Jump to content
Sivga & Sendy Audio - reaktywacja - specjalna oferta ×
iFi Audio xDSD Gryphon - razem możemy więcej ×

FOCAL Bathys - Słuchawki Bluetooth z ANC

Recommended Posts

8 godzin temu, zdzichon napisał(a):

Moim zdaniem nie ma aż takiej przepaści między trybem bezprzewodowym a przewodowym jak sugeruje autor

Jestem podobnego zdania. Ok, jest pewna różnica na korzyść kabelka, ale nie powiedziałbym, że to jakiś game-changer. 

8 godzin temu, zdzichon napisał(a):

Obecnie BT to IMO najciekawszy i najbardziej innowacyjny segment rynku.

Tutaj już mam trochę odmienne zdanie, bo wg mnie większość słuchawek BT gra słabo / przeciętnie. Mamy kilka ciekawych modeli w stylu Bathys czy być może PX8 (tych nie słuchałem), ale to co kosztuje połowę ceny Bathysów wg mnie prezentuje z reguły bardzo umiarkowaną jakość dźwięku (delikatnie mówiąc). Takie WH1000XM5, Bowersy PX7S2 czy Momentum 4 to dla mnie dźwiękowa padaczka nadająca się do słuchania jedynie na dworze. Jeśli do takiego zastosowania je weźmiemy - to ok, nie można specjalne narzekać, bo w miejskiej dżungli nie ma na to czasu. Ale już w domu, na spokojnie - meh.

Podobnie jest z IEM-ami BT, tutaj także mamy całą masę dźwiękowego chłamu, a nawet topowe modele szału nie robią. Jak sobie przypomnę granie Finali ZE8000 to totalnie nie rozumiem zachwytów z recenzji - dla mnie te słuchawki po dłuższym przemyśleniu nie nadawały się do słuchania muzyki. Airpodsy Pro 2 lubię, ale nie oszukujmy się - też szału w tym graniu nie ma i ich charakterystyka daje radę jedynie na zewnątrz - w domu nie jestem w stanie ich słuchać. Co tutaj jeszcze słuchałem... Aaa. Noble Fokus Pro - fajnie w uchu leżały, ale dźwiękowo to było granie na poziomie chińskich IEM-ów za kilkadziesiąt zł.

Ofc nie twierdzę, że wszystkie TWSy grają kiepsko. Np. Finale ZE3000 nawet mi się podobały i zdecydowanie wybrałbym je zamiast ZE8000. Jestem też ciekawy tych nowych wynalazków od FiiO oraz Campfire Audio, ale powstrzymuję się od zakupu bo mając Airpodsy i tak używałbym głównie ich (wygoda + wspólpraca z iPhone / iPadem).

Na pewno coś w tym segmencie idzie do przodu i będzie tylko lepiej, ale na dziś niestety dopiero Bathysy kosztujące blisko 4k zrobiły na mnie na tyle przyzwoite wrażenie, że mógłbym powiedzieć - ok, słuchawki BT w końcu doganiają kabelkowe ;) Wszystko tańsze co słuchałem niestety nadal mocno odstawało.

• Like 3

6 minut temu, Dirian napisał(a):

Wszystko tańsze co słuchałem niestety nadal mocno odstawało.

A słuchałeś airpodsy max? Od jednej osoby słyszałem, że nie grają gorzej jak Senki HD800s

26 minut temu, bakus1233 napisał(a):

A słuchałeś airpodsy max? Od jednej osoby słyszałem, że nie grają gorzej jak Senki HD800s

Nie miałem okazji, ale raczej ciężko mi uwierzyć w takie porównanie ;) HD800S akurat słuchałem i zrobiły na mnie dość spore wrażenie, chociaż nigdy nie kupiłbym ich jako jedyne słuchawki - grają mocno specyficznie. 

Ja spotkałem się z kolei z opiniami, że ludzie woleli Airpodsy Pro od Max-ów i to mnie w sumie zniechęciło do zakupu czy nawet posłuchania Maxów. No ale nie słuchałem, to nie oceniam.

51 minut temu, Dirian napisał(a):

Jestem podobnego zdania. Ok, jest pewna różnica na korzyść kabelka, ale nie powiedziałbym, że to jakiś game-changer. 

Tutaj już mam trochę odmienne zdanie, bo wg mnie większość słuchawek BT gra słabo / przeciętnie. Mamy kilka ciekawych modeli w stylu Bathys czy być może PX8 (tych nie słuchałem), ale to co kosztuje połowę ceny Bathysów wg mnie prezentuje z reguły bardzo umiarkowaną jakość dźwięku (delikatnie mówiąc). Takie WH1000XM5, Bowersy PX7S2 czy Momentum 4 to dla mnie dźwiękowa padaczka nadająca się do słuchania jedynie na dworze. Jeśli do takiego zastosowania je weźmiemy - to ok, nie można specjalne narzekać, bo w miejskiej dżungli nie ma na to czasu. Ale już w domu, na spokojnie - meh.

Podobnie jest z IEM-ami BT, tutaj także mamy całą masę dźwiękowego chłamu, a nawet topowe modele szału nie robią. Jak sobie przypomnę granie Finali ZE8000 to totalnie nie rozumiem zachwytów z recenzji - dla mnie te słuchawki po dłuższym przemyśleniu nie nadawały się do słuchania muzyki. Airpodsy Pro 2 lubię, ale nie oszukujmy się - też szału w tym graniu nie ma i ich charakterystyka daje radę jedynie na zewnątrz - w domu nie jestem w stanie ich słuchać. Co tutaj jeszcze słuchałem... Aaa. Noble Fokus Pro - fajnie w uchu leżały, ale dźwiękowo to było granie na poziomie chińskich IEM-ów za kilkadziesiąt zł.

Ofc nie twierdzę, że wszystkie TWSy grają kiepsko. Np. Finale ZE3000 nawet mi się podobały i zdecydowanie wybrałbym je zamiast ZE8000. Jestem też ciekawy tych nowych wynalazków od FiiO oraz Campfire Audio, ale powstrzymuję się od zakupu bo mając Airpodsy i tak używałbym głównie ich (wygoda + wspólpraca z iPhone / iPadem).

Na pewno coś w tym segmencie idzie do przodu i będzie tylko lepiej, ale na dziś niestety dopiero Bathysy kosztujące blisko 4k zrobiły na mnie na tyle przyzwoite wrażenie, że mógłbym powiedzieć - ok, słuchawki BT w końcu doganiają kabelkowe ;) Wszystko tańsze co słuchałem niestety nadal mocno odstawało.

I tak i nie. Jak pomysle jak graly sluchawki bt kilka lat temu to postep jest ewidentny. TWS generalnie jesli przyjac ze maja sluzyc na dworze to ich brzmienie jest dobre i dla mnie wystarczajace. Wg mnie jednak lepsze od Iemow za kilkadziesiat zlotych. W domu wolalem Technicsy AZ60 i od Nobli i MTW3 ale na zewnatrz wole Senki. Na zewnatrz uzywam nauszne Finale UX3000, sa niezle ale w domu wole Bangi. Niemniej zadne ze sluchawek ani te ani px8, bathysy,m4,xm5 i inne mimo, ze nie zawodza i daja duuzo wygody to nie wypra przewodowych. Poki co nie mam warunkow ale jak bede mial to w domu wroce do sluchania "welurow":)

Nie twierdzę, że postępu nie ma, ale moim zdaniem jest on dość powolny mimo wszystko - szczególnie w kwestii lepiej grających nauszników. Te tańsze modele gdzieś tam zatrzymały się w miejscu. Skoro WH1000XM3 grają lepiej od XM4 czy XM5 (moim zdaniem), to coś tutaj jest nie tak. Momentum 4 co prawda grają lepiej od poprzedników, ale znów przeskok jest moim zdaniem zbyt mały. Dalej już mamy praktycznie dziurę i chyba dopiero Bathysy / PX8 są warte uwagi. 

No ale nie chcę brzmieć jak maruda - na pewno będzie w tej kwestii coraz lepiej i audio po BT będzie mieć coraz więcej sensu ;) Ja tam trzymam kciuki, bo o ile kabelkowe granie zawsze będzie bardziej "sexi" i da więcej frajdy w naszym hobby (żonglowanie kabelkami, źródełkami), tak też chętnie widziałbym w swojej kolekcji jakieś świetnie grające nauszniki, ale nie w cenie Bathysów bo to już dla mnie za dużo jak na słuchawki których używałbym z doskoku.

14 godzin temu, vonBaron napisał(a):

Już kupiłem, czekam na dostawę, Audioquest Forest. 

No, ciekawy jestem efektu.

Ja póki co nie słyszę różnicy w graniu po BT czy po kablu.

Ba, nawet miałem wrażenie, o czym pisałem Kuropowi, że słuchane po kablu  Bathysy brzmią gorzej.

Nie wiem, może to wina okablowania - jeden kabelek to oczywiście stock, drugi to hipermarketowy dwumetrowiec w oplocie o długości dwóch metrów za 30 PLN.

Edited by Compton

Słuchałem, np. z Mojo 2 czy Ifi HipDac 2 ale też na tym ich stockowym kabelku i tu również nie odczuwałem jakościowego przeskoku - może również źródła za słabe. One mi się najbardziej podobają w wersji bezprzewodowej.

Ale takich słuchawek przewodowych w tej cenie bym nie kupił, bo znam tuzin lepszych.

Edited by Compton

Teraz słucham ich ze stacjonarki po kablu USB i praktycznie nie analizując ich ogólnego brzmienia, bo coś tam sobie czytam, to wypadają IMO świetnie.

One doskonale grają w tle, mają taką dozę muzykalności, że wszystko co się z nimi wykonuje oferują dużą porcję przyjemności. Wczoraj sporo czasu spędziłem z nimi w kuchni. No i muszę powiedzieć że wcale się nie zmęczyłem (jak dotychczas bez nich), a wszystko wyszło super! 😍

Edited by Compton
  • Like 2

@Dirian zdaje sobie sprawę że technologia BT tak naprawdę dopiero się rozwija. Dodatkowo hamowana przez cięcie kosztów (zawsze powtórze - gdzie w Bathys LDAC ?).

Ale Drop Pandy to niezle sluchawki grające lepiej od dobrych Oppo PM-3 (których są następcami). Nie kosztowały za dużo. Ich pech polegał na tym że powstały w manufakturze , która je porzuciła, kolejne wersje nie powstały .

Moje "uliczne" Technicsy A800 grają również świetnie i jak na razie na moich uszach , zniechęcaja mnie do zakupu Bathysów. Czego jakiś element podświadomości żaluje (bo takie fajne, francuskie, hajendowe ;-). )

Mnie to nowe ustawienie bardzo przypadło do gustu. Słuchałem do tej pory tylko na zerowych ustawieniach. Chociaż jak posłucham dłużej w weekend to wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej. 

• Like 1

W dniu 22.03.2023 o 09:57, Name44 napisał(a):

Mnie to nowe ustawienie bardzo przypadło do gustu

Dla mnie za bardzo podbija wysokie, w swoim presecie nawet je trochę obniżam ;)

• 4 weeks later...
W dniu 18.03.2023 o 04:38, vonBaron napisał(a):

Już kupiłem, czekam na dostawę, Audioquest Forest. 

I jak ten kabelek? Coś poprawił względem stockowego w Bathysach? 

• 2 weeks later...

Wyszedłem dzisiaj z wrocławskiego MP3store z Bathysami.

Wyjęte z pudełka zabrzmiały dużo gorzej niż te ekspozycyjne, ale już po 2-3 godzinach zaczęły się rozkręcać.

Na szerszą opinię jeszcze za wcześnie, robi się coraz lepiej. Jedyny minus, to niewyłączalne ANC.

PS. Kogo poznałem dzisiaj poza @kurop w nowej siedzibie? Przyzna się?

• Like 1

• Moderator
Wyjęte z pudełka zabrzmiały dużo gorzej niż te ekspozycyjne, ale już po 2-3 godzinach zaczęły się rozkręcać.
Na szerszą opinię jeszcze za wcześnie, robi się coraz lepiej. Jedyny minus, to niewyłączalne ANC.
PS. Kogo poznałem dzisiaj poza [mention=8741]kurop[/mention] w nowej siedzibie? Przyzna się?
W sklepie był z nami @PACZANGA

Wysłane z mojego Pixel 6a przy użyciu Tapatalka

• Like 1

12 godzin temu, tarant napisał(a):

PS. Kogo poznałem dzisiaj poza @kurop w nowej siedzibie? Przyzna się?

Kolegę to chyba kiedyś 100 lat temu (jak się tam ostatnio dawno temu logowałem) poznałem na forum KMZiZ w dziale zegarów. 😊

Pozdrowienia.

Edited by lobuz1
  • Like 1

2 godziny temu, lobuz1 napisał(a):

Kolegę to chyba kiedyś 100 lat temu (jak się tam ostatnio dawno temu logowałem) poznałem na forum KMZiZ w dziale zegarów. 😊

Pozdrowienia.

Tak najpewniej było i nie aż tak dawno temu (ostatnia wizyta w KMZiZ, o ile masz ten sam nick, w marcu 2021).
Ale bana tam za nic nie przydzieliłem, mam nadzieje. ;)

Edited by tarant