Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
22 minuty temu, syzygy87 napisał(a):

Ale Pearl 25 ma bass reflex z tyłu.. a ja mam dość mało miejsca i wolałbym je postawić maksymalnie blisko ściany. Dlatego też Perl 27 i Melodiki mam na oku. 

"25" mam jakieś 30-50cm od ściany .Kapitanie to gra. Zapomnij o 27. Pylon po prostu (wiem, warn :( ) totalnie z****ł te wyższe paczki.

"25",  albo idziesz cenowo wyżej.

Edited by Thomm
  • Thanks 1
Posted
Godzinę temu, Thomm napisał(a):

"25" mam jakieś 30-50cm od ściany .Kapitanie to gra. Zapomnij o 27. Pylon po prostu (wiem, warn :( ) totalnie z****ł te wyższe paczki.

Ok, dziękuję, bardzo mi pomogłeś.

I WiiM amp do tego będzie ok? :) Na jego sieciowości mi jakoś nie zależy, mam RCA pociągnięte do miejsca gdzie teraz stoją głośniki aktywne (przez Topping DX3 Pro)

Budżet to teraz powiedzmy 5 tys. razem ze wzmacniaczem. WiiM amp polecił użytkownik tego forum w pierwszych postach (za co jestem wdzięczny), potem pooglądałem i poczytałem na necie i jestem na "tak", ale nie jestem na niego jakiś uparty. 

Posted

Tak czytam czytam i wydaje mi się, że ty cały czas potrzebujesz podstawkowych. Równe granie bez przebasowienia i efekciarstwa? A może monitor Audio bronze 100? Stojaki sobie dorobisz w pozostałym budżecie. A jakbyś po sklepach latał za kolumnami to sobie Indiana Line zobacz. 

A basreflexem to ty się nie przejmuj bo żadna żelazna zasada a jedynie tendencja. Są takie co mimo BR z tyłu możesz sobie dosunąć i niewiele to nie zmienia a są takie które grają budą i nie ważne że mają z przodu bo i tak rodzą problemy. 

Trochę dobrego i w tym stylu grania słyszałem o zadziwiająco tanich podstawkowych STX Electrino M100 ale nie wiem czy wierzyć właścicielowi. W ogóle od kilku lat ta firma to jakby nie istniała. Macie jakieś doświadczenia?

• Like 1
Posted (edited)
2 godziny temu, Birken napisał(a):

A jakbyś po sklepach latał za kolumnami to sobie Indiana Line zobacz. 

Szukam niedrogich podłogówek o max szerokości 21cm i z BR od przodu lub z dołu bo będą przy ścianie i po bokach zastawione meblami. Na innym forum polecają m.in. Tesi. Obserwuję model 661. Słuchałeś ich może ? Jeżeli nie to jakiegoś innego modelu ?

Edited by x86
Posted (edited)

Jedna, mała uwaga. Jeśli kupisz "25" to musisz trochę pokombinować z ich ustawieniem. Raczej nie na wprost, skręć je trochę do środka. Będą blisko ściany, okej. Generalnie większość Pylonów jest bardzo wrażliwa na ustawienie/akustykę pomieszczenia w których grają :)   I jeśli dla Ciebie będzie tego basu za mało/ za dużo to w bass-reflex wtykasz jakąś szmatę/skarpetki (tak wiem jak to brzmi ale to działa ;) ). U mnie gra to dobrze bez takich cudów.

Odnośnie wzmaka/elektroniki, z która to ma grać. Pamiętam jak kupowałem te kolumny w 2017r. w gliwickim "Audio-expercie". Jadąc tam uparłem się na te właśnie kolumny, ale też tani (2 tys. - no taki miałem budżet wtedy, byłem świeżo po remoncie mieszkania, budżet był jaki był) wzmak  Denona. Kolumny były na sklepie, taki starszy pan przeprosił mnie, że nie mają tych tańszych Denków, ale "dlaczego Denon?" No bo tak, uparłem się :D Przynióśł mi do salki odsłuchowej wzmak Denona ale za 10 tys. Do tego jako transport/CD Rega za kolejne 10 tys. 😐 I słuchamy. "Brothers in Arms" Dire, Sting, "The Wall" Floydów, "...And Justice" Mety, bo musiało też walnąć ;)  No fajnie to grało, nie powiem. I facet odpina tego Denona i przynosi mi gów****ną Yamahę za niecałe 2 tys. "Panie, nie, jakie to brzydkie, no ale niech pan posłucha". Podłączył. Po dosłownie 2 minutach osunąłem się na kanapie odsłuchowej. Tak to zagrało. Tak kur**ko dobrze to zagrało :) 

Kupiłem te Pylony z tą brzydką Yamahą (AS-501), kable... Ten pan już tam chyba nie pracuje, jestem mu do tej pory wdzięczny, za to, że mnie wtedy wyprostował z Denona. Powiedział mi na koniec coś takiego: "wie pan co, no mam okazję z racji zawodu potestować sobie co jak gra i z czym. I zauważyłem, że nawet ta tańsza Yamaha dobrze się zgrywa z Pylonami a na Denonie robi się trochę "klucha". Kapitalna osoba.

Tak, mam też ampli Denona (X1600H). Robi mi to za podstawę kina domowego. W komplecie z budżetowymi 5.1 Wilsona (tego polskiego), który w sumie nie jest aż tak zły. Tylko trzeba się trochę pobawić ustawieniami/korektorem (wiem, dla prawdziwych audiofili profanacja). Do tego sub 302A Magnata. I jest fajnie.

Edited by Thomm
  • Like 1
Posted (edited)

Tak podłogowe Nota, Tesi i podstawkowe Diva. Ja bardzo mało słuchałem ale akurat tak sie składa Indiana Line te 3 najważniejsze modele. Problem w tym że w 2018 roku i to już widzę nie te same. A takie słuchanie jak moje to sobie można wsadzić. To bym musiał dłużej na spokojnie i wzmaki też lepiej porównać. Noty to takie granie dla każdego było i ponoć jest dalej. Tesi mi się nie spodobały wtedy ale ponoć teraz to Tesi 5 to bardzo udane kolumny i to skuteczne dzięki czemu nie potrzebują nie wiadomo jakiego klocka. Autorowi one oraz Note mogły by pasować. 

Edited by Birken
  • Thanks 1
Posted (edited)
W dniu 10.05.2024 o 21:57, Thomm napisał(a):

Kupiłem te Pylony z tą brzydką Yamahą (AS-501), kable...

Ok, to ta historia ma mnie przekonać do wzięcia pod uwagę tej Yamahy? :) W sumie i tak WiiM amp kosztuje 1600zł, więc to już nie tak daleko.. a skoro kolumny są tańsze.. tylko Yamaha grałaby przez Topping DX3 Pro - dźwięk z kompa. ..Ale może mając taką Yamahę, bym dokupił kiedyś jakiś odtwarzacz CD, żeby moje płytki nie służyły tylko za ozdobę :) 

Aha, jeszcze pytanie do Ciebie - te głośniki będą przez większość czasu grać dość cicho - mieszkam w bloku, więc jakieś głośniejsze słuchanie to od czasu do czasu... Czy do takiego grania też są ok? Tzn. priorytetem jednak to głośniejsze granie, kiedy jestem sam w domu ;) Ale będą sporą część czasu grać dość cicho, bo wieczorami już śpi dziecko itp. 😜 

Edited by syzygy87
Posted
W dniu 10.05.2024 o 12:53, Thomm napisał(a):

Zapomnij o 27

Na pewno? ;)  One mają jednak głośnik średniotonowy, w odpowiedzi na moje wymagania (nie V-ka) polecono mi taki zestaw:

CAMBRIDGE AUDIO AXR100 + Pylon Perl 27

W dniu 10.05.2024 o 12:53, Thomm napisał(a):

To może:  Yamaha MusicCast R-N600A + Pylon Audio Opal 30? :) Takie coś mi polecono też...

Może komuś będzie chciało się wypowiedzieć na temat tych dwóch propozycji?

W dniu 10.05.2024 o 19:11, Birken napisał(a):

Tak czytam czytam i wydaje mi się, że ty cały czas potrzebujesz podstawkowych.

Dzięki za post i zaangażowanie w temat. Po namyśle jednak wolę podłogowe, bo ostatecznie (jak już padło) podstawki też trochę kosztują. No i problemem jest dziecko (ponad 1,5 roku).. z podstawki zwali sobie głośnik na głowę, a kolumnę pchnie do przodu i sobie nic nie zrobi :D Wiem, to głupi powód, ale takie są realia teraz... :P 

Z Twojego postu wyciągnąłem natomiast markę Indiana Line i patrzę sobie na Tesi 5... Dzięki!

Posted

Dlatego napisałem o dorobieniu stojaków a nie ich kupowaniu. Trochę drewna + piach i dziecko w tym wieku tego nie przewróci. I dostępu do głośników nie ma. 

• Like 1
Posted (edited)
W dniu 12.05.2024 o 11:18, syzygy87 napisał(a):

Aha, jeszcze pytanie do Ciebie - te głośniki będą przez większość czasu grać dość cicho - mieszkam w bloku, więc jakieś głośniejsze słuchanie to od czasu do czasu... Czy do takiego grania też są ok? Tzn. priorytetem jednak to głośniejsze granie, kiedy jestem sam w domu ;) Ale będą sporą część czasu grać dość cicho, bo wieczorami już śpi dziecko itp. 😜 

Sorry za odpis po tygodniu, ale zarobiony byłem :(

Też mieszkam w bloku. One się dobrze skalują, czyli tak cicho jak i głośno będzie okej.

Głośno... Powiem Ci tak: kiedy je kupiłem te kilka lat temu i też "przywaliłem" tak na 80-90% tego, co mogą to... pół godziny później miałem policję na chacie :D- o 17-tej. po południu 😐  (nie, nie żartuję - pomocna i wnerwiona emerytka piętro niżej... ). Nie zapłaciłem mandatu, kazali mi tylko ściszyć. I przy okazji tak chyba okazało się, że mundurówka mundurówce raczej krzywdy nie zrobi ;).

Nevermind.

Spokojnie możesz ich słuchać cicho, a jeśli głośniej to licz się z upierdliwymi sąsiadami/policją

12 godzin temu, syzygy87 napisał(a):

Na pewno? ;)  One mają jednak głośnik średniotonowy, w odpowiedzi na moje wymagania (nie V-ka) polecono mi taki zestaw:

CAMBRIDGE AUDIO AXR100 + Pylon Perl 27

To może:  Yamaha MusicCast R-N600A + Pylon Audio Opal 30? :) Takie coś mi polecono też...

25 a nie 27.

27 Pylon po prostu uwalił. Owszem, są mocniejsze, ale też mniej rozdzielcze, przestrzenne, genialny środek 25 poszedł się walić.

Perły 25 (dobrze wysterowane) kapitalnie grają środkiem. Coś jak dobrze napędzone (jeśli chodzi o słuchawki), Sennheisery HD600.

W dniu 12.05.2024 o 11:18, syzygy87 napisał(a):

Ok, to ta historia ma mnie przekonać do wzięcia pod uwagę tej Yamahy?

Tak. Przejedź się do jakiegoś salonu i niech Ci je sparują z 501/701/801. Ew z jakimś NAD'em, takim do 3k. Bo z nimi też się Pylony dobrze zgrywają.

Edited by Thomm
  • Like 2
Posted
21 godzin temu, Thomm napisał(a):

Ew z jakimś NAD'em, takim do 3k. Bo z nimi też się Pylony dobrze zgrywają.

Z zamulonym NAD-em? Ja bym NAD-a nie kupił, bo jest projektowany tak by elementy nie lubiące ciepła były przy tych mocno grzejących się. Takie sprytne postarzanie.

• Like 1
Posted
23 godziny temu, Thomm napisał(a):

25 a nie 27.

27 Pylon po prostu uwalił. Owszem, są mocniejsze, ale też mniej rozdzielcze, przestrzenne, genialny środek 25 poszedł się walić.

Perły 25 (dobrze wysterowane) kapitalnie grają środkiem. Coś jak dobrze napędzone (jeśli chodzi o słuchawki), Sennheisery HD600.

Ok, tzn. o tyle to dziwne, że 27 mają dodatkowy głośnik dla średnich tonów :) 

..ja mam HD650 i o takie brzmienie mi właśnie chodzi ;) 

A Pylon Opal 30? Wiem, znowu wyżej idę cenowo, ale może warto? Mają dobre recenzje...

Wiem, czas skończyć pisanie i umówić się na jakiś odsłuch.. tylko trochę wątpię, że taki odsłuch na szybko mi dużo pomoże... W Senn HD650 nie zakochałem się od pierwszego odsłuchu, a teraz je uwielbiam. U mnie jakoś wolno idzie osłuchiwanie się... 

Posted (edited)

Opale są fajne, aczkolwiek słuchałem tylko podstawkowy model. W każdym razie warto także je wziąć pod uwagę.

Jednak głośniki papierowe mimo tego, że są na rynku od ,,zawsze'' nie mają żadnego godnego zamiennika. Owszem, pewne materiały w poszczególnych aspektach są znacznie lepsze, ale ostatecznie całościowo tylko papier. Najlepiej jak nie są niczym pokryte. Oczywiście to tylko i wyłącznie moje zdanie.

Z jeszcze innej beczki to chłopaki z Pylona ostro pojechali z cenami po ,,pandemii''.

W dniu 10.05.2024 o 21:57, Thomm napisał(a):

Kupiłem te Pylony z tą brzydką Yamahą (AS-501), kable... Ten pan już tam chyba nie pracuje, jestem mu do tej pory wdzięczny, za to, że mnie wtedy wyprostował z Denona. Powiedział mi na koniec coś takiego: "wie pan co, no mam okazję z racji zawodu potestować sobie co jak gra i z czym. I zauważyłem, że nawet ta tańsza Yamaha dobrze się zgrywa z Pylonami a na Denonie robi się trochę "klucha". Kapitalna osoba.

Bo wbrew audiofilskim mitom piniądz nie gra. Elektronika audio jest tak prosta, że byle jaka komputerowa płyta główna to jest kosmos przy tym.

Edited by Rafacio
  • Like 2
Posted
W dniu 18.05.2024 o 20:47, Rafacio napisał(a):

Z zamulonym NAD-em? Ja bym NAD-a nie kupił, bo jest projektowany tak by elementy nie lubiące ciepła były przy tych mocno grzejących się. Takie sprytne postarzanie.

Przez kilka minut posłuchałem 25 w tym Audio-Expercie z NAD'em C316BEE. Źle to nie grało, tak "średnicowo", coś jak Senki HD600. "501" Yamahy natomiast podkreśla skraje pasma, ożywia trochę te Pylony, ale generalnie zgoda - takie połączenie może wydać się tej, czy innej osobie zamulone.

W dniu 19.05.2024 o 08:27, Rafacio napisał(a):

Bo wbrew audiofilskim mitom piniądz nie gra. Elektronika audio jest tak prosta, że byle jaka komputerowa płyta główna to jest kosmos przy tym.

I tutaj pełna zgoda :)

Posted

...a Yamaha MusicCast R-N600A? Droższa od 501, ale ma jakieś tam nowinki w stylu odtwarzanie streamingów bezpośrednio itp. 

• 1 month later...
Posted (edited)

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Ostatecznie zdecydowałem się na Pylon Opal 30 i Yamaha R-N600A.

Bezpośrednio nikt nie polecał tych kolumn, ale kolega Thomn skierował mnie na markę Pylon i Yamahę. Kolumny grają wg mnie ładnie środkiem, nic nie buczy, inny level słuchania w porównaniu do tego co miałem...

Yamaha łączy się ze Spotify więc nawet komp nie musi być angażowany, chyba że do FLACow.

Aha, przekroczyłem ponad dwukrotnie tytułowy budżet (3600 kolumny + wzmacniacz 2800 + kable, nóżki maskownice)...

W pierwszych godzinach kolumny miały mało basu, aż kartony poszły tymczasowo na balkon zamiast od razu do kosza (potencjalny zwrot)... Ale w tym wygrzewaniu chyba coś jest, bo bas i brzmienie się zmieniło jak trochę pograły.

Jeszcze raz wszystkim dzięki!

Edited by syzygy87
Posted
W dniu 10.05.2024 o 12:14, neonlight napisał(a):

Poniżej 20hz, liniowo, osiągają suby za kilka tysięcy.

Tylko po co?

2 godziny temu, syzygy87 napisał(a):

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Ostatecznie zdecydowałem się na Pylon Opal 30 i Yamaha R-N600A.

I to jest całkiem dobry wybór.

• Like 1