Jump to content
Promocja Audio Video Show 2024 ×
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×

Recommended Posts

Posted (edited)

Niestety po 12 latach bezawaryjnego działania mój mini amplituner-CD Marantz M-CR503 ma problemy z odczytem płyt CD - co parę minut zacina się podczas odtwarzania. Rozkręciłem go i przeczyściłem laser izopropanolem - niestety nic nie pomogło. Ponadto mam też odtwarzacz Denon DCD-485 z uszkodzonym mechanizmem otwierania tacki - która po wysunięciu od razu z powrotem się wsuwa (poradzono mi dwa sposoby samodzielnej naprawy tego problemu, jednak okazały się nieskuteczne, albo po prostu mam dwie lewe ręce). Czy w Łodzi dostępny jest jakiś serwisant napędów CD, który podjąłby się naprawy wspomnianych urządzeń? 

Edited by Bednaar
Posted
21 godzin temu, Bednaar napisał(a):

przeczyściłem laser izopropanolem

Próbowałeś sprężonego powietrza?

Posted
10 godzin temu, Perul napisał(a):

Próbowałeś sprężonego powietrza?

Myślisz, że to pomoże? Przyniosę z pracy i w weekend spróbuję.

Posted
10 minut temu, Bednaar napisał(a):

Myślisz, że to pomoże?

Kiedyś w CD-ROMie mi pomogło, ale też nie we wszystkich przypadkach.

• Thanks 1
Posted
13 minut temu, Perul napisał(a):

Kiedyś w CD-ROMie mi pomogło, ale też nie we wszystkich przypadkach.

OK, spróbować zawsze można.

W sumie też chodzi mi po głowie, żeby jednak naprawić tackę w tym Denonie (prawdopodobnie awaria wyłącznika krańcowego) i na nim słuchać CD (w sumie teraz na nim słucham, tylko wymiana płyt jest niezbyt komfortowa: wyłączam zasilanie gdy tacka jest max wysunięta i wtedy zmieniam płytę), a Marantza zostawić tylko jako odtwarzacz plików i radio FM. Wszystko zależy od tego, która naprawa będzie tańsza.

Posted (edited)

Mam jeszcze podejrzenie, że w Marantzu winowajcą zacinania się jest nie laser, tylko brak smaru w mechanizmie lasera - obok lasera znajduje się zębatka, która "jeździ" po elemencie też wyposażonym w ząbki, pasujące do tej zębatki (sorry za nieporadny opis laika) - zauważyłem, że jest tam smar, ale tylko jakby do połowy "drogi" tej zębatki. Moze to jest dobry trop - może po prostu wystarczy kupić odpowiedni smar i przesmarować ?Jeżeli tak, to jaki to smar? Coś kojarzę, że chyba grafitowy? 

Edited by Bednaar
Posted

Wydaje mi się, że każdy smar się sprawdzi (a do sprawdzenia, czy to jest problem, to na pewno), choć zapewne silikonowy dłużej się utrzyma na zębatkach.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

Dzięki :) W międzyczasie doczytałem w necie, że smar silikonowo-teflonowy będzie najlepszy. Kupię i spróbuję.