pi3rz0 Posted April 10, 2024 Report Posted April 10, 2024 Hej, mam leciwe słuchawki, w których wymieniałem kabel na którym jest mikrofon chyba z 15 lat temu. Nie jestem wprawiony w lutowaniu i w ogóle mam małe pojęcie o elektronice. Obecnie kabel jest totalnie do wymiany, a akurat mam kawałek przewodu głośnikowego Cordial. Chcę sobie samemu to naprawić tak, że zrobię sobie 3 odcinki przewodu - dwa krótkie, po jednym do każdej słuchawki, jeden długi z jackiem 3.5mm, a na łączeniu termokurczliwą koszulkę dam. Chcę się upewnić czy dobrze myślę jak by to zrobić: 1. Do jednej słuchawki (głośnika) lutuję białą żyłę i masę. Do drugiej słuchawki czerwoną żyłę i masę. 2. Lutuję każdą żyłę z krótkich odcinków do odpowiedniej żyły w dłuższym odcinku i łączę masę z obu odcinków do głównego. Czy dobrze myślę żeby to grało prawidłowo w stereo? Quote
sp5it Posted April 10, 2024 Report Posted April 10, 2024 A wiesz już gdzie jest plus a gdzie minus na przetworniku? Quote
pi3rz0 Posted April 11, 2024 Author Report Posted April 11, 2024 (edited) Ano nie wiem. Dobra, jak to sprawdzić? Multimetr mi wyświetli + - ? I masa ma iść na jaki biegun? Edited April 11, 2024 by pi3rz0 Quote
zgreg Posted April 11, 2024 Report Posted April 11, 2024 Głośniki sprawdzam bateria 1.5v , jak po chwilowym podłączeniu do baterii membraną wychyli się do przodu to plus jest tam gdzie szedł przewód od bieguna dodatniego baterii. W przypadku słuchawki proponuję zacząć od jakiejś dość zużytej baterii AAA ( lub Aku AAA), jakbyś znalazł taką rozładowaną do 0.3v to chyba by taki impuls nie zaszkodził a byłoby widać wychylenie membrany . Zazwyczaj koło plusa jest jakaś kropka z farby. Quote
Perul Posted April 11, 2024 Report Posted April 11, 2024 W dniu 10.04.2024 o 18:43, sp5it napisał(a): gdzie jest plus a gdzie minus na przetworniku? Najczęściej przy plusie jest namalowana czerwona kropka (czasem czarna lub niebieska). Na poniższej przykładowej fotce jest po lewej a na tej po prawej Jeśli nie masz takiej kropki, to zanim rozlutujesz stary kabel sprawdź multimetrem gdzie plus a gdzie masa i najlepiej sam domaluj taką kropkę. Quote
pi3rz0 Posted April 11, 2024 Author Report Posted April 11, 2024 No dobra chłopaki, a w końcu co ma iść na +? Masa, czy która żyła? Quote
pi3rz0 Posted April 12, 2024 Author Report Posted April 12, 2024 Dałem radę. Dzięki za komentarze. Jedyną wtopę jaką mam, to brak koszulki termo w miejscu splittera (zapomniałem ffs), no ale jak się zmotywuję to rozlutuję jacka i wcisnę jakąś. Quote
Recommended Posts