neonlight Posted May 6, 2024 Report Posted May 6, 2024 1 minutę temu, syzygy87 napisał(a): Kurde, skomplikowane to ..a MELODIKA BL40 MK3 zagra z WiiM amp bez suba bez problemu? Bez suba nic nie zagra względnie równym basem, będziesz mieć dziurę w okolicach 60hz (strzelam), gdzie sporo się dzieje, a następnie 90hz itd. itd.. Quote
syzygy87 Posted May 7, 2024 Author Report Posted May 7, 2024 18 godzin temu, neonlight napisał(a): Bez suba nic nie zagra względnie równym basem, będziesz mieć dziurę w okolicach 60hz (strzelam), gdzie sporo się dzieje, a następnie 90hz itd. itd.. Ok.. może dodam, że nie zależy mi na jakimś potężnym basie. Bas i sopran są często podbite dla "lepszego" efektu, zależy mi na głośnikach, które dobrze grają "w środku" (nie Vka).Czy naprawdę któryś z systemów 2.0 nie pociągnie na akceptowalnym poziomie? Albo do późniejszego rozwoju, jak stwierdzę, że sub jednak by się przydał? ..a np. Argon Audio Forte A55 MK2 (kolumny aktywne) to dobra opcja, którą mógłbym podpiąć pod DX3 Pro bez dodatkowego wzmacniacza? Czy lepiej nie bawić się w takie ułatwienia i kupić WiiM amp i coś do niego? Quote
neonlight Posted May 7, 2024 Report Posted May 7, 2024 10 minut temu, syzygy87 napisał(a): Ok.. może dodam, że nie zależy mi na jakimś potężnym basie. Nie chodzi o uzyskanie podbitego basu, a takiego, który w całym paśmie gra na podobnym poziomie głośności. W niezaadaptowanym pomieszczeniu odsłuchowym, zawsze występują dziury i podbicia od ok. 250hz, aż do samego dołu. Podczas słuchania danego utworu, będziesz jedną częstotliwość słyszał głośno, a inną zupełnie cicho, wręcz wcale tak, jak by nie była nagrana. Po to właśnie jest potrzebny subwoofer, żeby wyrównać pasmo, a nie zwiększyć głośność basu. Quote
syzygy87 Posted May 8, 2024 Author Report Posted May 8, 2024 Ok, ale to już zestawy stereo aż tak nie wchodzą w grę? To już jakiś archaizm? Sub podbija koszt całej zabawy.. może jako opcja? WiiM amp ma wyjście na suba w razie czego. Znalazłem jeszcze Pylon Audio Pearl 27 - mają bass reflex z przodu oraz piszą na stronach, że posiadają: głośnik średniotonowy Pylon Audio PSM 18.8 FGS profilowany dla lepszego odtwarzania tonów średnich. (chcę, żeby nie grały Vką). W dniu 25.04.2024 o 12:02, dijx napisał(a): WiiM amp ma wejście aux, 2x RCA, więc możesz normalnie podpiąć swojego DAC. Tylko nie wiem, czy jest sens, bo DX3 ma chyba ten sam albo podobny DAC ESS, co WiiM, nie sądzę, żebś coś więcej uzyskał podłączając swojego DACa. Jeżeli za wszelką cene chcesz go wykorzystać, to może jednak sam wzmacniacz, bez streamera? Na WiiM możesz wysyłać dźwięk przez chromecast, DLNA, możesz mu wskazać też serwer sieciowy lub w aplikacji po prostu odtworzyć katalog z muzyką; nie ma potrzeby łączenia kompa kablami, urządzenia muszą być tylko w tej samej sieci. ..a w drugą stronę - mam nadzieję, że Topping DX3 Pro nie pogorszy dźwięku WiiM amp? Bo chciałbym kompletny dźwięk z kompa - nieraz jest to Netflix, nieraz muzyka z dysku FLAC, nieraz Spotify itp. Kabel RCA jest w okolice TV i głosników pociągnięty, więc nie jest to problem, tylko pójdą z DX3 Pro w takim wypadku - bo komp jest niego podpięty, żeby słuchać muzyki na słuchawkach przez Toppinga. WiiM amp nie ma wyjścia na słuchawki, więc nie zastąpi mi wzmacniacza słuchawkowego.. Quote
Rafacio Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 (edited) A dlaczego taki Topping? To już wolałbym dołożyć 300 zł i kupić choćby najtańszy model normalnego wzmacniacza. Od razu powiększa się pole manewru przy wyborze kolumn. Edited May 10, 2024 by Rafacio 1 Quote
syzygy87 Posted May 10, 2024 Author Report Posted May 10, 2024 5 godzin temu, Rafacio napisał(a): A dlaczego taki Topping? To już wolałbym dołożyć 300 zł i kupić choćby najtańszy model normalnego wzmacniacza. Od razu powiększa się pole manewru przy wyborze kolumn. Już pod Waszym wpływem zwiększyłem budżet i oczekiwania Teraz na tapecie jest WiiM amp + kolumny podłogowe 2.0. Biorę pod uwagę najbardziej: MELODIKA BL40 MK3 i Pylon Audio Pearl 27... Quote
lobuz1 Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 20 minut temu, syzygy87 napisał(a): Już pod Waszym wpływem zwiększyłem budżet i oczekiwania Teraz na tapecie jest WiiM amp + kolumny podłogowe 2.0. Biorę pod uwagę najbardziej: MELODIKA BL40 MK3 i Pylon Audio Pearl 27... Dlaczego ta Melodika? Sprobuj może ten Pylon. Quote
Thomm Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 (edited) @syzygy87 Nie bierz suba do 2.0. Bo to jest kurna nieporozumienie. Mam suba (Magnata), ale.. do kina domowego. A nie do stereo, gdzie takie "1" (bas) to... nieporozumienie. Kupujesz fronty z dobrą podstawą basową, suba olewasz. Tak pokrótce Nie bierz Pereł 27, bo Pylon w nich zaburzył równowagę tonalną. Bierz 25. Mam "25" od 7 lat w pomieszczeniu 20m2. Nisko schodzący dół, szybki, punktowy bas, góra ostra ale nie świszcząca i średnica, którą mogę porównać tylko z Senkami HD600. Wybitna wręcz średnica. I żeby było ciekawiej: sparowane to z budżetową (lol! )Yamahą AS-501 Tak pokrótce Edited May 10, 2024 by Thomm Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 4 minuty temu, Thomm napisał(a): @syzygy87 Nie bierz suba do 2.0. Bo to jest kurna nieporozumienie. Mam suba (Magnata), ale.. do kina domowego. A nie do stereo, gdzie takie "1" (bas) to... nieporozumienie. Kupujesz fronty z dobrą podstawą basową, suba olewasz. Tak pokrótce Wybacz, ale głupoty piszesz. Natomiast Magnat nie nadaje się do muzyki, bo ma zbyt rozlazły bas, choć i tak można nim trochę poprawić liniowość niskich tonów. Zmierz sobię odpowiedź basową w miejscu odsłuchu, to będziesz wiedział "o co kaman". Quote
Rafacio Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 6 minut temu, neonlight napisał(a): Zmierz sobię odpowiedź basową w miejscu odsłuchu, to będziesz wiedział "o co kaman". Niektórzy zamiast szukać dziury w całym wolą posłuchać muzyki. 1 Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 Teraz, Rafacio napisał(a): Niektórzy zamiast szukać dziury w całym wolą posłuchać muzyki. Szczególnie audiofile żyjący w nieświadomości, bo słuchają zniekształconego brzmienia swojej muzyki i myślą, że tak została zrealizowana. Szacun. Quote
kubachim Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 4 minuty temu, Rafacio napisał(a): Niektórzy zamiast szukać dziury w całym wolą posłuchać muzyki. Tacy to nie siedzą na tym forum i nie klepią multum postów. @neonlight takie pytanie - pomijając temat rozmieszczenia - w czym problem z basem w podłogowych kolumnach? Można gdzieś o tym w zręcznej formie poczytać (najlepiej z podparciem pomiarami)? Pytam jako laik w świecie stereo czy tam 2.1. Quote
Thomm Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 Nie, nie piszę głupot. Magnat nie nadaje się do muzyki?. Tak, nie nadaje się. Zgoda. Magnat (Supreme Monitor 302A) jest kijowy, fakt. Do muzyki. Bo toż to ****ienko schodzi tylko do 20-16Hz (realnie). Ma rozłazły bas? Ma. Ale do kina domowego/stereo? Inaczej: nigdy nie byłem fanem suba w zestawach 2.0. Dla mnie to zbędny dodatek. Kupić fronty, które mają dobry dół. Tyle. Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 Teraz, kubachim napisał(a): Tacy to nie siedzą na tym forum i nie klepią multum postów. @neonlight takie pytanie - pomijając temat rozmieszczenia - w czym problem z basem w podłogowych kolumnach? Można gdzieś o tym w zręcznej formie poczytać (najlepiej z podparciem pomiarami)? Pytam jako laik w świecie stereo czy tam 2.1. Problem nie dotyczy konkretnie podlogówek, bo podstawkowe też są problematyczne i żaden BR z przodu, czy z tyłu, nie ma żadnego znaczenia, ponieważ bas rozchodzi się we wszystkich kierunkach, nie kierunkowo, jak przy wyższych częstotliwościach. Każde pomieszczenie ma swoją odpowiedź częstotliwościową, bez adaptacji tragiczną, w szczególności niskie pasmo jest pełne dziur i górek, które najtrudniej ogarnąć. Dlatego też rozwiązania są trzy, porządna, mocno inwazyjna adaptacja, korekcja DSP, lub subwoofer/y. Tylko, to nie jest tak, że stawiamy suba i gra muzyka, wszystko naprawione. Trzeba tak zestroić suba z kolumnami i najlepiej odciąć w nich najniższe tony, żeby uzyskać mniej więcej równą charakterystykę od samego dołu po najwyższy bas. Przeczytaj książkę o akustyce, zrób pomiary z subwoofer'em i wtedy będziesz wiedział z czym się to je. Quote
Thomm Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 10 minut temu, Rafacio napisał(a): Niektórzy zamiast szukać dziury w całym wolą posłuchać muzyki. Nigdy, przenigdy, nie pomyślałbym sobie, że od kilku lat kiedy jest nam wybitnie nie "po drodze"' to dałbym Ci plusa. Niniejszym daję Ty słuchasz, ja słucham. Bo do tego się ta "zabawa" sprowadza". Nevermind. Peace. Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 8 minut temu, Thomm napisał(a): Nie, nie piszę głupot. Magnat nie nadaje się do muzyki?. Tak, nie nadaje się. Zgoda. Magnat (Supreme Monitor 302A) jest kijowy, fakt. Do muzyki. Bo toż to ****ienko schodzi tylko do 20-16Hz (realnie). Ma rozłazły bas? Ma. Ale do kina domowego/stereo? Inaczej: nigdy nie byłem fanem suba w zestawach 2.0. Dla mnie to zbędny dodatek. Kupić fronty, które mają dobry dół. Tyle. Ten sub osiąga 16hz na papierze, w realu ma już konkretny spadek przy 20hz. Poniżej 20hz, liniowo, osiągają suby za kilka tysięcy. Tomku, w dalszym ciągu nie rozumiesz podstaw akustyki i prawdopodobnie powielasz teorie z forum Audio Stereo. Quote
kubachim Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 3 minuty temu, neonlight napisał(a): Problem nie dotyczy konkretnie podlogówek, bo podstawkowe też są problematyczne i żaden BR z przodu, czy z tyłu, nie ma żadnego znaczenia, ponieważ bas rozchodzi się we wszystkich kierunkach, nie kierunkowo, jak przy wyższych częstotliwościach. Każde pomieszczenie ma swoją odpowiedź częstotliwościową, bez adaptacji tragiczną, w szczególności niskie pasmo jest pełne dziur i górek, które najtrudniej ogarnąć. Dlatego też rozwiązania są trzy, porządna, mocno inwazyjna adaptacja, korekcja DSP, lub subwoofer/y. Tylko, to nie jest tak, że stawiamy suba i gra muzyka, wszystko naprawione. Trzeba tak zestroić suba z kolumnami i najlepiej odciąć w nich najniższe tony, żeby uzyskać mniej więcej równą charakterystykę od samego dołu po najwyższy bas. Przeczytaj książkę o akustyce, zrób pomiary z subwoofer'em i wtedy będziesz wiedział z czym się to je. No dobra, ale to z tego wynika że niezależnie od setupu trzeba po prostu ogarnąć akustykę, czy to zestaw z subem czy bez. Subwoofer magicznym lekarstwem nie jest. Ja dokupiłem do LSX dla tych brakujących "5%" w dole, które czasem się w muzyce pojawią (tej, której słucham). Całę szczęście gra mi ok niemal od poczatku, tylko drobna zabawa "na ucho". Jest ok, może kiedyś się pokombinuje z adaptacją, ale nie teraz, gdy salon to w zasadzie domowe przedszkole Quote
superbart Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 @neonlight pytam jako laik w temacie. Czy w takim razie można sobie dany utwór na słuchawkach przesłuchać i na tej podstawie wywnioskować czy tego basu faktycznie gdzieś brakuje czy jednak jest ok ? 1 Quote
Thomm Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 20 minut temu, neonlight napisał(a): Szczególnie audiofile żyjący w nieświadomości, bo słuchają zniekształconego brzmienia swojej muzyki i myślą, że tak została zrealizowana. Szacun. Nigdy nie posłuchamy muzyki, która została zrealizowana w studio. Sorry, Neon. 10-12 lat temu kupiłem AKG Q701. Bo kapitalne słuchawki, bo Quincy Jones...Referencja. Ale jak to zagrało w studio QJ sparowane z kij wie czym. I jak to się miało to do tych Q701 sparowanych z Essence ST, spiętych z Rapture AMP? Nijak. Referencja nie istnieje. Możemy się "jakoś tam" do niej zbliżać. Gonić króliczka. 6 minut temu, superbart napisał(a): @neonlight pytam jako laik w temacie. Czy w takim razie można sobie dany utwór na słuchawkach przesłuchać i na tej podstawie wywnioskować czy tego basu faktycznie gdzieś brakuje czy jednak jest ok ? Nie ma referencji. Coś takiego nie istnieje. Zbyt wiele jest czynników zewnętrznych. Nigdy dany zestaw nie zagra tak samo. Zapomnij o tym. I ciesz się muzyką 1 Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 7 minut temu, kubachim napisał(a): No dobra, ale to z tego wynika że niezależnie od setupu trzeba po prostu ogarnąć akustykę, czy to zestaw z subem czy bez. Subwoofer magicznym lekarstwem nie jest. Ja dokupiłem do LSX dla tych brakujących "5%" w dole, które czasem się w muzyce pojawią (tej, której słucham). Całę szczęście gra mi ok niemal od poczatku, tylko drobna zabawa "na ucho". Jest ok, może kiedyś się pokombinuje z adaptacją, ale nie teraz, gdy salon to w zasadzie domowe przedszkole Najlepiej ogarnąć akustykę, ale to się wiąże ze sporym nakładem pracy, poświęceniem przestrzeni w danym pomieszczeniu i spore koszty. Niestety, absorbery szerokopasmowe z wełny o grubości 10cm tutaj nie pomogą, jak większość audiofili sądzi, ponieważ potrzebna grubość masy absorbującej, to przynajmniej kilkadziesiąt cm i na większym obszarze, w nie tylko w rogach. W związku z powyższym, najłatwiejszym sposobem pozostaje subwoofer, który względnie dobrze "wyrówna" bas tak, żeby był słyszalny na całej swojej szerokości w miejscu odsłuchu. Quote
syzygy87 Posted May 10, 2024 Author Report Posted May 10, 2024 (edited) 54 minuty temu, Thomm napisał(a): Nie bierz Pereł 27, bo Pylon w nich zaburzył równowagę tonalną. Bierz 25. Mam "25" od 7 lat w pomieszczeniu 20m2. Nisko schodzący dół, szybki, punktowy bas, góra ostra ale nie świszcząca i średnica, którą mogę porównać tylko z Senkami HD600. Wybitna wręcz średnica. Ok, myślałem, że im wyższy model, tym lepiej Mam Senn HD650 i takiego brzmienia właśnie szukam - nieprzebasowanego.. Ale Pearl 25 ma bass reflex z tyłu.. a ja mam dość mało miejsca i wolałbym je postawić maksymalnie blisko ściany. Dlatego też Perl 27 i Melodiki mam na oku. 38 minut temu, Rafacio napisał(a): Niektórzy zamiast szukać dziury w całym wolą posłuchać muzyki. Otóż to! Ja mam teraz słaby sprzęt, nie muszę się bawić od razu w suby i pomiar akustyki itp. Może w przyszłości. Edited May 10, 2024 by syzygy87 Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 11 minut temu, Thomm napisał(a): Nigdy nie posłuchamy muzyki, która została zrealizowana w studio. Sorry, Neon. 10-12 lat temu kupiłem AKG Q701. Bo kapitalne słuchawki, bo Quincy Jones...Referencja. Ale jak to zagrało w studio QJ sparowane z kij wie czym. I jak to się miało to do tych Q701 sparowanych z Essence ST, spiętych z Rapture AMP? Nijak. Referencja nie istnieje. Możemy się "jakoś tam" do niej zbliżać. Gonić króliczka. Tutaj nie chodzi o referencję, bo nawet w zaadaptowanych studiach jej nie ma, tylko o spadki i górki sięgające kilku dB, a nie kilkudziesięciu, jak w przeciętnym pokoju audiofila. 21 minut temu, superbart napisał(a): @neonlight pytam jako laik w temacie. Czy w takim razie można sobie dany utwór na słuchawkach przesłuchać i na tej podstawie wywnioskować czy tego basu faktycznie gdzieś brakuje czy jednak jest ok ? Możesz sobie wejść na generator tonów on-line i jechać od np. 20hz do 300hz. Wtedy usłyszysz, gdzie masz spadki i podbicia w paśmie i jak duże. Quote
Thomm Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 (edited) 30 minut temu, neonlight napisał(a): Ten sub osiąga 16hz na papierze, w realu ma już konkretny spadek przy 20hz. Poniżej 20hz, liniowo, osiągają suby za kilka tysięcy. Tomku, w dalszym ciągu nie rozumiesz podstaw akustyki i prawdopodobnie powielasz teorie z forum Audio Stereo. 16-20Khz. Owszem, osiąga. I wierz mi, sam byłem tym zdziwiony. 20Khz na pewno. Bo jak nagle poczułem coś nie tak "nisko", ale w sobie (wiesz o czym mówię), to... Nie, nie rozumiem .Nie znam podstaw akustyki, muzyki w ogóle nie rozumiem, nie wiem o co w tym w ogóle "kaman". Teraz już tak na serio: o czymś takim jak "audio stereo" dowiedziałem się teraz. Od Ciebie. Dzięki. Nie omieszkam skorzystać. Kiedyś tam Nie, nigdy nie byłem userem tego... forum? Byłem userem Fraz PC, PurePC (pozdro Orgiusz! Sebastianie Oktaba... szacun!), byłem też userem PCLab.pl, kiedyś tego wortalu moderatorem (najbardziej znienawidzonym zresztą), Nigdy o czymś takim jak audio-stereo nie słyszałem. Sorry. Edited May 10, 2024 by Thomm 1 Quote
mrosin72 Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 31 minutes ago, neonlight said: Problem nie dotyczy konkretnie podlogówek, bo podstawkowe też są problematyczne i żaden BR z przodu, czy z tyłu, nie ma żadnego znaczenia, ponieważ bas rozchodzi się we wszystkich kierunkach, nie kierunkowo, jak przy wyższych częstotliwościach. Każde pomieszczenie ma swoją odpowiedź częstotliwościową, bez adaptacji tragiczną, w szczególności niskie pasmo jest pełne dziur i górek, które najtrudniej ogarnąć. Dlatego też rozwiązania są trzy, porządna, mocno inwazyjna adaptacja, korekcja DSP, lub subwoofer/y. Tylko, to nie jest tak, że stawiamy suba i gra muzyka, wszystko naprawione. Trzeba tak zestroić suba z kolumnami i najlepiej odciąć w nich najniższe tony, żeby uzyskać mniej więcej równą charakterystykę od samego dołu po najwyższy bas. Przeczytaj książkę o akustyce, zrób pomiary z subwoofer'em i wtedy będziesz wiedział z czym się to je. A poleciłbyś jakąś dobrą książkę/artykuł o akustyce? Najlepiej taką/taki żeby można potem było coś praktycznie zrobić we własnym pomieszczeniu? Quote
neonlight Posted May 10, 2024 Report Posted May 10, 2024 Teraz, mrosin72 napisał(a): A poleciłbyś jakąś dobrą książkę/artykuł o akustyce? Najlepiej taką/taki żeby można potem było coś praktycznie zrobić we własnym pomieszczeniu? Proszę uprzejmie. https://www.google.com/search?q=alton+everest+-+podręcznik+akustyki+&sca_esv=cd9a55a255ee4ca7&sxsrf=ADLYWIIAPxGsaWtgGhblB9b3L-my_3PgdA%3A1715337829988&ei=Zfo9ZpX0O6D2wPAPpr6vuA8&udm=&oq=alton+everest+-+podręcznik+akustyki+&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIiVhbHRvbiBldmVyZXN0IC0gcG9kcsSZY3puaWsgYWt1c3R5a2kgMgUQABiABDIGEAAYFhgeMgUQIRigATIFECEYoAEyBRAhGKABSOpDULo8WIA_cAF4AJABAJgBvgGgAdwEqgEDMC40uAEDyAEA-AEBmAIDoAKiAsICCBAAGIAEGLADwgILEAAYgAQYsAMYogSYAwCIBgGQBgSSBwMxLjKgB6cK&sclient=mobile-gws-wiz-serp Quote
Recommended Posts