Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry. 

Jakoś po świętach zakupiłem 2 głośniki BT swojego ulubionego producenta SONY.

Mowa tu o modelach XP-500, które grają ze sobą w STEREO. Łączność bluetooth LDAC.

Oba głośniki mają niemiłosiernie duże podbicie basu, co chciałbym w jakiś sposób kontrolować. 

Następnym krokiem jest zmiana odtwarzacza. 

Wybrałem 2 opcje:

I. Sony Xperia 1 I gen

II. Sony nw-a105 

W obu przypadkach cena to 900 zł za zadbane modele. Muzyka jaka głównie będą odtwarzać to gongi i misy tybetańskie, tidal, 432hz, ROCK, Elektro.

Różnica w odtwarzaniu muzyki będzie zauważalna? Czy telefon równie dobrze poradzi sobie w roli odtwarzacza BT LDAC.

W dniu 6.01.2023 o 10:31, Dejw napisał(a):

Różnica w odtwarzaniu muzyki będzie zauważalna? Czy telefon równie dobrze poradzi sobie w roli odtwarzacza BT LDAC.

Chcesz to urządzenie podłączyć do tych dwóch głośników bluetooth Sony?

3 godziny temu, Najner napisał(a):

Chcesz to urządzenie podłączyć do tych dwóch głośników bluetooth Sony?

Tak, tylko przez BT grają w stereo. 

Żaden AUX, Chinch nie wchodzi w grę niestety. 

3 godziny temu, espe0 napisał(a):

Ja bym trochę wyżej stawił a105.

Tylko trochę? Być może nie ma sensu ograniczać się do mp3. 

Xperia ma prawo dorównywać Nw-a105 w odtwarzaniu przez BT? 

Totalnie jestem zielony w temacie sprzętu audio, wiem tylko że czerwone to czerwone, a czarne to czarne. Wolę słuchać i wywoływać dreszcze.. 

Godzinę temu, Dejw napisał(a):

Tak, tylko przez BT grają w stereo. 

Żaden AUX, Chinch nie wchodzi w grę niestety. 

W takim razie nie ma sensu pakować się w sprzęt, bo on zagra tak, jak telefon z LDAC. Równie dobrze możesz używać obecnego telefonu albo kupić starego Androida ze Slotem na kartę SD (jeżeli słuchasz z plików), byle tylko miał tego LDACa. Jaki teraz masz telefon? Jeżeli chodzi o nadmiar basu, to możesz go zdjąć w korektorze (w zależności od telefonu album wbudowany korektor producenta, albo trzeba będzie ściągnąć jakąś aplikacje).

27 minut temu, Najner napisał(a):

W takim razie nie ma sensu pakować się w sprzęt, bo on zagra tak, jak telefon z LDAC. Równie dobrze możesz używać obecnego telefonu albo kupić starego Androida ze Slotem na kartę SD (jeżeli słuchasz z plików), byle tylko miał tego LDACa. Jaki teraz masz telefon? Jeżeli chodzi o nadmiar basu, to możesz go zdjąć w korektorze (w zależności od telefonu album wbudowany korektor producenta, albo trzeba będzie ściągnąć jakąś aplikacje).

Aktualnie gram hujawei p20 pro. Czyli w odtwarzaniu oba sprzęty będą grały porównywalnie? Szczerze wolałbym mieć większy ekran i więcej możliwości. Xperia odtwarza FLAC i ma LDAC czego p20 nie ma. 

35 minut temu, Dejw napisał(a):

Xperia odtwarza FLAC i ma LDAC czego p20 nie ma. 

Huawei P20 Pro ma codec LDAC oraz odtwarza FLAC :) Uwierz mi, że nie usłyszysz dużej różnicy po przejściu na inne źródło. Mozesz zainstalować jakąś aplikację na swoim Huaweiu i zdjąć bas w niej.

Ps. a105 ma dużo mniejszy ekran od Twojego huaweia, a Xperia 1 ma ekran większy tylko o 0.4 cala. 

32 minuty temu, Najner napisał(a):

Huawei P20 Pro ma codec LDAC oraz odtwarza FLAC :) Uwierz mi, że nie usłyszysz dużej różnicy po przejściu na inne źródło. Mozesz zainstalować jakąś aplikację na swoim Huaweiu i zdjąć bas w niej.

Ps. a105 ma dużo mniejszy ekran od Twojego huaweia, a Xperia 1 ma ekran większy tylko o 0.4 cala. 

Czyli uważasz, że już lepiej być nie będzie?

Jestem trochę zawiedziony, jednocześnie szczęśliwszy o 900 zł. 

Rozważałem jeszcze opcje tabletu, ale nigdzie nie znalazłem informacji czy ma LDAC. 

Tabletu chciałem użyć w programach dla dj i pobawić się troszkę w DJ Dejwa. 

Czytałem o Galaxy A8, ale nigdzie nie potwierdziło się na 100%, że posiada kodek Sony. 

Aktualnie głośniki grają i tylko ten kodek pokazuje. 

Screenshot_20230107_202246_com.android.settings.jpg

Telefon czy Tablet Samsunga z procesorem Exynos nie ma, nie miał i mieć nigdy nie będzie LDAC. Szukaj sobie sprzętu na Snapdragonie ewentualnie Kirinie wtedy na 99% będzie mieć LDAC. 

Edited by Przemi

18 minut temu, Przemi napisał(a):

Telefon czy Tablet Samsunga z procesorem Exynos nie ma, nie miał i mieć nigdy nie będzie LDAC.

Coś Ci się bardzo pomyliło, proszę sprawdzić info w necie i edytować post, bo wprowadzasz ludzi w błąd.

43 minuty temu, Dejw napisał(a):

Aktualnie głośniki grają i tylko ten kodek pokazuje. 

To znaczy, że w opcjach BT masz wyłączone inne codeki. Musisz wejść w opcje BT, wybrać urządzenie i odpowiedni codec, a nie w opcjach programisty.

Posted (edited)
17 minut temu, Najner napisał(a):

To znaczy, że w opcjach BT masz wyłączone inne codeki. Musisz wejść w opcje BT, wybrać urządzenie i odpowiedni codec, a nie w opcjach programisty.

Rozumiem że ta opcja jest włączona i jest to nazwane ogólnie "wysoka jakość dźwięku". 

Czy to ma znaczenie jakiego sprzętu używamy do grania przez BT? Czy tylko kodeki i formaty w tej kwestii się liczą, bo jeśli tak to faktycznie lepiej zostać przy Huawei p20 pro. 

Do lekkich czasy nie należą. 

Screenshot_20230107_211409_com.android.settings.jpg

Edited by Dejw

1 godzinę temu, Najner napisał(a):

Coś Ci się bardzo pomyliło, proszę sprawdzić info w necie i edytować post, bo wprowadzasz ludzi w błąd.

O mój boże, oczywiście chodziło mi o aptx. Mój błąd.