Jump to content

Question

Posted

Cześć. Potrzebuję kupić słuchawki jako chwilowy zamiennik Sennheiser HD 600. Pożyczyłem je siostrze, która wyjechała za granicę i przez jakiś czas nie mam na czym słuchać. Niekoniecznie muszą to być słuchawki otwarte, mogą również być używane. Byle by było tanio i w miarę znośnie. Myślałem nad Somic V2 lub jakieś Grado używane, ale nie wiem co wybrać. Źródło to Cayin N3 Pro lub telefon Sony Xperia 1 IV. Za wszelkie propozycje serdecznie dziękuję.

18 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Sennheiser HD559 są na OLXie poniżej 200 zł w ładnym stanie.

• Thanks 1
  • 0
Posted
Godzinę temu, mulleekk napisał(a):

Cześć. Potrzebuję kupić słuchawki jako chwilowy zamiennik Sennheiser HD 600. Pożyczyłem je siostrze, która wyjechała za granicę i przez jakiś czas nie mam na czym słuchać. Niekoniecznie muszą to być słuchawki otwarte, mogą również być używane. Byle by było tanio i w miarę znośnie. Myślałem nad Somic V2 lub jakieś Grado używane, ale nie wiem co wybrać. Źródło to Cayin N3 Pro lub telefon Sony Xperia 1 IV. Za wszelkie propozycje serdecznie dziękuję.

7Hz Zero 2 albo inne tanie IEMy. Nic innego nie da Ci takiej jakości dźwięku za grosze. Jeżeli koniecznie nauszne, to Hifiman HE400se.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Posted
7 godzin temu, Blizniak napisał(a):

Koss KSC75, poniżej 100zł za nówki.

Może już nie chcieć wrócić do HD600. KSC moim zdaniem to lepsze słuchawki.

• Haha 2
  • 0
Posted
25 minut temu, Rafacio napisał(a):

Może już nie chcieć wrócić do HD600. KSC moim zdaniem to lepsze słuchawki.

Jeśli to prawda, to cała reszta słuchawek nie ma sensu istnienia.

• 0
Posted

Jakiś tam ma, ale nie aż tak wielki jak się niektórym wwydaje.

5 minut temu, bakus1233 napisał(a):

Jeśli to prawda, to cała reszta słuchawek nie ma sensu istnienia.

Jakiś tam ma, ale nie aż tak wielki jak się niektórym wydaje. Poza tym co jednemu się podoba nie musi innemu.

Sam zaś rozmyślam nad klasykiem takim jak HD600 lub 650. Ale na razie nie mogę sam siebie przekonać, że ich potrzebuję.

• 0
Posted

Dla mnie HD600 są dziwną zagadką. Mam dużo niby lepszych i też droższych słuchawek a jak przychodzi do cieszenia się muzyką najlepiej bawię się z HD600.

(po eq basu bo lubię rock i edm(

• 0
Posted
14 minut temu, Pioj napisał(a):

jak przychodzi do cieszenia się muzyką najlepiej bawię się z HD600.

(po eq basu bo lubię rock i edm(

Próbowałem tak kiedyś, nie dało się dłużej słuchać elektroniki,edm na nich. Za wolne, za mało basu i mały jego impakt. Tutaj DT990 wygrywały za każdym razem 😃

• 0
Posted

Nie miałem nigdy DT990. Ale co do tych HD600 to ja od wielu lat słucham z mocną equalizacją do basu na poziomie harmana (20Hz +11,5dB).

Po tym dodaniu ok 10dB bas tych słuchawek to dla mnie ich dobra strona. Jest charakterystyczny dla przetwornika dynamicznego: jest bliski, bezpośredni, mięsisty i z mocnym uderzeniem. Jakość basu dla mnie jest bardzo satysfakcjonująca już od 50Hz (sprawdzałem z generatorem tonów ). No i ten bas ok 100Hz i powyżej już jest bardzo dobry i głośny. Z tym że z tym generatorem tonów nie tyle oceniam głośność co subiektywne wrażenia z tonów: strukturę (barwę), czy słychać zniekształcenia, czy bas jest bezpośredni itp.

Poza tym generalnie equalizuję wszystko pod swoje uszy z użyciem izofony i generatora tonów i we wszystkich słuchawkach jestem bardzo zadowolony z efektu. Ale w słuchawkach nie chodzi tylko o charakterystykę pasma przenoszenia. A technicznie HD600 doceniam dopiero jak znudzą mi się coraz to nowsze i droższe zabawki :)

Ale koniec końców człowiek najlepiej słyszy średnicę. To częstotliwość między innymi nowy ludzkiej i wielu instrumentów. Tak pełnej, dociążonej, bliskiej i przekonującej średnicy potrzebuję żeby już nic nie potrzebować :) i jeszcze raz - tu nawet nie chodzi o pasmo przenoszenia. Chodzi o to że technicznie jest ona oddana wyjątkowo.

• 0
Posted
16 godzin temu, mulleekk napisał(a):

Somic V2

dzisiejsze Somici mogą nie grać jak te wcześniejsze. Takie chodzą słuchy ale też o powtarzalności i zmianach w partiach nic nie wiadomo. 

• 0
Posted

Dzięki za odpowiedzi. Myślę nad tymi Kossami, ale z tego co czytałem jest problem z ich wygodą. Wybieram się za niedługo do szpitala, gdzie spędzę dużo czasu i raczej nie mam zamiaru tylko tam siedzieć, lecz słuchać. Mam jeszcze Soundcore Liberty 3 Pro lecz chciałbym jeszcze coś na kablu i nie dokanałowe czy tym bardziej pchełki. Sennheiser HD559 wydają się dobrą opcją, tylko problem w tym że one są otwarte a nie chcę przeszkadzać ludziom na wspólnej sali.

• 0
Posted
5 godzin temu, Birken napisał(a):

dzisiejsze Somici mogą nie grać jak te wcześniejsze. Takie chodzą słuchy ale też o powtarzalności i zmianach w partiach nic nie wiadomo. 

Kupiłem je w zeszłym roku na fali zachwytów i były bardzo słabe, w ogóle nie brzmiały jak w recenzjach. 

• 0
Posted
1 godzinę temu, meehooj napisał(a):

ale ja kupowałem 8 lat temu

chyba żeś przesadził

1 godzinę temu, Silu00 napisał(a):

Kupiłem je w zeszłym roku na fali zachwytów i były bardzo słabe, w ogóle nie brzmiały jak w recenzjach. 

no to jesteś kolejny

Ja je uwielbiam 😊

• 0
Posted (edited)
7 minut temu, Birken napisał(a):

chyba żeś przesadził

lipiec 2016, zakup na Aliexpress, wtedy wyszły , w Polsce nie było jeszcze, i ktos tutaj na forum je polecał

edit: @FeX polecał, tak przynajmniej pamiętam

Edited by meehooj
  • 0
Posted

Ja mam Somiczki od 8 lat (bez dwóch miesięcy) i nie mogę się z nimi rozstać.

Co do padów to już totalnie nie pamiętam, czy cokolwiek do HD600 polecałem :D