Bednaar Posted April 2 Report Posted April 2 (edited) Niestety po 12 latach bezawaryjnego działania mój mini amplituner-CD Marantz M-CR503 ma problemy z odczytem płyt CD - co parę minut zacina się podczas odtwarzania. Rozkręciłem go i przeczyściłem laser izopropanolem - niestety nic nie pomogło. Ponadto mam też odtwarzacz Denon DCD-485 z uszkodzonym mechanizmem otwierania tacki - która po wysunięciu od razu z powrotem się wsuwa (poradzono mi dwa sposoby samodzielnej naprawy tego problemu, jednak okazały się nieskuteczne, albo po prostu mam dwie lewe ręce). Czy w Łodzi dostępny jest jakiś serwisant napędów CD, który podjąłby się naprawy wspomnianych urządzeń? Edited April 2 by Bednaar Quote
Perul Posted April 3 Report Posted April 3 21 godzin temu, Bednaar napisał(a): przeczyściłem laser izopropanolem Próbowałeś sprężonego powietrza? Quote
Bednaar Posted April 3 Author Report Posted April 3 10 godzin temu, Perul napisał(a): Próbowałeś sprężonego powietrza? Myślisz, że to pomoże? Przyniosę z pracy i w weekend spróbuję. Quote
Perul Posted April 3 Report Posted April 3 10 minut temu, Bednaar napisał(a): Myślisz, że to pomoże? Kiedyś w CD-ROMie mi pomogło, ale też nie we wszystkich przypadkach. 1 Quote
Bednaar Posted April 3 Author Report Posted April 3 13 minut temu, Perul napisał(a): Kiedyś w CD-ROMie mi pomogło, ale też nie we wszystkich przypadkach. OK, spróbować zawsze można. W sumie też chodzi mi po głowie, żeby jednak naprawić tackę w tym Denonie (prawdopodobnie awaria wyłącznika krańcowego) i na nim słuchać CD (w sumie teraz na nim słucham, tylko wymiana płyt jest niezbyt komfortowa: wyłączam zasilanie gdy tacka jest max wysunięta i wtedy zmieniam płytę), a Marantza zostawić tylko jako odtwarzacz plików i radio FM. Wszystko zależy od tego, która naprawa będzie tańsza. Quote
Bednaar Posted April 9 Author Report Posted April 9 (edited) Mam jeszcze podejrzenie, że w Marantzu winowajcą zacinania się jest nie laser, tylko brak smaru w mechanizmie lasera - obok lasera znajduje się zębatka, która "jeździ" po elemencie też wyposażonym w ząbki, pasujące do tej zębatki (sorry za nieporadny opis laika) - zauważyłem, że jest tam smar, ale tylko jakby do połowy "drogi" tej zębatki. Moze to jest dobry trop - może po prostu wystarczy kupić odpowiedni smar i przesmarować ?Jeżeli tak, to jaki to smar? Coś kojarzę, że chyba grafitowy? Edited April 9 by Bednaar Quote
Perul Posted April 9 Report Posted April 9 Wydaje mi się, że każdy smar się sprawdzi (a do sprawdzenia, czy to jest problem, to na pewno), choć zapewne silikonowy dłużej się utrzyma na zębatkach. 1 1 Quote
Bednaar Posted April 9 Author Report Posted April 9 Dzięki W międzyczasie doczytałem w necie, że smar silikonowo-teflonowy będzie najlepszy. Kupię i spróbuję. Quote
Recommended Posts