areskrk Posted December 26, 2022 Report Posted December 26, 2022 (edited) Cześć, Jako że nie samymi Fostexami człowiek żyje i czasami musi ruszyć cztery litery od kompa, skusiłem się oststnio na piąte wcielenie tysiączek Sonego. Nie zależało mi na super dzwięku, bo to mam w fostexach, tylko dobrym ANC do pociągu (oststnio dużo kursowałem na linii Kraków Warszawa. No i jak pewnie każdy, po radosnych zabawach z telefonem, postanowiłem podłączyć do kompa z windowsem. Windows 11 przynajmniej wspiera już natywnie AAC, więc nie trzeba się męczyć z SBC. Ale.. Sony WH-1000XM5 ( podobnie jak Sony WH-1000XM 3 / 4 ) wspierają LDAC (piątki już bez aptx z odmianami), więc aż się prosi żeby windows zagrał przez LDAC. Jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem w sieci to zakup Fiio BTA30. Jest to nadajnik/odbiornik BT z LDAC. Już prawie go kupiłem, ale... Po pierwsze szkoda kasy, bo obok fostexy z chordem... wiec bez sensu walczyć o jakość kodeka w Sony... po drugie okazało się że wspomniany Fiio BTA30 (pro) nie nadaje LDAC gdy jest do kompa podłączony po USB tylko coaxial. Więc trochę bez sensu. No i prawie 700... Więc zacząłem wielkie grzebanie w necie Okazało się że LDAC na windows 11 jest możliwy Piszę to tutaj żeby więcej osób mogło korzystać, ale też po to żeby zweryfikować czy to nie ściema... Może tylko "pisze" że LDAC ... Najpierw można pobrać to: https://www.bluetoothgoodies.com/tweaker/ To programik do sprawdzania po jakim kodeku nasz windows po BT sobie gra. Trzeba tylko pamiętać że w wersji trial (7dni) pokazuje to tylko dla jednego urządzenia, pierwszego po BT które podłączymy po instalacji, więc warto rozłączyć inne słuchawki i głośniki jeśli mamy po BT, i połączyć tylko te jedne (np Sony 1000) Sam program "tylko" pokazuje co i z jakimi parametrami wybiera nasz system do grania po BT. Natomiast to: https://www.bluetoothgoodies.com/a2dp/?v=00080301&osv=10.0.22621.963 To jest prawdziwa bomba i bohater tego wpisu Są to przerobione sterowniki A2DP dla windowsa, które... umieją LDAC To grafika ze strony projektu, która wyjaśnia wszystko. Po instalacji i restarcie windowsa, wybieramy LDAC na początek jakość medium (to 660 kb/s) i odpalamy jakiegoś grajka oraz pierwszy z podanych programów, który pokaże czy windows 11 ma teraz LDAC, oraz czy z niego korzysta. To tyle. Jeśli to już jest znana sprawa a ja się "obudziłem" to przepraszam ale nigdzie nic nie znalazłem na ten temat, więc... Zapraszam do testowania oczywiście to nie moje dzieło, ja to tylko znalazłem. LDAC windows 11 PS. Ja mam starawą już płytę asusa x570, z kością Intel® Wi-Fi 6 AX200 (ona też ma BT) i wszystko działa Edited December 26, 2022 by areskrk 5 4 Quote
Jaro54 Posted December 26, 2022 Report Posted December 26, 2022 Na 10-tce też powinno zadziałać wg opisu Quote
areskrk Posted December 26, 2022 Author Report Posted December 26, 2022 A, i jeszcze jedno. kHz można albo wymusić (wybierając jedno określone) albo zaznaczyć wszystko i teoretycznie powinno się do źródła dostosować. Quote
areskrk Posted December 27, 2022 Author Report Posted December 27, 2022 No to super czyli sposób sprawdzony i potwierdzony Quote
spark13 Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 Próbował ktoś z Huawei Freebuds Studio? idzie wymusić kodek l2hc ? Quote
markp Posted January 3, 2023 Report Posted January 3, 2023 W dniu 26.12.2022 o 14:54, areskrk napisał(a): Sam program "tylko" pokazuje co i z jakimi parametrami wybiera nasz system do grania po BT. Ten program "Bluetooth Tweaker" umożliwia też strumieniowanie muzyki z telefonu na komputer z systemem Windows 10. https://www.bluetoothgoodies.com/info/a2dp-sink/?v=01040401&osv=10.0.19045 Quote
areskrk Posted January 4, 2023 Author Report Posted January 4, 2023 A tego to nie doczytałem... Quote
markp Posted January 4, 2023 Report Posted January 4, 2023 Do strumieniowania muzyki z telefonu na PC z Windows 10 przez bluetooth można też wykorzystać apkę "Bluetooth Audio Receiver". Quote
retter Posted January 4, 2023 Report Posted January 4, 2023 Okej tylko słyszysz różnice? Wysłane przy użyciu Tapatalka Quote
areskrk Posted January 5, 2023 Author Report Posted January 5, 2023 W sensie pytasz o różnice w dzwięku pomiędzy AAC a tym dodanym LDAC na windowsie? Bo jeśli o to, to odpowiedz jest jak najbardziej twierdząca. Na sony wh-1000xm5 dzwięk jest lepszy. Quote
retter Posted January 5, 2023 Report Posted January 5, 2023 Tak o to, nie każdy słyszy różnice. Ale jeśli tak to super. Wysłane przy użyciu Tapatalka Quote
areskrk Posted January 5, 2023 Author Report Posted January 5, 2023 (edited) Jeszcze doprecyzuje. Żeby było jasne, sony wh-1000xm5 grają jak kupa i to taka rozlazła I z LDAC też tak grają. One takie są. Stworzono je z myślą o słuchaniu ciszy (anc) a nie muzyki. I tak je należy traktować. Nie twierdzę i nie twierdziłem że te słuchawki dzięki LDACowym sterownikom zagrają dobrze. Ale zagrają dzięki tym sterownikom z LDAC z windowsa lepiej niż na SBC (o 80%) i lepiej niż na AAC (25%). I to słychać. Edited January 5, 2023 by areskrk Quote
Rafacio Posted January 6, 2023 Report Posted January 6, 2023 7 godzin temu, areskrk napisał(a): i lepiej niż na AAC (25%) Myślę, że o 23. Ja specjalnie różnicy między kodekami nie słyszę, no może poza SBC. Chociaż w sumie nigdy się nie wsłuchiwałem, bo BT służy do muzyku w tle lub w drodze na zakupy więc w moim przypadku te różnice są marginalne. Quote
areskrk Posted January 6, 2023 Author Report Posted January 6, 2023 (edited) No dobra, trochę mnie poniosło z tą matematyką Chodziło mi o to, że różnica jest wyraźnie słyszalna w porównaniu do AAC (LDAC990) ale nie jest to taka przepaść jak porównanie do SBC. Oczywiście mowa o plikach flac, bo takich słucham. Jeśli ktoś słucha muzy z plików/streamingów AAC 256 to chyba nie usłyszy żadnej różnicy... Edited January 7, 2023 by areskrk Quote
Luqart Posted February 15, 2023 Report Posted February 15, 2023 (edited) Spróbuj 1000xm5 na profilu bright (z aplikacji Sony) i clear bassem +2 czy +4. Polecam też włączyć DSEE (wyraźnie polepsza dźwięk). Zupełnie inne słuchawki. Imho po takim zabiegu grają nieźle. Do tego koniecznie słuchać na LDACu z wyłączoną hardwareową kontrolą głośności. LDAC w tych słuchawkach wyraźnie polepsza dźwięk w każdej sytuacji, nawet na niskiej jakości audio. To żadne placebo. Czytałem na headfi, że Sony buduje od podstaw i optymalizuje słuchawki wokół LDAC. Co dla mnie jest logiczne, bo to ich własna technologia. DSEE również wyraźnie zmienia dźwięk. Po wielu testach moim zdaniem zdecydowanie na lepsze. Sam jestem z tych którzy nie słyszą różnicy między SBC, APTX-HD czy APTX (mam bt-w3 do takich testów). Ale akurat w przypadku Sony różnicę słychać od razu i to na kazdym źródłowych materiale. Edited February 15, 2023 by Luqart Quote
areskrk Posted February 18, 2023 Author Report Posted February 18, 2023 (edited) Dokładnie tak mam, bright i clear bass na 3. dsee nie sprawdzałem, bo z definicji unikam ulepszaczy. Ale może warto sprawdzić, bo te słuchawki naprawdę słabo grają (ale to anc... ) Co to znaczy "słuchać na LDACu z wyłączoną hardwareową kontrolą głośności" serio pytam, nie czepiam się pisowni czy coś. Edited February 18, 2023 by areskrk Quote
Luqart Posted February 20, 2023 Report Posted February 20, 2023 (edited) W dniu 18.02.2023 o 14:15, areskrk napisał(a): Dokładnie tak mam, bright i clear bass na 3. dsee nie sprawdzałem, bo z definicji unikam ulepszaczy. Ale może warto sprawdzić, bo te słuchawki naprawdę słabo grają (ale to anc... ) Co to znaczy "słuchać na LDACu z wyłączoną hardwareową kontrolą głośności" serio pytam, nie czepiam się pisowni czy coś. Też je trzymam dla ANC które jako jedyne na rynku nie powoduje u mnie bólu głowy przy dłuższym używaniu. Jak słuchasz na LDACu przez opcję którą podlinkowałeś to masz ją wyłączoną hardwareową kontrolę głośności. Ta opcja sprawia, że windows nie zajmuje się kontrolą głośności, a jest ona ustawiona tak jak producent chciał. Jak Windows przejmuje kontrolę to są za duże schodki. Jest za głośno lub za cicho. Po EQ grają po prostu jak wirelessy za te 1000 pln. Na pewno jest lepiej niż było bez EQ. Tak czy siak nie ma lepiej grających na całym rynku wirelessów z takim ANC i wyciszeniem pasywnym (które jest również świetne). Koniec i kropka. Problemem EQ na bright jest fakt, że brak im głębi. Na stocku jest znacznie lepiej pod tym względem. Ale trzeba przeboleć mocno wycofaną średnicę. Pomaga włączenie DSEE i obniżenie clear bass na -2 lub -4. A co do DSEE moim zdaniem warto włączyć, a szczególnie z LDAC. Mam taką samą opinię jak tutaj na headfi: Cytat I started using my XM5s wired more often (turned on), just to get the most out of them since LDAC is still a lossy way of transmitting audio. It was more of an experiment at first but now I do it more often especially when I'm in very busy/crowded areas where LDAC tends to stutter.I EQ them in my Walkman app, because the stock sound is a bit too warm and veiled for my taste, I tried to re-create my custom app EQ as close as I could and I think it sounds superb.Now like I've posted before I think DSEE is an underrated technology even on lossless files, it manages to bring out vocals and create a bit more separation, bass even after EQ sounds punchier and tighter. I love how it makes my music sound, of course the difference it makes is very minor but I do enjoy the effect it gives. It works best with lossy files/Spotify because that's the biggest difference I have noticed, its really night and day when used with low-res codecs. https://www.head-fi.org/threads/sony-wh-1000xm5-wireless-noise-cancelling.963073/page-30 Edited February 21, 2023 by Luqart Quote
jd1210 Posted February 20, 2023 Report Posted February 20, 2023 Działa to u mnie z kompa, dzięki za te alternatywne stery. Quote
Luqart Posted February 21, 2023 Report Posted February 21, 2023 (edited) 17 godzin temu, jd1210 napisał(a): Działa to u mnie z kompa, dzięki za te alternatywne stery. Super opcja. Działa super. Co do 1000xm5 to polecam też sprawdzić te EQ. Według mojego gustu te EQ +DSEE+LDAC najbardziej zbliża SQ do takich Momentum 4 które są niezłe. Edited February 21, 2023 by Luqart 1 Quote
areskrk Posted March 29, 2023 Author Report Posted March 29, 2023 Jednak po testach DSEE wyłączyłem. Jakoś nieprzyjemny dźwięk się z tym robi przy AAC z iPada. Quote
Luqart Posted March 31, 2023 Report Posted March 31, 2023 (edited) W dniu 29.03.2023 o 09:37, areskrk napisał(a): Jednak po testach DSEE wyłączyłem. Jakoś nieprzyjemny dźwięk się z tym robi przy AAC z iPada. Ja też po dłuższych testach wyłączyłem. DSEE powoduje czasem artefakty i dziwne problemy ze sceną. Czasami po prostu zostaje przeniesiona w bok. Dziwnie to brzmi, ale bas nie jest idealnie na środku a po boku (gdzie wiem, że musi być na środku, bo piosenkę znam na wylot). LDAC tutaj mocno wpływa na dźwięk w porównaniu do takiego APTX. z Windowsa. Może to wina custom drivera. Sam nie wiem. Ale ja wyraźnie czuję róznicę po wgraniu bluetoothTweakera. Zostałem w konfiguracji LDAC + ciut zmieniłem EQ wyżej. Jestem zadowolony. Kupiłem jeszcze na próbę 1000xm4 i na pewno gra gorzej i na pewno ma gorsze ANC, a szczególnie pasywną izolację. Sama pasywna izolacja w 1000xm5 robi robotę. Edited March 31, 2023 by Luqart Quote
dondon Posted August 30, 2023 Report Posted August 30, 2023 @areskrk czy to znaczy, że mogę podpiąć do kompa byle jakiego dongla z bluetooth i będę mógł mieć LDAC? Quote
SIwyBis Posted December 12, 2023 Report Posted December 12, 2023 Cześć. Wielkie dzięki za ten wątek! Kodek świetnie działa a na Sony WH-1000MX3 słychać różnicę. Z przyjemnością zapłaciłem te 9 dolarów bo chłopaki zrobiły naprawdę dobrą robotę. Siwy. 1 Quote
levondarratt Posted June 27, 2024 Report Posted June 27, 2024 Ktoś robił ślepą próbę? Zastanawiam się czy faktycznie ktokolwiek słyszy różnicę między domyślnym kodekiem, a tym pseudo LDACiem. Jeśli wiesz co włączasz, może działać efekt placebo. Najlepiej zrobić test z osobą która będzie przełączać kodeki losowo np 100 razy i notować ile razy poprawnie odpowiedziałeś. Dopiero wtedy można obiektywnie stwierdzić, że ten program rzeczywiście coś zmienia, poza wyświetlaniem napisu "LDAC". 1 Quote
Recommended Posts