Jump to content

Słuchawki > DAC > PC i stosunek głośności jednego i drugiego - dlaczego tak, nie inaczej?

DarkRodent

Recommended Posts

Po szerszym rozeznaniu na rynku audio, wybraniu pierwszych słuchawek z odrobinę wyższej ligi (do niedawna ISK HD9999), czyli K712, naszły mnie rozmyślenia na temat toru słuchawki > DAC > PC, z którego to korzystam już parę lat. Jednak, po zakupie DAC'a (FX-audio DAC X3), nie zastanawiałem się nad wpływem regulacji głośności systemu w PC i pokrętła w DAC'u. Ustawione miałem na sztywno, jakoś na godzinie 10/11, gdzie 0% zaczyna się od godziny 7, czyli jakieś 14 poziomów. Natomiast w systemie miałem mocno wyregulowane aplikacje (w mikserze windows)- przeglądarka na 30%, komunikator podobnie, gry jakoś 10%, gdzie jeszcze zjeżdżałem w samej gdzie w ustawieniach, spotify/tidal podobnie do gier 10-20% głośności. To przyzwyczajenie z podkręconym wzmacniaczem a przyciszonymi dźwiękami w systemie miało pewne podłoże z dawniejszego setupu, gdzie miałem jakieś tanie, gamingowe słuchawki turtle beach - bezprzewodowe, na fale radiowe, wraz ze stacyjką łączącą się z komputerem przejściem optycznym i zarządzająca bezprzewodowo słuchawkami radiowo. Nie pamiętam w którą to było stronę, ale gdy pokrętło na tej stacyjce, lub suwaki w systemie, były zbyt nisko, to słuchawki nie odtwarzały najcichszych dźwięków - ucinało je. Wtedy rozwiązałem to chyba właśnie w sposób pokręcenia suwaka w odbiorniku na np. 50% i przyciszeniu suwaków w systemie - uzyskując w ten sposób przechwycenie każdego od najgłośniejszego do najcichszego dźwięku przez słuchawki.

I to przyzwyczajenie przełożyłem potem na Dac'a, mając już przewodowe ISK. 

Naczytałem się jednak ostatnio o regulacji, "co jest ważniejsze" i wszędzie jest ta sama gadka - system wszystko na 100%, następnie dostosować ręcznie dac'a, co ma w rezultacie, oddanie najlepszej jakości utworów, jaką jest w stanie zapewnić wzmacniacz, nie ucinając tym samym sygnału cyfrowego(bitów?) wysyłanego z komputera do wzmacniacza. Ile w tym jest prawdy? Jeżeli chodzi o wrażliwość akustyczną, jestem jeszcze za głupi i nie potrafię jednoznacznie wskazać różnic pomiędzy słuchaniem utworu na głośności X wynikającej z głośniejszego wzmacniacza a przyciszonego tidala VS wymaksowanego tidala i dostosowanej głośności wzmacniacza.

W tym prawidłowym, według znawców tematu, podejściu jest jeden szkopuł - wszystko jest w porządku, kiedy inne aplikacje przetwarzają dźwięk podobnie do tidala i 100% w tidalu, które mi wystarcza i na którym oparciu wyregulowałem wzmacniacz, równa się 100 na przykład w grze, czy komunikatorze głosowym/ przeglądarce. Problem zaczyna się, kiedy tidal jest ok, ale w między czasie ktoś coś do mnie powie na rozmowie głosowej - to wtedy nawet 100% głośności komunikatora nie wystarcza i muszę wewnętrznymi suwakami u konkretnego rozmówcy, go podgłaśniać. Nie mówię o dosłuchiwaniu się rozmówcy, słuchając tidala w trakcie, bo nawet w ciszy, okazuje się, że rozmówca jest za cicho. Suwaki na youtube, czy innych stronach, podobnie: 100% vol przeglądarki i 100% suwaka na youtube i nadal mogłoby być głośniejsze.

Te ostatnie zdania, to moje głośne myślenie i osobiste zagwozdki, które chciałbym rozwiązać, jednak na początku skupiając się tutaj na definicjach, teorii w związku ze stosunkiem głośności  dac i pc.