest to też twarde granie a'la ESS. Może to nowy sposób prezentacji od FiiO? Gdzieś pomiędzy dotychczasowym serwowaniem AKM i Sabre? Muzykalności M23 nie brakuje, ale precyzja i energia dominują.

Errata: teraz już wiem gdzie coś podobnego słyszałem: u Astella...

Edited by ZebLong
  • Like 1
  • Sad 1

Przewalony cały net i każdy pisze co innego na temat tego grajka... Jedni, że dźwięk konturowy a drudzy, że właśnie poluzowany i zmiękczony. Pojawia się też zarzut, że brakuje dynamiki w skali makro na tle konkurencji w tej samej cenie. Taki nijaki jest ten grajek wyciągając średnią z recenzji :)

ZebLong, warto zawracać cztery litery dla Kuropa i wypożyczać jak ma się już swojego Astella SR25 w domu? 

• Like 1

20 minut temu, Adam 76 napisał(a):

Przewalony cały net i każdy pisze co innego

Czyli standardowo: bajanie i majaczenie. Kiedyś polecono mi słuchawki za kilka stówek co podobno zagrają lepiej niż te 10 razy od nich droższe a niestety cudu nie było….Lepiej samemu ocenić.

Edited by lobuz1
  • Like 2