airstorm Posted November 19 Report Share Posted November 19 Cześć, mam projektor Optoma (chyba model HD146X), który ma tylko wejście HDMI i audio out, nie ma bluetooth; do tego podłączony stary laptop Asus UX305F (jedno wyjście mikro HDMI, nie wiem jakiego typu; wejście/wyjście audio w jednym) i chciałbym do tego dokupić soundbar - da się to jakoś podłączyć, żeby korzystać z wielokanałowości soundbara? Jak, jakie wyjścia/wejścia musiałby mieć soundbar? Nie jestem jakimś melomanem, po prostu chciałbym uzyskać jakieś wrażenie dźwięku przestrzennego w filmach ze streamingu, a nie mam warunków na rozkładanie pełnego kina domowego. Myślałem o tym modelu, czy będzie dało się go podłączyć? MA wejście i wyjście HDMI, wejście optyczne, bluetooth i wifi. https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/soundbary/soundbar-samsung-hw-q800c-en Dziękuję bardzo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted November 19 Report Share Posted November 19 (edited) W takim układzie chyba jedyna opcja to połączenie: Żródło ->hdmi in ->soundbar ->hdmi out ->projektor hdmi in. Pamiętaj, że HDMI służy do przesyłu video wraz z audio. Ale zastrzegam, że powyższe jest na bazie mojej ograniczonej wiedzy. Edited November 19 by timecage 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
airstorm Posted November 20 Author Report Share Posted November 20 18 godzin temu, timecage napisał(a): W takim układzie chyba jedyna opcja to połączenie: Żródło ->hdmi in ->soundbar ->hdmi out ->projektor hdmi in. Pamiętaj, że HDMI służy do przesyłu video wraz z audio. Ale zastrzegam, że powyższe jest na bazie mojej ograniczonej wiedzy. Dzięki! I sygnał jest na tyle "inteligentny", że będzie wiedział, żeby na projektor puścić tylko obraz, a nie dźwięk? 😉 (projektor ma głośnik) Czy jeśli laptop ma jakiekolwiek wyjście HDMI, to jeśli źródło (streaming) jest w wielokanałowym dźwięku, to taki dźwięk zostanie zachowany? Pytam bo mam starego laptopa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted November 20 Report Share Posted November 20 Zgadywałbym, że soundbar po prostu nie będzie podawał dźwięku na swój hdmi out. Co do laptopa nie jestem w stanie potwierdzić, aczkolwiek przypuszczam, że tak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts