Jump to content
BLACK FRIDAY z HiFiPRO i MP3Store ˗ˏˋ🔊🛒ˎˊ Oferta specjalna na produkty marki FiiO. ×

Recommended Posts

Posted

Testuję właśnie Eversolo A6 master i gra mi lepiej niż prosto z MacBookAir, co jest dla mnie zaskoczeniem.

Więc skoro można lepiej, to myślę nad zakupem czegoś nowego lub używanego w budżecie do 16 tyś.

Co będzie przed streamerem: dysk NAS z plikami audio, Ethernet RJ45 (być może też switch/adapter optyczny), Tidal, kiedyś może też Qobuz i Roon

Co będzie za streamerem: kabel raczej USB, Chord Dave -> Enleum 23R -> Susvara

Co mi chodzi po głowie:

- Eversolo A6 master (właśnie gra i jest "nieźle")

- Eversolo A8 - chyba ma podwójny femto-zegar; może zagra ciut lepiej? może ktoś z Was porównywał? tylko DACa i AMPa już nie potrzebuję więc nie wiem czy nie więcej osiągnę płacąc za dedykowany streamer / transport / bridge

- Lumin U2 mini

- Lumin U2 (używany) - podoba mi się idea switcha optycznego i dedykowany LPS, podobno ma lekko zaokrągloną górę, co mnie lekko martwi, bo wolę rozświetloną

- Auralic Aries G2.1 (używany)  - nie ma wejścia Ethernetu optycznego, ale podobno ma bardziej agresywną górę niż U2

- czy warto rozważać Opto-DX? optical Rendu?

Doradzicie coś?

Posted
4 godziny temu, Samuel_ napisał(a):

wersja budżetowa - volumio rivo plus lepszy zasilacz (np. od mozgaudio będzie dobry),

wersja top - Grimm mu1

Tak, czytałem o tym Grimm i niestety nie mieści się w zadanym budżecie.

Jaki top do 16 tyś? Może być używany...

Posted (edited)

Osobiście posiadam Lumin U2 mini dla mnie rewelacja konfiguracja podobna Nas + Tidal + Qobuz czasem Roon , świetne bez problemowe doskonale grające urządzenie 

Edited by blackromek
Posted
9 godzin temu, konrad_a napisał(a):

Tak, czytałem o tym Grimm i niestety nie mieści się w zadanym budżecie.

Jaki top do 16 tyś? Może być używany...

musisz posłuchać i wybrać, co dla Ciebie lepsze; osobiście brałbym coś z najnowszej produkcji z uwagi na technologie i to, jak szybko ona się zmienia, może AURALIC Aries G2.1, jest obecnie promka w mp3store, może Michał z uwago na to, że jesteś stałym klientem i trochę już u niego kupiłeś, kapkę jeszcze odejmie i uda się przy lekkim przekroczeniu budżetu. Technologia w dacach, streamerach zmienia się tak szybko, ze wg mnie nie ma co brać rupieci, bo 2 lata w tej technologi to już stare dzieje; z mojego doświadczenia wynika, że słuchawki po upływie lat trzymają poziom i nie odbiegają dramatycznie od tego, co się pojawia na rynku (np. susvara, stare utopie itd.), podobnie ze wzmacniaczami, natomiast daci/streamery już trochę inaczej, choć dave w dalszym ciągu trzyma poziom. 

Posted (edited)
40 minut temu, Samuel_ napisał(a):

musisz posłuchać i wybrać, co dla Ciebie lepsze; osobiście brałbym coś z najnowszej produkcji z uwagi na technologie i to, jak szybko ona się zmienia, może AURALIC Aries G2.1, jest obecnie promka w mp3store, może Michał z uwago na to, że jesteś stałym klientem i trochę już u niego kupiłeś, kapkę jeszcze odejmie i uda się przy lekkim przekroczeniu budżetu. Technologia w dacach, streamerach zmienia się tak szybko, ze wg mnie nie ma co brać rupieci, bo 2 lata w tej technologi to już stare dzieje; z mojego doświadczenia wynika, że słuchawki po upływie lat trzymają poziom i nie odbiegają dramatycznie od tego, co się pojawia na rynku (np. susvara, stare utopie itd.), podobnie ze wzmacniaczami, natomiast daci/streamery już trochę inaczej, choć dave w dalszym ciągu trzyma poziom. 

Coś w tym pewnie jest, tylko że:

- Aries G2.1 wyszedł około czerwca 2021,

- Eversolo A6 gdzieś pod koniec 2022,

- Lumin U2 około marca 2023,

- Eversolo A8 pod koniec 2023,

więc jeśli się kierować tym argumentem to bardziej Lumin U2 albo Eversolo A8 a nie Auralic 2.1.

Są nowsze Auralic-i, np. G2.2 i podobno G3, tylko ceny coraz bardziej kosmiczne / coraz bliższe wspomnianego Grimm-a.

@Swordfish_ - Ty chyba testowałeś Auralic-i. Miałeś może okazję posłuchać też Eversolo A8 albo Lumina U2 ?

Edited by konrad_a
Posted
Godzinę temu, konrad_a napisał(a):

Coś w tym pewnie jest, tylko że:

- Aries G2.1 wyszedł około czerwca 2021,

- Eversolo A6 gdzieś pod koniec 2022,

- Lumin U2 około marca 2023,

- Eversolo A8 pod koniec 2023,

więc jeśli się kierować tym argumentem to bardziej Lumin U2 albo Eversolo A8 a nie Auralic 2.1.

Są nowsze Auralic-i, np. G2.2 i podobno G3, tylko ceny coraz bardziej kosmiczne / coraz bliższe wspomnianego Grimm-a.

@Swordfish_ - Ty chyba testowałeś Auralic-i. Miałeś może okazję posłuchać też Eversolo A8 albo Lumina U2 ?

racja, myślałem, że aries nowszy, faktycznie nowe to są te wyższe modele, tak jak wyższe vegi, tylko, że z cenami powariowali.

Posted
3 godziny temu, blackromek napisał(a):

Osobiście posiadam Lumin U2 mini dla mnie rewelacja konfiguracja podobna Nas + Tidal + Qobuz czasem Roon , świetne bez problemowe doskonale grające urządzenie 

Jak wygląda Twój tor?

Czy wysokie tony przy Luminie są ostre, czy lekko wygładzone na górze?

Posted (edited)

Pliki Nas synology  , Tidal , Qobuz  po Lan do Lumina ( Router>Switch kabel Swiatłowód Switch > rj45 Lumin  ) Konwerter Matrix Spdif > II2S > Matrix sabre Pro , na tym samy dac stosowałem dwa transporty plików Cayin Idap i cambridge stream magic , Lumin wyraźnie jest lepszy na pewno nie gra ostro  aha współpraca Roon , Aplikacja 100% polecenia 

2 minuty temu, blackromek napisał(a):

Pliki Nas synology  , Tidal , Qobuz  po Lan do Lumina ( Router>Switch kabel Swiatłowód Switch > rj45 Lumin  ) Konwerter Matrix Spdif > II2S > Matrix sabre Pro , na tym samy dac stosowałem dwa transporty plików Cayin Idap i cambridge stream magic , Lumin wyraźnie jest lepszy na pewno nie gra ostro  

Edited by blackromek
  • Thanks 1
Posted
Godzinę temu, blackromek napisał(a):

Pliki Nas synology  , Tidal , Qobuz  po Lan do Lumina ( Router>Switch kabel Swiatłowód Switch > rj45 Lumin  ) Konwerter Matrix Spdif > II2S > Matrix sabre Pro , na tym samy dac stosowałem dwa transporty plików Cayin Idap i cambridge stream magic , Lumin wyraźnie jest lepszy na pewno nie gra ostro  aha współpraca Roon , Aplikacja 100% polecenia 

Dzięki. Trochę mnie martwi to "na pewno nie gra ostro", bo ja lubię wyraźną górę.

Testowałeś jak grają instrumenty smyczkowe? Jak ktoś mocno przejedzie po strunach skrzypiec, czy wiolonczeli, to jest na górze "wyraźnie chropowato" czy "lekko roztarte" ?

Posted
38 minut temu, blackromek napisał(a):

musiałbym sprawdzić na pewno przez aplikację firmową gra bardziej wyraźnie i z bardziej sprężystym basem vs Roon 

To sprawdź i daj znać proszę.

BTW: Podobnie ma Eversolo A6 Master z Tidalem - z wewnętrznej apki Tidal gra wyraźniej niż przez Tidal Connect.

Posted

podaj może jakiś kawałek na którym mam to sprawdzić , ale do końca nie będzie to dla ciebie wiarygodny test bo dac mamy zupełnie inne i to bardziej chyba wpłynie na sq  choć jakości transportu bym nie pomijał bo sam się  o tym przekonałem 

Posted (edited)
W dniu 24.04.2024 o 08:15, blackromek napisał(a):

podaj może jakiś kawałek na którym mam to sprawdzić , ale do końca nie będzie to dla ciebie wiarygodny test bo dac mamy zupełnie inne i to bardziej chyba wpłynie na sq  choć jakości transportu bym nie pomijał bo sam się  o tym przekonałem 

Nigel Kennedy - To Shiver, Frozen - tam są na początku takie 3 mocne ataki skrzypiec

2Cellos - Smooth Criminal - ostre pociągnięcia wiolonczelami

Apocalyptica - Nothing else matters - tak w 3/4 kawałka, też wiolonczele

Edited by konrad_a
Posted
Godzinę temu, saudio napisał(a):

Poczekaj jak dojedzie do Polski S1 Auralica.

Podobno Aries S1 przed upgrade PSU jest lekko poniżej G1, a po upgrade PSU blisko/może ciut powyżej G1.

Ja chyba spróbuję podejść do poziomu Aries G2.

Posted

Testy trwają. Ilość kombinacji do porównania na 1 kawałku (Lumin, Aries, Eversolo, MacBook) x (coax, optical, USB) x (Tidal Connect, JPlay, Roon, native player) to....

4 x 3 x 4 = 48

Chyba dobrze że nie mam porządnego przewodu coax, bo będzie tylko 24.

PXL_20240430_164120530.jpg

• Like 3
  • 4 weeks later...
Posted

@konrad_a podpowie ktos na forum do czego służą tego typu streamery? Mniej wiecej rozumiem ze puszczają muzykę z np. spotify, ale czym to sie rozni od kupienia DAC/AMP i odpalenia muzyki z PC?

Czy  posiadajac streamer rozumiem ze nie musze kupowac juz wzmacniacza pod np. takie susvary bo juz sam streamer ma jakąś moc?

Moze glupie pytanie, ale jestem zdania ze nie ma glupich pytań :D

Posted

Są różne urządzenia pod nazwą streamer. Czysty streamer to tylko transport - ma wejście typu sieć/dysk i wyjście do DACa i tyle.

Ale np. taki Eversolo A6 ma wbudowany DAC i AMP i tak jak mówisz - teoretycznie nie potrzebujesz dodatkowego wzmaka pod Susvary (teoretycznie, bo Susvary zasługują na DAC i AMPa z wyższej półki niż Eversolo).

Ja np. planowałem pominąć sobie sekcje DAC i AMP w Eversolo i używać go tylko jako czysty transport.

Dlaczego? Bo mam już lepszego DACa i AMPa, a Eversolo "gra" - czytaj przesyła bity do DACa - lepiej niż np. MacBook Air M2.

Na dobrym torze słychać różnicę, serio. Na słabym być może nie ma to większego znaczenia.

Dlaczego nie kupiłem Eversolo? Bo Lumin U2, który jest czystym streamerem zagrał lepiej od "Eversolo jako sam streamer".

Także kombinacji jest sporo. Wszystko zależy od Twojego budżetu i planu rozbudowy / ulepszania zestawu etapami.

• Like 1
Posted

@konrad_a

dziekii za odpowiedz ale nic mi to nie powiedzialo, nadal nie wiem do czego taki streamer sluzy. Do tego by nie puszczac muzyki z PC/laptopa?

Posted (edited)
5 minut temu, Alleandir napisał(a):

@konrad_a

dziekii za odpowiedz ale nic mi to nie powiedzialo, nadal nie wiem do czego taki streamer sluzy. Do tego by nie puszczac muzyki z PC/laptopa?

Serio nic?

Cytat

przesyła bity do DACa - lepiej niż np. MacBook Air

Edited by lobuz1
Posted

bity do DACa, ok dzieki! :) @lobuz1 nie wiem nie zwrocilem uwagi...

serio nie wszyscy sie znaja na nomenkulaturze audio, chcialem w prostych slowach jak dla laika

Posted (edited)
16 minut temu, Alleandir napisał(a):

bity do DACa, ok dzieki! :) @lobuz1 nie wiem nie zwrocilem uwagi...

serio nie wszyscy sie znaja na nomenkulaturze audio, chcialem w prostych slowach jak dla laika

Masz podane w prostych słowach, że jest lepiej. Komputer generuje w pewnym stopniu szumy, ma mnóstwo niepotrzebnych komponentów, wentylatorów. procesów działających w tle, nie jest zaprojektowany pod audio. Przesyłanie po usb z PC też jest związane z konwersją sygnału i potencjalną utratą jakości. Streamer jest pozbawiony tych wad i jego zadaniem jest podanie czystego sygnału cyfrowego do dac najlepiej po coaxialu, optyku, i2s... Mimo tych zalet zamiast streamers preferuję transport CD- mój Holo Audio Red stoi od dawna nieużywany.

Edited by lobuz1
Posted (edited)

@Alleandirjest altenatywa do streamera, aby mieć lepszy dźwięk z komputera np karta Matrix Elemnet H lub Pink Faun.

Z kartą Matrix dobrze zgrywa się też Matrix spdif2 lub nowszy 3.

Do karty Matrixa można też zastosować lepszy zasilacz.

Edited by NuYam
Posted
2 minuty temu, NuYam napisał(a):

@Alleandirjest altenatywa do streamera, aby mieć lepszy dźwięk z komputera np karta Matrix Elemnet H lub Pink Faund.

Z kartą Matrix adobrze zgrywa się też Matrix spdif2 lub nowszy 3

Ja mam taką wadę / zaletę że jestem przewrażliwiony na punkcie naturalnej barwy / tembru w audio. Matrix Spdif wpięty w tor zabiera mi barwy - muzyka gra czarno-biało.