Perul Posted May 8 Report Share Posted May 8 (edited) Dzięki koledze @lobuz1, który pomierzył swoje finale zaprojektowałem nakładkę na słuchawki typu MX500. Początkowo przetestowałem na MDR QKZ, ale z racji, że nakładka podbija średnie tony, zwłaszcza te wyższe średnie (ok 2-4kHz) to finalnie użyłem Yincrow RW-9, które mają mniej uwypuklony ten fragment pasma i ciut mocniejszy bas. Dodatkowo celem przytemperowania górnej połowy pasma (łącznie z peakiem 2-4kHz) do wnętrza nakładki włożyłem kawałek gąbki (akurat porwały się gąbeczki przy ściąganiu z tych Yincrow ). 1. Na drukarce 3D zostały wydrukowane nakładki, z racji małej precyzji drukarki trzeba zeszlifować ostre krawędzie, na fotce jedna nakładka wstępnie obrobiona, a druga jeszcze nie ruszona. 2. Po obrobieniu nakładki oczywiście było trochę zabawy ze strojeniem, dlatego podałem słuchawki, z którymi u mnie zagrało najlepiej. Nakładki zostały zaprojektowane tak, że wchodzą na zatrzask Nakładki trzymają się bardzo dobrze, o ile z QKZ MDR przy lekkim podważeniu i odgięciu zeszły w miarę łatwo, to przy próbie zdjęcia z RW-9 kopułka słuchawki została w nakładce. Do wyjęcia musiałem użyć płaskiego śrubokrętu i pchać przez frontową dziurkę, przy okazji tez trochę odginając zatrzaski. Nie jest to łatwe, ale wykonalne. Słuchawki są dość duże, na średnicę "w brzuszku" trochę większe niż finale, ale w moim uchu leżą świetnie Dodatkowo celem poprawienia wygody spiłowałem krawędzie u podstawy "stożka", a w miejscu styku z uchem dodałem miękkie podkładki z taśmy "nano", które poprawiają nie tylko wygodę ale i trzymanie się w uchu. Finalnie powstały bardzo dobrze trzymające się i wygodne "pchełki", dźwięk też całkiem dobry, choć ja wolę trochę mniej uwypukloną średnicę, więc lekko poprawiam je na EQ. Link do ściągnięcia modelu 3D https://e.pcloud.link/publink/show?code=XZrUDMZi66GwdQb9ByzoE7Soh0XskRrqI1V Edited May 8 by Perul 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Play Posted May 9 Report Share Posted May 9 Obrazki mi nie działają 😥 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted May 13 Author Report Share Posted May 13 U mnie działają. Może masz jakąś dziwną przeglądarkę, która nie lubi obrazków w PNG. W dniu 9.05.2024 o 20:01, Play napisał(a): Obrazki mi nie działają 😥 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Play Posted May 13 Report Share Posted May 13 Firefox. Sprawdziłem na edge i tam działa. Pewnie jakaś wtyczka mi je blokuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts