Jump to content

Zakup sprzętu audio za granicą

Recommended Posts

Cześć wszystkim forumowiczom. Ponieważ, jak przypuszczam, niejeden z Was zamówił, bądź w przyszłości zamówi jakiś sprzęt audio z zagranicy, stąd moje pytanie: czy od takiego zakupu zapłacę podatek itp? Sprzęt zamierzam zamówić z kraju UE, konkretnie z Niemiec, z portalu eBay Kleinanzeigen. Sprzęt ma dotrzeć drogą lądową. Jakiś czas temu zamówiłem element audio z Norwegii i w tamtym konkretnym przypadku, gdzie sprzęt przesyłany był drogą lotniczą, nie dość że paczka "kwitła" w Urzędzie Celno-Skarbowym ponad 2 tygodnie, to jeszcze musiałem zapłacić ponad 300 zł podatku przy odbiorze. Tyle że Norwegia nie jest w UE i szła drogą lotniczą....A jak to wygląda w przypadku krajów UE, czy jest ktoś "na świeżo" w tej kwestii? Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi:-)

1 godzinę temu, perua11 napisał(a):

Cześć wszystkim forumowiczom. Ponieważ, jak przypuszczam, niejeden z Was zamówił, bądź w przyszłości zamówi jakiś sprzęt audio z zagranicy, stąd moje pytanie: czy od takiego zakupu zapłacę podatek itp? Sprzęt zamierzam zamówić z kraju UE, konkretnie z Niemiec, z portalu eBay Kleinanzeigen. Sprzęt ma dotrzeć drogą lądową. Jakiś czas temu zamówiłem element audio z Norwegii i w tamtym konkretnym przypadku, gdzie sprzęt przesyłany był drogą lotniczą, nie dość że paczka "kwitła" w Urzędzie Celno-Skarbowym ponad 2 tygodnie, to jeszcze musiałem zapłacić ponad 300 zł podatku przy odbiorze. Tyle że Norwegia nie jest w UE i szła drogą lotniczą....A jak to wygląda w przypadku krajów UE, czy jest ktoś "na świeżo" w tej kwestii? Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi:-)

Spokojnie możesz kupować, bez obaw o VAT i cło. Sam miałem kilkukrotnie okazję robić zakupy na tym portalu i nigdy nie było żadnych problemów (oczywiście zakładając, że paczka zostanie nadana z kraju należącego do UE) ;) 

9 godzin temu, bakus1233 napisał(a):

Bez sensu kupować za granicą a ludzie chociażby tutaj na forum w komisie miesiącami sprzedają :P 

Tutaj pozwolę się się nie zgodzić, bo szczególnie za granicą jest szansa upolować coś upatrzonego w naprawdę dobrej cenie. Dla nas, będącymi dziadami UE zarabiającymi w złotówkach, to gratka upolować coś od Niemca, Holendra czy Szweda, którzy pozbywają się sprzętu na zasadzie "a po co ma zalegać"....Analogicznie- u nas na forach, Olx'ach, czy Allegro niejednokrotnie zalegają miesiącami, bo każdy chce wyciągnąć ile się da, niejednokrotnie przeceniając wartość oferowanego przez siebie egzemplarza...

6 godzin temu, jacmiszcz92 napisał(a):

Proponuje zobaczyć co z gwarancją, czy serwis w PL przyjmie reklamacje w razie W.

Hong Kong nie jest w EU i też nie płaci się podatków http://www.borderlinx.com/pl/pages/faq/duty-free-limit

Co do gwarancji, to dla mnie nie ma to większego znaczenia, bo generalnie poluję na używki:-)

12 godzin temu, bakus1233 napisał(a):

Bez sensu kupować za granicą a ludzie chociażby tutaj na forum w komisie miesiącami sprzedają :P 

Takich okazji nie ma prawie wcale w Polsce. 

Pierwszy lepszy przykład: JVC HA-FW1000T kupiłem na drop.com za 140 $ plus 156 pln opłat w Polsce. Najtaniej w Polsce na amazon.pl 2022 pln. Gwarancja międzynarodowa JVC. 

Jak masz za dużo kasy lub jesteś leniwy to kupuj tam gdzie drożej. Ja ciężko haruję na swoją i wolę poszukać tańszych ofert niż kupować gorsze rzeczy, bo w polskich cenach mnie nie stać.

• Like 1